Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΠοιο είναι το καλύτερο αλάτι

Ποιο είναι το καλύτερο αλάτι

Διαλέξτε το καλύτερο αλάτι

Το αλάτι είναι αυτό που δίνει γεύση στο φαγητό. Το αλάτι είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό συστατικό στη μαγειρική. Χωρίς αυτό, τα περισσότερα φαγητά είναι άγευστα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αλατιού να διαλέξετε. Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, θαλασσινό αλάτι, αλάτι Kosher, αλάτι Celtic και το απλό ραφιναρισμένο επιτραπέζιο αλάτι. Τα αλάτια αυτά διαφέρουν στην γεύση και την υφή, αλλά υπάρχουν και κάποιες διαφορές στα μέταλλα και στην περιεκτικότητα σε νάτριο.


Τι είναι το αλάτι και πώς επηρεάζει την υγεία μας;

Το αλάτι είναι ένα κρυσταλλικό ορυκτό που αποτελείται από δύο στοιχεία, το νάτριο (Na) και το χλώριο (Cl).

Το νάτριο και το χλώριο είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή σε ζώα και ανθρώπους. Εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες, βοηθώντας τον εγκέφαλο και τα νεύρα να στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα.

Το περισσότερο από το αλάτι μαζεύεται από ορυχεία άλατος ή από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Το αλάτι χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς και κυρίως για την προσθήκη γεύσης στα τρόφιμα. Το αλάτι, επίσης, χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων, επειδή τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον που έχει πολύ αλάτι.

Ο λόγος που το αλάτι θεωρείται συχνά ως ανθυγιεινό (σε μεγάλες ποσότητες), είναι ότι μπορεί να δεσμεύει το νερό στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος κατά 1 έως 5,4 mm/Hg, αλλά η μείωση του αλατιού δεν γνωρίζουμε αν αποτρέπει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μεγάλη πλειοψηφία του νατρίου στη δυτική διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν τρώτε ως επί το πλείστον μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν προσθέτετε λίγο αλάτι στο φαγητό σας.


Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αλάτι είναι το απλό παλιό επιτραπέζιο αλάτι. Αυτό το αλάτι είναι συνήθως πολύ εξευγενισμένο και πολλά από τα ιχνοστοιχεία έχουν αφαιρεθεί. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να συγκολλάται και για το λόγο αυτό, προστίθενται διάφορες ουσίες αντισυσσωμάτωσης, έτσι ώστε αυτό να ρέει ελεύθερα. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι είναι σχεδόν καθαρό χλωριούχο νάτριο κατά  97%. Ιώδιο προστίθεται συχνά στο επιτραπέζιο αλάτι, κατά της ανεπάρκειας ιωδίου, που ήταν (και εξακολουθεί να είναι) συχνή σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού, νοητικής στέρησης και διαφόρων προβλημάτων υγείας. Εάν επιλέξετε να μην τρώνε τακτικά επιτραπέζιο αλάτι εμπλουτισμένο με ιώδιο, τότε φροντίστε να τρώτε μερικά άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ιώδιο, όπως τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα φύκια. Τα δισκία από φύκια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο. 


Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι γίνεται με εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Όπως και το επιτραπέζιο αλάτι, είναι ως επί το πλείστον χλωριούχο νάτριο. Ωστόσο, ανάλογα με το από πού γίνεται η συγκομιδή του, αυτό μερικές φορές, δεν περιέχει κάποια ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Όσο πιο σκούρο είναι το αλάτι της θάλασσας, τόσο η υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή του σε ιχνοστοιχεία. Εξαιτίας της ρύπανσης των ωκεανών, το αλάτι της θάλασσας μπορεί επίσης να περιέχει ίχνη βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος. Άρα πρέπει να γνωρίζετε από που μαζεύεται. Το θαλασσινό αλάτι είναι πιο γευστικό.


Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων 

Το αλάτι Ιμαλαΐων μαζεύεται στο Πακιστάν, από το Khewra Salt Mine, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο αλατιού στον κόσμο. Το αλάτι Ιμαλαΐων συχνά περιέχει ίχνη οξειδίου του σιδήρου που του δίνει ένα ροζ χρώμα. Αυτό περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει, επίσης, ελαφρώς μικρότερες ποσότητες νατρίου από το κανονικό αλάτι. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τη γεύση του αλατιού Ιμαλαΐων σε σύγκριση με άλλους τύπους αλάτων.


Αλάτι kosher

Το αλάτι kosher έχει χοντρή δομή και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην εξαγωγή του αίματος από το κρέας. Το αλάτι kosher  είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει πρόσθετα, όπως παράγοντες αντισυσσωμάτωσης και ιώδιο.


Αλάτι Celtic

Το Κελτικό αλάτι είναι ένα είδος αλατιού  δημοφιλές στη Γαλλία. Έχει ένα γκριζωπό χρώμα και περιέχει, επίσης, λίγο νερό, το οποίο το καθιστά αρκετά υγρό. Το κελτικό αλάτι περιέχει ίχνη μετάλλων και είναι λίγο χαμηλότερο σε νάτριο από το απλό επιτραπέζιο αλάτι.

Όποιο αλάτι κι αν επιλέξετε, επιλέξτε φυσικά αλάτι χωρίς πρόσθετα.

Αποφύγετε το κοινό επιτραπέζιο αλάτι…

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε κατακράτηση υγρών;

Ιώδιο

Αλάτι αρωματισμένο με λεμόνι και δεντρολίβανο

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Υποκατάστατα αλατιού

Αλάτι Ιμαλαΐων

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Οι καλύτερες συμβουλές διατροφής από την EMEDI

Κόλπα για την υπόταση

Δυσανεξία στο αλάτι

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ