Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΧειρουργική καρκίνου και ποιότητα ζωής

Χειρουργική καρκίνου και ποιότητα ζωής

Δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος σε ασθενείς που δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής

Η κακή ποιότητα της ζωής και τα συνοδά προβλήματα υγείας πριν από χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση καρκίνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η ποιότητα της ζωής περιλαμβάνει πτυχές της φυσικής, οικονομικής, πνευματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ασθενούς.

Οι ασθενείς με επιπλοκές, μετά από χειρουργείο για καρκίνο, θα νοσηλευθούν πολύ περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο, μετά το χειρουργείο, λόγω επιπλοκών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Η ποιότητα της ζωής ενός ατόμου πριν από τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη αν αυτός ή αυτή θα αναπτύξει μια σοβαρή ιατρική επιπλοκή αμέσως μετά την επέμβαση.

Οι άνθρωποι με κακή ποιότητα της ζωής έχουν, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες, να αναπτύξουν μια μετεγχειρητική επιπλοκή, όπως μεγάλη αιμορραγία, λοίμωξη, πνευμονία ή καρδιακό επεισόδιο, πριν φύγουν από το νοσοκομείο σε σχέση με εκείνους με μέτρια ή καλή ποιότητα ζωής.

Η ποιότητα της ζωής, μετράται μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων, και δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική ευεξία, όπως ο πόνος, η κόπωση ή η ναυτία, που ο ασθενής βιώνει. Περιλαμβάνει, επίσης, πτυχές της οικονομικής, πνευματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας του ασθενούς, όπως για παράδειγμα τη συναισθηματική υποστήριξη που έχουν από την οικογένειά τους, και πώς  αισθάνονται σχετικά με τα οικονομικά τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα της ζωής των δεδομένων ασθενών πριν από δύο δεκαετίες. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου και ο σκοπός ήταν η σύγκριση των μεθόδων και τα αποτελέσματα ήταν ισοδύναμα. Από τους 431 ασθενείς της προηγούμενης μελέτης, στους οποίους μελετήθηκε η ποιότητα ζωής πριν από το χειρουργείο 81 (19 τοις εκατό) είχαν βιώσει πολύ σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων οι δύο απεβίωσαν πριν βγουν από το νοσοκομείο (0,5 τοις εκατό).

Όταν δεν υπάρχει καλή ποιότητα ζωής πριν από τη χειρουργική επέμβαση, προκαλούνται, συνήθως, πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να εξετάζεται η ποιότητα της ζωής πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να καταγράφονται όλα τα συνοδά προβλήματα υγείας  και στη συνέχεια να θεραπεύονται αν είναι δυνατόν και μόνο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Στο παρελθόν, η εστίαση της θεραπείας του καρκίνου ήταν σχεδόν αποκλειστικά στην επιβίωση επειδή ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Σήμερα, όμως, ο αγώνας δεν είναι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για τη διατήρηση μιας φυσιολογικής ζωής για τον ασθενή, όσο το δυνατόν, γίνεται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Gastrointestinal Surgery

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα χωρίς χειρουργείο

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Όχι στα χειρουργεία μεγάλης βαρύτητας σε υπερήλικες

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;

Πρέπει να διορθώνεται η αναιμία πριν το χειρουργείο

Οι βιταμίνες για την χειρουργική επέμβαση

Πώς μπορούν να μειωθούν οι χειρουργικές επιπλοκές;

Η τρομακτική πλευρά της γενικής αναισθησίας

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Δεν απαιτεί πάντα θεραπεία ο καρκίνος του προστάτη

Η ανάγκη για βελτίωση της ακτινοθεραπείας στους όγκους του εγκεφάλου

Οι ασθενείς που έχουν καρκίνο δεν έχουν όλοι καρκίνο

Τα δικαιώματα των καρκινοπαθών

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Εξατομικευμένη Ιατρική

Μοριακό προφίλ του όγκου

Yπηρεσίες στη νοσηλεία κατ’ οίκον

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου

Επανένταξη ενός καρκινοπαθούς στην κοινωνία

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ