Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Ιώδιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το ιώδιο

Το ιώδιο έχει χημικό σύμβολο Ι, ατομικό βάρος 126,9 και είναι βασικό ιχνοστοιχείο για τα ζώα και τον άνθρωπο.

Η γεωγραφική κατανομή του ιωδίου στο έδαφος ποικίλει:

Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη αυτού και στις οποίες πολλοί πάσχουν από βρογχοκήλη λόγω έλλειψης ιωδίου. (Κίνα, Αφρική, Ηπειρωτική Ευρώπη, Ρωσία κ.α).

Οι τροφές από αυτά τα εδάφη στερούνται ιωδίου.


Πόσο ιώδιο υπάρχει στο σώμα;

Ένα ενήλικο άτομο έχει 20-50 χλγρ ιωδίου και το περισσότερο από αυτό βρίσκεται στο θυρεοειδή αδένα στη βάση του λαιμού. Το υπόλοιπο βρίσκεται στο αίμα και στις ορμόνες του θυρεοειδούς τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Το ιώδιο μπορούμε να το βρούμε στο μητρικό στήθος και διοχετεύεται στο βρέφος με το θηλασμό, 


Το ιώδιο που περιέχεται στις τροφές

Το ιώδιο στις τροφές εξαρτάται από το περιεχόμενο του ιωδίου στο έδαφος.

Ανά 100 γραμμάρια τροφής τα χλγρ σε ιώδιο είναι:

 • Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και κρέατα 2-5
 • Βακαλάος 659
 • Ρέγγες 21-27
 • Αποξηραμένα θαλασσινά φύκια 535 μγρ ανά γραμμάριο τροφής

Τα φύκια συσσωρεύουν ιώδιο γι προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες


Λειτουργίες ιωδίου

Οι λειτουργίες του ιωδίου στηρίζονται στην παρουσία του μέσα στις ορμόνες θυρεοειδούς τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4). Αυτές οι ορμόνες καθορίζουν το επίπεδο του μεταβολισμού στο σώμα και είναι αναγκιαίες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και για τον τρόπο που αυτή η ενέργεια ξοδεύεται.


Έλλειψη ιωδίου

Προσλήψεις κάτω από 50 μγρ την ημέρα οδηγούν σε έλλειψη ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί βρογχοκήλη, υπολειτουργούντα θυρεοειδή και κρετινισμό. Η έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών όταν το ιώδιο είναι επαρκές προκαλεί το μυξοίδημα.


Αιτίες έλλειψης ιωδίου

 • Περιορισμένες προσλήψεις από τη διατροφή.
 • Υπερβολικές προσλήψεις αντιθυρεοειδικών τροφών: λάχανα, αράπικα φυστίκια, φασόλια σόγιας κ.α.
 • Ορισμένα φάρμακα.

Συμπτώματα έλλειψης ιωδίου ή θυροξίνης

 • Απάθεια
 • Υπνηλία
 • Ευαισθησία στο κρύο
 • Λήθαργος
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Αύξηση βάρους
 • Τραχεία επιδερμίδα

Συμπτώματα υπερβολικής πρόσληψης ιωδίου

Εμφανίζεται μόνο σε φαρμακευτική θεραπεία με ιώδιο από τα ιωδίδια. Το ιώδιο έχει διαβρωτικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Προκαλεί δυσάρεστη μεταλλική γεύση, εμέτους, κοιλιακούς πόνους και διάρροια, νεφρική ανεπάρκεια, οίδημα λάρυγα και πνευμονικό οίδημα. Η θανατηφόρα δόση ιωδίου είναι 203 γραμμάρια στοιχειακού ιωδίου.

Η μέγιστη επιτρεπτή ατμοσφαιρική συγκέντρωση είναι 1 ppm.

Για την δηλητηρίαση από ιώδιο χρησιμοποιούνται μεγάλοι όγκοι γάλακτος και διαλυμάτων αμύλου, με ένα διάλυμα θειοθειϊκού καλίου.


Συνιστώμενες καθημερινές προσλήψεις ιωδίου

Περίπου 200 μγρ


Συμπληρώματα ιωδίου (μγρ ανά 100 μγρ)

Ιωδιούχο αμμώνιο (87,6), ιωδιούχο ασβέστιο (43,2), ιωδιούχο κάλιο (76,5), ιωδιούχο νάτριο (84,7), ιωδιωμένο επιτραπέζιο αλάτι (760 μγρ), θαλασσινά φύκια (535), θαλασσινό αλάτι (4)

Το ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι προκύπτει  από προσθήκη ιωδιούχου νατρίου ή καλίου ή ιωδικού καλίου στο επιτραπέζιο αλάτι (Ηνωμένες Πολιτείες, Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία). Συνήθως, περιέχει 67 μγρ ιωδίου σε 1 γραμμάριο αλατιού και αφού η καθημερινή κατανάλωση αλατιού είναι 2-6 χλγρ άρα περιέχοντα 152-456 μγρ ιωδίου.. Το αλάτι που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι ιωδιωμένο.


Ιωδισμός

Ιωδισμός είναι η υπερευαισθησία στο ίδιο το ιώδιο ή στα ιωδίδια ύστερα από παρατεταμένη στοματική χορήγηση. Τα συμπτώματα είναι κρυολόγημα, πονοκέφαλος, πόνος σιελογόνων αδένων, δακρύρροια, αδυναμία, επιπεφυκίτιδα, πυρετός, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, ερυθήματα επιδερμίδας, δερματικά εξανθήματα, παροξυσμοί ακμής.


Τα οφέλη του ιωδίου στην υγεία

 • Το ιώδιο χρησιμοποιείται και στην ανίχνευση πλαστών νομισμάτων. Το χαρτί για τα χαρτονομίσματα δεν έχει άμυλο, γιατί φτιάχνεται από ίνες βαμβακιού. Κάποια εργαλεία σα στυλό περιέχουν Lugol (ιωδιούχο κάλιο, ιώδιο και απεσταγμένο νερό). Περνώντας τη μύτη του στυλό πάνω από ένα γνήσιο χαρτονόμισμα μένει μια υποκίτριν γραμμή ή τίποτε, αλλιώς αν το χαρτονόμισμα είναι πλαστό γίνεται μπλε. Προσοχή, όμως γιατί υπάρχουν και πλαστά χαρτονομίσματα σε χαρτί χωρίς άμυλο.
 • Είναι απαραίτητο στη διανοητική ανάπτυξη του νέου ανθρώπου. Παίζει ρόλο στους σιελογόνους αδένες, στα μάτια, στο δέρμα, στη μήτρα, στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το έμβρυο και στον θύμο αδένα του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Το ιώδιο είναι καλό αντισηπτικό.
 • Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Ο θυρεοειδής περιέχει θυροξίνη με 4 άτομα ιωδίου και αποτελεί το 80% της παραγωγής  του αδένα. Το άλλο 20% είναι τριωδοθυρονίνη που έχει στα μόριά της 3 μόρια ιωδίου. Η μορφή Τ3 είναι βιολογικά ενεργή και όταν χρειάζεται αποσπάται από την Τ4 ένα άτομο ιωδίου.
 • Το ιώδιο μας φτιάχνει τη διάθεση γιατί μυρίζει θάλασσα. Τα φύκια απελευθερώνουν ιώδιο στην ατμόσφαιρα.
 • Επουλώνει τα τραύματα

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Ιώδιο και εγκυμοσύνη

Αλάτι Ιμαλαΐων

Όζοι του θυρεοειδούς

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδικές παθήσεις

Θαλασσινό αλάτι

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Θαλασσοθεραπεία με φύκια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ