Οι κυριότερες δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία
Οι πιο συνηθισμένες δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία
- Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις
Οι πιο συνηθισμένες δερματικές βλάβες στους ηλικιωμένους είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, που είναι καλοήθεις δερματικές νόσοι με κληρονομική προδιάθεση. Συνήθως, είναι λίγες ή πολλαπλές στον κορμό, στο πρόσωπο και στα άνω άκρα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι σκούρο και οι βλάβες μπορεί να ξεφλουδίζουν και να ξαναδημιουργούνται. Μπορεί να αντιμετωπισθούν με λέιζερ, καυτηριασμό με διαθερμοπηξία ή με κρυοθεραπεία.
Διαβάστε, επίσης,
Τι είναι το δυσιδρωσικό έκζεμα
Τι να κάνετε αν υποφέρετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
- Ακτινικές υπερκερατώσεις
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι προκαρκινωματώδεις βλάβες και οφείλονται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο, γι΄αυτό είναι συχνή στους αγρότες. Εμφανίζονται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής σε φαλακρούς άντρες, στα αυτιά, στο πρόσωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και σε όσες περιοχές διαρκώς εκτίθενται στον ήλιο. Μοιάζουν με λέπια που έχουν κρούστα και μπορεί να εξελιχθούν σε επιθηλιώματα που είναι καρκίνος του δέρματος.
Διαβάστε, επίσης,
Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος
- Επιθηλιώματα
Τα επιθηλιώματα είναι κακοήθειες του δέρματος που δεν είναι απειλητικές και δεν δίνουν μεταστάσεις. Αφαιρούνται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Εμφανίζονται, συχνότερα, στο πρόσωπο, ως βλάβες που μεγαλώνουν σταδιακά, ματώνουν αυτόματα και δεν επουλώνονται.
Διαβάστε, επίσης,
Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία
Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο
Οι υπότυποι του βασικοκυτταρικού καρκινώματος
- Φαρμακευτικά εξανθήματα
Οι ηλικιωμένοι παίρνουν πολλά φάρμακα και γι΄αυτό έχουν, πολλές φορές, φαρμακευτικά εξανθήματα. Όλα τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα, αλλά περισσότερο δημιουργείται από αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, καρδιολογικά και ηρεμιστικά φάρμακα, σκιαγραφικές ουσίες και βιταμίνες.
Διαβάστε, επίσης,
- Γεροντικός κνησμός
Ο κνησμός είναι ένα σύμπτωμα πολύ συχνό σε ηλικιωμένους. Ο κνησμός μπορεί να είναι ήπιος διακοπτόμενος και λίγο ενοχλητικός μέχρι συνεχής και επίμονος και μπορεί να μην αφήνει τον ασθενή να κοιμηθεί και να ηρεμήσει. Οι ηλικιωμένοι έχουν, συνήθως, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, στην πλάτη και στα πόδια και την αισθάνονται σα να περπατούν πάνω τους μυρμήγκια. Φαίνεται ότι οφείλεται στην αύξηση του απαιτούμενου χρόνου της ανάκτησης της κεράτινης στιβάδας και στην καθυστερημένη επούλωση, μετά την επίδραση βλαπτικών παραγόντων. Άλλες φορές, ο κνησμός οφείλεται σε τοπική δερματική νόσο, όπως έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα ή νευροδερματίτιδα. Ακόμη, μπορεί να οφείλεται σε συστηματικά χρόνια νοσήματα και θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των νεφρών, της χολής, του θυρεοειδούς αδένα, έλεγχος για σιδηροπενική αναιμία, σακχαρώδη διαβήτη, για φαρμακευτικό κνησμό, για HIV λοίμωξη και για νευρολογικές παθήσεις, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, Alzheimer, όγκους εγκεφάλου, κακοήθη λεμφώματα κ.ά. Η αποκατάσταση της νόσου, συνήθως, θεραπεύει και τον κνησμό. Ο κνησμός, τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε ξηρότητα του δέρματος που επιδεινώνεται με το συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι. Κάποιες φορές, μπορεί να οφείλεται σε παράσιτο, όπως η ψώρα. Τέλος, υπάρχει και ο ψυχογενής κνησμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία γίνεται με καλό πεντικιούρ με κοντά νύχια, με χρήση βαμβακερών ρούχων και όχι μάλλινων ή συνθετικών, με αποφυγή της εφίδρωσης και αποφυγή πλυσίματος των ρούχων με αλλεργιογόνα απορρυπαντικά. Μπορεί η ψύξη του δέρματος, η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση (TENS) και ο βελονισμός να βοηθήσουν.
Διαβάστε, επίσης,
Τι λείπει απ΄τον οργανισμό αν έχετε φαγούρα
Τα οφέλη από το πράσινο σαπούνι
Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν
Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα
Καταπολεμήστε αποτελεσματικά τη φαγούρα
Πώς αντιμετωπίζεται ο κνησμός στον καρκίνο
Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα
- Γεροντική πορφύρα
Είναι ερυθρές ή μοβ επίπεδες πλάκες στα άνω άκρα, σα μελανιές που οφείλονται στην ατροφία του δέρματος και δημιουργούνται από μικροτραυματισμούς και σε λήψεις αντιπηκτικών φαρμάκων.
Διαβάστε, επίσης,
Ποιες είναι οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις;
Διαφορική διάγνωση κηλίδων του δέρματος
- Γωνιακή χειλίτιδα
Είναι υποτροπιάζουσα φλεγμονή της γωνίας του στόματος, που δημιουργείται από την κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών, λόγω κακής σύγκλεισης άνω και κάτω γνάθου και ατροφίας του βλεννογόνου των χειλιών. Η πτυχή μεταξύ άνω και κάτω χείλους διαβρέχεται με σάλιο και αναπτύσσονται εκεί μικρόβια και μύκητες και ρωγμές. Μπορεί, όμως να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης Β12.
Διαβάστε, επίσης
- Έρπητας ζωστήρας
Είναι συχνό πρόβλημα στους ηλικιωμένους και είναι η αναζωπύρωση του ιού της ανεμοβλογιάς, που παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση σε όσους έχουν προσβληθεί, μετά από πτώση της άμυνας του οργανισμού. Το εξάνθημα εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά στο πρόσωπο, στο θώρακα και στο σώμα και ακολουθεί την πορεία του νεύρου της περιοχής που προσβάλλει, σε κατανομή ζώνης. Ο βασανιστικός πόνος είναι συχνός και επιμένει για μήνες μετά την υποχώρηση του εξανθήματος (μεθερπητική νευραλγία).
Διαβάστε, επίσης
Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα
Τα καλύτερα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα στους ηλικιωμένους
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα δερματικά νοσήματα στους ηλικιωμένους
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό