Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝύχι που μπαίνει στο δέρμα

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα

Μήπως έχετε είσφρυση όνυχος;

Η είσφρυση όνυχος, ICD-10 L60.0 ή ονυχοκρύπτωση  είναι μια συχνή νόσος των νυχιών.  

Αν κάποιο νύχι γυρίσει και μπει στο δέρμα, προκαλώντας έντονο πόνο, οίδημα, κοκκινίλα, πυόρροια και φλεγμονή της περιοχής τότε έχετε είσφρυση όνυχος. Υπάρχει επιδείνωση του πόνου, όταν φοράτε στενά υποδήματα, και ευαισθησία στην πίεση ακόμη και με το βάρος των κλινοσκεπασμάτων και ο πόνος είναι σα να σας τρυπάει καρφί. 

Η ονυχοκρρύπτωση είναι μία συχνή φλεγμονώδης πάθηση του Μεγάλου Δακτύλου του Ποδός, όπου το παρωνύχιο φλεγμαίνει, μολύνεται από βακτήρια και μύκητες και σταδιακά υπερτρέφεται και υπερκαλύπτει τον κεράτινο δίσκο, ο οποίος μοιάζει σαν “να μπαίνει μέσα” στα μαλακά μόρια, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. 


Αιτίες της είσφρυσης όνυχος

Η κύρια αιτία της ονυχοκρύπτωσης είναι τα υποδήματα, ιδιαίτερα η κακή τοποθέτηση των υποδημάτων, και τα κακής ποιότητας και στενά παπούτσια, αλλά και τα φαρδιά επειδή αφήνουν τα δάχτυλα των ποδιών να κουνιούνται πολύ με αποτέλεσμα να χτυπάνε στα πλάγια των παπουτσιών. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι η υγρασία των κλειστών υποδημάτων, το τραύμα και κάποια ασθένεια. Το ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών και τα ακατάλληλα εργαλεία πεντικιούρ μπορεί να είναι υπεύθυνα για ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα.  Αν κόβετε το νύχι στα πλάγια μπορεί να γυρίσει και να μπει στο δάχτυλο. Μια γενετική προδιάθεση οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα για είσφρυση όνυχος. Το συχνό περπάτημα, το πολύ μαλακό δέρμα στις πλευρές των νυχιών και η μόλυνση μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση και ακρωτηριασμό των νυχιών.

H αιτιολογία της ονυχοκρύπτωσης φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή ενοχοποιούνται συνήθως πολλαπλοί παράγοντες. 

•          Υπεριδρωσία των ποδιών και κακές συνθήκες καθαριότητας και αερισμού.

•          Στενά υποδήματα και κακής ποιότητας κάλτσες που δεν αλλάζονται συχνά.

•          Πολύωρη ορθοστασία και πολύωρη βάδιση χωρίς εναλλαγή υποδημάτων και καθαριότητα (στρατιώτες).

•          Ορμονικές διαταραχές (έναρξη περιόδου στα κορίτσια, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση, κλπ).

•          Λανθασμένος τρόπος κοπής των ονύχων.

•          Παραμορφώσεις της κυρτότητας των Ονύχων (Ονυχοκύρτωσις).

•          Μολύνσεις από βακτήρια και Μύκητες (Athlet’s Foot)


Σημεία και συμπτώματα της ονυχοκρύπτωσης

Εμφανίζεται, συνήθως, στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών.

Είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Έχει τρία στάδια.

Κατά το πρώτο στάδιο

•          Δεν υπάρχει ερύθημα

•          Υπάρχει ελαφρύ οίδημα

•          Υπάρχει πόνος στο πλάι σαν καρφί                  

Κατά το δεύτερο στάδιο υπάρχει

•          Αύξηση του πόνου

•          Εκροή υγρού από την άκρη του νυχιού

•          Σημεία βακτηριακής παρωνυχίας               

Κατά το τρίτο στάδιο υπάρχει

Δημιουργία υπερτροφικού κοκκιώδους ιστού στην πλάγια πάσχουσα πλευρά με έντονη παρουσία φλεγμονής στο δέρμα  


Θεραπεία της είσφρυσης όνυχος

Συντηρητική θεραπεία της είσφρυσης όνυχος

Σε ήπιες  περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία με ζεστό νερό και αλάτι, με μια αντιβακτηριακή αλοιφή και η χρήση οδοντικού νήματος ή ενός νάρθηκα μπορεί να βοηθήσει. Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή αν η περίπτωση είναι σοβαρή μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική θεραπεία. Μπορείτε να βάλετε και ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το νύχι για να το απομακρύνετε από το υποκείμενο δέρμα.

Διαβροχή του ποδιού σε ζεστό νερό και αλάτι

Χρήση τοπικών αντισηπτικών. Ενυδάτωση των ποδιών σε ζεστό νερό με τοπικά αντισηπτικά (Ιωδιούχος κρέμα Betadine) 3-4 φορές την ημέρα.

Διατήρηση του ποδιού στεγνού κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Από του στόματος χρήση αντιβιοτικών. Στους ασθενείς αυτούς συνταγογραφούνται αντιβιοτικά που καλύπτουν τους Gram-θετικούς μικροοργανισμούς, συνήθως. Διαβητικοί και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζεται να λάβουν ευρύτερου φάσματος αντιβιοτικά. Η καλλιέργεια του υγρού αποκαλύπτει το μικρόβιο που προκάλεσε την φλεγμονή και δείχνει πια αντιβίωση μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Απλά παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο.

  • Μέθοδος λουτρού

Ο ασθενής κάνει θερμό λουτρό κάθε μέρα δύο φορές. Πλένει το δάκτυλο καλά και καθαρίζει τα παρωνύχια με μια ειδική οδοντιατρική βούρτσα. Παράλληλα παίρνει αντιβιοτικά για 10 μέρες, και κάνει τοπική χρήση αντιβιοτικού και μυκητοκτόνου για 30 μέρες. Η μέθοδος έχει επιτυχία περί το 80% στα στάδια 1 και 2.

  • Μέθοδος περίδεσης με ταινία (Band-Aid Method)

Πρόκειται για εφαρμογή ταινίας λευκοπλάστ με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγουν τα χείλη του παρωνυχίου αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το παρωνύχιο και να αερίζεται ο χώρος, οπότε υποχωρεί η φλεγμονή. 

  • Καυτηρίαση με Φαινόλη (Phenolisation) ή με Νιτρικό Άργυρο (Silver Nitrate).

Η  χειρουργική προσέγγιση είναι η μερική απόσπαση της πλευρικής επιφάνειας του νυχιού με σφηνοειδή εκτομή ή η πλήρης απομάκρυνση του νυχιού. Αν το αναπτυσσόμενο νύχι του ποδιού ξαναδημιουργήσει το πρόβλημα η καταστροφή του με αναισθησία συνιστάται.

Χειρουργικές αντιμετώπισης της ονυχοκρύπτωσης

  • Εκτομή του προσβεβλημένου όνυχος (τμήμα) μέχρι την μήτρα, καθώς και του φλεγμονώδους πλαϊνού συστοίχου τμήματος του δέρματος αυτού. Απλή Ημιονυχεκτομή ή Πάγια Σφηνεκτομή – Πλάγια Ονυχοπλαστική
  • Αφαίρεση του συνόλου της επιφάνειας του νυχιού. Την χειρουργική αφαίρεση του νυχιού μπορεί να ακολουθήσει μια αφαίρεση της μήτρας (geminal matrix) που βρίσκεται πίσω και κάτω από την ανάκαμψη του δέρματος του νυχιού, η οποία θα εμποδίσει τη μελλοντική ανάπτυξη του τμήματος ή όλου του νυχιού.
  • Η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της εφαρμογής χημικών ουσιών, με χειρουργική εκτομή, ή με ηλεκτροκαυτηριασμό (με χρήση διαθερμίας).

Απλή ημιονυχεκτομή και Ολική αφαίρεση του Κεράτινου δίσκου: Είναι η πλέον γρήγορη επεμβατική μέθοδος, υπάρχει από την αρχαιότητα επί εποχής Ιπποκράτη, και σήμερα απαιτεί τοπική αναισθησία με Ξυλοκαίνη 2%. Ως μέθοδος θεωρείται αποτελεσματική σχεδόν 100%, αλλά δυστυχώς η πάθηση υποτροπιάζει σε 6 μήνες και μάλιστα χειρότερα με υπερκύρτωση του όνυχος. Η απλή ημιονυχεκτομή έχει πολύ καλό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα, εφόσον συνδυασθεί με ηλεκτροκαυτηρίαση του παρωνυχίου και της ελεύθερης δεσμίδας (ταινίας) της μήτρας του όνυχος. Ομως, ο χρόνος επουλώσεως είναι αργός 1-2 μήνες. Αυτό είναι και το μειονέκτημα της μεθόδου σε σχέση με την πλάγια σφηνεκτομή με συρραφή.

Μέθοδος Vandenbos (Vandenbos procedure):  Γίνεται με τοπική στελεχιαία αναισθησία στα δακτυλικά νεύρα και ίσχαιμο περίδεση. Αποκόπτεται παντελώς και απομακρύνεται το παρωνύχιο αμφοτερόπλευρα μέχρι τό οστό της φάλαγγας και το τραύμα δεν συρράπτεται. Αφήνεται ανοικτό για επούλωση “κατά δεύτερο σκοπό”. Η πλήρης ίαση επέρχεται σε 1,5-2 μήνες και τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Μέθοδος της Πλάγιας σφηνεκτομής (Wedge Resection): Aρκετές παραλλαγές Πλάγιας Σφηνεκτομής υπάρχουν. Η επικρατούσα σήμερα μέθοδος Πλάγιας Σφηνεκτομής, είναι αυτή της πλήρους Πλάγιας Ονυχοπλαστικής (Lateral Onychoplasty) με συρραφή. Δηλαδή, με στελεχιαία αναισθησία με Xylocaine 2% και ίσχαιμο περίδεση, αφαιρείται όλο το παρωνύχιο και η μήτρα του εμβυθισμένου όνυχος, και αφού γίνει σχολαστικός καθαρισμός, συρράπτεται το ελεύθερο χείλος πάνω στo υγιές νύχι. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 15 μέρες, ενώ ήδη από την δεύτερη ημέρα ο ασθενής πηγαίνει στην εργασία του. Η μέθοδος έχει άριστα αποτελέσματα, χωρίς υποτροπή.

-Μέθοδοι Ριζικής Ονυχεκτομής (Permanent Nail Removal, ή Avulsion): Υπάρχουν οριμένες παραλλαγές αυτής της μεθόδου και οι πιΟ συχνές είναι οι Lapidus procedure, η Syme procedure, η Supan Nail Technique, η Whitney Matrixectomy, η Fowler procedure, και η Kaplan procedure. Aυτές οι μέθοδοι εφαρμόζονται σε περιστατικά που υποτροπίασαν, ή πού έχουν μεγάλη παραμόρφωση ή κατεστραμμένο νύχι και μήτρα νυχιού. Σε όλες τις μεθόδους αφαιρείται ή καταστρέφεται η μήτρα του όνυχος (Matrixectomy) ενώ σε ορισμένες γίνεται και μερική εκτομή του οστού της ονυχοφόρου φάλαγγος.

Αρκετές φορές, η συντηρητική θεραπεία με τη μορφή της βασικής φροντίδας των ποδιών και με συμβουλές σχετικά με τα υποδήματα είναι επαρκής για την ανακούφιση από τα συμπτώματα στα πρώιμα στάδια παρουσίας της αρχόμενης είσφρυσης όνυχος. Όταν το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, ή δευτέρου και τρίτου σταδίου, η χειρουργική θεραπεία θεωρείται καλύτερη προσέγγιση για να αντιμετωπισθεί οριστικά η είσφρυση όνυχος αφαιρώντας είτε ολόκληρο το νύχι ή απλώς το ενοχλητικό μέρος του νυχιού.

Τοπικά αντιβιοτικά και αντιβιοτικά από το στόμα, συνιστώνται για πρόληψη ενδοκαρδίτιδας.


Η αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχος με LASER 

Η θεραπεία της είσφρυσης έγκειται στην αφαίρεση του προβληματικού τμήματος του νυχιού και στη φωτοεξάχνωση με laser του τμήματος της ρίζας που του αναλογεί καθώς και του παθολογικού ιστού στο πλάι του νυχιού. Με αυτό τον τρόπο το τμήμα του νυχιού που είναι υπεύθυνο για την είσφρυση δεν ξαναβγαίνει κα οι πιθανότητες επανεμφάνισης του προβλήματος ελαχιστοποιούνται. Το νύχι μετά από αυτή την επέμβαση είναι λίγα χιλιοστά στενότερο από το αρχικό του σχήμα. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15-20 λεπτά, έχει ελάχιστο πόνο για λίγες ώρες μετά και στην συνέχεια δεν πονά καθόλου. Ο ασθενής φορά σαγιονάρα στην αρχή και παπούτσι μετά από 3 ημέρες. Οι αλλαγές γίνονται καθημερινά 2 φορές, είναι εξαιρετικά απλές και συνεχίζονται για 15-20 ημέρες. Μετά από λίγες ημέρες το δάκτυλο πρέπει να μένει χωρίς επίδεσμο για να στεγνώσει. Το τραύμα επουλώνεται πλήρως σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.


Πρόληψη της είσφρυσης όνυχος

Όταν κόβετε τα νύχια σας, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τα κόβετε στα πλάγια, αλλά ίσια, παράλληλα με το δάχτυλο.

Επίσης, πρέπει να φοράτε το σωστό νούμερο παπουτσιών και να αποφεύγετε τα πολύ στενά ή τα πολύ φαρδιά παπούτσια.

Διαβάστε, επίσης,

Να κάνετε την εξέταση για ηπατίτιδα Β

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Απαλλαγείτε από τις παρανυχίδες

Αν έχετε κάλους

Η καλύτερη περιποίηση για τα νύχια σας

Υγεία των νυχιών

 Άργυρος και υγεία

Πρωτότυπη θεραπεία μυκητίασης

Ονυχομυκητίαση

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μανικιούρ

Ενδοκαρδίτιδα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μυκητίαση στα πόδια

Χρωμοβλαστομύκωση

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Ταλκ για τις μυκητιάσεις

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Τα πόδια δείχνουν την προσωπικότητά σας

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

 Κόλπα για να μην παθαίνετε φουσκάλες από τα παπούτσια σας

Μήπως έχετε μυκητίαση στα πόδια;

Τι είναι το πελματογράφημα;

Πώς να διαλέγετε τα σωστά παπούτσια στα παιδιά σας

Οικολογικό αποσμητικό παπουτσιών

Οικολογικά παπούτσια

Κάντε απολύμανση των παπουτσιών σας

Τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για εσάς

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ