Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιαγνωστικές εξετάσειςΤο καλύτερο διαγνωστικό τεστ για τη φυματίωση

Το καλύτερο διαγνωστικό τεστ για τη φυματίωση

Γίνεται με μια σταγόνα αίματος στο ιατρείο ή στο σπίτι σας

 

Η επανάσταση στη διάγνωση της φυματίωσης

TB-ST Tubercolosis Rapid Test με μια σταγόνα αίματος που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή στο σπίτι 

Με δύο βήματα αναγνωρίζονται αντισώματα στον ορό αίματος ή στο ολικό αίμα στην ενεργό πνευμονική φυματίωση.

In vitro διαγνωστική προσέγγιση φυματίωσης

Το τεστ διαρκεί μόνο 15 λεπτά.

Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης είναι η αιτία της φυματίωσης (M.Tubercolosis). Το βακτήριο είναι βάκιλλος Cram θετικός και  μπορεί να επιβιώνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παραμένοντας ανενεργός. Επιπλέον είναι ανθεκτικός στην αλκοόλη και στα οξέα.

Η φυματίωση μεταδίδεται με την αναπνοή από τα μολυσμένα σταγονίδια, με το βήχα, την ομιλία ή το φτάρνισμα. 

Η φυματίωση έχει έξαρση. Πάνω από 8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως αναφέρονται κάθε χρόνο και 3 εκατομμύρια θάνατοι ανά έτος.

Πολλές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί για τη διάγνωση της φυματίωσης (δερμοαντίδραση, χρώση πτυέλων, καλλιέργεια πτυέλων, ακτινογραφία θώρακος, αλλά όλα έχουν χαμηλή ευαισθησία και ειδικότητα). Σύγχρονα τεστ, όπως με DNA έχουν υψηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σε περιοχές ενδημικές της φυματίωσης. Επιπλέον τα τεστ DNA είναι ακριβά και δεν είναι για καθημερινή χρήση.

Τα ορολογικά τεστ όπως το TB-ST Tubercolosis Rapid Test Kit είναι κατάλληλο για την ανίχνευση των αντισωμάτων στο αίμα και πραγματικά είναι μία από τις απλούστερες και πιο γρήγορες μεθόδους για την ανεύρεση του M. Tubercolosis.


Πώς γίνεται το τεστ TB-ST Tubercolosis 

To test TB-ST Tubercolosis γίνεται με τη μέθοδο της μεμβράνης για την γρήγορη ανίχνευση των IgG, IgM, IgA αντισωμάτων στην ενεργό φυματίωση. Το καινοτόμο γρήγορο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τη φυματίωση βασίζεται στην πλευρικής ροής ανοσοχρωματογραφία και ανιχνεύει τα αντισώματα τόσο στον ορό αίματος όσο και στο ολικό αίμα.

Το τεστ αποτελείται από μια μια πρωτεΐνη δεσμευμένη σε αντίσωμα στερεωμένα σε ένα συζυγές σε σωματίδια χρυσού και μια μεμβράνη με έναν μοναδικό συνδυασμό ακινητοποιημένων ειδικών αντιγόνων της φυματίωσης. Αφού τοποθετηθεί το δείγμα ορού ή αίματος (μία σταγόνα) και το αραιωτικό (3 σταγόνες) στον τοίχο της κάρτας του τεστ  με μια πιπέτα στο σημείο S, το αραιωμένο δείγμα περνάει μέσω του σεσημασμένου με χρυσό αντίσωμα που είναι δεσμευμένο με πρωτεϊνη. Το συζευγμένο αυτό μόριο προσκολλάται στις ανοσοσφαιρίνες που περιέχονται στο δείγμα. Αυτό το σύμπλεγμα μετά περνάει μέσα από τη μεμβράνη στο σημείο που τα ειδικά αντιγόνα της φυματίωσης υπάρχουν. Αν το δείγμα έχει αντισώματα για το M. Tubercolosis, μετά το σύμπλεγμα αντισώματος και συζυγούς προσκολλάται στα αντιγόνα που είναι ακινητοποιημένα στην μεμβράνη. Μια λωρίδα ροζ εμφανίζεται στην Τ ζώνη της κάρτας του τεστ. Το υπόλοιπο από το σύμπλεγμα περνάει μέσα από την κάρτα μέχρι να φθάσει την ζώνη ελέγχου C. Ξανά μια ροζ λωρίδα εμφανίζεται που δείχνει ότι το τεστ έχει ολοκληρωθεί κατάλληλα.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα διαβάζονται σε 10 λεπτά. Τα αδύναμα ή αρνητικά πρέπει να διαβάζονται σε 15 λεπτά. Το τεστ είναι αρνητικό αν μια ροζ γραμμή εμφανιστεί στην περιοχή C. Το τεστ είναι θετικό αν εμφανιστούν 2 ροζ γραμμές μία στην ζώνη C και μία στη ζώνη Τ. Κάθε λωρίδα που εμφανίζεται στη γαμμή Τ, ανεξάρτητα από την πυκνότητά της μέσα σε 25 λεπτά θεωρείται ως θετική. Αν εμφανιστεί μια λωρίδα ή στην ζώνη Τ ή στην ζώνη C τότε το τεστ είναι αμφίβολο και πρέπει να επαναληφθεί.

Το τεστ φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου 8-30 ο C. Δεν πρέπει να καταψύχεται ούτε να εκθέτεται σε υψηλές θερμοκρασίες κι έχει ημερομηνία λήξεως. Τα δείγματα ορού που είναι ύποπτα για φυματίωση είναι μολυσματικά και απαιτούνται μέτρα προφύλαξης και αντισηψίας (αποστείρωση και 1% sodium hypochlorite διάλυμα). Καλύτερα να χρησιμοποιείται φρέσκο δείγμα αίματος ή δείγματα φυλαγμένα στους 2-8 ο C για μέχρι 3 ημέρες ή κατεψυγμένος ορό στους-20 ο C για παλαιότερα δείγματα. Το ολικό αίμα που χρησιμοποιείται δεν πρέπει να είναι κατεψυγμένο (EDTA).

Το τεστ πρέπει να γίνεται πριν από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής, γιατί τα αντιβιοτικά προκαλούν ραγδαία πτώση των αντισωμάτων. Επίσης το τεστ είναι ειδικό για το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και όχι για άλλη είδη μυκοβακτηριδίων ή για άλλα σωματικά υγρά εκτός από το αίμα.

Αν το τεστ βγει θετικό απαιτείται επιβεβαίωση της διάγνωσης με κλινική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού.

Το TB-ST Tubercolosis Rapid Test έχει μεγάλη ευαισθησία, όπως η ELISA και οι καλλιέργειες/χρώσεις. Το TB-ST Tubercolosis Rapid Test έχει ευαισθησία 60-80% και ειδικότητα 100%.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε το τεστ επικοινωνήστε με την EMEDI

Διαβάστε, επίσης, 

Φυματίωση του νεφρού

Διαγνωστική προσέγγιση της φυματίωσης 

Εναλλακτικές θεραπείες για τη φυματίωση

Ζαμπούκος ο μαύρος

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

Η λεβάντα

Ιατρικές συνταγές με το γκι

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι 

Ο ζαμπούκος είναι πολύτιμος για τις λοιμώξεις

Το αγριόσκορδο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

Σκόρδο με μέλι για τις λοιμώξεις

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ευκάλυπτο

Η βελανιδιά

Απήγανος

Eμβόλιο BCG 

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Αγριμόνιο

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

Τριγωνέλλα η ελληνική

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Σύγχρονη διάγνωση της φυματίωσης

Οι αιτίες απώλειας βάρους

Αντιφυματικά φάρμακα

Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Κλασσική αντιφυματική αγωγή διάρκειας 6 μηνών

Παρακέντηση υπεζωκότα

Οι ενδοκρινολογικές αιτίες πυρετού

Echinacea Compositum

Αιμόπτυση

Marsdenia cundurango

Νοσήματα ενδεικτικά πιθανού AIDS στα παιδιά

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ