Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΘρομβοποιητίνη

Θρομβοποιητίνη

Το φάρμακο που διεγείρει την παραγωγή αιμοπεταλίων

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η θρομβοποιητίνη, που είναι ο ενδογενής συνδέτης για τον υποδοχέα κυτοκίνης Mpl, είναι το κυρίαρχο ρυθμιστικό πολυπεπτίδιο των μεγακαρυοκυττάρων στην θρομβοκυττοποίηση.

Η θρομβοποιητίνη προωθεί τον πολλαπλασιασμό των μονάδων σχηματισμού των αποικιών των μεγακαρυοκυττάρων και προκαλεί κυτταροπλασματική ωρίμανση και πυρηνικό ενδοαναδιπλασιασμό των μεγακαρυοκυττάρων in vitro. Έτσι, η θρομβοποιητίνη εξασκεί τις επιδράσεις της στα πρωτόγονα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, αλλά και στα προγονικά κύτταρα, τα μεγακαρυοκύτταρα και τα αιμοπετάλια. Η θεραπεία με θρομβοποιητίνη αυξάνει αυξάνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων 5 με 10 φορές και επιταχύνει την ανάκαμψη σε ανοσοκαταστολή από τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. 

Η χορήγηση θρομβοποιητίνης ή ενός παραγώγου της αυξητικού παράγοντα των μεγακαρυοκυττάρων και αναπτυξιακού παράγοντα, για 1 με 10 ημέρες μετά τη χημειοθεραπεία ελαττώνει το βάθος του ναδίρ των αιμοπεταλίων και αυξάνει την ανάκαμψη του αριθμού των αιμοπεταλίων σε όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική χημειοθεραπεία.

Αν και αρχικά οι αυξητικοί παράγοντες αιμοπεταλίων πίστευαν ότι θα είχαν μεγάλη σημασία για την κλινική φροντίδα των καρκινοπαθών, πολλοί παράγοντες, όπως η αποτυχία των εντατικών χημειοθεραπευτικών σχημάτων να βελτιώσουν την επιβίωση μείωσαν τον ενθουσιασμό.

H IL-11, επίσης, επηρεάζει πολλές αιμοποιητικές κυτταρικές σειρές, δείχνοντας τις πλειοτροπικές επιδράσεις των κυτοκινών.  Όπως οι αυξητικοί παράγοντες λευκών (G-CSF) η IL-11 δεν παρεμποδίζει την θρομβοκυττοπενία, αλλά μόνο σπεύδει την ανάρρωση των αιμοπεταλίων.

Οι παραπάνω παράγοντες, όταν μάλιστα κανείς αναλογιστεί το μεγάλο κόστος που έχουν έχουν περιορισμένες κλινικές εφαρμογές.

Το Nplate (romiplostim) χρησιμοποιείται για:

Τη θεραπεία των χαμηλών αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) σε ορισμένους ασθενείς με χρόνια αυτοάνοση (ιδιοπαθή) πορφύρα (ITP).

Το Nplate είναι μία μιμητική πρωτεϊνη θρομβοποιητίνης. Δρα βοηθώντας το μυελό των οστών να αυξήσει τον αριθμό των θρόμβων που σχηματίζουν τα αιμοπετάλια στο αίμα. Αυτό βοηθά το αίμα να πήξει πιο φυσιολογικά και  μειώνει τον κίνδυνο για υπερβολική ή σοβαρή αιμορραγία.


Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Nplate εάν:

Το ρομιπλοστίμη (romiplostim) είναι μία πρωτεΐνη σύντηξης του Fc-πεπτιδίου (πεπτιδικό σωμάτιο) που μεταβιβάζει σήματα και ενεργοποιεί τα ενδοκυττάρια μεταγραφικά μονοπάτια μέσω του υποδοχέα της θρομβοποιητίνης (TPO) (επίσης γνωστού ως cMpl) ώστε να αυξηθεί η παραγωγή αιμοπεταλίων

Η θρομβοποιητίνη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ το Nplate

  • σε αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του Nplate
  • σε χαμηλά αιμοπετάλια του αίματος λόγω μιας προκαρκινικής κατάστασης του αίματος (μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο [MDS]) ή σε από οποιαδήποτε άλλη κατάσταση εκτός από τη χρόνια αυτοάνοση (ιδιοπαθή) πορφύρα θρομβοπενία-ITP
  • εάν είστε έγκυος, σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ή θηλάζετε
  • εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής ή βότανα
  • αν έχετε αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, ή άλλες ουσίες
  • αν έχετε κάνει σπληνεκτομή
  • εάν έχετε ή είχατε  θρόμβωση
  • εάν έχετε προβλημάτων των νεφρών, προβλήματα στο συκώτι, προβλήματα του μυελού των οστών (π.χ., μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο [MDS]) ή  καρκίνο του αίματος), προβλήματα αιμορραγίας, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν παίρνετε επίσης ένα αντιπηκτικό (π.χ. βαρφαρίνη) ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (π.χ., η κλοπιδογρέλη)

Διαβάστε, επίσης,

Ερυθροποιητίνη

G-CSF

Αυξητικοί παράγοντες λευκών

Ιντερφερόνες

Οι κυτοκίνες και οι χημειοκίνες στη θεραπεία του καρκίνου

Κυτταρική ανοσία στον καρκίνο

Φαρμακοδυναμική στην ογκολογία

Η αγγειογένεση στον καρκίνο

Μακροφάγα και δενδριτικά κύτταρα εναντίον του καρκίνου

Kαταστροφή των καρκινικών κυττάρων με κυτταροτοξικούς μηχανισμούς

Ενεργοποιημένα από τη λεμφοκίνη κύτταρα φονείς

Τα κύτταρα που φυσικά φονεύουν τον καρκίνο

Καρκινικά αντιγόνα

Ανοσοθεραπεία στον καρκίνο

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Θρομβοπενία

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Αιμορραγία στον καρκίνο

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ