Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η βελανιδιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για τη βελανιδιά

Η Quercus robur ή βελανιδιά ή δρυς ή δρυγιάς ή γλυκοδρυγιάς ή ντρυγιάς ή ρουμπάκι ή ρένια ή ροτσόκι ή αρία ή ατζίλακας ή μαλωτή ή αγριοβελανιδιά ή κατσοπρίνι.

Το Quercus robur ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένεια Fagaceae (Φαγίδων). Άλλα είδη είναι η Quercus anlifolia, Quercus coccifera, Quercus infectoria-lusistanicus, Quercus ilex

Η βελανιδιά είναι ημιαειθαλές δέντρο μέχρι 25 μέτρα ύψος, με φύλλα 6-12 εκατοστά, προμήκη, πριονωτά, σκουροπράσινα στο πάνω μέρος και χνουδωτά στο κάτω, που πέφτουν στο τέλος του χειμώνα. Κύπελλο μεγάλο με μακριά λέπια κυρτωμένα.

Ζει σε λόφους και πλαγιές, σε δάση και ανθίζουν Απρίλιο και Μάιο. Φλούδα από κλαδιά να μαζεύετε τον Μάιο, ενώ βελανίδια τον Οκτώβριο. Τα κηκίδια ή κηκίδες είναι τα νοσηρά οζίδια που δημιουργούνται πάνω στα φύλλα της βελανιδιάς από τα κεντήματα ενός εντόμου (κάμπια ενός υμενόπτερου). Το κηκιδικό τους οξύ διαλύεται στο οινόπνευμα και βάφει σκούρα καστανά ή μαύρα τα μαλλιά. Τα κηκίδια περιέχουν ταννίνη, γαλλικό, ελλαγικό και λαντιογαλλικό οξύ, χλωροφύλλη, άμυλο, κάλιο, ασβέστιο και πηκτάση και χρησιμοποιούνται στις δηλητηριάσεις με αλκαλοειδείς ενώσεις, σε εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και σε διάρροια.

Δραστικές ουσίες βελανιδιάς

Η βελανιδιά περιέχει Grandinin, roburin E, castalagin, vescalagin, γαλλικό οξύ, γαλλοταννίνη, κατεχίνη, γόμμη, φλαβονοειδή, διάφορες γλυκόζες, ραμνόζη, Quercitrin και ελλαγικό οξύ είναι φαινολικές ενώσεις και σαπωνίνες και triterpene, ταννίνες.


Χρήσιμα μέρη βελανιδιάς

Τα βελανίδια, η φλούδα των κλαδιών, τα φύλλα και τα κηκίδια.


Ιδιότητες και ενδείξεις βελανιδιάς

Το έλαιο της βελανιδιάς χρησιμοποιείται στην περιποίηση προσώπου. Εξαφανίζει τις φακίδες (3-4 σταγόνες), δίνει στα μαλλιά καστανή απόχρωση που διαρκεί και κατευνάζει τους πόνους των αυτιών (3-4 σταγόνες).

Τα κηκίδια τα βράζουμε με βρόχινο νερό και ξύδι και βάφουμε τα μαλλιά.

Η φλούδα των κλωναριών είναι στυπτική και τονωτική. Φτιάχνεται με αυτή ένα έγχυμα ρίχνοντας ένα λίτρο βραστό νερό πάνω σε 3 κουταλιές της σούπας ξερή φλούδα και τ΄ αφήνετε για 15 λεπτά, αφού κλείσετε το καπάκι του δοχείου, για να βγουν οι δραστικές ουσίες. Αυτό πίνεται, αλλά χρησιμοποιείται και σαν κλύσμα για αιμορροϊδες, άλλα προβλήματα πρωκτού και προβλήματα περιόδου. Το έγχυμα βελανιδιάς είναι ωφέλιμο στη διάρροια, τη χρόνια δυσεντερία, τις αιμορραγίες και τις μητρορραγίες.

Το αφέψημα της φλούδας της βελανιδιάς είναι κατάλληλο για γαργάρες σε αμυγδαλίτιδα, σε χαλάρωση ούλων και σε στοματίτιδα, για πλύσιμο και εσωτερικά κάνει καλό σε παθήσεις του σπλήνα και σε εντερίτιδες, αλλά και σε βρογχοκήλη. Η φλούδα της βελανιδιάς για εσωτερική και εξωτερική χρήση είναι άριστη για τους κιρσούς. Επίσης, είναι καλό φάρμακο για τη λευκόρροια και τη βλεννόρροια με πλύσεις της ουρήθρας και του κόλπου.

Φτιάξτε ένα αφέψημα με 25 γραμ βελανιδιάς σε 1 λίτρο νερό μέχρι να εξατμισθεί το 1/3, προσθέστε στύψη (θειϊκό άλας αργιλίου-καλίου που χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία και σαν αιμοστατικό) και είναι το καλύτερο φάρμακο για τις χιονίστρες.

Καβουρντισμένα αλεσμένα βελανίδια και βρασμένα χρησιμοποιούνται για τον έντονο βήχα. Επίσης, χρησιμοποιείται σε ακράτεια ούρων, πυρετό και σε διόγκωση του σπλήνα.

Τα φύλλα βελανιδιάς φτιάχνουν αφέψημα για γαργάρες για τον πονεμένο λαιμό και τον πυρετό. Επίσης, το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται για πλύσιμο πληγών και ερεθισμούς του δέρματος.

Χρησιμοποιείται στην χρωματουργία για το μαύρο χρώμα και στη βυρσοδεψία.

Τα βελανίδια χρησιμοποιούνται σε περιόδους στέρησης και πείνας, ως ανθρώπινη τροφή, ψητά.

Για τα γουρούνια είναι άριστη τροφή.

Χρησιμοποιείται για τη δυσεντερία και τις αιμοπτύσεις

Δίνει θαυμάσια ξυλεία

Το βρύο της χρησιμεύει για μαγιά ψωμιού

Όταν τα βελανίδια πέσουν στη γη, χάνουν την πικράδα τους και ξεραίνονται και μαζί με ζάχαρη και άλλα αρωματικά φυτά φτιάχνεται ένας εύπεπτος καφές που είναι χωνευτικός και αντιδιαρροϊκός.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με βελανιδιά

Έγχυμα: Ενάμισι ποτήρι καυτό νερό σε ένα δοχείο με μια κουταλιά της σούπας φύλλα, τα αφήνουμε για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα χωρίζουμε σε 3 φλιτζάνια και πίνουμε 3 φορές την ημέρα σε διάρροια, ακράτεια ούρων και λευκόρροια.

Αφέψημα: 5 γραμ φλούδας βράζει σε ένα λίτρο νερό για 10 λεπτά και πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα σε φυματίωση και 1 φλιτζάνι στις άλλες νόσους για τις οποίες ωφελεί η βελανιδιά.

Το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας χρησιμοποιούνται για τοπικά λουτρά σε αιμορροϊδες, ραγάδες πρωκτού, λειχήνες, δερματοπάθειες, ενώ το ζεστό ποδόλουτρο για 30 λεπτά κάθε μέρα βοηθά στις χιονίστρες και στη δυσοσμία των ποδιών. Τέλος το αφέψημα φλούδας στο μπάνιο τονώνει σε αδυναμία.

Αν ξεράνετε το φλοιό και τον κοπανίσετε γίνεται σκόνη αντισηπτική και αιμοστατική και αν ρουφήξετε λίγη σκόνη με τη μύτη σταματά τις ρινορραγίες.

Για τη φυματίωση, τη δυσεντερία και την εξασθένηση: 3 γραμμάρια σκόνη φλοιού ή 20 γραμ φύλλα βελανιδιάς σε 1 λίτρο νερό, προσθέτετε 5 γραμ κενταύριο και 5 γραμ αψιθιά και βράζετε για λίγα λεπτά, σουρώνετε και γλυκαίνετε με μέλι και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

Για την λευκόρροια: Βράζετε για λίγα λεπτά σε 1 λίτρο νερό ή κρασί 10 γραμ φύλλα βελανιδιάς, 10 γραμ φύλλα τσουκνίδας και 10 γραμ φύλλα ευκαλύπτου, σουρώνετε και γλυκαίνετε με μέλι και πίνετε 1 ποτηράκι κρασιού πριν από κάθε γεύμα.

Φυματίωση και λεμφαδενοπάθεια: Ρίζες βελανιδιάς φουσκώνουν σε νερό για να καλυφθούν, κλείνετε καλά το δοχείο και βράζετε αρκετή ώρα. Όταν ο ατμός μυρίζει όπως τα ψημένα κάστανα είναι έτοιμο. Σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα.


Παρενέργειες βελανιδιάς

Σε πολύ μεγάλες εσωτερικές δόσεις προκαλεί ερεθισμό στο στομάχι, έμετους, δυσκοιλιότητα και πόνους στην καρδιά.

Διαβάστε, επίσης,

Διαδρομές στα Λευκά Όρη

Μυστικά για το τζάκι

Κονιάκ

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Eλληνικό Μέλι

Gallae turcicae (κηκίδια)

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ