Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Σαμπούκο
Ο Σαμπούκος ή Σάμβυξ ή Κουφοξυλιά ή Φροξυλιά ή Αφροξυλιά ή Φροξυλάνθη ή Ακτή η μέλαινα ή Ακταία ή Μπουζίκα ή Βουζιά ή Sambucus nigra ή Σαμπούκος η μέλαινα ή σαμβούκος η μέλαινα ή κοινός ζαμπούκος ή τσαμπούκος ή μορβέρ ή ακτή ανήκει στη οικογένεια των Σαμπουκίδων.
Είναι πολυετής θάμνος ή μικρό δένδρο, φυλλοβόλο και πολύκλαδο.
Έχει φύλλα σύνθετα, περιττόλικτα με αντωνοειδή, οξυκόρυφα ή στρογγυλεμένα, οδοντωτά φυλλάρια. Τα πτεροειδή φύλλα χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πράσινης αλοιφής για μελανιές και διαστρέμματα, γνωστής ως Unguentum Sambuci Viride.
Τα άνθη είναι μικρά, άσπρα, αρωματικά και βρίσκονται σε ακραία σκιάδα. Τα μικρά λευκοκίτρινα, πολύ μυρωδάτα, κατά πολύ μεγάλα απλωτά σκιάδια άνθη βγαίνουν στις αρχές του καλοκαιριού και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αντιφλεγμονώδους κρέμας χεριών.
Ο καρπός του είναι μικρή, μαύρη, σφαιρική ράγα. Οι καρποί το Ζαμπούκου τρώγονται ψημένοι και χρησιμοποιούνται σε γλυκά.
Τα λουλούδια του αρωματίζουν πολλά λικέρ και οι καρποί του χρωματίζουν κρασιά. Οι χρωστικές ουσίες του Ζαμπούκου χρησιμοποιούνται και για το βάψιμο νημάτων και υφασμάτων.
Η ρίζα και η φλούδα του για μαύρη βαφή, τα φύλλα για πράσινη βαφή και οι καρποί για μοβ ή μπλε βαφή.
Το αφέψημα των λουλουδιών είναι η καλύτερη λοσιόν για πρόσωπο άσπρο χωρίς φακίδες.
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που τοποθετούνται για να ριζώνουν στη σκιά.
Είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος και απλώνεται σε έκταση 6 μέτρα.
Αντέχει σε όλους τους τύπους εδάφους, αλλά προτιμά το υγρό, αποστραγγισμένο έδαφος. Πολλαπλασιάζεται με σκληρά μοσχεύματα το χειμώνα ή με σπόρους που θα φυτέψετε σε σπορείο. Πολλαπλασιάζεται εύκολα μόνο του και μπορεί να απλωθεί υπερβολικά.
Συλλέξτε από θάμνους μακριά από πολυσύχναστους δρόμους για να είναι καθαρό.
Συλλέξτε τα άνθη στην αρχή του καλοκαιριού και τους καρπούς στην αρχή του φθινοπώρο. Αφαιρέστε το κοτσάνι πριν από τη χρήση.
Χρήσιμα μέρη Ζαμπούκου
Τα λουλούδια, τα φύλλα, οι καρποί και η φλούδα του, από κλαδιά και ρίζα ενός-δύο χρόνων. Τον Ζαμπούκο τον βρίσκουμε σε αραιά δάση, πλάι σε ρυάκια και σε χαράδρες. Κόβεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο που είναι ανθισμένος και ξεραίνεται στον ίσκιο.
Με τα ανθοφόρα μάτια φτιάχνεται ένα είδος κάππαρης με έμβρεξη σε ξύδι και είναι απίθανη για τη γρίπη, την πνευμονία, το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τα κρυολογήματα και τον πονόλαιμο.
Οι πιο ώριμοι καρποί τρώγονται ωμοί με τυρί ή σαλάτα.
Ξηραίνονται όλα τα μέρη στη σκιά εκτός και αν χρησιμοποιηθούν φρέσκα. Τα άνθη του ζαμπούκου μαζεύονται σε πλήρη άνθιση και ξηραίνονται στη σκιά σε καλά αεριζόμενο μέρος, για να γίνει γρήγορα ξήρανση και να μη μαυρίσουν.
Δραστικές ουσίες Ζαμπούκου
Περιέχει ποτάσα ή νιτρικό κάλιο, αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, φαινολικό οξύ, στερόλες, και τα λουλούδια του περιέχουν αιθέριο λάδι, ταννίνη, βαλεριανικό οξύ, σαμβουνιγρίνη, βλεννώδεις ουσίες, κερσιτρίνη, τερπένια, γλυκοζίδια, χολίνη και ρουτίνη.
Οι καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και προβιταμίνη Α και σανβουνιγρίνη, μηλικό, οξεικό, τρυγικό, κιτρικό και δεψικό οξύ, ρητινώδης ή χρωστικές ουσίες, κόμμι, σάκχαρα και αιθέριο λάδι.
Η φλούδα του φυτού περιέχει βαλεριανικό οξύ, τανίνη, σάκχαρα, κόμμι, πηκτίνη και άλατα.
Γενικά ο Ζαμπούκος περιέχει πολλές βιταμίνες.
Ιδιότητες και ενδείξεις Ζαμπούκου
- Οι μαύρες ρόγες του Ζαμπούκου είναι το καλύτερο αντιφλογιστικό, αντιφλεγμονώδες, αντιρευματικό και αντινευραλγικό.
- Είναι φάρμακο για την παθήσεις στήθους.
- Η ρίζα και ο κορμός φτιάχνουν ένα ισχυρό καθαριστικό.
- Είναι πολύ καλό και για τη δυσκοιλιότητα. Όταν τα λουλούδια του Ζαμπούκου είναι φρέσκα έχουν καθαρτικές ιδιότητες που τις χάνουν όταν ξεραθούν, η φλούδα του, όμως, παραμένει υπακτική.
- Όταν ξεραθούν τα λουλούδια βράζονται και δίνονται σε κρυολογήματα, συνάχι, βρογχίτιδα και πυρετό. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε άσθμα, ρευματισμούς, εξανθηματικούς πυρετούς (ιλαρά), δερματίτιδες, στη φυματίωση, σε παθήσεις νεφρών, στην κυστίτιδα και στον πόνο στα μάτια με εξωτερική χρήση.
- Τα φύλλα και τα λουλούδια Ζαμπούκου σαν αφεψήματα είναι αντισηπτικά και καταπραϋντικά και χρησιμοποιούνται σε γαργάρες για την αμυγδαλίτιδα, την κυνάγχη, τον ξερόβηχα και τον πονόδοντο.
- Είναι αποχρεμπτικό και αντικαταρροϊκό.
- Από τα φύλλα φτιάχνεται μια πράσινη αλοιφή για μελανιές και διαστρέμματα.
- Το έγχυμα Ζαμπούκου σε γαργάρες θεραπεύει την φαρυγγίτιδα, τον πονόλαιμο και την στοματίτιδα.
- Το αφέψημα λουλουδιών κάθε πρωί με άδειο στομάχι για 4 εβδομάδες, την άνοιξη, καθαρίζει το αίμα και διεγείρει την κυκλοφορία.
- Εξαλείφει τις φακίδες.
- Έχει διουρητικές ικανότητες και το αφέψημα των λουλουδιών και φύλλων ή της φλούδας του είναι χρήσιμο σε νεφροπάθειες, ψαμμίαση και ανουρία.
- Με το αφέψημα πλένονται δερματικές φλεγμονές και καλόγεροι.
- Είναι εφιδρωτικό, αντιικό και τοπικό αντιφλεγμονώδες.
- Τα φύλλα είναι τοπικό επουλωτικό πληγών.
- Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σε αδυνάτισμα, σε οιδήματα στις κνήμες και στα πόδια, σε δύσπνοια των παιδιών τη νύχτα και σε πυρετό χωρίς εφίδρωση.
- Από τα άνθη φτιάχνονται πολλά θεραπευτικά αφεψήματα.
Άνθη
Τα φρέσκα άνθη είναι ελαφρά εμετοκαθαρτικά, όταν, όμως ξηρανθούν χάνουν αυτές τις ιδιότητες.
Τα ξηρά άνθη είναι εφιδρωτικά, αντιπυρετικά και αποχρεμπτικά και συστήνονται σε προβλήματα αναπνευστικού, όπως καταρροή, βήχας, γρίπη, κρυολογήματα, φλέγματα, βρογχικά, κι εμπύρετες καταστάσεις.
Είναι αντισπασμωδικά, αντιφλογιστικά για τη στοματική κοιλότητα, το βράχνιασμα, τη φαρυγγίτιδα, τη λαρυγγίτιδα και τη βρογχίτιδα με εισπνοές, γαργάρες και ζεστά ροφήματα.
Ακόμη, ρίχνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Καθαρίζουν το αίμα και είναι κατάλληλα για ανοιξιάτικη αποτοξίνωση πίνοντας 1 ζεστό ρόφημα κάθε πρωί, νηστικοί.
Είναι διουρητικά και συστήνονται σε παθήσεις νεφρών, κυστίτιδες, ρευματισμούς και αρθριτικά.
Είναι αντιφλογιστικά και βοηθούν σε φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας με γαργάρες, ειδικά σε περιοδοντίτιδα.
Βοηθούν για αδυνάτισμα πίνοντας σκέτο τσάι σαμπούκου.
Εξωτερικά με ζεστές κομπρέσες ή με επαλείψεις βοηθούν σε φλεγμονές ματιών, αλλεργίε κι ερεθισμένα βλέφαρα. Διαλύουν τις δερματικές φλογώσεις, καθαρίζουν και μαλακώνουν το δέρμα, αφαιρούν τις φακίδες και τις ρυτίδες. Διατηρούν το δέμα άσπρο, μαλακό και καθαρό, χωρίς φακίδες και ρυτίδες.
Με ζεστές κομπρέσες βοηθούν σε αιματάδες και σπυριά, ενώ οι κρύες κομπρέσες βοηθούν σε ηλίαση.
Με ζεστά θεραπευτικά μπάνια βοηθούν σε ρευματισμούς, αρθριτικά, δερματικούς ερεθισμούς, κρυολογήματα και νευρική διέγερση.
Φύλλα
Τα φύλλα του ζαμπούκου περιέχουν ένα κυανογλυκοζίτη, τη σαμπουνιγρίνη, ρητινώδεις ουσίες, χρωστικές ουσίες, γόμμη και άλλα συστατικά.
Η σαμπουνιγρίνη πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για εσωτερική κι εξωτερική χρήση.
Τα παρασκευάσματά τους για εσωτερική χρήση είναι πιο δραστικά απ΄ότι αυτά με τα άνθη του σαμπούκου, όμως, δεν έχουν ευχάριστη γεύση.
Βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, σε κρυολογήματα και είναι διουρητικά.
Τα φύλλα του ζαμπούκου χρησιμοποιούνται για βάψιμο των βαμβακερών, γιατί δίνουν ένα πράσινο χρώμα.
Φλοιός
Χρησιμοποιείται ο δεύτερος φλοιός των δίχρονων κλαδιών του και της ρίζας του. Για το σκοπό αυτό αφαιρείτε τον εξωτερικό φλοιό προσεκτικά και βρίσκετε το δεύτερο φλοιό που είναι πράσινος, τον αφαιρείτε και τον ξηραίνετε.
Ο φλοιός περιέχει βαλεριανικό οξύ, ταννίνη, σάκχαρα, γόμμη, πηκτίνη, αλκαλοειδείς ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, σαμπουνιγρίνη και άλατα. Απαιτείται να μην καταναλώνεται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.
Ο φλοιός του σαμπούκου δίνει ένα μαύρο χρώμα που χρησιμοποιείται για βαφές.
Καρποί
Οι καρποί του σαμπούκου είναι μαύρες μικρές ρόγες.
Περιέχουν σαμπουνιγρίνη, βιταμίνη C, ταννίνη, νιτρικό κάλιο, μηλικό και κιτρικό οξύ, σάκχαρα, γόμμη και χρωστικές ουσίες.
Φρέσκοι, ξηροί ή μαρμελάδα οι καρποί του είναι αντιφλογιστικοί, αντιρευματικοί, εφιδρωτικοί, ευκοίλιοι, διουρητικοί κι αντιφλεγμονώδεις.
Η μαρμελάδα είναι ευκοίλια και τονωτική.
Βρεγμένοι με γάλα βοηθούν τις λεχώνες να αυξήσουν το γάλα τους.
Οι καρποί χρωματίζουν τα μαύρα κρασιά κι ενισχύουν το ξύδι.
Χρησιμοποιούνται για το βάψιμο βαμβακερών υφασμάτων και δίνουν ένα μοβ χρώμα.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Ζαμπούκο
- 30 γραμμάρια μαύρες ρόγες Ζαμπούκου για τη δυσκοιλιότητα και τις νευραλγίες.
- Η φλούδα: Αφέψημα από 2 χούφτες σε 1 λίτρο νερό που βράζει μέχρι να μείνει το μισό για ρευματισμούς και αρθριτικά.
- Για την επιληψία φτιάχνετε έγχυμα με 50 γραμμάρια φλούδας σε 150 γραμμάρια ζεστό νερό και παραμένει σε 48 ώρες σκεπασμένο και το πίνει ο ασθενής νηστικός, το πρωί λίγο λίγο το πρωί μια φορά την εβδομάδα για 2 μήνες
- Έγχυμα με λουλούδια: Ρίχνετε μια χούφτα σε 1 λίτρο βραστό νερό και το αφήνετε για 10 λεπτά. Πίνετε για τη βρογχίτιδα, τους ρευματισμούς και τους εξανθηματικούς πυρετούς.
- Για εξωτερική χρήση φτιάχνετε έγχυμα με 2 χούφτες από λουλούδια και τ’ αφήνετε για 10 λεπτά σε ένα λίτρο βραστό νερό και κάνετε καταπραϋντικές κομπρέσες και ζεστά μπάνια σε ρευματισμούς, κρυολογήματα και μπάνιο και κομπρέσες σε μόλυνση του οφθαλμού.
- Τα κοπανισμένα φύλλα βγάζουν μια μυρωδιά και τα περισσότερα έντομα φεύγουν. Επίσης, φτιάξτε έγχυμα με φρέσκα φύλλα. Βάζετε μια χούφτα σε ένα δοχείο και προσθέτετε βραστό νερό. Τ’ αφήνετε για μερικές ώρες και κρύο το βάζετε σε σκούρο μπουκάλι. Το διατηρείτε και αλείφετε το δέρμα σας πριν κοιμηθείτε.
- Ξύδι με Ζαμπούκο: Αφήνετε μισό κιλό ξερά άνθη Ζαμπούκου σε 1 λίτρο ξύδι από κρασί ή μήλα, σε καλά κλειστό μπουκάλι, για 10 ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και φυλάτε το ξύδι. Χρησιμοποιήστε το σαν κομπρέσες για αντιπυρετικό, αλλά και σαν ξύδι στα φαγητά.
- Σιρόπι: Αφήνετε φρέσκα άνθη σε ένα μπουκάλι με ανοιχτό το λαιμό και τα καλύπτετε και τα αφήνετε για 24 ώρες να χωνευτούν. Μετά τα σουρώνετε, μετράτε το αρωματισμένο νερό και προσθέτετε ζάχαρη να δέσετε το σιρόπι. Λίγο πριν τελειώσετε το δέσιμο, προσθέτετε το χυμό 2 λεμονιών για κάθε 5 ποτήρια ζάχαρη και φυλάτε το σιρόπι σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο. Είναι δροσιστικό, αντιπυρετικό, υποτασικό και προφυλάσσει από τη γρίπη.
- Τα άνθη Ζαμπούκου αρωματίζουν πολλά κρασιά.
- Λάδι Ζαμπούκου: Τα λιωμένα φύλλα Ζαμπούκου, δουλεμένα με ελαιόλαδο με επιθέσεις ανακουφίζουν από τις αιμορροϊδες.
- Λοσιόν για πράσινη βαφή: Βάζετε ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα Ζαμπούκου σε μια μπουκάλα και καλύπτετε με ζεστό νερό. Αφήνετε για λίγες ώρες και σουρώνετε και φυλάτε σε σκούρα μπουκάλια.
- Για τη κατακράτηση υγρών: Αφήνετε 60 γραμμάρια φλούδα σε 4 ποτήρια καυτό νερό για 10 λεπτά και σουρώνετε και πίνετε.
- Κρασί με Ζαμπούκο: Ετοιμάζετε κρασί με το φλοιό και φυλάτε και πίνετε ένα ποτήρι κρασιού πριν το γεύμα και το δείπνο. Αφήνετε 150 γραμμάρια πράσινη φλούδα σε 1 λίτρο κρασί για 48 ώρες να χωνευτεί, σουρώνετε και φυλάτε.
- Οι καρποί Ζαμπούκου βρασμένοι στο γάλα βοηθούν τις λεχώνες να αυξήσουν το γάλα. Κοπανισμένοι με κανέλα και μέλι βοηθούν σε προβλήματα χολής και στην ποδάγρα. Διαλύετε 1 κουταλιά σούπας από το μείγμα σε 1 ποτήρι καυτό νερό και πίνετε 1 φορά την ημέρα.
- Βάμμα Ζαμπούκου: Αφήνετε 100 γραμμάρια φρούτα σε 1 λίτρο τσικουδιά για 15 ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και φυλάτε και παίρνετε 20 γραμμάρια 3 φορές την ημέρα σαν καθαρτικό.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με άνθη σαμπούκου
Έγχυμα
Βάζετε μια χούφτα ξηρά άνθη ζαμπούκου σε ένα λίτρο καυτό νερό, σκεπάζετε και αφήνετε για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 5 ποτήρια την ημέρα. Είναι κατάλληλο για καταρροή, πυρετό και βήχα. Αναμείξτε το με ίσες ποσότητες με αχίλλεια, ευπατόριο το διάτρητο και μέντα για εποχικά κρυολογήματα.
Δυνατό έγχυμα
Αφήνετε στην τσαγιέρα 15 γραμμάρια ξηρά άνθη σαμπούκου και 30 γραμμάρια φύλλα μέντας. Προσθέτετε λίγο λίγο καυτό μισό λίτρο νερό και αφήνετε τα βότανα καλυμμένα με το καυτό νερό για 15 λεπτά και σουρώνετε και το πίνετε ζεστό σε σοβαρά κρυολογήματα.
Ξύδι
Αφήνετε μισό κιλό ξηρά άνθη ζαμπούκου σε ένα λίτρο ξύδι από κρασί ή μήλα, σε καλά κλειστό μπουκάλι, για 10 ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και φυλάτε το ξύδι. Το ξύδι αυτό δεν επιβαρύνει το στομάχι και χρησιμοποιείται σε κομπρέσες σαν αντιπυρετικό.
Σιρόπι
Αφήνετε φρέσκα άνθη σε ένα μπουκάλι με ανοιχτό λαιμό, όσα πιο πολλά μπορεί να μαζέψει το μπουκάλι και τα καλύπτετε με νερό και τα αφήνετε για 24 ώρες να χωνευτούν. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνετε, μετράτε το αρωματισμένο νερό και προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα μελιού και το δένετε σε σιρόπι. Λίγο πριν τελιώσετε το δέσιμο, προσθέτετε και το χυμό 2 λεμονιών. Μετά το δέσιμο φυλάτε το σιρόπι σε μπουκάλια στο ψυγείο. Το σιρόπι αυτό είναι δροσιστικό, αντιπυρετικό, ελαφρά υποτασικό και προφυλάσσει από τις γρίπες. Το παίρνετε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την περίπτωση. Τα άνθη του σαμπούκου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε κρασιά, ειδικά τα μηλόκρασα.
Κρέμα και αλοιφή
Παρασκευάζεται από τα άνθη και χρησιμοποιείται σε ερεθισμένα και σκασμένα χέρια, για μελανιές, διαστρέμματα, χιονίστρες κι αιμορραϊδες.
Στοματικό διάλυμα και Γαργάρες
Χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι έγχυμα ανθέων για στοματικά έλκη, πονόλαιμο κι αμυγδαλίτιδα.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φύλλα σαμπούκου
Έγχυμα
Αφήνετε 6 φρέσκα ψιλοκομμένα φύλλα σε 2 ποτήρια καυτό νερό για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 1 ποτήρι μια ώρα πριν από το πρόγευμα.
Αφέψημα
Βράζετε μια χούφτα φύλλα για λίγα λεπτά σε ένα λίτρο νερό. Το αφέψημα αυτό χρησιμοποιείται με επαλείψεις σε έκζεμα και εγκαύματα και με θεραπευτικά μπάνια σε ρευματισμούς και αρθριτικά.
Λάδι
Τα λειωμένα φύλλα του ζαμπούκου, δουλεμένα με ελαιόλαδο, με επιθέματα ανακουφίζουν τους πόνους και τις αιμορροϊδες. Η μυρωδιά που αναδύουν τα λειωμένα φύλλα του απομακρύνουν τα έντομα.
Λοσιόν
Βάζετε ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα ζαμπούκου σε μια μπουκάλα και καλύπτετε με ζεστό νερό. Αφήνετε για λίγες ώρες, σουρώνετε και φυλάτε σε σκούρα μπουκάλια.
Κρέμα και αλοιφή
Παρασκευάζεται από τα φύλλα και χρησιμοποιείται σε ερεθισμένα και σκασμένα χέρια, για μελανιές, διαστρέμματα, χιονίστρες κι αιμορραϊδες.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φλοιό σαμπούκου
Για την επιληψία
Αφήνετε 50 γραμμάρια φρέσκου φλοιού σε 2 ποτήρια καυτό νερό να χωνευτούν για 2 ημέρες. Σουρώνετε και πίνετε νηστικοί 2 ποτήρια με διαφορά 15 λεπτών, για 2 μήνες 1 φορά την εβδομάδα την ίδια μέρα και ώρα.
Για την υδρωπικία και την κατακράτηση υγρών
Αφήνετε 60 γραμμάρια πράσινη φλούδα σε 4 ποτήρια καυτό νερό, για 10 λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για ρευματισμούς, αρθριτικά, κολικούς των νεφρών
Βράζετε μια χούφτα πράσινη φλούδα σε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνει το μισό, σουρώνετε και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κρασί
Αφήνετε 150 γραμμάρια πράσινη φλούδα σε ένα λίτρο κρασί για 48 ώρες να χωνευτεί, σουρώνετε και φυλάτε. Κατάλληλο για όλες τις παραπάνω παθήσεις.
Για το πρήξιμο χεριών και ποδιών
Βράστε φύλλα κουφοξυλιάς σε κρασί άσπρο και βάλτε τα πάνω στο πρήξιμο.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρπούς σαμπούκου
Προβλήματα χολής και ποδάγρα
Κοπανισμένοι με κανέλα και μέλι βοηθούν σε προβλήματα χολής και σε ποδάγρα. Διαλύετε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα αυτό. σε ένα ποτήρι καυτό ή κρύο νερό και παίρνετε ένα ποτήρι την ημέρα.
Βάμμα
Αφήνετε 100 γραμμάρια καρπούς σε 1 λίτρο ρακή ή αλκοόλ για 15 ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και φυλάτε. Παίρνετε 20 γραμμάρια την ημέρα σαν καθαρτικό. Πίνετε 80 σταγόνες 3 φορές ημερησίως για βήχα, κρυολόγημα και γρίπη. Συνδυάζεται με εχινάκεια.
Προσοχή! Μην παίρνετε μεγάλες δόσεις. Μην κοιμάστε κάτω από Ζαμπούκο. Βλέπετε άσχημα όνειρα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει υπακτική δράση.
Τα καλύτερα βότανα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Ποιες βιταμίνες θεραπεύουν το κρυολόγημα;
Κοιμηθείτε καλύτερα όταν είστε κρυωμένοι
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για προστασία από τις ιώσεις
Οι καλύτερες βιταμίνες για τη γρίπη και τις ιώσεις
Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα
Τι να τρώτε όταν παθαίνετε κρυολόγημα
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές