Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑντλίες μαστού για σίτιση

Αντλίες μαστού για σίτιση

Οι συσκευές για την εξαγωγή γάλακτος από το στήθος

Μια αντλία του μαστού είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του γάλακτος από το στήθος μιας θηλάζουσας μητέρας μέσω αναρρόφησης.

Οι αντλίες του μαστού είναι γενικά ηλεκτρονικές ή μηχανικές συσκευές που επιτρέπουν την απαλή αναρρόφηση για την αφαίρεση του γάλακτος όταν οι μαστοί διογκωθούν.

Αυτές οι συσκευές  χρησιμοποιούνται όταν ο άμεσος θηλασμός στο βρέφος δεν είναι δυνατόν λόγω ιατρικών επιπλοκών στη μητέρα ή το μωρό, προσωπικών προβλημάτων, προωρότητα και άλλους λόγους.

Οι αντλίες του μαστού χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο κατά την διακοπή του θηλασμού και την απεξάρτηση της μητέρας και του  μωρού.

Καινοτόμες αντλίες μαστού έχουν αναπτυχθεί λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων γυναικών και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού. Οι πρόσφατες καινοτομίες στις αντλίες μαστού αφορούν αντλίες που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν με τα χέρια.


Είδη αντλιών μαστού για σίτιση μωρού

Υπάρχουν  κλειστά και ανοικτά συστήματα.

Οι κλειστές αντλίες του μαστού κυριαρχούν στην αγορά, δεδομένου ότι είναι πιο υγιεινές και απαλλαγμένες από μικροργανισμούς, δεδομένου ότι το γάλα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα.

Όσον αφορά τη λειτουργία τους υπάρχουν οι αντλίες με μπαταρία, οι χειροκίνητες αντλίες και οι ηλεκτρικές αντλίες.

Οι αντλίες που λειτουργούν με μπαταρίες έχουν μεγάλη ζήτηση λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για τις γυναίκες για να αντλήσουν  το γάλα αρκετές φορές την ημέρα.


Πώς να χρησιμοποιείτε τις αντλίες μαστού

Η άντληση του μητρικού γάλακτος κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη όταν θηλάζει το μωρό. Σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε όσο γάλα θέλετε, έτσι ώστε να μπορεί το μωρό σας να σιτίζεται όσες φορές δεν μπορείτε να είστε εκεί ή απλά όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το θηλασμό. Μόλις συνηθίσετε τη διαδικασία, η άντληση του γάλακτος δεν είναι δύσκολη!

Επιλέξτε ποιος τύπος αντλίας είναι κατάλληλος για εσάς. Κάθε είδος αντλίας μαστών έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αναλογιστείτε τον τρόπο ζωής σας, τις ανάγκες του μωρού σας και τις δικές σας προτιμήσεις και αποφασίσετε ποια αντλία λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

  • Χειροκίνητες  αντλίες. Αυτές οι απλές συσκευές είναι η λιγότερο δαπανηρή λύση. Μια ασπίδα τοποθετείται πάνω από τη θηλή και μία συσκευή ρουφάει το γάλα σε ένα μπουκάλι. Οι γυναίκες, επιλέγουν τις χειροκίνητες αντλίες επειδή είναι φθηνές και θέλουν να αντλούν λίγο γάλα. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή αυτή δεν είναι πρακτική για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να ταΐσουν με μπιμπερό το μωρό τους, χρησιμοποιώντας το μητρικό γάλα, επειδή κάθε συνεδρία άντλησης διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και απαιτεί τη χρήση και των δύο χεριών.
  • Ηλεκτρικές αντλίες. Αυτές οι αντλίες είναι εύκολες στη χρήση και αντλούν περισσότερο γάλα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι χειροκίνητες αντλίες. Μπορείτε να ανοίξετε ένα διακόπτη και να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας και στα 15-20 λεπτά που χρειάζεται για να αντλήσετε το γάλα, μπορείτε να είστε στον υπολογιστή,  να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα, γιατί τα χέρια σας είναι ελεύθερα. Ωστόσο, αυτή η επιλογή είναι η πιο ακριβή.  
  • Αντλίες που λειτουργούν με μπαταρία. Αυτό το είδος της αντλίας θεωρείται μέση λύση, τόσο από άποψη δαπάνης όσο και από άποψη της προσπάθειας που απαιτείται. Οι αντλίες που λειτουργούν με μπαταρία δεν αντλούν τόσο πολύ γάλα, όπως οι ηλεκτρικές αντλίες, αλλά δεν απαιτούν χρήση και των δύο χεριών, όπως οι χειροκίνητες αντλίες. Ένα μειονέκτημα είναι ότι συχνά ξεμένει από μπαταρίες κατά τη διάρκεια της άντλησης.

Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε την άντληση γάλακτος. Κάθε μητέρα έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις, για το πότε θα ξεκινήσει η άντληση και πότε θα ταϊσουν το μωρό τους. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μπουκάλι από την πρώτη μέρα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αρχίσει η άντληση αμέσως. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν δώσετε στο μωρό μπουκάλι, για να αποφευχθεί η «σύγχυση των θηλών». Τελικά, όμως, η επιλογή είναι δική σας ως μητέρα. Εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε την άντληση όταν θα πάτε πίσω στην εργασία, κάντε πρακτική λίγες εβδομάδες εκ των προτέρων για να το συνηθίσετε πρώτα.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε την άντληση πριν ταϊσετε το μωρό σας. Μπορείτε να βάλετε στο ψυγείο το γάλα για αργότερα. Το γάλα συντηρείται στο ψυγείο  έως και τρεις ημέρες. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο μπουκάλι ή σε άλλο δοχείο σχεδιασμένο για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε το παλαιότερο γάλα πρώτα. Μπορείτε να καταψύξετε το γάλα για λίγους μήνες. Αν έχετε επιπλέον μητρικό γάλα, μπορείτε να το καταψύξετε σε πλαστικά δοχεία που είναι σχεδιασμένα για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος. Γεμίστε τα δοχεία μέχρι τα 3/4 για να δώσετε το περιθώριο στο γάλα να επεκταθεί. Σημειώστε ημερομηνίες πάνω στα δοχεία και να είστε βέβαιες να χρησιμοποιήσετε το γάλα μέσα σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Ορισμένα πλαστικά μπορούν να περάσουν  χημικές ουσίες στο γάλα. Όταν είστε έτοιμες να χρησιμοποιήσετε το γάλα, να το αποψύξετε στο ψυγείο στη συντήρηση. Μην το αποψύχετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μην προσθέτετε φρέσκο γάλα σε ένα δοχείο παγωμένο. Αποθηκεύσετε το γάλα σε βολικό μέγεθος μερίδων. Αντί να το αποθηκεύσετε σε ένα μεγάλο βάζο  γάλακτος, το αποθηκεύετε σε μικρές μερίδες ανάλογα με το πόσο το μωρό σας τρώει συνήθως

-Το πρόγραμμα σίτισης του μωρού σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ρυθμίσετε την άντληση γάλακτος με το πρόγραμμά του μωρού σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επωφεληθείτε από το φυσικό κύκλο του σώματός σας, αντί να προσπαθείτε να αναγκάσετε το γάλα να έρθει σε τυχαίες χρονικές στιγμές. Να θυμάστε ότι όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε την αντλία, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε. Μπορείτε να αντλήσετε το ένα στήθος, ενώ το μωρό σας θηλάζει από το άλλο. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε πολύ γάλα. Μπορείτε να περιμένετε μία ώρα μετά το θηλασμό και να αντλήσετε και τα δύο στήθη. Αν είστε στην εργασία ή μακριά, χρησιμοποιήστε την αντλία κατά τη στιγμή της ημέρας, όταν το μωρό σας τρώει κανονικά.

Χαλαρώστε κατά την διαδικασία της άντλησης. Η διαδικασία άντλησης είναι πιο εύκολη και λιγότερο άβολη όταν αισθάνεστε χαλαροί και ήρεμοι. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα χώρο που να νιώθετε ήρεμοι και να δώσετε στον εαυτό σας άφθονο χρόνο. Η βιαστική διαδικασία είναι πιο δύσκολη.

Μην νιώθετε απογοήτευση αν δεν κατεβαίνει το γάλα. Τρίψετε το στήθος σας, τοποθετήσετε ένα ζεστό πανί πάνω του, και αφήστε το να ταλαντευθεί προς τα κάτω. Χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ροής του γάλακτος μέσα στο δοχείο.

Να είστε σίγουρες ότι τα υλικά σας είναι καθαρά και να πλένετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το γάλα δεν θα μολυνθεί κατά τη διαδικασία της άντλησης. Να είστε βέβαιες ότι έχετε  πλύνει την αντλία και το μπουκάλι και μετά από κάθε συνεδρία άντλησης.

Διαβάστε, επίσης,

Η διατροφή και η άσκηση κατά τον θηλασμό

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Ο ρόλος του στηθόδεσμου στην πτώση μαστών

Δίαιτα μετά την εγκυμοσύνη

Συμβουλές για τους γονείς των διδύμων

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

Η μαστίτιδα κατά τον θηλασμό

Άσκηση και θηλασμός

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ