Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΨευδοκύστη του παγκρέατος

Ψευδοκύστη του παγκρέατος

Είναι μια μονόχωρη κύστη στο πάγκρεας

Η ψευδοκύστη παγκρέατος, ICD10 K86.3, είναι μια περιγεγραμμένη συλλογή υγρού πλούσια σε παγκρεατικά ένζυμα, αίμα, και νεκρωτικό ιστό.
Οι ψευδοκύστεις παγκρέατος είναι, συνήθως, επιπλοκή της παγκρεατίτιδας, αν και σε παιδιά συχνά συμβαίνουν μετά από κοιλιακό τραύμα. Μπορεί να είναι και αποτέλεσμα απελευθέρωσης των παγκρεατικών ενζύμων στο ελάσσον επίπλουν.

Οι παγκρεατικές ψευδοκύστεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των παγκρεατικών μαζών.


Συμπτώματα και σημεία ψευδοκύστης παγκρέατος

  • Ευαίσθητη μάζα στο άνω αριστερό τεταρτημόριο
  • Κοιλιακό άλγος
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία
  • Ανορεξία
  • Ίκτερος

Η πορεία είναι οξεία και προϊούσα


Παθοφυσιολογία ψευδοκύστης παγκρέατος

Οι ψευδοκύστεις παγκρέατος είναι αποτελέσματα οξείας παγκρεατίτιδας, με διακοπή του παγκρεατικού παρεγχύματος και του συστήματος αγωγών. Αυτό οδηγεί σε εξαγγείωση των παγκρεατικών ενζύμων τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν πέψη των παρακείμενων ιστών. Αυτό οδηγεί σε μια συλλογή του υγρού που περιέχει παγκρεατικά ένζυμα, αιμολυμένο αίμα και νεκρωτικά στοιχεία γύρω από το πάγκρεας και οξεία παγκρεατική συλλογή. Μερικές από αυτές τις συλλογές απορροφούνται. Ωστόσο, άλλες γίνονται πιο οργανωμένες και αναπτύσσεται τοίχωμα από κοκκιώδη ιστό και  ίνωση. Απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για να εμφανιστεί  μια παγκρεατική ψευδοκύστη. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παγκρεατικού συριγγίου.


Διάγνωση  ψευδοκύστης παγκρέατος

  • Ο ρόλος του υπερηχογραφήματος στην απεικόνιση του παγκρέατος περιορίζεται από την εμπειρία του χειριστή και το γεγονός ότι το πάγκρεας βρίσκεται πίσω από το στομάχι.
  • Η αξονική τομογραφία είναι η καλύτερη εξέταση για  αρχική αξιολόγηση και παρακολούθηση.
  • Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP), γίνεται, επίσης.

Διαφορική διάγνωση ψευδοκύστεων παγκρέατος


Θεραπεία ψευδοκύστης παγκρέατος

Μια μικρή ψευδοκύστη που δεν προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά.

Η πλειονότητα των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία για ψευδοκύστες αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.

Στη χειρουργική διαδικασία μια σύνδεση δημιουργείται μεταξύ της κύστης και σε ένα παρακείμενο όργανο στο οποίο η κύστη είναι προσκολλημένη, όπως στο στομάχι. Έτσι επιτρέπεται η συνεχής αποστράγγιση της κύστης, δεδομένου ότι σε πολλούς ασθενείς στην κύστη υπάρχει συνεχής διαρροή με παγκρεατικά υγρά.

Κυστεογαστροστομία: Σε αυτή την χειρουργική διαδικασία μια σύνδεση δημιουργείται μεταξύ του πίσω τοιχώματος του στομάχου και της κύστης, έτσι ώστε να αποχετεύεται η κύστη μέσα στο στομάχι.
Κυστεονηστηδοστομία: Σε αυτή τη διαδικασία μια σύνδεση δημιουργείται μεταξύ της κύστης και του λεπτού εντέρου, έτσι ώστε η κύστη με το υγρό να παροχετεύεται απευθείας μέσα στο λεπτό έντερο.
Κυστεοδωδεκαδακτυλοστομία: Σε αυτή τη διαδικασία μια σύνδεση δημιουργείται μεταξύ του δωδεκαδακτύλου (το πρώτο τμήμα του εντέρου) και της κύστης και  επιτρέπεται η ροή του περιεχομένου της κύστης μέσα στον δωδεκαδάκτυλο.

Ο τύπος της χειρουργικής διαδικασίας εξαρτάται από τη θέση της κύστης. Για κύστεις στο σώμα και την ουρά του παγκρέατος γίνεται είτε  κυστεονηστηδοστομία είτε κυστεογαστροστομία. Για ψευδοκύστεις που συμβαίνουν στην κεφαλή του παγκρέατος κυστεοδωδεκαδακτυλοστομία γίνεται, συνήθως.

Επίσης, μπορεί να γίνει παρακέντηση με βελόνα διαδερμικά ή ενδοσκοπικά.

Η ρομποτική χειρουργική, επίσης, χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της ψευδοκύστης παγκρέατος.


Επιπλοκές ψευδοκύστης παγκρέατος

Οι επιπλοκές της ψευδοκύστης του παγκρέατος είναι μόλυνση, αιμορραγία, απόφραξη και ρήξη. Σε απόφραξη, μπορεί να προκαλέσει συμπίεση στον γαστρεντερικό σωλήνα από το στομάχι προς το κόλον, συμπίεση του ουροποιητικού συστήματος, του χοληφόρου συστήματος, και του αρτηριοφλεβικού συστήματος.

Διαβάστε, επίσης,

Αμυλάση

Χυλώδης ασκίτης

Συρίγγια γαστρεντερικού συστήματος

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

CA 494 καρκινικός δείκτης

Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

Καρκίνος παγκρέατος

Καρκινοειδείς όγκοι

Πότε απαγορεύεται η λήψη τροφής

Λόξυγγας

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

Παρακέντηση υπεζωκότα

Παθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας

Ενδοσκοπική υπερηχογραφία

Καταστάσεις που δεν απαιτούν χειρουργείο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ