Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΑπαλλαγείτε από τις παρανυχίδες

Απαλλαγείτε από τις παρανυχίδες

Νύχια χωρίς παρανυχίδες

Αν τα νύχια σας είναι εύθραυστα και έχουν πετσάκια και παρανυχίδες τότε μια χρήσιμη συμβουλή είναι η εξής: 

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν γίνει χλιαρό βουτάμε τα νύχια μας για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σκουπίζουμε το λάδι και κάνουμε ελαφρύ μασάζ.

Στη συνέχεια χτυπάμε καλά έναν κρόκο αυγού και  βυθίζουμε τα νύχια μας για περίπου 10 λεπτά.


Πώς να σταματήσουν τα πετσάκια γύρω από τα νύχια σας να ξεφλουδίζουν

-Τα ξερά πετσάκια μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα και να έχουν άσχημη όψη. Μάθετε να χρησιμοποιείτε μια σπιτική ενυδατική κρέμα χεριών. Στο φούρνο μικροκυμάτων, ζεστάνετε ένα μπολ με 1/3 φλιτζάνι κρέμα χεριών, λίγο ελαιόλαδο και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας σε μια θερμοκρασία που είναι ζεστή, αλλά όχι καυτή. Βάλτε αρκετή ποσότητα σε κάθε νύχι και κάντε απαλό μασάζ στο νύχι για δύο λεπτά στο καθένα. Η κρέμα είναι πολύ καλή για τα χέρια και για τα πόδια σας και θα κρατήσει τα πετσάκια σας μαλακά. Μπορείτε να κρατήσετε την σπιτική κρέμα για 3 ημέρες στο ψυγείο σας, σε ένα σκοτεινό γυάλινο μπουκάλι και να την ξαναζεστάνετε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική λοσιόν που ενυδατώνει γρήγορα και δεν αφήνει τα χέρια σας λιπαρά. Τη νύχτα, όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια πιο παχύρρευστη κρέμα ή αλοιφή για πιο εντατική ενυδάτωση. Τη νύχτα, μια καλή ιδέα είναι να φορέσετε ένα ζευγάρι γάντια από βαμβάκι ή μαλλί στο κρεβάτι, γιατί η επιπλέον θερμότητα θα βοηθήσει το δέρμα σας να απορροφήσει πραγματικά την ενυδατική κρέμα. Θα ξυπνήσετε το πρωί με πολύ μαλακά χέρια και πετσάκια!

Κάντε θεραπεία με κερί. Η θεραπεία με ζεστό κερί μπορεί να κάνει θαύματα για τα χέρια, τα νύχια και τα πετσάκια σας. Ένα ειδικό ελαιώδες κερί τήκεται και εφαρμόζεται στα χέρια και τα δάχτυλα. Στη συνέχεια θα φορέσετε ένα ζευγάρι πλαστικά γάντια. Μετά από 10 έως 15 λεπτά, θα βγάλετε τα γάντια και το κερί θα πρέπει να αφαιρεθούν, και θα αφήσουν το δέρμα των χεριών σας και τα πετσάκια απαλά και εύπλαστα. Είναι, επίσης, δυνατό να αγοράσετε κιτ θεραπείας με παραφίνη, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε βαζελίνη. Τρίψτε μια μεγάλη ποσότητα στα πετσάκια κάθε βράδυ πριν τον ύπνο. Η βαζελίνη θα μαλακώσει τα πετσάκια σας και να σταματήσει το ξεφλούδισμα.

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια. Τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι χρήσιμα για να ενυδατώσουν τα πετσάκια σας, ενώ επίσης μυρίζουν υπέροχα! Τα πιο αποτελεσματικά είναι το έλαιο jojoba και έλαιο πορτοκαλιού, ενώ το έλαιο δέντρων τσαγιού βοηθά να εξαλειφθούν και τυχόν μικρές μολύνσεις.

Χρησιμοποιήστε κάποιο lip balm αν δεν έχετε κρέμα χεριών. Αν είστε έξω και τα πετσάκια σας σας ενοχλούν, πάρτε το  ενυδατικό lipstick χειλιών και δοκιμάστε να τρίψετε λίγο για τα πετσάκια σας. Αυτό δίνει κάποια προσωρινή ανακούφιση μέχρι βρείτε κάποια κρέμα χεριών. 

Βυθίστε τα δάχτυλά σας σε ζεστό νερό. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν τα πετσάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού ή ξύδι στο νερό. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε και απολέπιση.

Χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο για τα πετσάκια για να σπρώξετε προς πίσω τα πετσάκια και κάτω από τα νύχια. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό πολύ ήπια. Αν πιέσετε πάρα πολύ μπορεί να  κάνετε τα πετσάκια σας χειρότερα! Σπρώξτε τα πετσάκια προς τα πίσω. Μην το κάνετε αυτό περισσότερες από μία φορά ή δύο φορές το μήνα, καθώς οι επιδερμίδα είναι αρκετά ευαίσθητη σε αυτό το σημείο. Τα μεταλλικά εργαλεία πρέπει να αποστειρώνονται μετά από κάθε χρήση, ενώ τα ξύλινα θα πρέπει να απορρίπτονται. 

Ποτέ μην κόβετε τα πετσάκια σας. Τα πετσάκια προστατεύουν τη μήτρα ανάπτυξης των νυχιών σας εμποδίζοντας οποιαδήποτε βρωμιά ή βακτήριο να εισέλθουν. Αν κόψετε τα πετσάκια σας αφαιρείτε αυτό το προστατευτικό στρώμα και εκθέτετε τα νύχια σας σε λοίμωξη. Επίσης, το δέρμα γύρω από τα πετσάκια γίνονται σκληρότερα και πιο επιρρεπή στη διάσπαση και το ξεφλούδισμα. Να κόβετε από τα πετσάκια σας μόνο ότι είναι σκασμένο και εξέχει.

-Αν τα πετσάκια σας είναι σκασμένα και επώδυνα, χρησιμοποιήστε μια τοπική αντιβακτηριακή αλοιφή. Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια σας είναι σκασμένο, και ερεθισμένο, μπορεί να έχετε μια μικρή λοίμωξη. Αφού έχετε εφαρμόσει την αντιβακτηριακή αλοιφή θα πρέπει να τυλίξετε μια γάζα γύρω από κάθε προσβεβλημένο νύχι. Αφήστε την γάζα όλη τη νύχτα και το πρωί θα βρείτε τα πετσάκια σας καλύτερα.

-Αν τα πετσάκια σας είναι επώδυνα, έχουν πύον ή πρήξιμο, ή  κηλίδες, μπορεί να έχετε μια μόλυνση που ονομάζεται παρονυχία. Μπορεί να χρειαστεία να πάρετε τοπικά και συστηματικά αντιβιοτικά.

Προστατέψτε τα χέρια σας από το κρύο. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει πολύ ξερά τα χέρια σας και να σκάσουν τα πετσάκια. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των χεριών σας κατά τη χειμερινή περίοδο. Να φοράτε πάντα γάντια όταν είστε έξω και να θυμάστε να έχετε μια κρέμα χεριών στην τσάντα σας που μπορείτε να εφαρμόζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μην βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα σας. Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να τρώνε τα νύχια τους ή να ροκανίζουν τα πετσάκια τους είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν απολέπιση του δέρματος γύρω από τα δάχτυλά τους. Έχουν, επίσης, κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια λοίμωξη, γιατί το στόμα τους περιέχει βακτήρια που μπορεί εύκολα να μεταφερθούν στα νύχια σας. Το σάλιο, τέλος, περιέχει ένζυμα που επιδεινώνουν, την ξηρότητα. Για να μην βάζετε τα χέρια σας στο στόμα μπορείτε να αγοράσετε μια αλοιφή με άσχημη γεύση για τα νύχια σας. 

Αποφύγετε να ταλαιπωρείτε τα χέρια σας. Το πλύσιμο των πιάτων με ζεστό νερό και σαπούνι μπορεί να ξεραίνει τα χέρια σας, γι΄αυτό πρέπει να φοράτε λαστιχένια γάντια κάθε φορά που θα πλένετε τα πιάτα στο χέρι. Αν δεν σας αρέσει να φοράτε γάντια, τότε τουλάχιστον επενδύστε σε ένα ενυδατικό σαπούνι πιάτων για να ενυδατώνονται τα χέρια σας.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να μην γίνεται συχνά, για να μην αφαιρούνται φυσικά έλαια από την επιφάνεια του δέρματος και των νυχιών. 

Επιλέξτε τον ή την μανικιουρίστα σας προσεκτικά. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ. Ορισμένοι τεχνικοί νυχιών μπορεί να περιποιηθούν τα νύχια και τα πετσάκια σας, με μεθόδους που προκαλούν σκάσιμο, ρωγμές και πόνο. Αν ο ή τεχνικός νυχιών σας προσπαθεί να κόψει τα πετσάκια σας, ή προσπαθεί να ωθήσει τα πετσάκια σας υπερβολικά προς τα πίσω, ζητήστε ευγενικά να σταματήσει. Είναι δικά σας τα νύχια! Αν ο τεχνικός νυχιών σας κόψει τα πετσάκια μπορεί να καταλήξετε με πόνο ή κάποια λοίμωξη, από κακώς αποστειρωμένο εξοπλισμό. Ζητήστε από τον τεχνικό να αποστειρώσει τα εργαλεία μπροστά σας.

Διαβάστε, επίσης,

Φυσικά προϊόντα ομορφιάς

Μυρμηγκιές

Αν έχετε κάλους

Η καλύτερη περιποίηση για τα νύχια σας

Υγεία των νυχιών

Τα χέρια μας θέλουν περιποίηση

Κόλπο για να μην σπάνε τα νύχια σας

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μανικιούρ

Ενδοκαρδίτιδα

Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

Σώστε το βερνίκι νυχιών σας

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Τα πόδια δείχνουν την προσωπικότητά σας

Θεραπεία για τις μυκητιάσεις νυχιών

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Μηνύματα προσώπου που δείχνουν ασθένειες

Ελέγξτε τη γενική κατάσταση του σώματός σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ