Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ρουτίνη

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρουτίνης στην υγεία

Η ρουτίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Η ρουτίνη είναι βιοφλαβονοειδές, ιδιαίτερα πλούσιο στη σίκαλη.

Η ρουτίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων και για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις κυμαίνονται από 60-600 χλγρ.

Κατά προτίμηση πρέπει να λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη C μέχρι 500 χλγρ την ημέρα.

Η ρουτίνη είναι ο γλυκοζίτης που συνδυάζει την κουερσετίνη φλαβονόλης και τη ρουτινόζη δισακχαρίτη. Είναι ένα φλαβονοειδές εσπεριδοειδών που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών.

Η ρουτίνη είναι μία από τις φαινολικές ενώσεις που απαντώνται στο χωροκατακτητικό είδος Carpobrotus edulis και συμβάλλει στις αντιβακτηριακές ιδιότητες του φυτού.

Το όνομά του προέρχεται από το όνομα Ruta graveolens, ένα φυτό που περιέχει, επίσης, ρουτίνη.

Το ένζυμο quercitrinase μπορεί να βρεθεί στον Aspergillus flavus. Είναι ένα ένζυμο στην καταβολική οδό της ρουτίνης.

Η ρουτίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές, ιδιαίτερα πλούσιο στη σίκαλη, στο φαγόπυρο, στη γύρη, στον απήγανο, στην τριγωνέλλα, στα σταφύλια, στα φύλλα ελιάς στην κάππαρη και σε πολλά βότανα.

Η ρουτίνη είναι ένα γλυκοσιδικό φλαβονοειδές εσπεριδοειδές που βρίσκεται σε πολλά φυτά, όπως το φαγόπυρο, τα φύλλα και τους μίσχους των ειδών Rheum και τα σπαράγγια. Έχει βρεθεί ότι οι σπόροι του μαύρου φαγόπυρου περιέχουν περισσότερη ρουτίνη (περίπου 0,8-1,7% ξηρό βάρος) από τους συνηθισμένους σπόρους του φαγόπυρου (0,01% ξηρό βάρος). Η ρουτίνη είναι μια από τις πρωταρχικές φλαβονολίνες που βρίσκονται στα ροδάκινα. Βρίσκεται, επίσης, σε εγχύματα πράσινου τσαγιού.

Η ρουτίνη είναι ένα φλαβονοειδές γλυκοσίδιο των εσπεριδοειδών.

Η ρουτίνη βρίσκεται και σε πολλά άλλα φυτά, όπως  την άγρια αγκινάρα και τα σπαράγγια. Ρουτίνη βρίσκεται, επίσης, και στη φάβα, στα φρούτα και τις φλούδες φρούτων (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ) και στα μήλα, τα μούρα και τα cranberries. Η ρουτίνη βρίσκεται και στα ροδάκινα.

Η ρουτίνη, όπως και η κερκετίνη ή κουερσετίνη, είναι  και οι δύο πολύ παρόμοιες ουσίες, με  διαφορά στην λειτουργική ομάδα υδροξυλίου. Τόσο η κουερσετίνη όσο και η ρουτίνη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, σαν φάρμακα για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων, και αποτελούν συστατικά πολλών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και βοτάνων.

Στους ανθρώπους, προσκολλάται στα ιόντα σιδήρου, εμποδίζοντάς τα να δεσμεύονται με τα υπεροξείδια του υδρογόνου, τα οποία θα προκαλούσαν αντιδραστικές ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Είναι, έτσι, ένα αντιοξειδωτικό.

Περαιτέρω, έχει δειχθεί ότι αναστέλλει ίη vitro τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα κι έτσι δρα ως ένας αναστολέας της αγγειογένεσης, κι έτσι χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κατά προσέγγιση η περιεκτικότητα ρουτίνης ανά 100g επιλεγμένων τροφίμων:

332 mg Κάπαρη

45 mg Ελιά [Μαύρη], ακατέργαστη

36 mg Φαγόπυρο, αλεύρι ολικής αλέσεως

23 mg Σπαράγγια, ακατέργαστα

19 mg Μαύρο βατόμουρο, ακατέργαστο

11 mg Κόκκινο βατόμουρο, ακατέργαστο

9 mg Φαγόπυρο, πλιγούρι, θερμικά επεξεργασμένο

6 mg φαγόπυρο, εκλεπτυσμένο αλεύρι

6 mg φραγκοστάφυλο

6 mg Plum, φρέσκο

5 mg φραγκοστάφυλο, ακατέργαστο

4 mg Blackberry, ακατέργαστο

3 mg ντοματάκια, ολόκληρη, ωμή

2 mg δαμάσκηνο

2 mg σπανάκι, φρέσκο

2 mg μαντζουράνα, αποξηραμένη

2 mg τσάι [Μαύρο], έγχυμα

1 mg Σταφύλι, σταφίδα

1 mg Κολοκυθάκια, ακατέργαστα

1 mg Βερίκοκο, ακατέργαστο

1 mg τσάι [πράσινο], έγχυμα

0 mg μήλο χωρίς τη φλούδα

0 mg φραγκοστάφυλο

0 mg Σταφύλι [Πράσινο]

0 mg Ντομάτα, ολόκληρη, ωμή

Η ρουτίνη (ρουσίδη ή ρουτινοσίδη) και άλλες διατροφικές φλαβονόλες βρίσκονται υπό κλινική έρευνα για τις  βιολογικές επιδράσεις τους, όπως στη μείωση του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, της φλεβικής ανεπάρκειας ή της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. 

Τα Οφέλη για την Υγεία από τη ρουτίνη

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Αποτρέπει τους θρόμβους αίματος

Μειώνει τη χοληστερόλη

Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας

Η ρουτίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές, ή φυτική χρωστική, που απαντάται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα. Το φαγόπυρο, τα περισσότερα εσπεριδοειδή, σύκα και το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν, επίσης, ρουτίνη.

Η ρουτίνα έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει κολλαγόνο και να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη C. Μπορείτε να προσθέσετε τη ρουτίνη στη διατροφή σας, τρώγοντας τρόφιμα που την περιέχουν ή τα παίρνετε σε μορφή συμπληρώματος.

Η ρουτίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

-Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Παραδοσιακά, η ρουτίνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει την κυκλοφορία. Θεωρείται ότι η ρουτίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση και αύξηση της ευελιξίας στα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. Τα ενισχυμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι μώλωπες και να δυναμώσουν τα αγγεία σας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ρουτίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των αιμορροΐδων (που προκαλούνται από πρησμένες φλέβες) και να βοηθήσει στην ανάκαμψη από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αιμορροΐδων.

Αποτρέπει τους θρόμβους αίματος

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ρουτίνη μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αυτό υποδηλώνει ότι η ρουτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Η πρόληψη των θρόμβων αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές να αναπτύξετε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες όπως:

καρδιακές προσβολές

εγκεφαλικό

πνευμονικές εμβολές

εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

-Μειώνει τη χοληστερόλη

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η ρουτίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη που είχαν ιστορικό υπέρτασης έλαβαν 500 mg (rutin) μία φορά ημερησίως. Οι ερευνητές βρήκαν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL στο πλάσμα των συμμετεχόντων. Η μελέτη δείχνει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της ρουτίνης.

-Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας

Μία από τις συνήθεις χρήσεις της ρουτίνας είναι να διευκολύνει τον πόνο της αρθρίτιδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βοήθησε στην καταστολή του οξειδωτικού στρες σε άτομα με αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρουτίνης. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η ρουτίνη βελτιώνει τη λειτουργία του γόνατος σε κάποιους που έχουν αρθρίτιδα.

Η συνήθης σύσταση είναι 250 mg δύο φορές την ημέρα. Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ρουτίνη για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας μπορούν να συμβουλεύονται να παίρνουν 250 mg τρεις φορές την ημέρα ή κάθε 12 ώρες.

Υψηλές ποσότητες ρουτίνης υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα όπως το φαγόπυρο, τα σπαράγγια, τα μη αποφλοιωμένα μήλα, τα σύκα, το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι και το τσάι με τριαντάφυλλο. Τρώγοντας ένα μήλο ή σύκα ή πίνοντας ένα ποτήρι πράσινο τσάι, μπορείτε να εισαγάγετε αυτόματα περισσότερη ρουτίνη στη διατροφή σας.

Συμπερασματικά, οι ευεργετικές ιδιότητες της ρουτίνης στην υγεία

Η ρουτίνη χρησιμοποιείται ως ως συμπλήρωμα διατροφής σε ανθρώπους.

  • Είναι ισχυρός αντιαγγειογενετικός παράγοντας και χρησιμοποιείται σε όγκους που αναπτύσσονται με αυτό το μηχανισμό.
  • Η ρουτίνη αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, καθώς και μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών, αραιώνοντας το αίμα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.
  • Η ρουτίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Η ρουτίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων κι έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
  • Επίσης, η ρουτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, των κιρσών, και της μικροαγγειοπάθειας.
  • Η ρουτίνη αυξάνει την πρόσληψη ιωδίου από το θυρεοειδή χωρίς αύξηση της Τ3 ή Τ4 στον ορό.
  • Η ρουτίνη είναι, επίσης, ένα αντιοξειδωτικό. Σε σύγκριση με τις κουερσετίνη, acacetin, Morin, hispidulin, εσπεριδίνη, και νεραντζίνη, βρέθηκε να είναι η ισχυρότερη.
  • Χρησιμοποιείται, επίσης, στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, γιατί δυναμώνει τα αγγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των φλεβικών οιδημάτων στα κάτω άκρα.
  • Η ρουτίνη μπορεί να μειώσει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης και μειώσει επομένως και τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας.
  • Επίσης, βοηθάει στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, σε περίπτωση αιμορραγίας στην πήξη του αίματος, διορθώνει την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων των επιτόκων, και προστατεύει τα μωρά από μηνιγγικές αιμορραγίες, τέλος χαμηλώνει τις σφύξεις της καρδιάς και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων.
  • Η ρουτίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία του χυλοθώρακα σε σκύλους και γάτες.

Χρησιμοποιείται σε ημερήσιες προσλήψεις 60 έως 600 χλγρ.

Κατά προτίμηση λαμβάνεται ταυτόχρονα με βιταμίνη C (μέχρι 500 χλγρ την ημέρα).

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με ρουτίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με ρουτίνη

Διαβάστε, επίσης,

Το cranberry είναι υπερτροφή

Να τρώτε αγκινάρες

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πολύγωνο

Πότε πρέπει να παίρνετε κράνμπερι

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Θεραπεία του έρπητα ζωστήρα εναλλακτικά

Τα οφέλη από την κουερσετίνη στην υγεία

Η ιγμορίτιδα θεραπεύεται με πεπτικά ένζυμα

Αντιμετωπίστε το οίδημα και τη διόγκωση με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τρίβολο

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

Φύλλα ελιάς για τις λοιμώξεις του χειμώνα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με προυνέλλα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Βιοφλαβονοειδή

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φυσικά μέσα

Ζαμπούκος ο μαύρος

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν πίεση

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την κάππαρη

Απήγανος

Τριγωνέλλα η ελληνική

Το βότανο του Αγίου Ιωάννη

Σταφύλια

Βρωμελίνη

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες

Η αγγειογένεση στον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ