Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΙντερφερόνες ως θεραπεία του καρκίνου

Ιντερφερόνες ως θεραπεία του καρκίνου

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με ιντερφερόνη σε καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Από την οικογένεια των ιντερφερονών η INF-α2b έχει εκτενώς μελετηθεί για την δραστηριότητά της σε νεοπλασματικές νόσους.

Βασισμένοι στην ποικιλότητα των επιδράσεων των ιντερφερονών είναι σίγουρο ότι πολλά κυτταρικά μονοπάτια εμπλέκονται στα βιολογικά και κλινικά τους αποτελέσματα.

Πολλοί ρυθμιστικοί παράγοντες έχουν αναγνωριστεί που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επαγωγή των γονιδίων των ιντερφερονών αλλά και στην έκφραση τους.

Διαφορετικά γονίδια, τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες μεταγραφικά επάγονται από τις ιντερφερόνες και πρέπει να διέπουν τα πλειοτροπικά βιολογικά αποτελέσματα.

Η έκφραση της διέγερσης του μείζονος συστήματος ιστοσυμβατότητας MHC I & II από τις ιντερφερόνες είναι ένας βασικός παράγοντας στην αντιική και αντινεοπλασματική δραστηριότητα. Η έκφραση αυτών των αντιγόνων στην επιφάνεια των αντιγονοπαρουσιαστικών κυττάρων είναι σημαντική για την γένεση των ειδικών άνοσων αποκρίσεων. Η διέγερση των MHC, επίσης, αυξάνει τα λυτικά αποτελέσματα των κυτταροτοξικών Τ λεμφοκυττάρων. Η αύξηση της δραστηριότητας των NK κυττάρων φυσικών φονέων επάγεται από τις ιντερφερόνες τύπου Ι γρήγορα μετά την έναρξη της θεραπείας.

Και τα φυσιολογικά και τα καρκινικά κύτταρα είναι ευαίσθητα στις αντιαυξητικές ιδιότητες των ιντερφερονών. Η σχετική ευαισθησία των διαφόρων κυτταρικών σειρών στην αντιπολλαπλασιαστική και αποπτωτική τους δράση ποικίλλει ανάλογα με τις κυτταρικές σειρές και τον τύπο των ιντερφερονών. Η επιτυχία της ανασυνδυασμένης INF-α2 στη θεραπεία των αιμαγγειωμάτων στα βρέφη ξεκάθαρα δείχνει τις αντιαγγειογενετικές ιδίοτητες των ιντερφερονών. Παρόμοια, η INF-α2 είναι αποτελεσματική στην θεραπεία του σαρκώματος Kaposi που είναι αγγειοπολλαπλασιαστική νόσος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση ιντερφερονών είνατ τα τυπικά συμπτώματα γρίπης, που δεν είναι δοσοεξαρτώμενα κι εξαφανίζονται μετά από 1-2 ημέρες θεραπείας μέχρι 2 εβδομάδες το μέγιστο. Τα λευκά και περισσότερα τα λεμφοκύτταρα και τα αιμοπετάλια ελαττώνονται. Τα επίπεδα των τρασαμινασών πρέπει να τσεκάρονται καθε 2 εβδομάδες, καθώς αυξάνονται μέτρια από τις ιντερφερόνες. Αυτές οι εργαστηριακές αλλαγές δεν είναι λόγος για διακοπή των ιντερφερονών εκτός και αν επηρεαστούν πολύ (λευκά λιγότερα από 0,25χ109, ασπαρτική αμινοτρανσφεράση αύξηση πάνω από 5 φορές από τα φυσιολογικά επίπεδα).

Με συνεχή χορήγηση, μπορούν να συμβούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κόπωση, η ανορεξία, η απώλεια βάρους και η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με  αντικαταθλιπτικά επαναπρόσληψης της σεροτονίνης.

Άλλες παρενέργειες η περιφερική νευροπάθεια, η ήπια αλωπεκία, η αρρυθμία και η επιδείνωση στεφανιαίας νόσου και η επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων λόγω της είδρασης των ιντερφερονών στην ανοσία.

Μια πεγκυλιωμένη μορφή INF-α2 διατηρεί υψηλότερα επίπεδα ιντερφερόνης στο πλάσμα και έχει το πλεονέκτημα της εβδομαδίαιας χορήγησης, χωρίς να αυξάνονται οι περενέργειες. Η πεγκυλιωμένη μορφή είναι αποτελεσματική περισσότερο σε χρόνιες ηπατίτιδες.

Πολλές αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκοι έχουν ευαισθησία στην INF-α2, όπως χρόνιες λευχαιμίες, το μυέλωμα, τα ενδιάμεσα και μικρού grade λεμφώματα, το μελάνωμα, ο νεφροκυτταρικός καρκίνος το πλακώδες και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως. Πριν την θεραπεία με INF-α2 η σπληνεκτομή ήταν η καλύτερη θεραπεία για την λευχαιμία τριχωτών κυττάρων. Στη χρόνια μυελογενή λευχαιμία χρησιμοποιείται σε δόσεις 5 εκατομμύρια καθημερινά ή 10 εκατομμύρια 3 φορές την εβδομάδα με πλήρη αιματολογική ανταπόκριση και 40% κυτταρογενετική ανταπόκριση κατά τη χρόνια φάση της νόσου. Οι κυτταρογενετικές ανταποκρίσεις είναι διαρκείς για 25% των ασθενών, περισσότερο για εκείνους που είχαν εξαφάνιση του χρωμοσώματος Philadelphia περισσότερο από 65%. Στη συνέχεια η θεραπεία με imatinib mesylated αντικατέστησε την θεραπεία με ιντερφερόνη. Σε περιπτώσεις, όμως αντίστασης στην ιματινίμπη γίνεται θεραπεία με ιντερφερόνη και ιματινίμπη.


Ενδείξεις ιντερφερόνη άλφα-2β

  • Λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων
  • Εξελισσόμενο ασυμπτωματικό σάρκωμα Kaposi σε ασθενείς με AIDS.
  • Χρόνια φάση της θετικής για χρωμόσωμα χρονίας μυελογενούς λευχαιμίας.
  • Δερματικό Τ κυτταρικό λέμφωμα
  • Οζώδες και δερματικό μη Hodgkin λέμφωμα.
  • Καρκίνος νεφρού προχωρημένου σταδίου
  • Χρόνια ηπατίτιδα B & C
  • Πολλαπλούν μυέλωμα
  • Καρκινοειδείς όγκοι με αδενικές ή ηπατικές μεταστάσεις.
  • Μελάνωμα

3-5 εκατομμύρια IU τρεις φορές την εβδομάδα υποδόρια για τρεις μήνες

Για το σάρκωμα Kaposi 18 εκατομμύρια υποδόρια  ή 30 εκατομμύρια ενδοφλέβια.

Η ιντερφερόνη όταν χορηγείται ενδοφλέβια δεν πρέπει να συγχορηγείται με κανένα άλλο φάρμακο.

Η ιντερφερόνη διατηρείται στο ψυγείο.

Δεν πρέπει να χορηγείται με κατασταλτικά του ΚΝΣ.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι λευχαιμίες

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

Φαρμακοδυναμική στην ογκολογία

Ηπατίτιδα

Μελάνωμα στο μάτι

Χρήσιμες συμβουλές για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Νευροενδοκρινείς όγκοι

Πολλαπλούν μυέλωμα

Μελάνωμα

Καρκίνος νεφρού

Καρκινοειδείς όγκοι

Η αγγειογένεση στον καρκίνο

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού

Χρόνια μυελογενής λευχαιμία

Οι νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Καρκίνος ήπατος

Λευχαιμία τριχωτών κυττάρων

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την ίνωση από ακτινοβολία

Σκλήρυνση κατά πλάκας

www.emedi.gr
 

         

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ