Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΗ δυσανεξία στις τροφές

Η δυσανεξία στις τροφές

Η τροφική δυσανεξία είναι πολυσυζητημένη

 

Η δυσανεξία τροφών, ICD-10 K90.4-Z71.3 ή μη αλλεργική υπερευαισθησία τροφίμων είναι μία επιβλαβής αντίδραση, που έρχεται, συχνά, με καθυστέρηση, σε ένα τρόφιμο, ποτό, πρόσθετο τροφίμων, ή ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα και προκαλεί συμπτώματα από ένα ή περισσότερα όργανα και συστήματα του σώματος, αλλά δεν είναι μια πραγματική τροφική αλλεργία.

Η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2% σε πάνω από 20%.

Μια πραγματική τροφική αλλεργία απαιτεί την παρουσία των ανοσολογικών μηχανισμών (όπως, για παράδειγμα, ανοσοσφαιρίνη Ε – αντισώματα IgE).

Οι δυσανεξίες τροφίμων μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με το μηχανισμό τους.

-Δυσανεξία μπορεί να προκύψει από την απουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών, ή ενζύμων  που απαιτούνται για να αφομοιωθεί  μια ουσία τροφίμων, όπως σε κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη.

-Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας στην ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, όπως συμβαίνει σε δυσαπορρόφηση φρουκτόζης.

-Αντιδράσεις σε τροφική δυσανεξία μπορεί να συμβούν σε φυσικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα, όπως η ευαισθησία στα σαλικυλικά (ασπιρίνη).

-Τέλος, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μη-ΙgΕ-διαμεσολαβούμενης ανοσοαπόκρισης.

Μη αλλεργική υπερευαισθησία τροφίμων είναι ο ιατρικός όρος για την τροφική δυσανεξία, και αόριστα αναφέρεται ως υπερευαισθησία τροφίμων, ή ως ψευδοαλλεργική αντίδραση. Η μη-αλλεργική υπερευαισθησία τροφίμων δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αληθή τροφική αλλεργία.

Οι αντιδράσεις  της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να είναι φαρμακολογικές, μεταβολικές, και γαστρεντερικές στα τρόφιμα ή τις ενώσεις των τροφίμων. Η τροφική δυσανεξία δεν περιλαμβάνει τις ψυχολογικές αντιδράσεις ή τις τροφικές ασθένειες.

Μια μη-αλλεργική υπερευαισθησία τροφίμων είναι μια ανώμαλη φυσιολογική ανταπόκριση.

-Οι μεταβολικές αντιδράσεις τροφίμων οφείλονται σε εκ γενετής ή επίκτητες διαταραχές του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη λακτάσης, η φαινυλκετονουρία και ο κυαμισμός

Οι φαρμακολογικές αντιδράσεις οφείλονται γενικά σε χημικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους, που είναι είτε φυσικές ενώσεις, όπως τα σαλικυλικά και οι αμίνες ή πρόσθετα τροφίμων, όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές και βελτιωτικά γεύσης. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι ικανές να προκαλέσουν παρενέργειες σε ευπαθή άτομα.

Οι γαστρεντερικές αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε δυσαπορρόφηση ή άλλες ανωμαλίες της γαστρεντερικής οδού.

Οι ανοσολογικές αποκρίσεις που προκαλούνται από μη-IgE ανοσοσφαιρίνες, οφείλονται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ως ξένο σώμα.

Τοξίνες μπορεί να υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα, να απελευθερώνονται από τα βακτήρια, ή να οφείλονται σε μόλυνση των τροφίμων. Οι τοξικές αντιδράσεις τροφίμων προκαλούνται από την άμεση δράση ενός τροφίμου ή μιας ουσίας χωρίς ανάμειξη ανοσοποιητικού.

Οι ψυχολογικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων που προκαλούνται όχι από το φαγητό, αλλά από τα συναισθήματα που συνδέονται με τα τρόφιμα.

Υπάρχουν ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για ορισμένες τροφικές δυσανεξίες.


Τα σημεία και συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας

Η μη IgE-μεσολάβηση στην υπερευαισθησία τροφίμων (τροφική δυσανεξία) είναι χρόνια, ήπια, και είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστεί από μια τροφική αλλεργία.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, και μπορεί να είναι όμοια με τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας αρχίζουν συνήθως περίπου μισή ώρα μετά το φαγητό ή το ποτό, αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και 48 ώρες.

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το γαστρεντερικό σωλήνα είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό.

Από το δέρμα εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, αγγειοοίδημα, δερματίτιδα, και έκζεμα.

Τα αναπνευστικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, η παραρρινοκολπίτιδα, η φαρυγγίτιδα, το άσθμα και ο βήχας.

Τα γαστρεντερικά  συμπτώματα περιλαμβάνουν στοματικά έλκη, κοιλιακές κράμπες, τη ναυτία, τα αέρια, τη διαλείπουσα διάρροια, την δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την αναφυλαξία.

Η τροφική δυσανεξία έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με το  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη φλεγμονώδη νόσος του εντέρου, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, τη χρόνια ηπατίτιδα C, το έκζεμα, τη δυσανεξία στα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη, τις αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα, τη ρινίτιδα, την κεφαλαλγία, την  λειτουργική δυσπεψία, την  ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα κ.α ασθένειες.


Αιτίες της τροφικής δυσανεξίας

Οι αντιδράσεις στα χημικά συστατικά της διατροφής είναι πιο συχνές από ό, τι στις τροφικές αλλεργίες. Αυτές προκαλούνται από διάφορες οργανικές χημικές ουσίες που απαντούν στη φύση σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης, από πρόσθετα τροφίμων, από συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, όπως τα θειώδη άλατα. Και τα φυσικά και τεχνητά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα αν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, και ο  βαθμός ευαισθησίας ποικίλλει μεταξύ των ατόμων.

Οι φαρμακολογικές αποκρίσεις σε φυσικώς απαντώμενες ενώσεις στα τρόφιμα, ή η χημική δυσανεξία, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα τόσο αλλεργικά όσο  και μη αλλεργικά. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν σε οποιαδήποτε ηλικία, και μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά. Η έναρξη της δυσανεξίας μπορεί να συμβεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη ή ασθένεια ή έκθεση σε χημικές ουσίες του περιβάλλοντος. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διαφορές των ορμονών, γιατί πολλές χημικές ουσίες τροφίμων μιμούνται τις ορμόνες.

Μια ανεπάρκεια σε πεπτικά ένζυμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένα είδη τροφικών δυσανεξιών.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι αποτέλεσμα του ότι το σώμα δεν παράγει επαρκή λακτάση για την πέψη της λακτόζης στο γάλα. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα τα οποία είναι χαμηλότερα σε λακτόζη, όπως το τυρί, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν μία αντίδραση σε αυτή την περίπτωση.

Άλλη είναι η δυσανεξία σε υδατάνθρακες (κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη).

Η κοιλιοκάκη, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από μια άνοση απόκριση στην πρωτεϊνη γλουτένη που οδηγεί σε δυσανεξία στη γλουτένη και προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη.

Η πιο συχνή φυσική χημική ουσία που είναι ικανή να προκαλεί αντιδράσεις είναι τα σαλικυλικά. Η ταρτραζίνη και το βενζοϊκό οξύ μφανίζονται φυσικά σε πολλές τροφές, όπως τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, τα βότανα, οι ξηροί καρποί, το τσάι, το κρασί και ο καφές. Η ευαισθησία στα σαλικυλικά προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην  ασπιρίνη και στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά και στα τρόφιμα στα οποία υπάρχουν φυσικά σαλικυλικά, όπως τα κεράσια.

Άλλες φυσικές χημικές ουσίες που συνήθως προκαλούν αντιδράσεις και διασταυρούμενη αντιδραστικότητα είναι οι αμίνες, τα νιτρικά, τα θειώδη και ορισμένα αντιοξειδωτικά. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο άρωμα και στη  γεύση ενοχοποιούνται.

Τρόφιμα που περιέχουν σαλικυλικά είναι τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες, και το κρασί, ενώ οι αντιδράσεις για τη σοκολάτα, το τυρί, τις μπανάνες, το αβοκάντο, τις ντομάτες  ή το κρασί οφείλονται στις αμίνες. Έτσι, ο αποκλεισμός των μεμονωμένων τροφίμων δεν βοηθάει, καθώς πολλές χημικές ουσίες μπορούν να είναι παρούσες σε ένα τρόφιμο και ο ασθενής μπορεί να είναι ευαίσθητος σε πολλαπλές χημικές ουσίες τροφίμων και η αντίδραση είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν τα τρόφιμα που περιέχουν την ουσία καταναλώνονται σε μία συνδυασμένη ποσότητα που υπερβαίνει τα κατώτατα όρια ευαισθησίας του ασθενούς. Άτομα με ευαισθησίες τροφίμων έχουν διαφορετικά κατώφλια ευαισθησίας και έτσι τα περισσότερο ευαίσθητα άτομα θα αντιδράσουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες της ουσίας.


Παθογένεια της δυσανεξίας τροφίμων

Ο όρος αλλεργία τροφίμων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για όλες τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Η τροφική αλλεργία είναι μια τροφική υπερευαισθησία που συμβαίνει σε ευπαθή άτομα, η οποία προκαλείται από ένα κλασικό ανοσοποιητικό μηχανισμό ειδικό για την ίδια την τροφή. Ο μηχανισμός της τροφικής αλλεργίας οφείλεται στην παρουσία των αντισωμάτων IgE έναντι των εμπλεκόμενων τροφίμων. Η τροφική δυσανεξία είναι όλες οι άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα τρόφιμα. Οι υποομάδες των τροφικών δυσανεξιών είναι ενζυματικές (π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη που οφείλεται σε ανεπάρκεια λακτάσης), φαρμακολογικές (π.χ. αντιδράσεις στις βιογενείς αμίνες ή στην ισταμίνη), και απροσδιόριστες τροφικές δυσανεξίες (π.χ. έναντι ορισμένων προσθέτων τροφίμων).

Δυσανεξίες τροφίμων μπορεί να προκληθούν από ενζυματικές ατέλειες στο πεπτικό σύστημα.

Μια σύγχυση υπάρχει μεταξύ της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα και στη δυσανεξία γάλακτος αγελάδας, η οποία είναι συνήθως δυσανεξία στη λακτόζη.

Η υπερευαισθησία στο γάλα κατατάσσεται στην αλλεργία με μεσολάβηση ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) και στη δυσανεξία μέσω μη IgE-μεσολάβησης.

Οι ενήλικες με μη IgE-μεσολαβούμενη δυσανεξία στο γάλα τείνουν να υποφέρουν από αντιδράσεις χωρίς την ανάπτυξη ανοχής. Οι ακριβείς μηχανισμοί της ανοσοπαθολογικής μη IgE-μεσολάβησης γίνεται μέσω του τύπου 1 Τ βοηθητικών κυττάρων (Th1) που προκαλούν αντιδράσεις, σχηματισμό ανοσοσυμπλόκων που οδηγούν στην ενεργοποίηση του συμπληρώματος, ή από την αλληλεπίδραση  Τ-κυττάρων / κυττάρων του ιστού/ νευρώνων που προκαλεί λειτουργικές αλλαγές στη δράση του λείου μυός και στην εντερική κινητικότητα. Τα αντιγόνα τροφίμων έρχονται σε επαφή με το ανοσοποιητικό σύστημα σε όλη την γαστρεντερική οδό μέσω του λεμφοειδούς ιστού του εντέρου, όπου οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αντιγονοπαρουσιαστικών κυττάρων και των Τ κυττάρων κατευθύνουν το είδος της ανοσοαπόκρισης. Η απάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος στα διατροφικά αντιγόνα πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τη διαγραφή ή απενεργοποίηση του δραστικού αντιγόνου-ειδικών Τ κυττάρων και την παραγωγή των ρυθμιστικών Τ κυττάρων (Τ reg), που καταστέλλουν τις  φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε καλοήθη αντιγόνα.

Στην περίπτωση της IgE-μεσολαβούμενης αλλεργίας, η ανεπάρκεια στην ρύθμιση και πόλωση των ειδικών τελεστών Τ κυττάρων προς τον τύπο-2 Τ βοηθητικών κυττάρων (Th2) οδηγεί  σε σηματοδότηση των Β-κυττάρων να παράγουν την ειδική IgE, ενώ οι μη IgE-διαμεσολαβούμενες αντιδράσεις (δυσανεξίες) μπορεί να οφείλονται σε Th1 διαμεσολαβούμενη φλεγμονή. Η  δυσλειτουργική  δραστηριότητα των Τ reg κυττάρων έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας και για την αλλεργία και για τη δυσανεξία.


Διάγνωση των διατροφικών δυσανεξιών

Η διάγνωση της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να γίνει με μια δοκιμή αναπνοής υδρογόνου για τη δυσανεξία στη λακτόζη και για την δυσαπορρόφηση στη φρουκτόζη, μπορεί να γίνει με ειδικές δίαιτες, και δοκιμές ELISA για IgG ανοσολογικές αποκρίσεις σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Είναι σημαντικό να είναι σε θέση η διαγνωστική εξέταση να κάνει διάκριση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας, της τροφικής δυσανεξίας, και κάποιας αυτοάνοσης ασθένειας, ώστε να γίνει σωστή θεραπεία.

Η μη IgE-διαμεσολαβούμενη δυσανεξία είναι πιο χρόνια, λιγότερο οξεία, λιγότερο εμφανής κλινικά, και συχνά πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αλλεργία, γιατί οι δερματικές δοκιμασίες και οι πρότυπες ανοσολογικές μελέτες δεν είναι χρήσιμες.

Οι  δίαιτες πρέπει να αποκλείσουν όλα τα ύποπτα τρόφιμα, ή όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ύποπτες ενώσεις.

Τα τεστ δυσανεξίας των τροφών γίνονται με ELISA με μέτρηση των IgG4 έναντι τροφίμων και η εξέταση δείχνει ότι το άτομο έχει επανειλημμένα εκτεθεί σε πρωτεΐνες των τροφίμων που αναγνωρίζονται ως ξένες από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η παρουσία τους δεν θα πρέπει να θεωρείται, χωρίς συμπτώματα, θετική. Όποιος υποφέρει από πονοκέφαλο, παχυσαρκία και φουσκώματα μπορεί να κάνει το τεστ δυσανεξίας τροφών με την μέθοδο ELISA στο σπίτι του και το τεστ δείχνει τα αποτελέσματα μέσα σε 40 λεπτά. Το τεστ ελέγχει τη δυσανεξία σε σιτηρά και δημητριακά, στο γάλα, στο κρέας, στα ψάρια, στα οστρακόδερμα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στα φρούτα, στους ξηρούς καρπούς, στα μπαχαρικά και σε βότανα, αλλά και στο αυγό, στο λιναρόσπορο, στον καφέ, στο τσάι, στη μαγιά, στα μανιτάρια και στις ελιές

Η διάγνωση γίνεται, ακόμη, με το ιατρικό ιστορικό. με  δερματικές και ορολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες αιτίες.

Η δοκιμή antigen leukocyte cellular antibody test -ALCAT έχει προωθηθεί στο εμπόριο ως εναλλακτική λύση.


Πρόληψη της τροφικής δυσανεξίας

Η ευαισθητοποίηση και η απόκτηση της ανοχής μπορεί να αρχίσει κατά την εγκυμοσύνη, αλλά γίνεται πιο έντονη κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα και ο εντερικός σωλήνας ωριμάζει.

Η ειδική διαιτητική αγωγή είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των αλλεργικών νόσων σε βρέφη υψηλού κινδύνου, κυρίως στην πρώιμη βρεφική ηλικία σχετικά  με την τροφική αλλεργία και το έκζεμα. Η πιο αποτελεσματική διαιτητική αγωγή θεωρείται από πολλούς ο θηλασμός για τουλάχιστον 4-6 μήνες ή, σε περίπτωση απουσίας του μητρικού γάλακτος, διατροφή με γάλα με μειωμένη αλλεργιογονικότητα τουλάχιστον για τους πρώτους 4 μήνες, σε συνδυασμό με την αποφυγή της στερεάς τροφής και του αγελαδινού γάλακτος για τους πρώτους 4 μήνες .


Θεραπεία τροφικών δυσανεξιών

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη αποφυγή αυτών των τροφών.

Τα άτομα μπορούν να δοκιμάσουν αλλαγές της διατροφής για να αποκλείσουν τα τρόφιμα που προκαλούν αντιδράσεις.

Χρειάζονται περίπου πέντε ημέρες ολική αποχή για να φανεί αν ένα τρόφιμο ή χημικό είναι υπεύθυνο. Χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να απομακρυνθούν και τα τελευταία ίχνη. Εάν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει μετά από έξι εβδομάδες, η τροφική δυσανεξία αποκλείεται και η κανονική διατροφή πρέπει να ξαναρχίσει. Σε  κάποιες χώρες τα χημικά τροφίμων υπάρχουν σε μορφή κάψουλας που είναι διαθέσιμες στους γιατρούς για τον έλεγχο του ασθενούς, σε συνδυασμό με κάψουλες με  εικονικό φάρμακο. Νέες προκλήσεις, γίνονται  μετά από 48 ώρες, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις ή μετά από πέντε ημέρες χωρίς συμπτώματα, αν εμφανιστούν αντιδράσεις.

Μόλις εντοπιστούν όλες οι ευαισθησίες στα χημικά τροφίμων ένας διαιτολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη διατροφή με ασφαλή τρόφιμα και τα συμπληρώματα, αν χρειαστεί.


Πρόγνωση της τροφικής δυσανεξίας

Η πρόγνωση των παιδιών που διαγνώστηκαν με δυσανεξία στο γάλα είναι καλή: οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε δίαιτα που αποκλείει την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος και η πλειοψηφία των ασθενών πετυχαίνουν καλή αντοχή. Τα παιδιά με μη IgE-διαμεσολάβησης δυσανεξία  στο γάλα αγελάδας έχουν καλή πρόγνωση, ενώ τα παιδιά με IgE-αλλεργία που προκαλείται από το αγελαδινό γάλα στην πρώιμη παιδική ηλικία έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για επίμονη αλλεργία και για την  ανάπτυξη άλλων τροφικών αλλεργιών, άσθματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας.

Το ευερέθιστο έντερο και το σύνδρομο  διαρροής εντέρου, έχει συνδεθεί με  αλλεργίες τροφίμων και μερικές δυσανεξίες τροφίμων.

Διαβάστε, επίσης,

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

Η κοιλιοκάκη

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Οι τροφικές αλλεργίες

Μυστικά για το κρασί

Μικροσκοπική κολίτιδα

Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά

Η ευαισθησία στις τροφές

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ