Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΟμοιοπαθητικήΘεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Τα βιοχημικά άλατα ιστών του Σούσλερ

Τα άλατα ιστών είναι ανόργανα μεταλλικά άλατα των οποίων συγκεκριμένες ελλείψεις συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες.

Είναι γνωστά και σαν βιοχημικά άλατα των ιστών.

Η θεραπεία με άλατα ιστών βασίζεται σε ομοιοπαθητικές αρχές που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από τον Γερμανό γιατρό Wilhelm H. Scheussler του Πανεπιστημίου του Όλενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σούσλερ η έλλειψη ενός η περισσοτέρων αλάτων ιστών, που φυσιολογικά είναι παρόντα, σε σωστή ισορροπία, μέσα στα κύτταρα των ιστών του σώματος, προκαλεί μια ασθένεια. Με τη χορήγηση των αλάτων που λείπουν αποκαθίσταται μια υγιής ισορροπία.

Τα δώδεκα άλατα των ιστών που εντόπισε ο Δρ Σούσλερ:

  • Calcarea Fluorica ή φθοριούχο ασβέστιο
  • Calcarea Sulphurica ή θεϊκό ασβέστιο
  • Calcarea Phosphorica ή φωσφορικό ασβέστιο
  • Ferrum phosphoricum ή φωσφορικός σίδηρος
  • Kali muriaticum ή χλωριούχο κάλιο
  • Kali Phosphoricum ή φωσφορικό κάλιο
  • Kali Sulphuricum ή θεϊκό κάλιο
  • Magnesia Phosphorica ή φωσφορικό μαγνήσιο
  • Natrum Muriaticum ή χλωριούχο νάτριο
  • Natrum Phosphoricum ή φωσφορικό νάτριο
  • Natrum Sulphuricum ή θεϊκό νάτριο

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού συνίστανται από ανόργανα και οργανικά συστατικά. Η αναπνοή, η τροφή και η λήψη υγρών πρέπει να εξασφαλίσουν αυτά τα συστατικά. Οι διάφορες ασθένειες προκαλούν διαταραχή του μεταβολισμού. Η οργανική ανάλυση του αίματος και των ιστών υγιούς οργανισμού, καθώς και του μητρικού γάλακτος αποκάλυψε την παρουσία αυτών των δώδεκα ανόργανων αλάτων (βιοχημικά άλατα) και πολλών άλλων απαραίτητων για τον οργανισμό ιχνοστοιχείων. Μερικά από αυτά δρουν σαν συντονιστές, άλλα σαν ενεργοποιητές πρωτευόντων και δευτερευόντων χημικών διαδικασιών μέσα στο σώμα (καταλύτες).

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο εξασφαλίζει την επαναφορά της υγείας.

Τα βιοχημικά άλατα (γνωστά και ως ιστικά άλατα ή κυτταρικά άλατα ή tissue salts) δίνονται σαν υποβοήθεια στην δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία των ιστών του οργανισμού. Τα βιοχημικά άλατα του Schuessler, όντας μέρος της τροφής του σώματος, ενισχύουν την απορρόφηση της τροφής. Η τροφή πρέπει να ενισχύει τις οργανικές ανάγκες του σώματος. Επίσης, είναι παράγοντες στην αποτελεσματική αποβολή άχρηστων προϊόντων του κυττάρου και στον διάλυση της συμφόρησης, που είναι επιβλαβής στην υγεία του οργανισμού. Ενώ τα κύτταρα του οργανισμού έχουν την ικανότητα να απορροφούν από τα αίμα τα συστατικό που χρειάζονται, σε διαταραγμένη υγεία διαταράσσεται αυτή η ικανότητα.

Η αληθινή έλλειψη ενός μετάλλου συγκεκριμένου δεν υπερνικάται μόνο με τη θεραπεία με ένα άλας ιστού, αφού η ποσότητα που υπάρχει στο παρασκεύασμά του είναι ελάχιστη και είναι βασισμένη πάνω στις ομοιοπαθητικές αρχές της διάλυσης. Με τη διάλυση αυτή το βιοχημικό άλας ιστού είναι περισσότερο πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το υπό έλλειψη μέταλλο κατανέμεται μέσα στο σώμα και συνεπώς να διορθώσει έτσι τις ανισορροπίες του. Τα βιοχημικά άλατα ιστών μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν μέταλλα τα οποία είναι σε υπερβολική ποσότητα μέσα στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος. Έτσι, αυτά τα βιοχημικά φάρμακα μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκούν μια ρυθμιστική λειτουργία πάνω στα μέταλλα του σώματος, επηρεάζοντας την κατανομή των ανιόντων και των κατιόντων μέσα στα σωματικά κύτταρα και τα εξωκυττάρια υγρά που περιλούουν αυτά τα κύτταρα.

Η παρασκευή των βιοχημικών αλάτων ιστών βασίζεται πάνω στις ομοιοπαθητικές αρχές της διαδοχικής και σειριακής διάλυσης και κατάτριψης. Ένα μέρος του κατάλληλου άλατος αναμιγνύεται με εννέα μέρη λακτόζης (σακχάρου του γάλακτος) και το προκύπτον μείγμα αλέθεται και ανακατεύεται έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ένα πλήρως ομοιογενές μείγμα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κατάτριψη ή κονιοποίηση και παρέχει τη λεγόμενη πρώτη δεκαδική ισχύ ή δυναμικότητα που καλείται 1Χ. Ένα μέρος του μείγματος αυτής της  ισχύος και δυναμικότητας ανακατεύεται με ακόμη εννέα μέρη λακτόζης και το προκύπτον μείγμα ανακατεύεται παραπέρα εξαντλητικά για να παραγάγει την ομοιογενή δεύτερη δεκαδική ισχύ, την 2Χ. Ένα τμήμα αυτής της ισχύος διαλύεται παραπέρα μαζί με εννιά μέρη λακτόζης, κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν και το προκύπτον μείγμα χαρακτηρίζεται σαν η τρίτη δεκαδική ισχύς, 3Χ. Η διαδικασία αυτή είναι η σειριακή διάλυση και το Χ σημαίνει ότι το κάθε στάδιο της διάλυσης είναι δεκαπλό και συνεχίζεται μέχρι την έκτη δεκαδική ισχύ, όπου σε αυτό το στάδιο το άλας των ιστών έχει διαλυθεί 1 εκατομμύριο φορές και είναι γνωστό σαν ισχύς 6Χ, που είναι η συνηθέστατα χρησιμοποιούμενη ομοιοπαθητική ισχύς. Περαιτέρω διάλυση, ως το 12Χ, πραγματοποιείται μερικές φορές, αλλά σπάνια είναι αναγκαίο να συνεχισθεί, πέρα από αυτό το σημείο. Αυτή η σταθερή κατά σειρά διάλυση που συνδυάζεται με την εξαντλητική ανάμειξη ή κατάτριψη είναι γνωστή σαν δυναμοποίηση και εφαρμόζεται και στα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η δυναμοποιημένη σκόνη δίνεται τελικά εξαιρετικά συμπιεσμένη με μικρά δισκία που διαλύονται πάνω ή κάτω από τη γλώσσα.


Προφυλάξεις για να έχουν τα άλατα ιστών τα καλύτερα αποτελέσματα:

  1. Καμιά τροφή ή ποτό δεν πρέπει να καταναλώνεται για 15 λεπτά μετά τη λήψη του βιοχημικού φαρμάκου.
  2. Τα δόντια δεν πρέπει να πλένονται για 15 λεπτά μετά τη λήψη του βιοχημικού φαρμάκου.
  3. Όλα τα άλατα ιστών θα πρέπει να διατηρούνται σε δοχεία που δεν εκτεθειμένα στο φως του ήλιου ή σε οσμές από άλλες ουσίες.
  4. Να αποφεύγεται ο χειρισμός των ουσιών από άλλους εκτός από αυτούς που τα καταναλώνουν.
  5. Δεν πρέπει να εκτελείται μεταφορά των δισκίων σε άλλα δοχεία από αυτά μέσα στα οποία χορηγούνται. Αυτό αποβλέπει στο να αποφευχθεί η ρύπανση των ελάχιστων ποσών άλατος που έχουν μείνει στο βιοχημικό φάρμακο.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα βιοχημικά άλατα των ιστών

  • Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οξέων ασθενειών, όπως μολύνσεις και λοιμώξεις, αλλά και χρόνιων ασθενειών, όπως φλεγμονώδεις καταστάσεις, εκφυλιστικές καταστάσεις, καρκίνος κ.ά.
  • Κάποιες φορές, η πάθηση φαίνεται να χειροτερεύει μετά τη λήψη αλάτων ιστών. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας μιας οξείας ασθένειας, όπως σε μια λοίμωξη, η χορήγηση φαρμάκου θα πρέπει να σταματήσει για να επιτραπεί στο σώμα να περάσει σε μια φάση ίασης. Τότε, κανονικά, πρέπει να επακολουθήσει βελτίωση.  Αν η πάθηση επιμένει θα πρέπει να ξαναρχίσει η θεραπεία. Σε χρόνιες καταστάσεις η χειροτέρευση μπορεί να εμφανισθεί μερικές εβδομάδες, μετά αφότου ξεκινήσει η ομοιοπαθητική θεραπεία. Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία πρέπει να σταματά, για να επιτραπεί στη φάση της ίασης να αρχίσει να λειτουργεί. Αν η πάθηση επιμένει θα πρέπει να ξαναρχίσει η θεραπεία.
  • Προσοχή απαιτείται από τα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λακτόζη.
  • Τα άλατα ιστών μπορούν να χορηγηθούν με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, αλλά για να φανεί η αποτελεσματικότητά της , καλύτερα να εφαρμόζεται μόνη της.

Οι ιδιότητες των δώδεκα αλάτων ιστών:

1. Calcarea Fluorica ή φθοριούχο ασβέστιο:

Χρησιμοποιείται, όπου οι ιστοί έχουν χάσει τον τόνο τους. Σε παθήσεις του συνδετικού ιστού, κιρσούς, καρδιοπάθειες, διαταραχές οδοντοφυϊας, κακώσεις συνδέσμων, διογκώσεις λεμφαδένων, δοθιήνες, ραγάδες δέρματος, γαστρικούς εμετούς, αιμορροϊδες, μητρορραγίες, έλκη ποδιών, εκζέματα, κακή κυκλοφορία αίματος, δυσκοιλιότητα, πόνοι της πλάτης, χρόνιες αρθρίτιδες, ασθένειες οστών, του δέρματος και των νυχιών και όπου υπάρχει τραυματική επιφάνεια.

2. Calcarea Phosphorica ή φωσφορικό ασβέστιο:

Προωθεί την υγεία των κυττάρων στα όργανα και τους ιστούς, βοηθά την πέψη, την απορρόφηση και την αφομοίωση θρεπτικών ουσιών από τροφές, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζει από χιονίστρες, ανακουφίζει τον κνησμό και την φαγούρα σε ηλικιωμένους, βοηθά στη συρρίκνωση πρησμένων αμυγδαλών και πολυπόδων της μύτης. Βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών, σε καταστάσεις αδυναμίας, σε αναρρώσεις, σε φυματικές καταστάσεις και καταστάσεις κακής διατροφής. Για την καλύτερη συγκόλληση καταγμάτων. Σε κακή κυκλοφορία, με κρύα άκρα. Για κρυολογήματα, πολύποδες, βαθιά έλκη, νευραλγίες, λιθιάσεις, υδροκήλες, ορχίτιδες, σαλπιγγίτιδες, διαταραχές του μεταβολισμού. Σε συνδυασμό με τον φωσφορικό σίδηρο θεραπεύει την αναιμία και σε συνδυασμό με το φωσφορικό κάλιο αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα οι κνησμοί.

3. Calcarea sulphurica ή θειϊκό ασβέστιο:

Καθαρίζει το αίμα και τους ιστούς του σώματος, απομακρύνοντας τοξικά και άλλα κατάλοιπα. Χρησιμοποιείται σε ήπιες δερματικές παθήσεις, σε μολύνσεις βλεννογόνων, σε παθήσεις καταρράκτη, όπου συμπληρώνει τη δράση του χλωριούχου καλίου. Επίσης βοηθά στην ανακούφιση πονοκεφάλων και νευραλγιών σε ηλικιωμένα άτομα, σε κιρσώδη έλκη, αποστήματα, δοθιήνες, εξανθήματα, γενικά έντονες φλεγμονές, ευαισθησίες νεύρων.

4. Ferrum phosphoricum ή φωσφορικός σίδηρος:

Διατηρεί υγιή και ισχυρά τα τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων, εξασφαλίζει να είναι πλούσιο το αίμα σε οξυγόνο, χρησιμοποιείται στην αναιμία, ανακουφίζει τις θρομβώσεις, τις φλεγμονές, την υψηλή θερμοκρασία και τις ταχυπαλμίες. Σε οξείες καταστάσεις πρέπει πάντα να χορηγείται αρχικά.. Είναι εξαιρετικό σε ασθένειες γηρατειών και στα παιδιά. Χρησιμοποιείται στις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμό μυών και αρθρώσεων. Σε αρχόμενες φλεγμονές, διάρροιες, δυσκοιλιότητες, αιμορραγίες, αναιμίες, φυσικές κακώσεις, πονοκεφάλους, παιδική ανορεξία, στην αρχή κάθε νόσου, όπως πυρετούς, πλευρίτιδες, κ. α.

5. Kali muriaticum ή χλωριούχο κάλιο:

Χορηγείται σε οποιοδήποτε ήπιο αδενικό οίδημα ή σε χρόνιες ρευματικές παθήσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θεϊκό ασβέστιο που συμπληρώνει τη δράση του και καθαρίζει το αίμα. Είναι ειδικό για βρεφικά εκζέματα. Με φωσφορικό σίδηρο είναι κατάλληλο για παιδικές ασθένειες. Επίσης είναι ειδικό για πυκνές, ζελατινώδεις αποχρέμψεις, για υπολειτουργία του συκωτιού και για την μειωμένη παραγωγή χολής. Όταν εναλλάσσεται με το φωσφορικό σίδηρο ενδείκνυται  για φλεγμονώδεις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχας, κρυολογήματα, πονόλαιμοι, αμυγδαλίτιδες. Προβλήματα που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα και μπορεί να ανταποκριθεί καλά στο χλωριούχο κάλιο. Για τις παιδικές εξανθηματικές νόσους, πυρετούς, εκζέματα, γριπώδεις καταστάσεις, πνευμονίες, διαταραχές περιόδου, τύφο, ρευματικούς πυρετούς, κολίτιδες, διαταραχές συκωτιού, διαταραχές νεφρών, ασκίτη.

6. Kali Sulphuricum ή θειϊκό κάλιο:

Δρα πρωταρχικά στην επιδερμίδα και στους βλεννογόνους των εσωτερικών οργάνων. Θεραπεύει τις αισθήσεις θερμότητας ή κρύου των άκρων, τους πόνους και οποιαδήποτε ανώμαλη κατάσταση σε επιδερμίδα και βλεννογόνους, ιδίως σε ροή εκκριμάτων ή φολίδωση (λεπίδωση). Είναι ειδικό για την καταρροή , θεραπεύει την ψωρίαση και τη μυκητίαση σε πόδια αθλητών. Σε συνδυασμό με την σίλικα αποκαθιστά τα εύθραυστα νύχια και με την σίλικα και το χλωριούχο νάτριο βοηθά στη διατήρηση υγιών των μαλλιών. Είναι καλό για τρίτου βαθμού φλεγμονές των ιστών, βρογχίτιδες, πνευμονίες, καταρροές, άσθμα, ρευματισμούς, αγχώδεις καταστάσεις, πονοκεφάλους, περιτονίτιδες, διαταραχές πεπτικού.

7. Kali Phosphoricum ή φωσφορικό κάλιο:

Ενδείκνυται για ήπιες νευρικές διαταραχές που προκαλούν πονοκεφάλους, για δυσπεψίες, υπνηλίες, κατάθλιψη, λήθαργο και περιορισμένη ζωτικότητα, Είναι τονωτικό. Βοηθά και σε παθήσεις σχετικές με τα νεύρα, όπως έρπης, άσθμα, αϋπνία. Η ευεργετική του δράση ενισχύεται με φωσφορικό μαγνήσιο. Σε παθήσεις νεύρων και εγκεφάλου, μυών και αιμοπεταλίων. Για σηπτικές καταστάσεις, τυφοειδείς και εντερικούς πυρετούς. Υστερία, μελαγχολία, φοβίες, νοητική αδυναμία από υπερκόπωση, παραλύσεις, αλωπεκία.

8. Magnesia Phosphorica ή φψσφορικό μαγνήσιο:

Αντισπασμωδικό άλας ιστών και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα. Σε συνδυασμό με το φωσφορικό κάλιο διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει από κράμπες και σουβλερό, διαξιφιστικό και σπασμωδικό πόνο. Ενδείκνυται για νευραλγία, ισχυαλγία και πονοκέφαλο, μυϊκές σουβλιές, κράμπες, λόξυγγες, κρίσεις βήχα και ξαφνικούς και οξείς πόνους.. Πρέπει να τα λαμβάνετε με μια γουλιά ζεστού νερού, γιατί δρουν πιο γρήγορα. Σε παθήσεις κυττάρων αίματος, οστών, δοντιών, νευρικών και μυϊκών κυττάρων. Για τέτανο, σπασμούς, επιληψία και  υπερτροφία αδένων.

9. Natrum Muriaticum ή χλωριούχο νάτριο:

Επαναφέρει την ομαλότητα σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος και εξομαλύνει το ισοζύγιο υγρών. Είναι κατάλληλο για τον πονοκέφαλο, την δυσκοιλιότητα, τα σκληρά κόπρανα, τον πόνο στον πρωκτό, τις υγρές αποχρέμψεις στα κρυολογήματα, την ξηρή μύτη και τον λαιμό, τη νωθρότητα στην πέψη, τη δίψα, την υπερβολική ροή δακρύων και σιέλων, όπως στις νευραλγίες και στον πονόδοντο, μάτια που δακρυρροούν, αλλεργίες στην άνοιξη, αναπνευστικές αλλεργίες, ξηρότητα της επιδερμίδας, κόπωση κατά το βάδισμα, υπερβολική όρεξη για αλάτι και αλμυρές τροφές. Διεγείρει τη ροή και την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο πεπτικό σύστημα. Ελέγχει την κατανομή νερού μέσα στο σώμα κι έχει χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τις απαλλαγμένες από αλάτι. Ανακουφίζει τα τσιμπήματα και δήγματα των εντόμων, όταν εφαρμόζεται άμεσα στην προσβεβλημένη περιοχή. Σε παθήσεις βλεννογόνων, πυρετούς, καταρροές, γρίπες, οιδήματα, βρογχοκήλη, εκζέματα, νόσος του Addison’s, δυσκοιλιότητα, διαταραχές σφυγμού.

10. Natrum Phosphoricum ή φωσφορικό νάτριο:

Είναι εξουδετερωτικό οξέων. Τα υπερβολικά οξέα  μπορεί να προκαλέσουν ρευματικές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές, εντερικές διαταραχές και ανεπαρκή αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, βοηθά  στη ρύθμιση του περιεχομένου και της ροής της χολής κι ενδείκνυται για τη θεραπεία του ικτέρου, των κολικών, των πονοκεφάλων, της δυσπεψίας και των γαστρικών διαταραχών. Βοηθά στην προώθηση της απορρόφησης νερού και μαζί με το χλωριούχο νάτριο και το θειϊκό νάτριο εξυπηρετούν τον έλεγχο της ισορροπίας νερού-σώματος. Βοηθά στη γαλακτωματοποίηση των λιπαρών οξέων μέσα στο πεπτικό σύστημα και γι΄αυτό δίνεται εκεί που η αφομοίωση του λίπους είναι δύσκολη. Είναι ειδικό για την ανακούφιση αρθριτικών και των συναφών παθήσεων που οφείλονται στην εναπόθεση του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Θεραπεύει τα κίτρινα πτύελα και τις αποχρέμψεις. Σε ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ναυτία ταξιδιού πονοκεφάλους, λευκόρροια και διάφορες εκκρίσεις.

11. Natrum Sulphuricum ή θειϊκό νάτριο:

Ελέγχει την πυκνότητα των εξωκυττάριων υγρών που περιλούουν τα κύτταρα απομακρύνοντας το πλεονάζον νερό. Είναι βασικό για τη λειτουργία του συκωτιού και εξασφαλίζει τη σωστή παροχή χολής για την υποβοήθηση της πέψης του λίπους. Οι τοξίνες από τα κύτταρα του σώματος απεκκρίνονται μέσω των κυτταρικών μεμβρανών στα εξωκυτταρικά υγρά, από όπου απομακρύνονται μέσω των νεφρών. Είναι σημαντικό το θειϊκό νάτριο για την πρόληψη της συσσώρευσης των τοξινών στα κύτταρα και στο νερό και ενδείκνυται για ρευματικές παθήσεις, για τη γρίπη, την υπολειτουργία νεφρών, σε επιχρισμένη γλώσσα και σε πίκρα στο στόμα. Σε παθήσεις χοληδόχου κύστης, εντέρων, παγκρέατος, διαβήτη, σε λευχαιμία, άσθμα, διασείσεις.

12. Silicea ή διοξείδιο του πυριτίου:

Δρα πάνω στους οργανικούς ιστούς του σώματος, αλλά και στα οστά, στις αρθρώσεις και στους αδένες του σώματος. Ενδείκνυται για οποιαδήποτε κατάσταση υπάρχει πύο, όπως σε σπυριά, καλόγερους και τις αιμορροϊδες, σε φλεγμονή λαιμού και σε αμυγδαλίτιδες. Είναι ευεργετική και για τα μαλλιά και τα νύχια. Η σίλικα αποκαθιστά και διατηρεί υγιή την επιδερμίδα και ομαλοποιεί την εφίδρωση. Όταν η αρθρίτιδα σχετίζεται με το υπερβολικό ουρικό οξύ, η σίλικα διαλύει τους κρυστάλλους και βοηθά στην αποβολή τους. Η ήπια διανοητική διαταραχή σε ηλικιωμένα άτομα ανταποκρίνεται στη σίλικα. Σε παθήσεις δέρματος, συνδετικού ιστού, ονύχων, μαλλιών. Για φλεγμονές, οιδήματα, πόνους. Διαταραχές μνήμης, νοητική αδυναμία, αρθριτικούς πόνους, λεμφοιδήματα, αύξηση ουρικού οξέως, γενική αδυναμία.


Ο συνδυασμός των αλάτων ιστών είναι πιο αποτελεσματικός για την ανακούφιση μιας ποικιλίας συμπτωμάτων:

-ημικρανία: φωσφορικό μαγνήσιο, χλωριούχο νάτριο και σίλικα.

-βήχας, κρυολογήματα, γρίπη: φωσφορικός σίδηρος, χλωριούχο κάλιο και χλωριούχο νάτριο.

-πόνοι στην πλάτη και τη μέση και λουμπάγκο: φθοριούχο ασβέστιο, φωσφορικό ασβέστιο, φωσφορικό κάλιο και χλωριούχο νάτριο.

-κιρσοί και προβλήματα κυκλοφορίας: φθοριούχο ασβέστιο, φωσφορικός σίδηρος και χλωριούχο νάτριο.

-δερματικές παθήσεις: χλωριούχο κάλιο, θειϊκό κάλιο, θειϊκό ασβέστιο και η σίλικα.

-ισχυαλγία, νευραλγία και νευρίτιδα: φωσφορικός σίδηρος, φωσφορικό κάλιο και φωσφορικό μαγνήσιο.

-γενική εξασθένηση και νευρική εξάντληση: φωσφορικό ασβέστιο, φωσφορικό κάλιο και φωσφορικός σίδηρος.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλαμπόκι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θρούμπι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

Ζαμπούκος ο μαύρος

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την δυσμηνόρροια

Δυσκοιλιότητα και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τις αρθρίτιδες

Εναλλακτικές θεραπείες για την αμυγδαλίτιδα

Ομοιοπαθητική για τον αλκοολισμό

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για τη διακοπή καπνίσματος

Βάλσαμο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για την Αχιλλαία

Απήγανος

Το πλεμονόχορτο

Αντιμετώπιση ημικρανιών

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Άσθμα

Το μαύρο φιδόχορτο

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Ομοιοπαθητική και αϋπνία

Δυσπεψία

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Aνθοϊάματα Μπαχ

Haematoxylum campechianum

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική και εμβόλια

Lycopodium Clavatum

Marsdenia cundurango

Prunus padus

Scrophularia nodosa

Θεραπεία του καρκίνου με Iscador

Λευκή μελιά

Lachesis mutus

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Ομοτοξικολογία

Σύγχρονα φάρμακα φτιαγμένα από τη φύση

Θεραπείες της ομοιοπαθητικής

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ