Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΤα βότανα για την τόνωση της μήτρας
Array

Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8 Μαρτίου)

 Οι γυναίκες είναι ικανές απ’ το μηδέν να κάμουν το παν.

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας χρειάζεται φροντίδα και ενδυνάμωση, για να μπορεί η γυναικεία φύση να υπηρετεί τον κύκλο ζωής για τον οποίο είναι προορισμένη.

Τα βότανα για τη μήτρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και θρέφουν τα αναπαραγωγικά όργανα και αποκαθιστούν τη ζωτικότητα και την ισορροπία ολόκληρου του συστήματς. Τα βότανα για τη μήτρα μπορούν να χορηγούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί δεν έχουν παρενέργειες.


Βότανα για φλεγμονές του γυνακείου συστήματος 

  • Για τις φλεγμονές ου γυνακείου συστήματος κατάλληλο είναι το άγριο ριζάρι. Βάλτε 80 γραμμάρια από τα φύλλα του φυτού να βράσουν σε 3 λίτρα νερό και με αυτό κάντε κολπικές πλύσεις. 
  • Στύψτε φρέσκα φύλλα λάχανου μέχρι να βγει στην επιφάνεια ο χυμός και κάντε επιθέματα.
  • Τοποθετήστε επιθέματα με φύλλα λυγαριάς.
  • Βράστε 50 γραμμάρια φύλλα πεντάφυλλου ή πενταδάχτυλου και πίνετε 3 ποτήρια του κρασιού καθημερινά.

Βότανα για τόνωση της μήτρας

Τα τονωτικά βότανα για τη μήτρα είναι οι καρποί της αγνής ή λυγαριάς, τα φύλλα και οι ρίζες της πικραλίδας, η ρίζα της αγγελικής, η ρίζα της πιπερόριζας, το γαλακτώδες πάνω μέρος της βρώμης, τα φύλλα της τσουκνίδας και τα φύλλα των σμέουρων, δηλαδή των φραμπουάζ.

Κάποια από τα βότανα περιέχουν ωκυτοκίνη που ενισχύει την παραγωγή προσταγλανδινών. Τα υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα. Κάποια άλλα από αυτά προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα ερεθίζοντας απευθείας τη μεμβράνη της μήτρας.

Τα βότανα που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας:

-Cinicifuga Recemosa ή μαύρο cohosh 

Είναι ένα ισχυρό καταπραϋντικό και μυοχαλαρωτικό και ισχυρό τονωτικό της μήτρας. Ενεργοποιεί τον κύκλο των οιστρογόνων των γυναικών και είναι ευεργετικό στην εμμηνόπαυση.

Caulphyllum Thalictroides ή μπλε cohosh 

Είναι ένα ισχυρό μυοχαλαρωτικό και εμμηναγωγό βότανο. Χρησιμοποιείται στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, δηλαδή τις τελευταίες εβδομάδες για να προετοιμάσει τη μήτρα για τον τοκετό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

-Viburnum Prunifolium ή μαύρη τρικοκιά

Έχει ηρεμιστική επίδραση στη μήτρα και χρησιμοποιείται όταν υπάρχει φόβος για πιθανή αποβολή, κράμπες μήτρας και δυσμηνόρροια.

-Vitex Agnus Castus ή Αγνή ή Λυγαριά

Οι καρποί της διεγείρουν τον αδένα της υπόφυσης που ρυθμίζει τον κύκλο της περιόδου και αυξάνει τη γονιμότητα. Είναι πλούσια σε πτητικά έλαια, αλκαλοειδή και οργανικές και φυτικές χρωστικές.

-Viburnum Opulus ή Βιβούρνο το Γλυκό

Είναι πολύ καλό καταπραϋντικό για τη μήτρα και χαλαρώνει τους μυς της μήτρας. Ανακαφούζει από τις κράμπες της περιόδου και σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για αποβολή. 

Angelica Sinensis ή Αγγελική

Η Αγγελική αυξάνει τη ροή αίματος στην πυελική περιοχή και δυναμώνει τη μήτρα. Είναι ιδανική κατά την έναρξη της εμμηνόρροιας σε κορίτσια ή για μεγαλύτερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας και της εγκυμοσύνης.

-Glycyrrhiza Glabra ή Γλυκόριζα

Διατηρεί την παραγωγή ορμονών σε κανονικά επίπεδα, αλλά είναι ιδανική για την υγεία των νεφρών, των επινεφριδίωνα και τις ορμονικές διαταραχές και σε υπογονιμότητα στις γυναίκες.

-Zingiber officinale ή Πιπερόριζα

Κατευθύνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή και βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την ανακούφιση των κραμπών της περιόδου.

-Leonurus Cardiaca ή Μανοβότανο

Χρησιμοποιείται σε καθυστερημένη περίοδο, για την ανακούφιση από τις κράμπες και τη μείωση της νευρικότητας. Είναι ένα βότανο κατάλληλο για την εμμηνόπαυση.

-Alcemilla Vulgaris ή Αλχεμίλα η Κοινή

Βοηθάει στη ρύθμιση της περιόδου, ανακουφίζει από τις κράμπες και βοηθάει στη μείωση έντονης ροής αίματος και χρησιμοποιείται και σε υπογονιμότητα.

-Artemisia Vulgaris ή Αρτεμισία η Κοινή ή Αψιθιά

Βοηθάει στην πέψη γιατί έχει πικρή γεύση και τονώνει το συκώτι. Διεγείρει τη μήτρα και προκαλεί εμμηνόρροια σε καθυστέρηση. Τέλος ρυθμίζει την περίοδο σε κορίτσια που μπαίνουν στην εμμηνόρροια.

-Mentha Pulegium ή Φλισκούνι

Τα φύλλα του είναι εμμηναγωγά και προκαλούν περίοδο και ανακουφίζουν από τη συμφόρηση. Γι΄αυτό είναι καλό για το κρύωμα, το βήχα και τους πόνους των μυών.

-Urtica Dioica ή τσουκνίδα

Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Α. Χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη για να εμπλουτίσει το μητρικό γάλα και να αυξήσει τη ροή του και ανακουφίζει από την κατακράτηση υγρών

-Achillea Μillefolium ή Αχιλλαία η χιλιόφυλλη ή αγριαψιθιά

Χρησιμοποιείται για τη μείωση της υπερβολικής ποσότητας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, για ανακούφιση από τις κράμπες, αλλά διεγείρει την εμμηνόρροια σε καθυστέρηση ή ακατάστατο κύκλο.

-Dioscorea Villosa ή ρίζα άγριας γλυκοπατάτας

Περιέχει σαπωνίνες στερεοειδών, που παράγουν διοσγενίνη και δρουν σαν τα αντισυλληπτικά και ρυθμίζει τις ορμόνες. Ακόμη, τονώνει το συκώτι.

-Rubus Idaeus ή Σμέουρο ή Φραμπουάζ

Είναι ευεργετικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιέχει αλκαλοειδή που τονίζουν και θρέφουν τη μήτρα και την πυελική περιοχή. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και των βιταμινών B,C και Ε.

-Mitchella Repens ή Μιτσέλα η Έρπουσα

Είναι πολύ καλό τονωτικό για τη μήτρα. Χορηγείται στις ορμονικές διαταραχές και για την ενίσχυση της εγκυμοσύνης και της γέννας.

 

Διαβάστε, επίσης,

Βότανα για να καταπολεμήσετε τις εξάψεις

 Η γυναίκα δίνει ζωή

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα

Γιατί μερικές γυναίκες παθαίνουν εύκολα κολπίτιδες;

Τα προειδοποιητικά σημεία αποβολής στην εγκυμοσύνη

Πολυκυστική νόσος ωοθηκών

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την γονιμότητα

Αγωγή με υδροθεραπεία

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια

Ιατρικές συνταγές με γαρίφαλα

Αν έχετε δυσμηνόρροια

Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία

Απήγανος

Αψιθιά

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τα ινομυώματα

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών

Οι γυναικείες ορμόνες

Δυσμηνόρροια

Ωορρηξία

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Πολύποδες μήτρας

Ενδομητρίωση

Gallae turcicae

Ενδομητρίτιδα

Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Αγγελική

Αρχαγγελική

Τα μαγειρικά σας σκεύη υπεύθυνα για την πρόωρη εμμηνόπαυση

Τα προβλήματα περιόδου σε γυναίκες

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Μήπως έχετε πονοκέφαλο όταν έχετε περίοδο;

Bιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Η ορμόνη που ανεβάζει την ερωτική διάθεση στην εμμηνόπαυση

Η βιταμίνη που θεραπεύει τις κύστεις του μαστού

Μήπως πονάνε οι μαστοί σας;

Κύστεις μαστού

Μηνορραγία

Λυγαριά

Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Η γλυκόριζα

Πιπερόριζα

Τσουκνίδα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ