Προστατέψτε την υγεία σας από τα επικίνδυνα τρόφιμα
Η υγεία μας είναι σε κίνδυνο από τη βιομηχανία τροφίμων.
Ένα παράδειγμα είναι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών που είναι η αιτία για τη “νόσο των τρελών αγελάδων».
Άλλο παράδειγμα είναι το βακτήριο E. coli που ανευρίσκεται σε μολυσμένα φύτρα λαχανικών.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ) στην Αθήνα, οι ελεγκτικοί φορείς εξετάζουν μόνο το 1% του φαγητού που βάζουμε στο τραπέζι μας κάθε μέρα.
Οι καταναλωτές βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η ηλεκτρονική συσκευή που μετρά την χημική σύνθεση των τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μονάδα παραγωγής ή στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. Ανιχνεύει επιβλαβή στοιχεία για την υγεία και μπορεί να ενημερώνει αμέσως τον κατασκευαστή ή τον πωλητή αν το προϊόν, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει, είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία.
Η μικρή συσκευή που έχει μέγεθος παλάμης είναι σε θέση να ανιχνεύει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων παραγόντων και τοξινών που περιέχονται στο γάλα, το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Η πρωτοποριακή συσκευή συνδέεται με τη νέα γενιά των έξυπνων τηλεφώνων και μια απλή εφαρμογή ανιχνεύει τα στοιχεία που ζητούνται.
Η εξέταση των δειγμάτων τροφίμων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο. Οι παραγωγοί και οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες μέχρι να ληφθούν τα αποτελέσματα από τα κρατικά εργαστήρια. Η νέα συσκευή θα μειώσει σημαντικά αυτό το χρονικό διάστημα.
Η ηλεκτρονική ανίχνευση μπορεί να γίνει και για την καζεΐνη που είναι η πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο φρέσκο αγελαδινό γάλα που δεν υπάρχει στο κατσικίσιο γάλα κι έτσι ανιχνεύεται γρήγορα αν το φρέσκο γάλα, περιέχει και αγελαδινό γάλα ή αν το περιεχόμενό του είναι 100% αγνό γάλα κατσίκας. Έτσι, στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και απαιτείται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα εξ’ ολοκλήρου από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, η συσκευή αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της αυθεντικότητας και επομένως της ασφάλειας των προϊόντων που αγοράζουν.
Η συσκευή αυτή σύντομα θα είναι διαθέσιμη για χρήση από το ευρύ κοινό και οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα που αγοράζουν περιέχουν ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία τους.
Οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί παρέχουν μια ευκαιρία για την πρόληψη των κινδύνων που υπάρχουν γύρω μας
Φυτοφάρμακα, τοξίνες και αλλεργιογόνα μπορούν πια να μείνουν έξω από το τραπέζι μας.
Τα διατροφικά σκάνδαλα κάνουν την ανάγκη αυτή επιτακτική.
Η συσκευή με αισθητήρες μιας χρήσεως, θα μπορεί να ελέγχει σε οποιοδήποτε χώρο, οποιοδήποτε προϊόν, για την περιεκτικότητά του ως προς τουλάχιστον δέκα ουσίες που ανήκουν στις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, των αλλεργιογόνων και των τοξινών.
Η ηλεκτρονική μύτη, μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο από καταναλωτές (π.χ. ανθρώπους με αλλεργίες ή δυσανεξίες), όσο και από παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, εμπόρους τροφίμων, ελεγκτικούς οργανισμούς.
Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύει και πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια και στα φιστίκια, γλουτένη, καθώς και μυκοτοξίνες (ωχρατοξίνη Α, αφλατοξίνες, κ.α.) που βρίσκονται σε τρόφιμα και έχουν ισχυρή καρκινογόνο και τερατογόνο δράση.
Διαβάστε, επίσης,
Ενίσχυση των τροφών με βιταμίνες
Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;
Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών
Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα
www.emedi.gr