Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Συμβουλές για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η θεραπεία στον καρκίνο του μαστού είναι σίγουρη όταν η διάγνωση γίνει σε πρώιμο στάδιο κι εξαρτάται η επιτυχία της από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση.

Μεγαλύτερο ποσοστό από 96% των ασθενών με μη διηθητικό (in situ) καρκίνο του μαστού παραμένουν χωρίς νόσο 10 χρόνια μετά την χειρουργική εξαίρεση.  40% των ασθενών με νόσο σταδίου ΙΙΙ κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης από το οποίο το 30% είναι φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού παραμένουν, χωρίς υποτροπή μετά από 10 χρόνια.

Γι΄αυτό, αξίζει η προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των θεραπευτικών προσεγγίσεων μέσω της πρόληψης.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού, όπως η χορήγηση ορμονοθεραπείας, η χημειοπροφύλαξη, η προφυλακτική χειρουργική εξαίρεση των μαστών και των ωοθηκών, οι διατροφικές παρεμβάσεις και η αλλαγή του τρόπου ζωής. 

-Η ορμονοθεραπεία

Συμπληρωματικά αντοιστρογόνα, όπως η ταμοξιφένη, ένας εκλεκτικός οιστρογονικός τροποποιητής (SERM) όταν δίνεται για 5 έτη σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς ανεξάρτητα από την ηλικία και την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση ελαττώνει την πιθανότητα υποτροπής στο μισό και του θανάτου στο 1/3. Επίσης, ελαττώνεται η πιθανότητα για δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο ή ετερόπλευρο καρκίνο του μαστού κατά 40%.

Ένας άλλος SERM που χρησιμοποιείται ως ορμονοθεραπεία για την πρόληψη του καρκίνο του μαστού είναι η ραλοξιφένη.

Η ορμονοθεραπεία προληπτικά φαίνεται ότι εκτός από το να ελαττώνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού ελαττώνει και την επίπτωση καλοηθών παθήσεων του μαστού και ελαττώνει την  συχνότητα των περιττών βιοψιών σε προκαρκινωματώδεις βλάβες.

Οι γυναίκες που μπορούν να λαμβάνουν ταμοξιφένη ή ραλοξιφένη είναι εκείνες που έχουν έναν πενταετές κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνο μαστού πάνω από 1,67%. Το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο είναι μεγαλύτερο σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στις μεταεμμηνοπαυσιακές. Το όφελος σαφώς είναι μεγαλύτερο για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο μαστού, όπως σε ασθενείς με ιστορικό με άτυπη πορώδης υπερπλασία ή λοβιακή νεοπλασία, χωρίς όμως σημαντικό όφελος, στη συνολική επιβίωση.

Η ταμοξιφένη έχει έγκριση για την μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού. Βέβαια η ταμοξιφένη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου και θρομβοεμβολική νόσο, κυρίως, στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι προεμμηνοπαυσιακές και μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υστερεκτομή και υψηλό κίνδυνο για καρκίνο μαστού μπορεί να έχουν όφελος από την ταμοξιφένη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται για πρόληψη. Η ταμοξιφένη μπορεί να μην είναι αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες φορείς της μετάλλαξης BRCA1.

Η ραλοξιφένη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου…

Οι εκλεκτικοί αναστολείς της αρωματάσης είναι η θεραπεία επιλογής για πρώτης και δεύτερης γραμμής θεραπεία σε μεταστατικό καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς. (αναστραζόλη, εξεμεστάνη και λετροζόλη) και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την οξεϊκή μεγεστρόλη σαν δεύτερης γραμμής και την ταμοξιφένη σαν πρώτης γραμμής.

Κάποιος θα μπορούσε να κάνει την υπόθεση ότι η τεχνητή καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως θα ελάττωνε τον αριθμό των ωορρηκτικών κύκλων και θα μείωνε τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συστηματική χρήση αναλόγων  της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών  πριν να αρχίσει η έμμηνος ρύση.

Εάν η εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία έχει προστατευτικό ρόλο εξωγενείς ορμόνες θα μπορούσαν να χορηγηθούν για διέγερση της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της μέσης εφηβείας, αλλά αυτό θα ήταν ασύμβατο με τα κοινωνικά πρότυπα.

-Η χημειοπροφύξη

Τα ρετινοειδή έχουν πολλαπλές επιδράσεις στα συστήματα των αυξητικών παραγόντων και στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Δεσμεύονται στους υποδοχείς των ρετινοϊδών, και το σύμπλεγμα λειτουργεί σαν μεταγραφικός παράγοντας που δεσμεύεται σε στοιχεία που ανταποκρίνονται στα ρετινοειδή πολλαπλών γονιδίων. Πολλά ρετινοειδή έχουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα κατά του καρκίνου του μαστού και έχουν ικανότητα ελάττωσης της επίπτωσής του.

Η βιταμίνη Α, η β καροτένη και η βιταμίνη Ε, επίσης, θεωρούνται αποτελεσματικές στη χημειοπροφύλαξη. Άλλες θεραπείες χημειοπροφύλαξης περιλαμβάνουν τα ρετινοειδή σε συνδυασμό με τους SERMs, τους αναστολείς COX-2, την oltipraz, την dehydroepiandrosterone, την genistein κ.ά για ασθενείς με μη διηθητικό καρκίνο μαστού ή καλοήθεις νόσους μαστού με υψηλό κίνδυνο (άτυπη πορογενής υπερπλασία ή άτυπη λοβιακή υπερπλασία).

-Το προφυλακτικό χειρουργείο

Η χειρουργική αφαίρεση των μαστών θεωρείται από πολλούς σημαντικός προστατευτικός παράγοντας. Οι υποδόριες αμφοτερόπλευρες μαστεκτομές σε υψηλού κινδύνου ασθενείς βάσει του κληρονομικού ιστορικού ή την παρουσία μεταλλάξεων BRCA1 & BRCA2 σχετίζονται με 90% μείωση της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού. Η πρόωρη αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, επίσης, μέσω μείωσης των ωορρηκτικών κύκλων, ιδίως σε μεταλλάξεις BRCA1.

-Διατροφικές συνήθειες

Λόγω της διαφορετικής επίπτωσης του καρκίνο του μαστού σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, είναι αυτονόητο ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις, όπως η ελάττωση στην πρόσληψη θερμίδων,  η ελάττωση πρόσληψης του λίπους και η αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η ελάττωση του λίπους στη διατροφή έχει και ευεργετικά αποτελέσματα στα καρδιοαγγειακά νοσήματα και στις χρόνιες νόσους. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει την προδιάθεση για καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό η απώλεια βάρους μπορεί σίγουρα να ελαττώσει την επίπτωση της νόσου. Η σύνδεση του καρκίνου του μαστού με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ είναι πολύ γνωστή. Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ ελαττώνει τον κίνδυνο.

-Αλλαγή του τρόπου ζωής

Η αλλαγή του τρόπου ζωής έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ βοηθά, αν και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ βοηθά στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και μειώνει τον καρδιοαγγειακό κίνδυνο.

Η άσκηση στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή είναι ωφέλιμη.

Η μείωση του σωματικού βάρους, ιδίως στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχει θετικά αποτέλεσμα στην επίπτωση του καρκίνου του μαστού, αλλά και στα καρδιοαγγειακά νοσήματα, στην αρθρίτιδα και σε άλλα χρόνια νοσήματα.

Η μητρότητα σε μικρή ηλικία, η αποφυγή λήψης αντισυλληπτικών από το στόμα και της ορμονικής υποκατάστασης είναι άλλοι τρόποι πολύ αποτελεσματικοί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο μαστού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Τα καρύδια απαραίτητα για την πρόληψη καρκίνου μαστού

Καρκίνος μαστού

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

www.emedi.gr

 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ