Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΧρήσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα μελισσών

Χρήσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα μελισσών

Μυστικά μελισσοκομίας

Το μέλι είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία…

Το να παράγει ένας μελισσοκόμος βιολογικό μέλι είναι δύσκολο. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι καιρικές συνθήκες που μπορεί να απαιτούν συχνές μετακινήσεις των κυψελών των μελισσών και το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ψεκασμοί και τα φυτοφάρμακα των δένδρων που έχουν σαν αποτέλεσμα απώλειες μελισσών. 

Το μέλι που παράγεται είναι θυμαρίσιο, πευκόμελο, ελάτης, ρείκι, βελανιδιάς, πορτοκαλιάς, ηλίανθου, βαμβακιού κ.ά.

Τα άλλα προϊόντα των μελισσών είναι η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και το κερί.

Οι κυψέλες πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε μελισσοτροφικά φυτά, όπως θυμάρι, ρείκι, καστανιά, πεύκο, έλατο, εσπεριδοειδή, βαμβάκι. κ.ά.


Μελισσοκομία όλο το χρόνο

 • Ιανουάριος

Το μήνα αυτό ο μελισσοκόμος ασχολείται με την προετοιμασία των νέων κυψελών και τις περνάει με λινέλαιο, βελατούρα και λαδομπογιά, αφού τρίψει, αφαιρέσει τα χρώματα, απολυμάνει και στοκάρει τις κυψέλες. Τον Ιανουάριο προετοιμάζονται και τα ζυμάρια.

 • Φεβρουάριος

Φροντίζει οι μέλισσες να έχουν τροφή και προσέχει για ασθένειες, όπως νοζεμίαση και ασκοσφαίρωση.

 • Μάρτιος

Επιθεωρήσεις των κυψελών για τυχόν μειώσεις πληθυσμών, ανεπαρκείς γέννες, αρενότοκα μελίσσια και συνενώσεις.

 • Απρίλιος

Γίνεται το κτίσιμο των νέων μελισσών. Αν κάποιο μελίσσι μείνει πίσω πρέπει να αντικατασταθούν οι βασίλισσες. Αρχίζει η διαδικασία παραγωγής βασιλικού πολτού και η συλλογή της γύρης. Γίνεται και η ανθοφορία πορτοκαλιάς.

 • Μάιος

Τώρα τα μελίσσια εγκαταλείπουν την κυψέλη και ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να επισκέπτεται τακτικά τις κυψέλες. Παράγεται ο βασιλικός πολτός και γίνεται η ανθοφορία ελάτου και θυμαριού. Κοντά στις κυψέλες πρέπει να υπάρχει και νερό

 • Ιούνιος

Σε αυξημένη θερμοκρασία μειώνεται η συλλογή σε γύρη και νέκταρ και οι κυψέλες πρέπει να μεταφερθούν αλλού.

 • Ιούλιος

Τρυγούνται τα μελίσσια σε έλατα και οι κυψέλες μεταφέρονται σε κοντά σε καλλιέργειες βαμβακιού, τριφυλλιού, φασολιών και καλαμποκιού.

 • Αύγουστος

Προσοχή το μήνα αυτό από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα μελτέμια στεγνώνει η γύρη και γι΄αυτό αν δεν είναι οι κυψέλες κοντά σε βαμβάκια πρέπει να τοποθετούνται γυρεόπιτες και ζυμάρι. Επίσης οι κυψέλες πρέπει να προστατευθούν από τις σφήκες και γι΄αυτό απαιτούνται δολώματα. Τον Αύγουστο ανθίζει το Πεύκο.

 • Σεπτέμβριος

Γίνεται ο πρώτος τρύγος από το μέλι Πεύκου και μετά σφίγγει τα μελίσσια και κατεβάζει τους ορόφους για να πάρει περισσότερη παραγωγή.

 • Οκτώβριος

Παράγεται φθινοπωρινός γόνος και τα μελίσσια μεταφέρονται σε ρείκια και κουμαριές, αλλιώς δίνεται γύρη με πλαίσια από τα ψυγεία ή με διασπορά στα κενά. Μετά τον τελευταίο τρύγο τα μελίσσια μεταφέρονται στο κεντρικό μελισσοκομείο για επιθεώρηση μελισσομηνών, συνένωση των αδύναμων και άλλες επισκευές των κυψελών.

 • Νοέμβριος

Σε περιοχές με κρύο απαιτείται αντιμετώπιση της βαρρόας με βιολογικά σκευάσματα και επίσης, γίνεται αντικατάσταση των παλιών και κακοφτιαγμένων κυψελών

Δεκέμβριος

Λιώνονται οι παλιές κηρήθρες που διαρκούν τρία χρόνια (σημαδεύονται με χρώματα).


Προϊόντα των μελισσών εκτός από το μέλι:

Γύρη 

Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια, ενώ είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεϊnες, βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα συστατικά υψηλής βιολογικής ουσίας. Βγαίνουν 3-5 χλγρ ανά κυψέλη.

Βασιλικός πολτός

Βασιλικός πολτός

Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Μια κυψέλη δίνει 20 γραμμάρια βασιλικού πολτού.

Πρόπολη

Είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Το χρώμα της εξαρτάται από τη φυσική της σύσταση, συνήθως, όμως είναι καφεπράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ.

Κερί

Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από τέσσερα ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή ενός κιλού κεριού οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μείγμα που αποτελείται από 300 ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, υδροξυοξέα, διόλες κ.ά) που είναι απίθανο να συνθέσει ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και φαρμακευτικά σκευάσματα για τη χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τη δερματίτιδα, τα έλκη και τις κατακλίσεις κ. ά. Από μία κυψέλη παράγονται 200-500 γραμμάρια κερί.

ANTHEA'S BEE ELIXIR

Δοκιμάστε το Bee Elixir Anthea’s

ANTHEA’S BEE ELIXIR (Βιολογικό μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, και φρέσκια γύρη). 

Διατηρείται στο ψυγείο

Επικοινωνήστε με το emedi για να σας το προμηθεύσουμε (00306974639366)

1 κουταλάκι του γλυκού του μείγματος καθημερινά (30 γραμμάρια μείγματος) είναι η πρόληψη και η θεραπεία για όλες τις ασθένειες!

Τόσο απλά!

Γνωρίστε το αγρόκτημά μας και το κατάστημα υγιεινής διατροφής μας


Apiarthroflex Smile Cream 125γρ
Κρέμα για μασάζ, με προϊόντα μελισσών, με δραστικά φυσικά παυσίπονα, αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά


APIREVEN Cream 30γρ
Κρέμα από προϊόντα μελισσών για πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις και για τον καρκίνο του δέρματος


Προϊόν μελισσών, κατάλληλο για άνδρες, αθλητές και για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.

Παραγγείλετε, πατώντας, εδώ, το προϊόν μελισσών, πλούσια πηγή θρεπτικών και δραστικών συστατικών απαραιτήτων για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού.

 

Διαβάστε, επίσης,

Eλληνικό Μέλι

Τι είναι η γύρη ανθέων

Βασιλικός πολτός

Πρόπολη

Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα

Πώς θα καταλάβετε το νοθευμένο μέλι

Είναι απαραίτητες οι μέλισσες για την υγεία μας;

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πρόπολης

Γύρη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ