Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι
Array

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι για την ψαμμίαση και τις πέτρες στα νεφρά

Ο αραβόσιτος ή αραποσίτι, ή αραπόσταρο ή ξενικό ή κορκοσίτερο ή σιταροπούλλα ή σίταρος ή Zea mays ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών.

Είναι μονοετές φυτό, με χοντρό λείο καλάμι που φτάνει τα 3 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα περίβλαστα λογχοειδή με έντονη και κεντρική νεύρωση. Τα άνθη του είναι τα αρσενικά μικρά κιτρινωπά που βρίσκονται σε ακραία, αραιή ταξιανθία και τα θηλυκά που βρίσκονται σε μασχαλιαίες κωνικές ταξιανθίες με χοντρή βάση. Τα θηλυκά άνθη είναι τοποθετημένα σε κυκλικές σειρές στην ταξιανθία, προστατευόμενα με αρκετές σειρές μαλακά καλύμματα και από την κορυφή των καλυμμάτων αυτών κρέμονται τα μαλλιά. Ο καρπό της είναι αμυλούχοι κόκκοι τοποθετημένοι σε κωνική ταξικαρπία.

Το καλαμπόκι είναι γνωστό φάρμακο για το ουρικό οξύ.

Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, την ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία, στην κτηνοτροφία, αλλά και για την κατασκευή χαρτιού και εκρηκτικών υλών.

Τα μαλλιά καλαμποκιού είναι παραισθησιογόνα. όποιος εισπνέει τον καπνό παθαίνει ψυχική διέγερση και παραλήρημα.

Από τους καρπούς καλαμποκιού παράγεται, λάδι, οινόπνευμα, αλεύρι και άμυλο. Είναι πολύ απορροφητικό και χρησιμοποιείται και σε στραγγιστό γιαούρτι για να μην βγάζει νερό και σε κόλλα κολλαρίσματος.

Από τα ξηρά καλύμματα των καρπών φτιάχνονται καλάθια, πανέρια, σανδάλια, καπέλα, χαλάκια κ.ά.

Μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο μερικά σπόρια…


Χρήσιμα μέρη καλαμποκιού

Οι στύλοι των θηλυκών λουλουδιών (κλωστές ή μαλλιά ή μουστάκια), οι σπόροι, τα αραπόσιτα και το λάδι που βγαίνει με ψυχρή πίεση.


Δραστικές ουσίες καλαμποκιού

Μαννίτης, ασβέστιο, κάλιο, γλυκίδια, κερί, λιπαρό λάδι, στερόλες, αλλαντοϊνη, σαπωνίνες.

Τα σπέρματα περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, λιπαρές ουσίες, βιοφλαβονοειδή, οργανικά οξέα, σαππωνίνες, άμυλο και γλουτένη. Το ποπ κορν είναι απίθανο. Από τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς της βγαίνει υπακτικός καφές χωρίς καφεϊνη.

Τα μαλλιά περιέχουν βιατμίνη Κ, ασκορβικό οξύ, παντοθενικό οξύ, καροτενοειδή, στερόλες, σαπωνίνες, κερί, λιπαρό λάδι, πικρές ουσίες, αιθέριο λάδι, ινοζίτη, κάλιο,ασβέστιο και άλλες ουσίες.


Ιδιότητες κι ενδείξεις καλαμποκιού

  • Διουρητικό, για τις πέτρες στα νεφρά και την ψαμμίαση. Είναι πιο αποτελεσματικό στις πέτρες ουρικού οξέος, αλλά βοηθά και στις οξαλοξικού ασβεστίου και στις φωσφορικές.
  • Καταπραϋνει σε κυστίτιδα, νεφρίτιδα και πυελίτιδα.
  • Είναι χολαγωγικό και χρήσιμο σε χρόνια χολοκυστίτιδα.
  • Καταπολεμάει την ολιγουρία από καρδιοπάθειες και τις μολύνσεις του ουροποιητικού.
  • Είναι χρήσιμο στην ολιγουρία και τα αρθριτικά.
  • Για όσους θέλουν να αδυνατίσουν το καλαμπόκι είναι χορταστική και αποτελεσματική μορφή. Τα μαλλιά βοηθούν στον περιορισμό όρεξης, αλλά είναι καλό και για τους διαβητικούς.
  • Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σαν διουρητικό και στην κυστίτιδα (τα μαλλιά του).
  • Ακομη τα μαλλιά χρησιμοποιούνται σαν ηρεμιστικό και ρίχνουν την ψηλή πίεση.
  • Χρησιμοποιείται και στη δυσκοιλιότητα
  • Τα μαλλιά είναι αιμοστατικά και βοηθούν σε μητρορραγίες και ρινορραγίες.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι

Αφέψημα: Βράζετε μαλλιά καλαμποκιού και πίνετε ένα κρασοπότηρο νηστικοί κάθε πρωί. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν το βράζετε με αγριάδα. Μια χούφτα σε ίσα μέρη αγριάδα και μαλλιά καλαμποκιού είναι αρκετά και το βράζετε για 10 λεπτά. άλλο αφέψημα που μπορείτε να φτιάξετε και είναι και καλό για τους διαβητικούς είναι αυτό με ίσα μέρη μαλλιά καλαμποκιού, θηλάκια καρπών φασολιών και μουρνιάς. Βάζετε από το μείγμα 2 κουταλιές της σούπας να βράσουν για 10 λεπτά σε τέσσερα ποτήρια νερό, σουρώνετε και το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έγχυμα: Βάλτε ένα κουταλάκι καλαμποκιού σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό και σε 10 λεπτά στραγγίζετε και πίνετε μια κουταλιά κάθε 10 λεπτά.

Διαβάστε, επίσης,

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Το ψωμί και η θρεπτική του αξία

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Συντήρηση τροφίμων

 Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ