Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΜάθετε την ανατομία των μαστών σας

Μάθετε την ανατομία των μαστών σας

Χρήσιμες πληροφορίες για τους μαστούς σας

 

Η ανατομία των μαστών σας

Οι μαστοί της ενήλικης γυναίκας εκτείνονται από την 2η έως την 6η πλευρά και από το στέρνο μέχρι την πρόσθια ή τη μέση μασχαλιαία γραμμή.

Η ουρά του μαστού είναι η πυραμοειδής προσεκβολή του μαζικού αδένα προς την μασχάλη και ονομάζεται ουρά του Spence.

Ο μαζικός αδένας αναπτύσσεται επάνω από το μείζονα θωρακικό μυ και στο μικρότερο, προς τα έξω και πλάγιο τμήμα του, επάνω από τον πρόσθιο οδοντωτό.

Ο μαστός αποτελείται από 3 είδη ιστών (επιθηλιακό, ινώδη ή στηρικτικό και λιπώδη.

Οι σύνδεσμοι του Cooper είναι πυραμοειδείς προσεκβολές του συνδετικού ιστού πυ στηρίζουν το μαζικό αδένα και επεκτείνονται στην εν τω βάθει περιτονία και στο δέρμα.

Οι ορμόνες που επιδρούν στους μαστούς είναι τα οιστρογόνα για την ανάπτυξη των πόρων, η προγεστερόνη για την ανάπτυξη των λοβίων και η προλακτίνη για την ανάπτυξη του επιθηλίου του μαζικού αδένα και του λιπώδους ιστού.

Οι αδένες του Montgomery είναι μικροί σμηγματογόνοι αδένες που προβάλλουν ως μικρά επάρματα στην επιφάνεια της άλω.

Ο μαστός αιματώνεται από κλάδους της μασχαλιαίας αρτηρίας, την υποκλείδια αρτηρία μέσω της έσω θωρακικής που ονομάζεται μαστική αρτηρία και διατιτρόντες κλάδους από τις άνω μεσοπλεύριες αρτηρίες. Το φλεβικό δίκτυο του μαστού αποτελείται από τη μασχαλιαία φλέβα, τις μεσοπλεύριες φλέβες και τους διατιτρόντες κλάδους της έσω μαστικής. Το λεμφικό σύστημα του μαζικού αδένα κατευθύνεται, κυρίως προς τους λεμφαδένες της σύστοιχης μασχάλης και από το έσω τμήμα, μέσω διατιτραινόντων λεμφικών αγγείων, προς τους έσω θωρακικούς και μεσοθωράκιους λεμφαδένες. Ακόμη, υπάρχει μια μικρή λεμφική οδός προς τον αντίθετο μαστό και προς τη θήκη του ορθού κοιλιακού. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες διακρίνονται στους άνω μασχαλιαίους, στους κεντρικούς ή μέσους μασχαλιαίους και στους εγγύς ή κάτω μασχαλιαίους που βρίσκονται στο έξω ημιμόριο του μαστού, στους λεμφαδένες του Rotter που βρίσκονται, περίπου στη μέση γραμμή του μαστού και τους έσω μαστικούς λεμφαδένες που βρίσκονται στο έσω ημιμόριο του μαστού. Ακόμη, οι υπερκλείδιοι λεμφαδένες και οι λεμφαδένες του μεσοθωρακίου συμμετέχουν. Άλλη ταξινόμηση των μαχαλιαίων λεμφαδένων είναι σε τρία επίπεδα (Ι,ΙΙ,ΙΙΙ) ανάλογα με την εντόπισή τους επί τα εκτός, πίσω και επί τα εντός του ελάσσονα θωρακικού μυός (επίπεδο Ι: επί τα εκτός του  ελάσσονα θωρακικού μυός, επίπεδο ΙΙ: πίσω από τον ελάσσονα θωρακικό μυ και επίπεδο ΙΙΙ: επί τα εντός του ελάσσονα θωρακικού μυός. Οι λεμφαδένες του Rotter είναι μικρή ομάδα 3-4 λεμφαδένων που βρίσκονται μεταξύ του μείζονος και ελάσσονος θωρακικού μυός.

-Τον πρόσθιο οδοντωτό μυ νευρώνει το νεύρο του Bell.

-Σύνδρομο Poland είναι η υποπλασία του μαζικού αδένα, του θωρακικού τμήματος και των θωρακικών μυών, καθώς και από ανωμαλίες των δακτύλων. Οι υπέραριθμες θηλές ή πολυθηλία και η παρουσία επικουρικών ή έκτοπων μαζικών αδένων ή πολυμαστία είναι οι συνηθέστερες συγγενείς ανωμαλίες ανάπτυξης του μαστού. Η εκτομή ενός μασχαλιαίου έκτοπου μαστού γίνεται όταν προκαλεί συμπτώματα, όπως πόνο, για αισθητικούς λόγους ή σε σε καλοήθεις όγκους, όπως ιναδένωμα, θήλωμα ή σε καρκίνο.

Διαβάστε, επίσης,

Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Τα καλύτερα κόλπα για να φαίνεται το στήθος σας μεγαλύτερο

Ο ρόλος του στηθόδεσμου στην πτώση μαστών

Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ