Υπάρχουν πολλά είδη νεφρικών παθήσεων
Νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν μια νεφρική πάθηση εμποδίζει την ικανότητα των νεφρών να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό.
Η νεφρική ανεπάρκεια, ICD-10 N00- Ν29, συνήθως, εξελίσσεται με αργό ρυθμό και για πολλά χρόνια και τότε ονομάζεται χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Άλλες φορές εγκαθίσταται γρήγορα και ονομάζεται οξεία νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να είναι απαραίτητη η επείγουσα θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί η νεφρική λειτουργία, συνήθως, ανακάμπτει.
Στα πρώιμα στάδια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αλλαγή στο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και στο τελικό στάδιο μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με εξωνεφρική κάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Η νεφρική νόσος, επίσης γνωστή ως η νεφροπάθεια, σημαίνει βλάβη ή ασθένεια ενός νεφρού. Νέφρωση είναι η μη φλεγμονώδης νεφροπάθεια. Νεφρίτιδα είναι η φλεγμονώδης νόσος των νεφρών.
Αιτίες της νεφροπάθειας
Οι αιτίες της νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν την εναπόθεση των αντισωμάτων IgA στο σπείραμα, τη χορήγηση αναλγητικών, την ανεπάρκεια οξειδάσης ξανθίνης, την τοξικότητα των χημειοθεραπευτικών παραγόντων, και την μακροχρόνια έκθεση σε μόλυβδο ή τα άλατά του. Χρόνιες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν νεφροπάθεια είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), που οδηγούν σε διαβητική νεφροπάθεια και υπερτασική νεφροπάθεια, αντίστοιχα.
Οι νόσοι που προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια
-Οι κυριότερες νεφρικές παθήσεις
- Η IgA νεφροπάθεια
Η IgA νεφροπάθεια είναι η πιο συχνή σπειραματονεφρίτιδα σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοπαθής IgA νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση του αντισώματος IgA στο σπείραμα. Η κλασική παρουσίαση (σε 40-50% των περιπτώσεων) είναι επεισοδιακή αιματουρία που συνήθως ξεκινά μέσα σε μια ή δύο ημέρες μετά από μια μη ειδική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε αντίθεση με την μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα που συμβαίνει εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση. Λιγότερο συχνά οι γαστρεντερικές ή οι λοιμώξεις του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη νεφροπάθεια. Όλες αυτές οι μολύνσεις ενεργοποιούν την άμυνα του βλεννογόνου και επομένως την παραγωγή αντισωμάτων IgA.
- Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Η σπειραματονεφρίτιδα ή σπειραματοπάθεια είναι η νόσος που τα σπειράματα που είναι τα μικροσκοπικά φίλτρα που καθαρίζουν το αίμα έχουν υποστεί βλάβη. Τα σπειράματα μπορεί να ανακάμψουν αυτόματα ή με φαρμακευτική αγωγή ή η νόσος να εξελιχθεί σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τύπος σπεραματονεφρίτιδας είναι και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος που εμφανίζεται, κυρίως, σε γυναίκες 20 έως 30 χρονών, ο οποίος επηρεάζει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού, συνήθως, όμως τις αρθρώσεις και το δέρμα, αλλά και νεφροπάθεια που εμφανίζεται στα 5 πρώτα χρόνια από την έναρξη της νόσου.
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
Στους διαβητικούς ασθενείς τα μικρά αγγεία του οργανισμού καταστρέφονται και αυτό γίνεται αντιληπτό με την απώλεια πρωτεϊνών στα ούρα (πρωτεϊνουρία). Μετάαπό πολλά χρόνια οι νεφροί καταστρέφονται και προκαλείται νεφρική ανεπάρκεια. Αν μάλιστα καπνίζουν οι διαβητικοί, η καταστροφή επιταχύνεται, γι΄αυτό όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα.
- Οι πολυκυστικοί νεφροί
Η πολυκυστική νόσος των ενηλίκων είναι η συχνότερη κληρονομική νεφρική νόσος. Οι νεφροί περιέχουν πολλές κύστεις γεμάτες με υγρό και αυξάνονται σε μέγεθος και καταστρέφουν το νεφρικό ιστό και προκαλείται νεφρική ανεπάρκεια. Η νόσος είναι κληρονομική και απαιτείται γενετικός έλεγχος και ενημέρωση και των άλλων μελών της οικογένειας που πιθανόν να έχουν τη νόσο. Κύστεις μπορούν επίσης να σχηματιστούν σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι ωοθήκες. Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μια γενετική ασθένεια που προκαλείται από μεταλλάξεις στα γονίδια ΡΚϋ1, PKD2, και PKHD1. Οι ασθενείς με πολυκυστικούς νεφρούς είναι ευαίσθητοι σε λοιμώξεις και στον καρκίνο.
- Η πυελονεφρίτιδα
Είναι η βακτηριακή λοίμωξη του νεφρού και αν συνδυάζεται με απόφραξη του ουροποιητικού, του ουρητήρα και της εξόδου της ουροδόχου κύστεως μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Η νεφρολιθίαση, ο καρκίνος και η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος σε ενήλικες.
- Νεφροπάθεια από φάρμακα
Τα αναλγητικά και τα φάρμακα κατά της αρθρίτιδας είναι τα κύρια φάρμακα που προκαλούν νεφρική βλάβη. Να ελέγχετε πάντα τις παρενέργειες των φαρμάκων όταν τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μακρόχρονη χρήση αναλγητικών (ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη, και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή NSAIDs) προκαλούν χρόνια νεφρίτιδα από τα αναλγητικά που είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή με απώλεια και ατροφία των σωληναρίων και διάμεση ίνωση και φλεγμονή. Ειδικότερα, η μακροχρόνια χρήση του αναλγητικού φαινακετίνη έχει συνδεθεί με νέκρωση των νεφρικών θηλών.
- Νεφροπάθεια από ιωδιούχα σκιαγραφικά
Η νεφρική νόσος που προκαλείται από ιωδιούχα σκιαγραφικά ονομάζεται οξεία νεφροπάθεια από τα σκιαγραφικά iodinated contrast media (ICM) CIN (= contrast induced nephropathy) or contrast-indueced AKI (= acute kidney injury) και αυτό γίνεται με την επαγωγή της απόπτωσης.
- Νεφροπάθεια από υπέρταση
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση επειδή μειώνει την αιματική ροή στα νεφρά μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια από νεφρική βλάβη.
- Νεφροπάθεια από ανεπάρκεια της οξειδάσης της ξανθίνης
Μια άλλη πιθανή αιτία νεφρικής νόσου είναι η μειωμένη λειτουργία οξειδάσης ξανθίνης στο μονοπάτι αποικοδόμησης της πουρίνης. Η οξειδάση της ξανθίνης θα υποβαθμίσει την υποξανθίνη προς ξανθίνη και στη συνέχεια σε ουρικό οξύ. Η ξανθίνη δεν είναι πολύ διαλυτή στο νερό και ως εκ τούτου, η αύξηση της ξανθίνης σχηματίζει κρυστάλλους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά και σε βλάβη του νεφρού. Οι αναστολείς της οξειδάσης της ξανθίνης όπως η αλλοπουρινόλη, μπορεί να προκαλέσει νεφροπάθεια.
- Νεφροπάθεια από τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία
Νεφροπάθεια προκαλείται και με κάποιες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η πιο συχνή μορφή της νόσου των νεφρών σε ασθενείς με καρκίνο είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια η οποία μπορεί συνήθως να οφείλεται σε μείωση του όγκου από εμετό και διάρροια που συμβαίνουν μετά από χημειοθεραπεία ή περιστασιακά λόγω νεφρικής τοξικότητες των χημειοθεραπευτικών παραγόντων. Η νεφρική ανεπάρκεια από διάσπαση των καρκινικών κυττάρων, συνήθως μετά από χημειοθεραπεία, είναι συχνή, επίσης. Διάφοροι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες, για παράδειγμα η σισπλατίνη, συνδέεται με οξείες και χρόνιες βλάβες των νεφρών. Οι νεώτεροι βιολογικοί παράγοντες, όπως ο αντιαγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (αντι VEGF) συνδέεται, επίσης, με παρόμοιες βλάβες, καθώς και πρωτεϊνουρία, υπέρταση και θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια.
Σημεία και συμπτώματα νεφροπάθειας
Στα πρώτα χρόνια της νεφρικής ανεπάρκειας δεν υπάρχουν συμπτώματα και δεν μπορεί να γίνει πρώιμη διάγνωση.
Καθώς, οι νεφροί ανεπαρκούν πολλά απόβλητα συσσωρεύονται στον οργανισμό και υπάρχει δύσπνοια, ναυτία, έμετος και κεφαλαλγία. Επίσης παρατηρείται υπέρταση, αναιμία, οξέωση και υπερκαλιαιμία και εκτεταμένη ουραιμία και επέρχεται νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που απαιτεί εξωνεφρική κάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.
Διάγνωση νεφροπάθειας
Απλές εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση της νεφροπάθειας
Έλεγχος νεφροπάθειας
- Γενική αίματος
- Ουρία
- Κρεατινίνη
- Γενική ούρων
- Γλυκόζη
- Ολικές πρωτεϊνες
- Ουρικό οξύ
- Κρεατινίνη ούρων
- CRP
- Ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR)
- Λόγος μικροαλβουμίνης και κρεατινίνης ACR
- Ρυθμός απέκκρισης μικρολβουμίνης AER
- Triplex νεφρικών αρτηριών
- Triplex αρτηριών κάτω άκρων
Η νεφρική νόσος είναι μια χρόνια μη μεταδοτική ασθένεια, που έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των νεφρών
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;
Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα
Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα
Σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας
Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;
Πότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη
Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων
Λοίμωξη από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1)