Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟδοντιατρικήΌλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πονόδοντο

Αν υποφέρετε από πονόδοντο πρέπει να απαλλαγείτε από τον πόνο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ένας ξαφνικός πονόδοντος που μπορεί να συνεχίζεται και να επιδεινώνεται, συνήθως, προέρχεται από:

  • Πολύ βαθιά τερηδόνα σε ένα ζωντανό δόντι
  • Νέκρωση κάποιου δοντιού
  • Σπάσιμο κάποιου δοντιού
  • Άσχημα εφαρμοσμένη γέφυρα ή κορώνα
  • Ανατολή ενός φρονιμίτη. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως, συνυπάρχει και κάποια φλεγμονή γύρω από το φρονιμίτη που είναι έτοιμος να βγει.
  • Μια πρόσφατη εξαγωγή. Ιδιαίτερα αν η εξαγωγή ήταν δύσκολη και βίαιη, τότε μπορεί να παρουσιαστεί το ξηρό φατνίο με οξύ πόνο και δυσοσμία.

Αν νιώθετε ένα γενικευμένο ή εντοπισμένο πόνο στα δόντια που επιδεινώνεται με τα κρύα, γλυκά, ξινά ή σκληρά φαγητά, αυτός μπορεί να οφείλεται είτε σε υποχώρηση των ούλων από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα είτε σε τριβή της αδαμαντίνης ουσίας σε ένα ή περισσότερα δόντια.

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να αρχίσει ξαφνικά ή μετά από κάποιο ερέθισμα, όπως αν μασήσετε κάποιο σκληρό τρόφιμο ή όταν το δόντι σας έρθει σε επαφή με κάτι ζεστό ή κρύο.


Πρώτες Βοήθειες σε πονόδοντο

  • Αφαιρέστε τυχόν παγιδευμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να αφαιρέσετε προσεκτικά τυχόν σωματίδια τροφής που έχουν κολλήσει ανάμεσα σε δύο δόντια στην πονεμένη περιοχή του στόματός σας. Μετά το οδοντικό νήμα, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο ζεστό νερό. Το ζεστό νερό γύρω στο στόμα σας θα χαλαρώσει τυχόν σωματίδια τροφίμων. Φτύστε το νερό.
  • Αποφύγετε το μάσημα στην επώδυνη περιοχή. Έως ότου απαλλαγείτε από τον πόνο του δοντιού, θα πρέπει να μασάτε από την άλλη πλευρά του στόματός σας. Αν το δόντι σας είναι ραγισμένο ή κατεστραμμένο, θα μπορούσατε να το καλύψετε προσωρινά με μαλακή τσίχλα ή οδοντιατρικό κερί μέχρι να πάτε στον οδοντίατρό του.
  • Πάρτε παυσίπονα. Χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο, όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη, η ιβουπροφένη, η ναπροξένη κ.ά. Μπορείτε να παίρνετε ένα ή δύο χάπια κάθε τέσσερις έως έξι ώρες, ανάλογα με το φάρμακο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα τοπικό αναλγητικό. Η τοπική αλοιφή που περιέχει βενζοκαϊνη απευθείας στο δόντι ή το κόμμι μειώνει τον πόνο. Μην βάζετε ασπιρίνη ή άλλα παυσίπονα απευθείας στον ιστό των ούλων. Με αυτόν τον τρόπο θα τον κάψετε και θα έχετε περισσότερο πόνο. Χρησιμοποιείτε μόνο τοπικά αναλγητικά για οδοντιατρική χρήση. Άλλα τοπικά παυσίπονα θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης.
  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα. Τυλίξτε ένα παγάκι σε μια πλαστική σακούλα ή ένα λεπτό πανί και εφαρμόστε το στην γραμμή του σαγονιού γύρω από το δόντι για 10 έως 15 λεπτά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή. Η ροή του αίματος, το οίδημα και ο πόνος μειώνονται. Απομακρύνετε το κρύο επίθεμα για 10 έως 15 λεπτά και μετά το ξαναεφαρμόζετε.
  • Μουδιάστε την περιοχή χρησιμοποιώντας γαρίφαλα. Το γαρίφαλο έχει μια φυσική επίδραση νάρκωσης και είναι, επίσης, αποτελεσματικό στην εξόντωση των βακτηρίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα γαρίφαλα, ή έλαιο γαρίφαλου για να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο. Εάν χρησιμοποιήσετε γαρίφαλα, να έχετε καθαρά χέρια. Βάλτε ένα γαρίφαλο ανάμεσα στο πονεμένο ούλο και το μάγουλο. Καθώς, το  σάλιο σας, αλληλεπιδρά με το γαρίφαλο, θα αρχίσετε να αισθάνεστε ένα μούδιασμα. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε δύο ή τρία γαρίφαλα στο στόμα σας κοντά στην πονεμένη περιοχή. Όταν το σάλιο τα μαλακώσει, απαλά μασάτε τα γαρύφαλλα για να απελευθερώνετε και το έλαιό του.  Επίσης, μπορείτε να αναμείξτε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο γαρίφαλου με 1/2 κουταλάκι του γλυκού (2,5 ml) ελαιόλαδο. Εμποτίστε ένα αποστειρωμένο κομμάτι βαμβάκι με αυτό το μείγμα και αυτό το βάζετε στο μέρος του δοντιού ή του ούλου που πονά.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο. Το αλάτι μπορεί να αφαιρέσει από το στόμα τα βακτήρια και ρυθμίζει την υγρασία από μια φλεγμονή των ούλων γύρω από ένα πονεμένο δόντι, καταπραΰνοντας έτσι την περιοχή. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό με 250 ml ζεστό νερό. Ξεπλύνετε με αυτό το διάλυμα το στόμα σας για 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε. Επαναλάβετε αν απαιτείται.
  • Δοκιμάστε σκόρδο ή κρεμμύδι. Και τα δύο αυτά λαχανικά είναι παραδοσιακές θεραπείες για τον πονόδοντο  και πιστεύεται ότι έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες ικανές να σκοτώσουν τα μικρόβια στο στόμα. Βάλτε μια σκελίδα σκόρδο ή ένα μικρό κομμάτι κρεμμύδι ανάμεσα στο πονεμένο δόντι ή τα ούλα και το  μάγουλο. Κρατήστε το εκεί μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με σιταρόχορτο. Το σιταρόχορτο αντλεί τις τοξίνες από τα ούλα, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σταμάτημα της βακτηριακής ανάπτυξης. Το σιταρόχορτο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και ως στοματικό διάλυμα. 
  • Κάντε μια πάστα δάφνης. Η δάφνη, όταν συνδυάζεται με ξύδι ανακουφίζει τον πόνο των δοντιών και ενισχύει τα ούλα. Αλέστε 2,5 cm φλοιό δάφνης σε  1/4 κουταλάκι του γλυκού (1,25 ml) ξίδι και φτιάξτε μία πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα απευθείας στην πονεμένη περιοχή του στόματός σας και αφήστε τη να σταθεί μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
  • Φτιάξτε μια πάστα από τζίντζερ και πιπέρι καγιέν. Αν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα, μια πάστα που κατασκευάζεται από σκόνη τζίντζερ, πάπρικα, και νερό μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στα ευαίσθητα δόντια για να ανακουφίσει τον πόνο. Συνδυάστε μια πρέζα σκόνη τζίντζερ με μια πρέζα κόκκινο πιπέρι. Προσθέστε μερικές σταγόνες νερό και ανακατεύετε τα υλικά μαζί σε μια πάστα. Βουτήξτε ένα αποστειρωμένο βαμβάκι στην πάστα. Τοποθετήστε το βαμβάκι κατ ‘ευθείαν στο δόντι και κρατήστε το εκεί μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Εφαρμόστε αυτήν την θεραπεία στο προσβεβλημένο δόντι. Μην το τοποθετήσετε στον ιστό των ούλων σας, γιατί θα προκαλέσει ερεθισμό.
  • Χρησιμοποιήστε βάμμα μύρου. Το μύρο έχει στυπτικά αποτελέσματα και μειώνει την επώδυνη φλεγμονή. Επίσης, σκοτώνει τα βακτήρια. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) σκόνη μύρου σε 2 φλυτζάνια (500 ml) νερό για 30 λεπτά. Σουρώνετε το υγρό και το αφήνετε να κρυώσει. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) του υγρού αυτού με 1/2 φλυτζάνι (125 ml) νερού και ξεπλύνετε με το διάλυμα το στόμα σας πέντε ή έξι φορές ημερησίως.
  • Εφαρμόστε ένα φακελάκι υγρό τσαγιού στην επώδυνη περιοχή. Το μαύρο τσάι έχει στυπτικές τανίνες και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Το τσάι μέντας έχει, επίσης, μια ήπια αναισθητική δράση. Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων το φακελάκι τσαγιού σε ένα μικρό μπολ με νερό για 30 δευτερόλεπτα για να ζεσταθεί. Συμπιέστε για να φύγει το υπερβολικό νερό. Πιέστε το φακελάκι τσαγιού στο δόντι ή το ούλο που πονάει και δαγκώστε μαλακά μέχρι να εξασθενίσει ο πόνος.
  • Βάλτε κονιάκ ή βότκα ή ούζο ή ρακί. Όταν εφαρμόζεται άμεσα, το αλκοόλ έχει την ικανότητα να μουδιάζει την περιοχή του πονεμένου δοντιού. Εμποτίστε ένα αποστειρωμένο κομμάτι βαμβάκι σε κονιάκ ή βότκα ή ούζο ή ρακί και κρατήστε το πάνω στο πονεμένο δόντι. Θα μπορούσατε να πιείτε μια γουλιά από και να την κρατήσετε στο μάγουλό σας πάνω από την επώδυνη περιοχή του στόματός σας.

Πότε να πάτε στον οδοντίατρο αν έχετε πονόδοντο

  • Πόνος που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία στο σπίτι.
  • Πόνος που εμφανίζεται μετά την εξαγωγή δοντιού.
  • Πόνος που συνοδεύεται από πρησμένα ούλα ή πρόσωπο ή πόνος που συνοδεύεται από πυρετό.
  • Πόνος που προκαλείται από σπασμένο δόντι.
  • Πόνος στη γωνία του σαγονιού σας.
  • Πόνος που σχετίζεται με τραυματισμό στο κεφάλι ή εξάνθημα του προσώπου.
  • Άλγος της κάτω γνάθου που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος.
  • Δυσκολία στην κατάποση.

Τι μπορεί να σας κάνει ο οδοντίατρος

  • Ένας οδοντίατρος μπορεί να γεμίσει το δόντι σας, αν ο πόνος προκαλείται από φθορά των δοντιών (κοιλότητες) ή χαλαρά σφραγίσματα. Ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το σάπιο μέρος του δοντιού και θα το γεμίσει με ένα σύνθετο αμάλγαμα ή σφράγισμα. Με την ηλικία το σφράγισμα μπορεί να φύγει ή να χαλαρώσει. Ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει το σφράγισμα και θα σας βάλει νέο.
  • Ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να βάλει οδοντιατρική θήκη σε περιπτώσεις σοβαρής φθοράς των δοντιών, σε τριβή, σε κατάγματα δοντιών, ή σοβαρές μολύνσεις.
  • Εάν υπάρχει τερηδόνα μπορεί να απαιτείται αντί για σφράγισμα ένα κάλυμμα ή στεφάνη. Όταν ο οδοντίατρος αφαιρεί μολυσμένο πολφό των δοντιών ή ρίζα πρέπει να καλύπτει με θήκη. Σε ακραίες περιπτώσεις από τριβή ή κάταγμα στο δόντι, ο οδοντίατρος μπορεί να προστατεύσει το δόντι με την τοποθέτηση ενός οδοντιατρικού στέμματος.
  • Αν λείπει ιστός των ούλων μπορεί να χρειαστεί μόσχευμα. Εάν ο πόνος σας οφείλεται στην υποχώρηση των ούλων, ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει ιστικό μόσχευμα πάνω στα κατεστραμμένα ούλα. Ο ιστός θα πρέπει είτε να αφαιρεθεί από τον ουρανίσκο ή από γειτονικές περιοχές του στόματος. Εναλλακτικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθεί συνθετικός ιστός  ούλων.
  • Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας ξεκινήσει θεραπεία απευαισθητοποίησης, σε απώλεια του σμάλτου και σοβαρή ευαισθησία των δοντιών. Η απευαισθητοποίηση είναι μια τοπική θεραπεία που μειώνει σταδιακά την ευαισθησία των νεύρων των δοντιών και τα νεύρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα και δεν πονάτε.
  • Θα χρειαστούν αντιβιοτικά αν έχετε κάποια λοίμωξη στο στόμα σας. Λοιμώξεις που κάνουν αποστήματα που προκαλούνται από την τερηδόνα ή από τραυματισμό απαιτούν αντιβίωση.
  • Εξαγωγή δοντιού. Εάν ο πόνος των δοντιών προκαλείται από σοβαρή ζημιά στο δόντι ή στον φρονιμίτη, το δόντι θα πρέπει να αφαιρεθεί ή να εξαχθεί. Οι φρονιμίτες συνήθως αφαιρούνται επειδή σπρώχνουν τα υπόλοιπα δόντια στο στόμα. Δεδομένου ότι τα δόντια έρχονται πολύ κοντά ασκείται μεγαλύτερη πίεση και προκαλείται μεγαλύτερος πόνος.

 


Τι να κάνετε για πρόληψη του πονόδοντου

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τακτικά. Για να αποφευχθεί νέα βλάβη ή επιδείνωση, θα πρέπει να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε το νήμα μία φορά την ημέρα. Ενώ το κανονικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τις βλάβες στα δόντια σας που έχουν ήδη γίνει, προστατεύουν από μελλοντικά φθορά και μπορεί να θεραπεύσουν την  απασβέστωση.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Τα ευαίσθητα δόντια είναι συχνά αποτέλεσμα της υποχώρησης των ούλων. Καθώς τα ούλα συρρικνώνονται, η ευαίσθητη οδοντίνη των δοντιών κάτω από την επιφάνεια της αδαμαντίνης παίρνει εκτεθειμένη. Οι οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια και ούλα έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν τα δόντια σας με ήπια συστατικά.
  • Να χρησιμοποιείτε  μαλακή οδοντόβουρτσα. Εάν ο πόνος των δοντιών σας σχετίζεται με βλάβη στα ούλα σας, μια μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρηθεί ο φυσικός ιστός των ούλων σας. Οι σκληρές και μεσαίες οδοντόβουρτσες είναι συχνά πιο αποτελεσματικές στο καθάρισμα των δοντιών, αλλά οι μαλακές οδοντόβουρτσες είναι μια καλύτερη επιλογή, αν έχετε πόνο ή παρόμοια προβλήματα.
  • Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης. Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα. Πίνετε λιγότερο σόδα, σακχαρούχα ποτά φρούτων, γλυκό τσάι, ή καφέ με ζάχαρη. Επίσης, πρέπει να πίνετε πολύ νερό. Αν φάτε γλυκό να βουρτσίζετε πάντα τα δόντια σας μετά.
  • Φορέστε μασελάκι όταν κοιμάστε. Μερικές φορές, ο πόνος στα δόντια προκαλείται από τρίξιμο των δοντιών.

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικές συνταγές με γαρίφαλα

Μήπως έχετε πονόδοντο;

Μελισσόχορτο

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Γαρίφαλο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θρούμπι

Διάλυμα για τα ερεθισμένα ούλα

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Πώς οι απονευρώσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας

Η περιοδοντίτιδα

Σιταρόχορτο

Η γλυκόριζα

Το μινθέλαιο

Ο γλυκάνισος

Εσείς τρίζετε τα δόντια σας;

Οι καλύτερες βιταμίνες για την ουλίτιδα

Οι βιταμίνες για τα δόντια

Χρήσιμες συνταγές για τα δόντια

Γλιστρίδα και υγεία

Αρωματοθεραπεία στην οδοντιατρική

Γιατί ματώνουν τα ούλα;

Κατάγματα δοντιών

Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

Έχετε ευαίσθητα δόντια;

Ποιες είναι καλύτερες οδοντόβουρτσες;

Αδαμαντίνη δοντιού

Κανόνες στοματικής υγιεινής για τα παιδιά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ