Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΙατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Τα οφέλη για την υγεία από τη μαγειρική σόδα είναι πολλά

Η μαγειρική σόδα είναι η πιο φθηνή λύση για την υγεία στον κόσμο.

Είναι αποτελεσματική στο κρυολόγημα, στον καρκίνο, ευεργετική για την υγεία του στόματος, αποσμητική  και πρέπει να την έχετε στο φαρμακείο του σπιτιού σας.

Πολλοί συγχέουν τη σόδα με το μπέικιν πάουντερ και την παρουσία του αλουμινίου. Η μαγειρική σόδα δεν έχει αλουμίνιο.

Το όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3) που  κοινώς ονομάζεται μαγειρική σόδα είναι μια φυσική ουσία που χρησιμοποιείται στο ανθρώπινο σώμα μέσα στην κυκλοφορία του αίματος για τη ρύθμιση του ρΗ, ως αντίβαρο στη δημιουργία οξέος, και είναι απαραίτητη για τη ζωή. Επηρεάζει το ρΗ των κυττάρων και των ιστών, την τάση στα  υπόλοιπα κύτταρα, και αυξάνει το CO2 κι έτσι βοηθά στην οξυγόνωση.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τη σόδα

1) Στοματική Υγεία

Η μαγειρική σόδα είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απομάκρυνση της πλάκας.

Για μια απίστευτα αποτελεσματική πάστα δοντιών και ούλων, χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από έξι μέρη μαγειρικής σόδας σε ένα μέρος του θαλασσινού αλατιού. Τοποθετήστε τα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο δοχείο. Βρέξτε την άκρη του δείκτη σας και τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα αλατιού και σόδας στα ούλα σας. Ξεκινώντας με τα άνω ούλα εξωτερικά και στη συνέχεια εσωτερικά, προχωράτε το τρίψιμο στα κάτω ούλα εξωτερικά, και στη συνέχεια εσωτερικά, και τέλος τρίψτε το μίγμα επάνω στα δόντια και φτύστε στο τέλος. Μετά από 15 λεπτά ξεπλύνετε το στόμα σας. Αυτό το μείγμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξόντωση των βακτηρίων.

Για να λευκάνετε τα δόντια σας διαλύστε μια ώριμη φράουλα και ανακατέψτε τη με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Απλώστε το μΕίγμα επάνω στα δόντια σας και αφήστε το για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, βουρτσίζετε τα δόντια σας και ξεπλένετε. Αυτή η μέθοδος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική χρήση θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.

2) Φυσικό αποσμητικό.

Χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα ως αποσμητικό είναι ένας απλός τρόπος για την καταπολέμηση της οσμής του σώματος, χωρίς να εκτίθεστε σε χημικές ουσίες. Αναμείξτε ένα όγδοο κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με λίγο νερό – χωρίς να το ανακατέψετε- και τρίψτε τα χέρια σας. Μπορείτε, επίσης, να δημιουργήσετε ένα μείγμα με μαγειρική σόδα και άμυλο καλαμποκιού για την καταπολέμηση των οσμών και την υπεριδρωσία. Απλά αναμείξτε ένα μέρος μαγειρικής σόδας με έξι μέρη  καλαμποκάλευρο και τοποθετήστε λίγο στις μασχάλες σας.

3) Νεφρική Νόσος

Το όξινο ανθρακικό είναι μια αλκαλική ουσία που παράγεται φυσιολογικά στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση του pH σταθερού. Σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική νόσο, η οποία πιο συχνά προκαλείται από διαβήτη ή υπέρταση, η κακή λειτουργία των νεφρών οδηγεί σε μεταβολική οξέωση. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική νόσο και μεταβολική οξέωση έδωσαν από του στόματος όξινο ανθρακικό νάτριο, σε συνδυασμό με τη συνήθη αγωγή τους για δύο χρόνια. Το όξινο ανθρακικό νάτριο επιβράδυνε το ρυθμό της μείωσης της νεφρικής λειτουργίας κατά δύο τρίτα.  Η μαγειρική σόδα είναι πολύ υποσχόμενη θεραπεία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη αυτής της ασθένειας.

4) Καρκίνος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαιτητικά μέτρα για την τόνωση των επιπέδων διττανθρακικών μπορούν να αυξήσουν το ρΗ των όξινων όγκων χωρίς να διαταραχθεί το ρΗ του αίματος και των υγιών ιστών. Το διττανθρακικό νάτριο από του στόματος πράγματι κάνει τους όγκους περισσότερο αλκαλικούς  και αναστέλλεται η μετάσταση. Με βάση αυτές τις μελέτες, καθώς και το γεγονός ότι η μαγειρική σόδα είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, πολλοί γιατροί  έχουν υιοθετήσει επιτυχή πρωτόκολλα θεραπείας του καρκίνου ως μέρος της διατροφής και της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος .

Το πρωτόκολλο Whitaker χρησιμοποιεί 12 g (2 κουταλάκια του γλυκού) σόδα φαγητού αναμεμιγμένα σε 2 φλιτζάνια νερό (είναι αρκετά αλμυρό στη γεύση). Πιείτε αυτό το μείγμα σε 1 ή ή 2 ώρες και τρεις φορές την ημέρα.

Μια θεραπεία για τον καρκίνο είναι και η μαγειρική σόδα με μελάσα.

5) Δερματολογικές παθήσεις

Για τα τσιμπήματα εντόμων, φτιάξτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, και εφαρμόζετε την αλοιφή πάνω στο προσβεβλημένο δέρμα.

Για να απαλυνθεί η φαγούρα, βάλτε λίγη μαγειρική σόδα στο χέρι σας και τρίψτε τη στο υγρό δέρμα μετά το μπάνιο ή το ντους.

Ως θεραπεία για το ηλιακό έγκαυμα, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε χλιαρό νερό στην μπανιέρα και στη συνέχεια απολαύστε το μπάνιο σας. Όταν τελειώσετε, στεγνώστε στον αέρα το δέρμα σας, αντί να σκουπίσετε την περίσσεια μαγειρική σόδα, για επιπλέον ανακούφιση. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό σε μια δροσερή κομπρέσα και να το εφαρμόσετε στο ηλιακό έγκαυμα άμεσα.

Αντί για σαπούνι αφαιρέστε την βρωμιά και εξουδετερώστε τις οσμές στα χέρια με μια πάστα από 3 μέρη μαγειρική σόδα σε 1 μέρος νερού, ή 3 μέρη μαγειρική σόδα σε απαλό σαπούνι χεριών υγρό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Μια πάστα από τρία μέρη μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με 1 μέρος νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα απολεπιστικό για το πρόσωπο και το σώμα σας. Είναι φυσικό, φθηνό και ήπιο και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.

Για θραύσματα γυαλιών ή ξύλου και ακίδες, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μικρό ποτήρι νερό, στη συνέχεια τοποθετήστε στην πληγείσα περιοχή δύο φορές την ημέρα. Πολλά θραύσματα θα βγουν από μόνα τους μετά από μερικές μέρες, χρησιμοποιώντας αυτή τη θεραπεία.

Κάντε θεραπεία με spa, σε χλιαρό νερό για τη μυκητίαση ή βάλτε τα πόδια σας σε λεκάνη για να θεραπεύσετε το πόδι του αθλητή, αλλά και για την ανακούφιση από τους κάλους.

Μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο νερό του μπάνιου ανακουφίζει  τη φαγούρα και ερεθισμό σε ασθενείς με ψωρίαση.

6) Αντιόξινη

Χρησιμοποιήστε την για την καούρα, τη δυσπεψία, ακόμα και για τα έλκη.

Ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για ανακούφιση από την περιστασιακή καούρα και τη δυσπεψία είναι να ανακατεύετε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε μισό φλιτζάνι νερό και να το  πιείτε το μία ή δύο ώρες μετά το φαγητό. Η μαγειρική σόδα μπορεί να εξουδετερώσει τον πόνο από το στομάχι στο δωδεκαδακτυλικό έλκος, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη διαφραγματοκήλη και άλλες συνθήκες που προκαλούν παλινδρόμηση γαστρικών οξέων. Τα έλκη δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζετε χρόνια με μαγειρική σόδα. Το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να προκαλέσει το στομάχι να παράγει περισσότερο οξύ, το οποίο μερικές φορές χειροτερεύει την κατάσταση.

7) Κρυολόγημα  και  γρίπη

Μεγάλες δόσεις όξινου ανθρακικού νατρίου, εντός 36 ωρών κάνουν τα συμπτώματα να υποχωρήσουν εντελώς.  Απλά διαλύστε τη συνιστώμενη ποσότητα μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το.

Ημέρα 1 – Πάρτε έξι δόσεις με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, σε διαστήματα περίπου δύο ωρών.

Ημέρα 2 – Πάρτε τέσσερις δόσεις με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι δροσερό νερό, στα ίδια χρονικά διαστήματα.

Ημέρα 3 – Πάρτε δύο δόσεις  με 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι δροσερό νερό πρωί και βράδυ, και στη συνέχεια 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι δροσερό νερό κάθε πρωί μέχρι τα συμπτώματα κρυολογήματος να σταματήσουν.

8) Αναζωογόνηση

Κάντε εισπνοές με αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα για να τονωθείτε με αναζωογονητικές  βόμβες ντους. Απλά χρησιμοποιήστε μία από αυτές τις βόμβες στο ντους σας για να απολαύσετε τις μυρωδιές που βοηθούν να γεμίσετε με ενέργεια.

Βόμβες αναζωογόνησης

Τα αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα

Υλικά

  • Μικρό μπολ ανάμειξης
  • 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι του κιτρικού οξέος
  • 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου
  • Μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό
  • Καλούπια από σιλικόνη για τις βόμβες

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε μαζί τη σόδα, το κιτρικό οξύ και το άμυλο αραβοσίτου σε ένα μικρό μπολ. 
  • Σιγά-σιγά προσθέστε τα αιθέρια έλαια, και ανακατεύετε. Το πορτοκάλι είναι ένα άρωμα που ηρεμεί, η λεβάντα αναζωογονεί μαζί με το λεμονόχορτο.
  • Ψεκάζετε με ένα μπουκάλι σπρέι νερού, και ανακατεύετε. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.
  • Τοποθετήστε το μείγμα σε καλούπια σιλικόνης, και αφήστε το να στεγνώσει για οκτώ ώρες και προσεκτικά το αφαιρείτε από τα καλούπια.
  • Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε αναζωογόνηση, πετάξτε μια βόμβα στο κάτω μέρος του ντους σας και απολαύσετε την υπέροχη μυρωδιά. Μπορείτε ακόμη και να την προσθέσετε σε μια μπανιέρα για να απολαύσετε ένα αναζωογονητικό μπάνιο.

Διαβάστε, επίσης,

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Κοιμηθείτε καλύτερα όταν είστε κρυωμένοι

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για προστασία από τις ιώσεις

Καντιτίαση

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Μάθετε αν η σόδα κάνει καλό στην πέψη

Μήπως έχετε πονόδοντο;

Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;

Ξεβουλώστε το νεροχύτη σας οικολογικά

Μήπως έχετε βαρύ στομάχι;

Συνταγές για τέλειο μανικιούρ και πεντικιούρ

Σπιτική συνταγή για λεύκανση δοντιών

Συνταγές για να απαλλαγείτε από τις κρεατοελιές

Οικολογικά καθαριστικά

Δυσκοιλιότητα

Κόλπα για ανανέωση του αέρα του σπιτιού

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ