Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΜακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Ενεργοποιημένα μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον των καρκινικών κυττάρων

 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

Τα ενεργοποιημένα μακροφάγα μπορεί να είναι κυτταροτοξικά για τα καρκινικά κύτταρα είτε προκαλώντας κυτταρική λύση μέσω παραγωγής υπεροξειδίου ή με άλλους δότες ηλεκτρονίων. Η διήθηση με μακροφάγα, συνήθως, παρατηρείται σε ανθρώπινους όγκους. Τα μακροφάγα μπορούν να προσελκυθούν από χημειοτακτικούς παράγοντες από τον όγκο. Με την προοδευτική αύξηση του όγκου αυξάνει και η αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στην κυτταροτοξικότητα των μακροφάγων. Παρόλα αυτά τα μακροφάγα μπορούν, επίσης, να προάγουν την αύξηση του όγκου σαν δυνητικές πηγές κάποιων κυτοκινών που μπορεί να έχουν τροποποιητικά αποτελέσματα στο στρώμα του όγκου, στα αγγεία, και στα ίδια τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, το αποτέλεσμα της δράσης των μακροφάγων στον όγκο εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των μακροφάγων και του τύπου του όγκου. Τα μακροφάγα ή τα μονοκύτταρα εκφράζουν CD14 και CD68, συνήθως, όταν προσκολλούνται στις επιφάνειες καλλιέργειας των ιστών, σε αντίθεση με τα Τ και Β λεμφοκύτταρα και τα ΝΚ κύτταρα και έχουν σχετικά άφθονο κυτταρόπλασμα χωρίς αζουρόφιλα κοκκία.

Τα δενδριτικά κύτταρα, συνήθως ωριμάζουν από τα CD14+ μονοκύτταρα και είναι τα πιο αποτελεσματικά παρουσιαστικά κύτταρα των αντιγόνων. Επίσης, κατοικούν στο δέρμα (κύτταρα Langerhans), το σπλήνα, τον μυελό και τους λεμφαδένες. Η παρουσίαση των αντιγόνων συμβαίνει μετά την φαγοκυττάρωση και ενδοκυττάρωση των αντιγόνων με μετέπειτα επεξεργασία από τα πρωτεοσώματα μέσα σε πεπτιδικά τμήματα από 9 έως 21 αμινοξέα σε μήκος που παρουσιάζονται στην επιφάνεια του κυττάρου στη μείζονα αυλάκωση των πρωτεϊνών του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας MHC τάξεως II.

Τα κύτταρα CD34+ από τον μυελό των οστών ή το περιφερικό αίμα μπορεί να διεγερθούν με GM-CSF και IL-4 για να παράγουν δενδριτικά κύτταρα. Τα λειτουργικά ώριμα δενδριτικά κύτταρα έχουν αυξημένο αριθμό MHC μορίων και υποδοχέων χημειοκινών. Οι αλλαγές στους υποδοχείς χημειοκινών επιτρέπουν στα δενδριτικά κύτταρα να μεταναστεύσουν από την περιφέρεια μέσα στους λεμφαδένες, όπου συμβαίνει η παρουσίαση των αντιγόνων. Τα ώριμα δενδριτικά κύτταρα παράγουν ιντερλευκίνη IL12, που είναι απαραίτητη για την μετατροπή των Τ βοηθητικών κυττάρων στην κατεύθυνση Th1.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ