Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝα χρησιμοποιείτε φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες
Array

Να χρησιμοποιείτε φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες

Διώξτε τις ψείρες και την κόνιδα μόνο με φυσικό τρόπο

Οι ψείρες της κεφαλής δεν είναι πρόβλημα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας. Οι ψείρες μπορούν να προσβάλουν και όσους φροντίζουν τα μαλλιά τους.

Οι ψείρες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν υπάρχει συνωστισμός και αν χρησιμοποιούνται κοινές βούρτσες, χτένες, καπέλα ή ρούχα.

Οι ψείρες της κεφαλής ζουν αποκλειστικά και μόνο στις κεφαλές των ανθρώπων, όπως στην περιοχή των κροτάφων, των αυτιών και του αυχένα, γιατί εκεί υπάρχει η σωστή θερμοκρασία και υγρασία για την απόθεση των αυγών. Οι ψείρες τρέφονται με αίμα και θεωρητικά μπορούν να μεταδώσουν κάποια μολυσματική ασθένεια αν και δεν είναι συχνό. Όμως, πολύ εύκολα αναπτύσσονται δευτερεύουσες μολυσματικές ασθένειες από μολύνσεις, λόγω του έντονου κνησμού στο σημείο της κεφαλής, από όπου τρέφονται οι ψείρες.

Μια ψείρα παράγει 4 κόνιδες ή αυγά καθημερινά για 30 ημέρες. Δυστυχώς, οι κόνιδες κολλούν πάνω στα μαλλιά και κοντά στο δέρμα της κεφαλής. Μετά από 10 ημέρες περίπου οι κόνιδες εκκολάπτονται και στο στάδιο της νύμφης αρχίζουν να τρέφονται με αίμα. Οι νύμφες έχουν διάφανο κοκκινοκαφετί χρώμα, ενώ οι ενήλικες ψείρες καφετί.


Τι πρέπει να κάνετε για τις ψείρες

  • Αμέσως μόλις αισθανθείτε έντονο κνησμό πρέπει να ψάξετε το κεφάλι σας για ψείρες και κόνιδες.
  • Αμέσως, πρέπει να λουστείτε με ένα φυσικό σαμπουάν για ψείρες.
  • Οι ψείρες αναπαράγονται πολύ γρήγορα γι΄αυτό πρέπει να δράσετε κι εσείς γρήγορα.
  • Μετά τη θεραπεία για αποφυγή υποτροπής πλένετε και τις βούρτσες και τις χτένες καλά με το σαμπουάν, αλλάζετε πετσέτες, σεντόνια και ρούχα και τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία, αφού τα τοποθετήσετε σε κλειστές τσάντες ερμητικά κλεισμένες (οι ψείρες θα πεθάνουν από ασφυξία σε τέσσερις εβδομάδες). Μην ξεχάσετε να σκουπίσετε, τα πατώματα, τα έπιπλα και τα χαλιά.

Όλα τα κόλπα για να απαλλαγείτε από ψείρες

  • Φθειροκτόνα σαμπουάν: pediculicide ή καλύτερα φυσικές θεραπείες…
  • Χτενίστε τις ψείρες με ειδική χτένα, αφού χωρίστε τα μαλλιά σε τμήματα. Να τοποθετείτε τη χτένα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και σαπούνι για να σκοτώνονται οι ψείρες και τα αυγά. Στο τέλος αποστειρώνετε τη χτένα σε ένα πιάτο με πολύ ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση. Οι ψείρες και τα αυγά τους πεθαίνουν όταν εκτίθενται σε θερμοκρασία 53 ° C για 5 λεπτά ή περισσότερο.
  • Πλύνετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα του ατόμου (όλα τα ρούχα, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ταριχευμένα ζώα, καθώς και οποιαδήποτε άλλα υφάσματα με τα οποία το άτομο έχει έρθει σε επαφή) με πολύ ζεστό νερό και στη συνέχεια βάλτε τα και στο στεγνωτήριο. Εναλλακτικά τα κλείνετε σε σακούλες πλαστικές ερμητικά κλεισμένες, μαζί με τις βούρτσες και τα αξεσουάρ για τα μαλλιά και οι ψείρες θα πεθάνουν χωρίς αέρα και την τροφή σε 2-4 εβδομάδες.
  • Παρακολουθήστε τα μαλλιά… Οι ψείρες εκκολάπτονται σε κύκλους, και είναι σχεδόν αδύνατο να απαλλαγείτε αμέσως. Να χτενίζεστε κάθε 8 ώρες για τις 3 πρώτες ημέρες και μετά κάθε 16 ώρες για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
  • Οι περισσότερες θεραπείες για τις ψείρες απαιτούν μια δεύτερη εφαρμογή μετά  περίπου 10 ημέρες για να σκοτωθεί κάθε ψείρα που μπορεί να έχουν εκκολαφθεί μετά την αρχική θεραπεία.


Φυσικές θεραπείες για τις ψείρες και τις κόνιδες

  • Λιώστε 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας και κάντε μασάζ στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής. Το έλαιο καρύδας έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε τη ειδική χτένα. Οι κόνιδες θα βγουν πολύ πιο εύκολα.
  • Δοκιμάστε μια θεραπεία μηλόξυδο. Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι νερό και 1/2 φλιτζάνι ξύδι μήλου (μηλίτη), και ρίξτε το πάνω από τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής του ατόμου. Χρησιμοποιήστε τη χτένα στα μαλλιά.
  • Χρησιμοποιήστε ένα φυσικό σπρέι λαδιού. Ορισμένα αιθέρια έλαια απωθούν τις ψείρες και τις κόνιδες. Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ανά 30 ml  νερού. 

Τα βότανα (έλαια) για τις ψείρες:

  • Τεϊόδεντρο
  • Λεβάντα
  • Ρίγανη
  • Μέντα
  • Θυμάρι
  • Ευκάλυπτος 

Αντιμετωπίστε τις ψείρες του σώματος

 Οι ψείρες του σώματος ζουν στις ραφές των ειδών ένδυσης και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Είναι μεγαλύτερες από τις ψείρες της κεφαλής και εύκολο να εντοπιστούν στο σώμα. Βρίσκονται συνήθως σε περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις πλύνουν καλά. Για τη θεραπεία πετάτε το μολυσμένο ρουχισμό, γιατί οι ψείρες μπορούν να ζήσουν μέχρι και ένα μήνα σε ρούχα. Κάντε τακτικά ντους ή μπάνιο και χρησιμοποιήστε σαπούνι. Να πλύνετε τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια και όλα τα ρούχα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια κρέμα που περιέχει περμεθρίνη, malathione, ή βενζυλική αλκοόλη για να βοηθήσει στην φαγούρα.


Αντιμετωπίστε τις ψείρες του εφηβαίου

Οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι ψείρες των γεννητικών μπορούν και ζουν σε περιοχές του σώματος με χοντρή τρίχα, όπως τα φρύδια, τα αυτιά και οι μασχάλες. Οι ψείρες και κόνιδές τους είναι εύκολα ορατές. Πάρτε μια λοσιόν που περιέχει 1% περμεθρίνη ή μους που περιέχει πυρεθρίνες και πιπερονυλοβουτοξείδιο. Αυτές οι χημικές ουσίες σκοτώνουν αποτελεσματικά τις ψείρες. Προσοχή, το σαμπουάν με λινδάνιο είναι αποτελεσματικό, αλλά έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Αφαιρέστε τις ψείρες με χτένα. Πλύνετε τα ρούχα και τα εσώρουχά σας σε πολύ ζεστό νερό. Αποστειρώστε χτένες και άλλα αντικείμενα σε πολύ ζεστό νερό για 5 λεπτά. Ξυρίστε την ηβική περιοχή. 


Αντιμετωπίστε τις ψείρες στα σκυλιά

Οι ψείρες από τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να κάνει το σκυλί σας να νιώθει πολύ άβολα. Υπάρχουν δύο τύποι: Trichodectes canis και Linognathus setosus, γνωστό ως το πιπίλισμα ψείρα. Κάντε του αγωγή. Πλύνετε το κρεβάτι του σκύλου και όλα όσα έχει αγγίξει σε πολύ ζεστό νερό. Βάλτε τα εργαλεία περιποίησης σε πολύ ζεστό νερό για 5 λεπτά.

Προσοχή! Να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά σαμπουάν για την απομάκρυνση των ψειρών και της κόνιδας.

Τα καλύτερα προϊόντα για τα μαλλιά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά

Διαβάστε, επίσης,

Έλαιο θυμαριού

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Καρύδα

Η δάφνη

Η λεβάντα

Απήγανος

Οικολογικά εντομοκτόνα

Οι ευωδιές της ευεξίας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαγιονέζας

Όλες οι χρήσεις της στάχτης

Ψείρες οι ανεπιθύμητες

Νόσος Lyme

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ