Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΈξυπνα τσιπάκια που μιμούνται ανθρώπινα όργανα
Array

Έξυπνα τσιπάκια που μιμούνται ανθρώπινα όργανα

Ο Homo chippiens είναι πραγματικότητα

Κάθε χρόνο, η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για  βιολογικούς, χημικούς και ραδιενεργούς παράγοντες πολέμου. 

Για ηθικούς λόγους, πολλές από αυτές τις θεραπείες δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Αμερικανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γουάις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατάφεραν να αναπτύξουν μικροσκοπικά λειτουργικά ανθρώπινα όργανα επάνω σε πλαστικά τσιπ.

Με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών DARPA του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι ειδικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα έξυπνα όργανα για τη δοκιμή ιατρικών θεραπειών, για εμβόλια και για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων, ώστε να μην γίνονται οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες έχουν φτιάξει προς το παρόν πνεύμονες και ήπαρ, αλλά και μυελό των οστών, για να μελετήσουν τις παρενέργειες της έκθεσης σε επικίνδυνη ακτινοβολία, όπως συμβαίνει σε καταστροφές, όπως αυτή της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία.

Γι΄αυτό, ανέπτυξαν τρισδιάστατες δομές ιστού σε στρώσεις μέσα σε πλαστικά τσιπάκια, που το μέγεθός τους είναι σαν ένα φλασάκι. Το κάθε τσιπάκι περιέχει μικροσκοπικά κανάλια που μιμούνται τη δομή του πραγματικού οργάνου που επικαλύπτεται από ανθρώπινα κύτταρα. Μέσα στα κανάλια αυτά ρέει αίμα για να προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία του μίνι ηλεκτρονικού οργάνου.

Που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα τσιπάκια-όργανα

Μπορούν να αντικαταστήσουν τις δοκιμές στα πειραματόζωα για τον έλεγχο της ασφάλειας φαρμάκων και θεραπειών.

Μπορεί να μελετηθεί ο τρόπος που οι περιβαλλοντικοί ρύποι, όπως οι διοξίνες και δισφαινόλη Α μεταβάλλουν τον μεταβολισμό σε διάφορα όργανα, από τη στιγμή που έχουν υποστεί επεξεργασία από το ήπαρ.

Μπορεί να εξεταστεί η ικανότητα που έχουν οι σπόροι του άνθρακα να μολύνουν έναν τρισδιάστατο «πνεύμονα».

Ακόμη οι ερευνητές μπορεί να καταφέρουν να συνδέσουν όλα τα τσιπάκια μαζί και να μιμηθούν βιολογικά συστήματα ή και ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό (Homo chippiens).

Η προσομοίωση του ανθρώπινου σώματος δεν είναι εύκολη. Το υποκατάστατο του αίματος που ρέει στα τσιπάκια-όργανα πρέπει να τους φτάσει στη σωστή σειρά και στη σωστή ποσότητα, και μεταφέρονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για κάθε όργανο.

Διαβάστε, επίσης,

Βιοϊατρική μηχανική

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Πώς ένα τσιπ ανιχνεύει τον καρκίνο

Ρομποσπερματοζωάρια

Απορροφήσιμα ηλεκτρονικά gadgets

Hi-tech mini camera «γιατρός»

Τεχνητός σπλήνας που καθαρίζει το αίμα

Ελεύθερα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα

Homo Antalacticus

Βιονική όραση

Όχι στην εκμετάλλευση ανθρώπων

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά
Επόμενο άρθροΔυσπρόσιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ