Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με την φραγκοσυκιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με την φραγκοσυκιά

Είναι ένα ωφέλιμο φυτό που δεν απαιτεί ειδική φροντίδα

Η οπούντια ή συκή η ινδική ή φραγκοσυκιά ή παπουτσοσυκιά ή αγριοσυκιά ή καπλοσυκιά ή μπαμούτσα ή Opuntia ficus – indica ή Opuntia leusindica ανήκει στην οικογένεια των Κακτίδων.

Είναι κάκτος που φθάνει τα 5 μέτρα σε ύψος. Κλάδοι μεγάλοι, παχουλοί και πεπλατυσμένοι, παρόμοιοι με ρακέτες του τένις, γεμάτοι από χιλιάδες μικρές, αιχμηρές αγκάθες. Την άνοιξη παρουσιάζονται στις άκρες των κλάδων ανθοδόχες στεφανωμένες με μεγάλα χρυσοκίτρινα άνθη, που μετατρέπονται, συν τον χρόνο, σε χυμώδεις κοκκινωπούς ή κιτρινωπούς καρπούς, παρόμοιους με μικρά βαρελάκια, γεμάτους από δέσμες αιχμηρών αγκίδων. Εσωτερικά βρίσκεται η γλυκιά σάρκα του με τα πετρώδη σπέρματα. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλη και το βρίσκουμε να καλλιεργείται ακόμη και σε κήπους ή αυλές.

Είναι ιθαγενές φυτό της κεντρικής Αμερικής και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο και καλλιεργήθηκε στην αρχή στη Σικελία και Κορσική. Αργότερα μεταφέρθηκε στην Αλγερία, που τα φρέσκα κλαδιά της χρησιμοποιούνταν για διατροφή των καμηλών. Επίσης, χρησιμοποιείται για περίφραξη γιατί δημιουργεί ένα φράγμα που δύσκολα περνούν τα ζώα και οι άνθρωποι.

H φραγοσυκιά ζει σε χαμηλό υψόμετρο.

Υπάρχουν αρκετά είδη φραγκοσυκιάς. Είναι από τα φυτά που δεν χρειάζονται ειδικές φροντίδες για τον πολλαπλασιασμό τους, γιατί και το πιο μικρό κομμάτι του κορμού ριζώνει εύκολα.


Χρήσιμα μέρη φραγκοσυκιάς

Χρήσιμα μέρη είναι τα ώριμα φρούτα και τα σαρκώδη κλαδιά.


Δραστικές ουσίες φραγκοσυκιάς

Τα φρούτα της περιέχουν σάκχαρο, βλέννα, οργανικά οξέα, όπως γλουταμικό, κιτρικό, μηλικό και οξαλικό οξύ, βιταμίνη C, φώσφορος, θείο, χλώριο, νιτρικά οξέα, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. 


Ιδιότητες και ενδείξεις φραγκοσυκιάς

Τα φρούτα της φραγκοσυκιάς είναι πολύ ωφέλιμα. 

-Καταρχήν είναι ευκοίλια φρούτα εξαιτίας της βλέννας που περιέχουν, αλλά και από τους σκληρούς σπόρους που ενεργοποιούν τα έντερα και διευκολύνουν τις κενώσεις. Τέσσερα φρούτα το πρωί, όταν τα λάβετε κατανήστικοι, ενεργούν σαν καθαρτικό. Προσοχή! Αν φάτε πολύ περισσότερα αρχίζει η αντίστροφη διαδικασία και μπορεί να πάθετε βαριάς μορφής δυσκοιλιότητας.

Τα σαρκώδη κλαδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά και εξωτερικά.

  • Σε διόγκωση της σπλήνας με εσωτερική και εξωτερική χρήση
  • Για ερεθισμένο λαιμό και αμυγδαλές με εσωτερική και εξωτερική χρήση
  • Σαν δυνατό διουρητικό σε φλεγμονές του ουροποιητικού και για καθαρισμό των νεφρών, χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες ή ενοχλήσεις
  • Σαν σπασμολυτικό για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως δυνατών πόνων

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φραγκόσυκα

Με εξωτερική χρήση χρησιμοποιούμε τη φραγκοσυκιά για τους ακόλουθους τρόπους:

Παίρνετε ένα κομμάτι φρέσκου κορμού φραγκοσυκιάς, το πλένετε καλά με βούρτσα και το καθαρίζετε από τα αγκάθια του αφαιρώντας την εξωτερική του φλούδα. Το μοιράζετε από τα αγκάθια του αφαιρώντας την εξωτερική του φλούδα. Το μοιράζετε στη μέση, το αλοίφετε με ελαιόλαδο και το επιθέτετε σε πληγές ή εγκαύματα και αποστήματα. Μπορείτε να το λειώσετε, να το αναμείξετε με ελαιόλαδο, να το απλώσετε σε λινό ύφασμα και να το επιδέσετε τοπικά σαν κατάπλασμα.

Για εσωτερική χρήση:

Το πλένετε καλά με βούρτσα και το καθαρίζετε από τα αγκάθια του αφαιρώντας την εξωτερική του φλούδα. Το μοιράζετε από τα αγκάθια του αφαιρώντας την εξωτερική του φλούδα.  Βράζετε 100 γραμμάρια καθαρισμένου κορμού ή 25 γραμμάρια ξηρά άνθη, σε ένα λίτρο απεσταγμένο νερό, για αρκετή ώρα, φιλτράρετε το νερό χρησιμοποιώντας χοντρό ύφασμα, για να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας που έχει περάσει στο αφέψημα. Συμπληρώνετε το νερό που έχει εξατμιστεί κατά τον βρασμό. Πίνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ κάθε δύο ώρες. Αυτό είναι δυνατό διουρητικό και αντισπασμωδικό.

Η συνταγή της φραγκοσυκιάς για τον καρκίνο: Βράστε φύλλα παπουτσοσυκιάς με τσουκνίδα και πίνετε το ζουμί τους.

Τα φραγόσυκα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή παγωτών.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται και σαν ζωοτροφή.

Οι καρποί τρώγονται νωποί και κατά προτίμηση δροσεροί.

Πρέπει να αποφεύγετε το μάζεμα των καρπών καταμεσήμερο, γιατί, εξαιτίας της ζέστης, οι αγκάθες αποσπώνται με το παραμικρό και γίνονται επικίνδυνες.

Έχει υπόγλυκη γεύση, που θυμίζει πεπόνι. Το καθάρισμα πρέπει να γίνεται με χοντρά γάντια. Μπορείτε, επίσης, να καψαλίσετε τα αγκάθια με φλόγα. Γίνεται χυμός, σιρόπι, μαρμελάδα, ζελέ, κομπόστα, λικέρ, ρακή και βότκα. Τα φραγκόσυκα λειωμένα, συντηρούνται και σην κατάψυξη και χρησιμοποιούνται σε ντρέσινγκ με ξίδι από λευκό κρασί, ελαιόλαδο και μέλι. Τρώγονται και τα φυλλοκλάδια. Αφού καθαριστούν προσεκτικά, με κοφτερό μαχαίρι, κόβονται σε κομμάτια, βράζονται και μπαίνουν σε σαλάτες με ντομάτες και βραστά αυγά και όσπρια, όπως φακές.

Μαρμελάδα φραγκόσυκων: Κόψτε σε λεπτές ροδέλες ένα λεμόνι και 2 πορτοκάλια. Προσθέστε 4 φλιτζάνια νερό και αφήστε 18 ώρες. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν. Όταν κρυώσουν προσθέστε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φραγκόσυκα και για κάθε φλιτζάνι από το μείγμα προσθέστε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και βράστε τη μαρμελάδα μέχρι να πήξει.

Διαβάστε, επίσης,

Φραγκόσυκα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ