Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΠαράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα 

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα είναι μια καλά γνωστή και εδραιωμένη αιτία του καρκίνου. Αν και πολλοί καρκίνοι είναι άγνωστης αιτιολογίας, οι επαγγελματικοί καρκίνοι προέρχονται από γνωστές αιτίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποτρέψιμοι εάν οι κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες και τα κατάλληλα υλικά χρησιμοποιούνται, συνεχώς. Εάν εφαρμόζονται ορθά, ο αριθμός των επαγγελματικών καρκίνων θα ελαττωθεί.

Οι εκθέσεις στο χώρο εργασίας μπορούν να επηρεάσουν ένα σχετικό μικρό αριθμό ανθρώπων αλλά το επίπεδο της έκθεσης και ο κίνδυνος γι΄αυτή την ομάδα ατόμων μπορεί να είναι υψηλός.

Οι πιο συχνοί καρκίνοι που σχετίζονται με την επαγγελματική έκθεση είναι:

-Ο καρκίνος του πνεύμονα και του υπεζωκότα

-Ο καρκίνος της  ουροδόχου κύστης

-Ο καρκίνος του δέρματος

-Ο καρκίνος του λάρυγγα

-Ο καρκίνος των ρινικών κοιλοτήτων

-Η λευχαιμία

-Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

-Το λέμφωμα

-Το σάρκωμα μαλακών ιστών

-Ο καρκίνος του ήπατος


Αιτίες των καρκίνων που σχετίζονται με την εργασία

-Ο καπνός

Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι υπάλληλοι σε περιβάλλοντα, όπως μπαρ, εστιατόρια και γραφεία είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο από παθητικό κάπνισμα. Ο καρκίνος από παθητικό κάπνισμα είναι πολύ επικίνδυνος. Οι μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές έχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα παρά αν ζούσαν έναν μη καπνιστή.

-Ο αμίαντος

Ο αμίαντος είναι ένα γνωστό καρκινογόνο. Σε περισσότερους από 75-85% των ασθενών με μεσοθηλίωμα, υπάρχει ένα ιστορικό έκθεσης σε αμίαντο. Είναι ένα ορυκτό που αποτελείται από μικρές ίνες. Αυτές οι ίνες υπάρχουν σε δυο μορφές: τις αμφιβόλες και τις σερπεντίνες, όπου ανήκει ο χρυσοτίλης. Οι αμφιβόλες είναι πιο επικίνδυνες από το χρυσολίτη, ειδικά, για μεσοθηλίωμα.

Αυτά τα μικρά σωματίδια ταξιδεύουν στον αέρα και μπορεί να εισπνευτούν ή να καταπωθούν. Οι ίνες αμιάντου που εισπνέονται μέσα στους πνεύμονες δεν μπορούν να αποβληθούν και εμφυτεύονται μέσα στο λεπτό περίβλημα των πνευμόνων, το μεσοθήλιο. Μετά από περίοδο πολλών ετών στο μεσοθήλιο προκαλούν καρκίνο.

Ο αμίαντος χρησιμοποείται σε πολλά προϊόντα που απαιτούν αντίσταση στην υψηλή θερμοκρασία, όπως στην κατασκευή και μόνωση των σπιτιών, στα φρένα των αυτοκινήτων, σε ηλεκτρικές συσκευές, στις σωληνώσεις ζεστού νερού, σε βραστήρες, θερμοσίφωνες, μηχανές πλοίων και σε συγκολλήσεις. Όταν ο αμίαντος περιέχεται σε προϊόντα όπως τοίχους και πλακάκια δεν δημιουργεί προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά η βλάβη τους ή η καταστροφή τους μπορεί να απελευθερώσει επικίνδυνες ίνες στον αέρα. Όταν οι ίνες αμιάντου είναι ελεύθερες, μπορεί να εισπνευστούν και όσοι εκτίθενται σε αυτές μπορεί να αναπτύξουν νόσο που σχετίζεται με τον αμίαντο.

Παρά του ότι το κάπνισμα δεν είναι αιτία μεσοθηλιώματος, σχετίζεται με αυξημένη επίπτωση μεσοθηλιώματος σε εργάτες που εκτίθενται στον αμίαντο.

Ο αμίαντος στο παρελθόν χρησιμοποιόταν ευρέως σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως τσιμέντο, τούβλα, στέγες, πατώματα, μονωτικά υλικά, υφάσματα για κατασκευές πλοίων και σε άλλα κατασκευαστικά υλικά. 

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη μεσοθηλιώματος αυξάνει με την διάρκεια και το ποσοστό της έκθεσης στον αμίαντο.

Αμίαντος, ακόμα υπάρχει σε σχολεία, γραφεία, καταστήματα, εργοστάσια και σπίτια σαν μονωτικό υλικό. Οι εργάτες που αφαιρούν αμίαντο από τα κτίρια πρέπει να παίρνουν προφυλακτικά μέτρα για την αποφυγή της εισπνοής των ινών αμιάντου και να φορούν ειδικά ρούχα, ώστε να μην μεταφέρουν στο σπίτι τη σκόνη με τα ρούχα τους.

Ο αμίαντος μπορεί, επίσης να επηρεάσει τους μηχανικούς αυτοκινήτων, τους λεβητοποιούς, τους επιπλοποιούς και ξυλουργούς, τους μπογιατζήδες και τους οικοδόμους, τους ηλεκτρολόγους, τους σιδηρουργούς, τους μηχανικούς, τους μεταλλουργούς, τους ναυπηγούς,  τους εργάτες σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, τους  εργάτες του σιδηροδρόμου κ.ά.

Δυστυχώς, η νομοθεσία για τον αμίαντο παραμένει ανεπαρκής σε πολλές χώρες  κι έτσι δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο αυτό το ισχυρό καρκινογόνο.

-Το ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Τα σπίτια ή τα εμπορικά κέντρα που είναι χτισμένα στο έδαφος που περιέχεται ραδόνιο μπορεί να μολύνονται με την αέρια μορφή ραδονίου.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα αυξάνει όσο αυξάνει η συγκέντρωση ραδονίου.

-Η φορμαλδεϋδη

Η φορμαλδεϋδη είναι ένα οργανικό στοιχείο με μια χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει πολλές εμπορικές και βιομηχανικές χρήσεις:

  • Σε εργαστήρια παθολογοανατομικά για την σταθεροποίηση ιστών και κυττάρων
  • Για αποστείρωση υλικών, του περιβάλλοντος χώρου και υλικών φροντίδων υγείας στην αιμοδιύλιση και στην χειρουργική
  • Σε νεκροτομεία και εργαστήρια ταρίχευσης

Η φορμαλδεϋδη είναι ένα απανταχού παρόν μικρομολυσματικό στοιχείο, στο οποίο ο πληθυσμός μολύνεται με τον ατμοσφαιρικό αέρα, ιδίως σε αστικές περιοχές. Οι πιο αξιοσημείωτες εκθέσεις συμβαίνουν σε περιβάλλοντα εργασίας. Το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα σημαντικά συσχετίζεται με την έκθεση στη φορμαλδεϋδη, αφού ένας που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα εκτίθεται σε 1 mg/ ημέρα φορμαλδεϋδη.

Η φορμαλδεϋδη κυρίως απορροφάται από το αναπνευστικό σύστημα και είναι η αιτία για αυξημένο κίνδυνο για ρινικό και ρινοφαρυγγικό καρκίνο. Οι ταριχευτές και άλλοι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν φορμαλδεϋδη έχουν, ακόμη, αυξημένο κίνδυνο για όγκο εγκεφάλου.

-Η σιλικόνη

Οι υπάλληλοι που εκτίθενται σε σωματίδια σιλικόνης έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Η σιλικόνη υπάρχει στην άμμο, στις πέτρες και σε ορυκτά μεταλλεύματα και χρησιμοποιείται στην αμμοβολή, στην τοιχοποιϊα, στην κατασκευή τούνελ, στην κεραμική, στην κατασκευή σιδηροδρόμων, στη σαπωνοποιϊα, στην παραγωγή γυαλιού, στην κατασκευή πλοίων και στην γεωργία.

-Οι βαφές

Ο καρκίνος ουροδόχου κύστεως από επαγγελματική έκθεση είναι πιο συχνός σε επαγγελματίες που δουλεύουν με βαφές που περιέχουν αρωματικές αμίνες όπως βενζιδίνη και β-ναφθυλαμίνη. Οι εργάτες σε εργοστάσια που εμπλέκονται στην παραγωγή αυτών των βαφών, αλλά και αυτοί που τις χρησιμοποιούν, όπως οι κομμωτές και οι κομμώτριες ή και αυτοί που εφαρμόζουν μόνοι τους τη βαφή, τουλάχιστον μία φορά το μήνα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως.

-Tα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα

Οι καλλιεργητές που εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα, αλλά και όσοι ασχολούνται με την παραγωγή τους είναι σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία. Επίσης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για λέμφωμα. Τα παιδιά που εκτίθενται συστηματικά σε φυτοφάρμακα αναπτύσσουν πολύ πιο συχνά non-Hodgkin’s λέμφωμα σε σχέση με αυτά τα παιδιά που δεν έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος σχετίζεται με έκθεση σε φυτοφάρμακα, βαφές και χημικά που βρίσκονται στην βενζίνη.

-Οι διοξίνες

Οι διοξίνες είναι γνωστά καρκινογόνα και ευθύνονται για διάφορους τύπους καρκίνων. Είναι ένα προϊόν της βιομηχανικής διαδικασίας της χλωρίνης και των υδρονανθράκων, σε εργοστάσια αποτέφρωσης, χαρτιού και πολτού. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν δοσοεξαρτώμενη σχέση, κυρίως για καρκίνο πνεύμονα και non-Hodgkin’s λέμφωμα.

-Μολυσμένο αίμα

Οι επαγγελματίες υγείας, οι οδοντίατροι και οι κτηνίατροι, μπορεί να εκτίθενται σε μολυσμένα υγρά που αυξάνουν τον κίνδυνο για ηπατίτιδα C & B που μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος. O HIV ιός μπορεί να προκαλέσει AIDS και αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορους κακοήθεις όγκους.

-Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία

Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί αν τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους.


Μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας

Διεθνείς ρυθμίσεις πρέπει να βελτιώνουν την ασφάλεια των εργαζομένων.

Τα γενικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αντικατάσταση των καρκινογόνων από άλλα υλικά και διαδικασίες
  • Χρήση προστατευτικού εξοπλισμού
  • Ιατρική παρακολούθηση των εργαζομένων

Οι εργοδότες και οι υπάλληλοι πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να χρησιμοποιούν προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες.

Ταξινόμηση των καρκινογόνων παραγόντων:

Ομάδα Ι: Ουσίες και μείγματα που πρόσφατα εκτιμήθηκαν σαν καρκινογόνα στους ανθρώπους (101)

Ομάδα 2Α: Πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους (69)

Ομάδα 2Α: Ίσως  καρκινογόνα για τους ανθρώπους (245)

Ομάδα 3: Δεν ταξινομούνται σαν καρκινογόνα για τους ανθρώπους (516)

Ομάδα 4: πιθανώς όχι καρκινογόνα για τους ανθρώπους (1)

Οι επαγγελματικοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η αμιάντωση

Το ραδόνιο

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Τα είδη πρόληψης του καρκίνου

Ρομποτική ακτινοχειρουργική

Πώς μπορείτε να μολυνθείτε από ραδόνιο

Γιατί κάποιος παθαίνει λευχαιμία

Επαγγελματικοί καρκίνοι

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υγιεινά γλυκά

Υγιεινά γλυκά. Απολαύστε πεντανόστιμα γλυκά, χωρίς να αποκτήσετε ενοχές, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση και χωρίς περιττές θερμίδες Σας αρέσουν τα γλυκά; Απολαύστε υγιεινά γλυκά, χωρίς να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ