Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΦουμαρικός μεθυλεστέρας για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Array

Φουμαρικός μεθυλεστέρας για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Το Tecfidera ™ είναι μία από του στόματος θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε κάψουλες που λαμβάνονται δύο φορές ανά ημέρα.

Το Tecfidera, παλαιότερα γνωστό ως BG-12, είναι φουμαρικός εστέρας. Μια χημική ένωση που ονομάζεται Fumaderm (διμεθυλοφουμαρικός εστέρας-φουμαρικό οξύ), έχει χρησιμοποιηθεί σε υψηλότερες δόσεις για δεκαετίες στη Γερμανία για τη θεραπεία της οξείας εξάρσεις της ψωρίασης.

Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός δράσης της δεν είναι γνωστός, το Tecfidera πιστεύεται ότι αναστέλλει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μόρια, και μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να είναι προστατευτικές έναντι βλάβης στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Ο μεθυλεστέρας του φουμαρικού οξέος DMF αρχικά αναγνωρίστηκε ως ένα πολύ αποτελεσματικό υποξικό ραδιοευαισθητοποιητό φάρμακο των κυττάρων. Είναι από του στόματος θεραπεία για την ψωρίαση, το δακτυλιοειδές κοκκίωμα, τη λιποειδική νεκροβίωση και τη σαρκοείδωση. Επίσης, αυτό το φάρμακο μειώνει επιτυχώς το ποσοστό υποτροπών και αυξάνει το χρόνο μέχρι την εξέλιξη της αναπηρίας στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Θεωρείται ότι έχει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, χωρίς σημαντική ανοσοκαταστολή.

ΤοTecfidera ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση

Σε μη ιατρική χρήση, το DMF εφαρμόστηκε ως βιοκτόνο σε έπιπλα ή στα παπούτσια για την αποφυγή της μούχλας κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή της μεταφοράς σε υγρά κλίματα. Ωστόσο, λόγω αλλεργικών αντιδράσεων μετά από επαφή με το δέρμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε το DMF σε καταναλωτικά προϊόντα από το 1998, και από τον Ιανουάριο του 2009, η εισαγωγή των προϊόντων που περιέχουν DMF, επίσης, απαγορεύτηκε.

Μηχανισμός δράσης του φουμαρικού μεθυλεστέρα

Είναι ένα λιπόφιλο, ιδιαίτερα κινητό μόριο στον ανθρώπινο ιστό. Ως α, β-ακόρεστη ηλεκτρονιόφιλη ένωση, το φουμαρικό διμεθύλιο δέχεται ταχέως επίθεση από το μέσο αποτοξίνωσης τη γλουταθειόνη (GSH): Όταν χορηγείται από του στόματος, δεν επιζεί αρκετό καιρό για να απορροφηθεί από το αίμα γιατί δέχεται επίθεση από τη GSH. Ωστόσο, μέρος της υδρολύεται από εστεράσες και παράγουν monomethylfumarate, η οποία είναι πιο ανθεκτική. Η εξάντληση της GSH και η επακόλουθη επαγωγή της αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης στρες ΗΟ-1 πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τις ανοσοτροποποιητικές δράσεις του DMF. Άλλος μηχανισμός δράσης είναι η άμεση κυττοπροστατευτική δράση μέσω της προς τα πάνω ρύθμισης του πυρηνικού παράγοντα NRF2 και επακόλουθη επαγωγή της απόκρισης ενός αντιοξειδωτικού.

Ιατρικές χρήσεις του  φουμαρικού μεθυλεστέρα

Η ιατρική χρήση των εστέρων φουμαρικού οξέος είναι στην εσωτερική και εξωτερική θεραπεία της ψωρίασης. Το φάρμακο δεν έχει αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, κακοηθειών, ή σημαντικές μακροπρόθεσμες τοξικές επιπτώσεις, όπως η μεθοτρεξάτη  ή η κυκλοσπορίνη. Ίσως υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο.  Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται είναι γαστρεντερικά συμπτώματα και εξάψεις. Προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), έχει παρατηρηθεί ως επιπλοκή. Το φάρμακο χρησιμοποιείται και στη λιποειδική νεκροβίωση, το δακτυλιοειδές κοκκίωμα, τη σαρκοείδωση, τη γυροειδή αλωπεκία, την κοκκιωματώδη , τις υποτροπιάζουσες άφθες του στόματος, την πιτυρίαση rubra pilaris, το δακτυλιοειδές ελαστολυτικό γιγαντοκυτταρικό κοκκίωμα και τη χρόνια μη λοιμώδη ραγοειδίτιδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βρογχικού άσθματος και του μελανώματος.

Στις 27 Μαρ του 2013 το FDA ενέκρινε τις Tecfidera κάψουλες για τη θεραπεία ενηλίκων με υποτροπιάζουσα μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μη ιατρικές χρήσεις του  φουμαρικού μεθυλεστέρα

Συγκεντρώσεις 1 ppm μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η χρήση του  για τα καταναλωτικά προϊόντα έχει απαγορευτεί από το 1998, και από τον Ιανουάριο του 2009, η εισαγωγή των προϊόντων που περιέχουν φουμαρικό εστέρα απαγορεύεται επίσης.

Διαβάστε, επίσης,

Το τέλος των αυτοάνοσων νοσημάτων

Φαμπριδίνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Χρήσιμες συμβουλές για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας;

Οπτική νευρίτιδα

Κάνναβη και Κανναβινοειδή

Θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Δυσκοιλιότητα

Hand Tutor

Εγέρθητι

Νέα φάρμακα για τις αυτοάνοσες παθήσεις

Το χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Δαντρολένιο

Σκλήρυνση κατά πλάκας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ