Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ιντερλευκίνες

Ο ρόλος των ιντερλευκινών στον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η ιντερλευκίνη 2, μια πρωτεϊνη με 133 αμινοξέα, είναι ένας αυξητικός παράγοντας των Τ κυττάρων που δεσμεύεται σε έναν ειδικό τριμερή υποδοχέα στα Τ κύτταρα. 

Το ενδιαφέρον για την Ιντερλευκίνη 2 σαν ένα θεραπευτικό παράγοντα για ασθενείς με καρκίνο αρχικά αντλήθηκε από την παρατήρηση ότι οι φονείς κύτταρα που ενεργοποιούνται από την λεμφοκίνη και επωάζονται σε μέσο καλλιέργειας με IL-2 είναι ικανά να εξοντώσουν ένα μεγάλο εύρος από φρέσκους και καλλιεργημένους τύπους όγκων.

Έτσι, η IL-2 (aldesleukin), μόνη ή σε συνδυασμό με τα κύτταρα φονείς που ενεργοποιούνται από τη λεμφοκίνη, έχουν δείξει ενεργότητα εναντίον διαφόρων τύπων όγκων. Οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και του νεφροκυτταρικού καρκίνου, αλλά και σε λεμφώματα.

Η IL-2 έχει εγκριθεί σαν θεραπεία του μεταστατικού νεφροκυτταρικού καρκίνου στη βάση της εμπειρίας με υψηλή ενδοφλέβια δόση του φαρμάκου χωρίς τα κύτταρα φονείς που ενεργοποιούνται από την λεμφοκίνη. Η μεγαλύτερη μείωση του όγκου έχει γίνει σε 15% των ασθενών και σε 5% από αυτούς η ανταπόκριση ήταν πλήρης και παρέμεινε για πολλούς μήνες, αλλά και χρόνια χωρίς συμπληρωματική θεραπεία. Αν και το FDA έχει εγκρίνει την υψηλής δόσης ενδοφλέβια εφάπαξ IL-2, και άλλοι τρόποι χορήγησης έχουν αποτελεσματικότητα εναντίον του νεφροκυτταρικού καρκίνου.

Η υποδόρια χορήγηση IL-2 έχει παρόμοια ποσοστά ανταπόκρισης σε πολλές τυχαιοποιημένες μελέτες. Σε πολλές, επίσης, μελέτες ο συνδυασμός INF-α2 και IL-2 δεν ήταν καλύτερος από ότι η χορήγηση του κάθε παράγοντα χωριστά.

Παρόμοια δεδομένα έχουν δείξει μια ανταπόκριση στο 15% των ασθενών με μελάνωμα με μεγάλης διάρκειας ανταπόκριση στο 3-5% των ασθενών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στην έγκριση από το FDA της IL-2 για το μεταστατικό μελάνωμα. Εξαιτίας της δραστηριότητας του φαρμάκου χρησιμοποιήθηκε για τη βιοχημειοθεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.

Η απόφαση για τα οφέλη της IL-2 πρέπει να επηρεάζονται από την εκτίμηση της τοξικότητας και της ποιότητας της ζωής  που σχετίζονται με διαφορετικά δείγματα και σχήματα.

Αυτές οι τοξικότητες σχετίζονται με το σύνδρομο διαφυγής των τριχοειδών. Χορηγώντας το φάρμακο σε υψηλές δόσεις είναι συγκρίσιμη η κατάσταση με το ελεγχόμενο σηπτικό σοκ, με πυρετό, υπόταση, ελαττωμένη νεφρική λειτουργία, υπερχολερυθριναιμία, εξάνθημα και αξιοσημείωτη δυσφορία. Η παρατεταμένη υποδόρια χορήγηση είναι καλύτερα ανεκτή. 


Άλλες λεμφοκίνες

Άλλες λεμφοκίνες ερευνούνται για τα ποικίλα αποτελέσματά τους στην λειτουργία των άνοσων κυττάρων και σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη του όγκου. Επίσης, επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του μικροπεριβάλλοντος και τα ενδοθηλιακά κύτταρα, Αυτά τα προκλινικά αποτελέσματα των λεμφοκινών μπορούν να παίξουν ρόλο σε συστηματικές θεραπείες, στη γονιδιακή θεραπεία με κυτοκίνες ή την τροποποίηση της άνοσης απόκρισης της κυτταρικής λειτουργίας. Παρόλα αυτά τα πλειοτροπικά αποτέλεσματα μπορεί να έχουν δυνητικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η IL-6 είναι ικανή να διεγείρει την μεγακαρυοκυτταροποίηση και μπορεί, επίσης, θετικά να επηρεάσει την λειτουργία των Β κυττάρων, και ακόμη θεωρείται σαν αυξητικός παράγοντας για το μυέλωμα.

Η IL-2 είναι μια πλειοτροπική κυτοκίνη που συντίθεται από μία ελαφριά αλυσίδα 35 kilodalton και μια βαριά αλυσίδα 40 kiladalton, και συμμετέχει σε πολλές βιολογικές δραστηριότητες στα ανθρώπινα T κύτταρα και στα κύτταρα φυσικούς φονείς, όπως επαγωγή κυτοκινών, αύξηση της κυτταροτοξικότητας και μιτωτικές δραστηριότητες στα T κύτταρα που αναπαύονται.

Οι κύριες κυτταρικές πηγές που παράγουν IL-12 είναι τα μονοκύτταρα που διεγείρονται από τα αντιγόνα, τα μακροφάγα και τα Β κύτταρα.

Σε μερικές κλινικές δοκιμές η IL-12 έχει σαν αποτέλεσμα την επαγωγή της INF-γ, IL-12, IL-15 και IL-18, αλλά είχε μόνο ένα μικρό επίπεδο δραστηριότητας σε φάσης ΙΙ μελέτες για το νεφρικό καρκίνο. Η IL-12 φαίνεται να δουλεύει σαν ανοσολογική συμπληρωματική βοήθεια διεγείροντας ανταποκρίσεις σε εμβόλια πεπτιδίων. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά τα ρυθμιστικά του αποτελέσματα στην ανταπόκριση με Th 1 και στην επαγωγή των κυτοκινών.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ιντερφερόνες

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

Φαρμακοδυναμική στην ογκολογία

Μελάνωμα στο μάτι

Πολλαπλούν μυέλωμα

Μελάνωμα

Καρκίνος νεφρού

Η αγγειογένεση στον καρκίνο

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Καρκινικά αντιγόνα

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

 

         

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ