Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Ο άρκευθος συστήνεται για πολλές παθήσεις

Ο άρκευθος ο κοινός ή αγριοκυπάρισσος ή αβρατζιά ή αόρατος ή Juniperus communis ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων.

Είναι θάμνος ή μικρό δένδρο με γκριζωπούς κλώνους που ξεφλουδίζονται σε στενές γραμμές. Τα φύλλα του είναι ρομβοειδή, μικρά και βαλσαμώδη, που το ένα καλύπτει το άλλο.

Τα άνθη του δίοικα, τα αρσενικά είναι μικροί κώνοι, και βρίσκονται σε ακραία κλαδιά και τα θηλυκά σφαιρικοί κώνοι με λέπια. Ο καρπός τους είναι μικρά, στρογγυλά, κοκκινοκαφέ μούρα με έξι σπέρματα. Ανθίζει από Φλεβάρη μέχρι Απρίλη και είναι χαρακτηριστικό φυτό της μακκίας βλάστησης στον τόπο μας. Αντιπροσωπεύεται από 4 είδη.


Χρήσιμα μέρη αγριοκυπάρισσου

Τα μούρα που μαζεύονται τον δεύτερο χρόνο, οι κορφές και το ξύλο του. 


Δραστικές ουσίες αγριοκυπάρισσου

Περιέχει αιθέριο λάδι με βασικό συστατικό την γιουνιπερίνη, τη ρητίνη, κερί, γόμμη, οργανικά οξέα, πικρές ουσίες, δεψικές ουσίες, φλαβονοειδή και βιταμίνη C.


Ιδιότητες και ενδείξεις άρκευθου

Έχει διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, σπασμολυτικές, ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες.

Συστήνεται για πολλές παθήσεις:

-Σε χρόνιες φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, σε ψαμμιάσεις, σε λιθιάσεις, κολικούς των νεφρών, κυστίτιδα, διόγκωση του προστάτη, κατακράτηση ούρων και υγρών στον οργανισμό, όπως οιδήματα, σε ρευματισμούς και αρθριτικά, ποδάγρα και κυτταρίτιδα.

-Σε ηπατικές παθήσεις, όπως κίρρωση, παθήσεις της χολής και ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο.

-Σε προβλήματα του γαστρεντερικού, γιατί είναι ευστόμαχο, ορεκτικό, χωνευτικό και διώχνει τα αέρια από το στομάχι και τα έντερα.

-Σε νευρασθένειες, σε υπερένταση, υποτονικότητα και καθαρίζει το μυαλό.

-Σε διαβήτη.

-Σε γυναικολογικά προβλήματα, όπως λευκόρροια, ακανόνιστα έμμηνα ή και αιμορραγίες.

-Σε δερματοπάθειες, προβλήματα ψωρίασης και έκζεμα.

-Κάνει αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθά στην ακμή της εφηβείας.

-Σαν αντισηπτικό καθαρίζει την ατμόσφαιρα από μολυσματικούς παράγοντες και ενεργεί ηρεμιστικά και τονωτικά. Τα μούρα του αόρατου ρίχνονται και στο αναμμένο τζάκι.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον άρκευθο

Αφέψημα: Βάζετε 2 κουταλάκια του καφέ κοπανισμένους σπόρους σε τρία ποτήρια νερό που βράζει και το αφήνετε να βράσει για λίγα λεπτά και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα. Συστήνεται για όλες τις παραπάνω παθήσεις.

Έμβρεγμα: Διαλύετε ένα κουταλάκι του καφέ σκόνης μούρων σε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό και πίνετε τρεις φορές την ημέρα. Αυτή η συνταγή είναι καλή για το διαβήτη.

Κρασί: Αφήνετε 60 γραμμάρια κοπανισμένα μούρα να χωνευθούν για 15 ημέρες σε ένα λίτρο άσπρο κρασί, σουρώνετε, αν  θέλετε βάζετε μέλι και φυλάτε και παίρνετε 2 ποτηράκια του κρασιού την ημέρα με άδειο στομάχι.

Βάμμα: Αφήνετε 100 γραμμάρια κοπανισμένα μούρα σε μισό λίτρο οινόπνευμα ή τσικουδιά για 5 ημέρες και ανακατεύετε, συχνά. Σουρώνετε και παίρνετε 20 σταγόνες την ημέρα σε μισό ποτήρι νερό ή τσάι.

Λάδι: Αφήνετε 100 γραμμάρια κοπανισμένες κορφές και μούρα σε μισό λίτρο ελαιόλαδο για 15 ημέρες στον ήλιο, σουρώνετε και το χρησιμοποιείτε για εντριβές και κομπρέσες σε δερματικούς και μυϊκούς πόνους.

Δυνατό έκχυμα: Βράζετε 100 γραμμάρια κοπανισμένες κορφές και μούρα σε 2 λίτρα νερό για μία ώρα, σουρώνετε και το υγρό το χρησιμοποιείτε για εντριβές και κομπρέσες, όπως το λάδι.

Τρία μούρα τρεις φορές την ημέρα είναι θεραπεία για τα προβλήματα νεφρών και τις φλεγμονές της κύστης.

Τα μούρα του αγριοκυπάρισσου χρησιμοποιούνται και για αρωματισμό ποτών και κυρίως του τζιν.

Χρησιμοποιείται και σε παστά κρέατα, σε μαρινάδες ψαριών και σε σούπες.

Το αιθέριο λάδι χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία.

Το αγριοκυπάρισσο προστατεύει το έδαφος από τις βροχές και το ξύλο του, που δεν σαπίζει εύκολα και χρησιμοποιείται για κατασκευές στα σπίτια.

Απομακρύνει τα φίδια και από αυτό παράγονται ξυλοκάρβουνα.

Διαβάστε, επίσης,

Απολυμάνετε την ατμόσφαιρα

 Άρκευθος η κοινή

Τριχόπτωση

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ