Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Φασιολοψίαση

Η φασιολοψίαση είναι μια παρασιτική λοίμωξη

Η φασιολοψίαση, ICD-10 B66.5 είναι μια λοίμωξη από τον τριματώδη σκώληκα Fasciolopsis buski που φτάνει μέχρι 7,5 εκατοστά μήκος


Η φασιολοψίαση buski είναι ενδημική στην Ασία (Κίνα, Ταϊβάν, Νοτιοανατολική Ασία, Ινδονησία, Μαλαισία και Ινδία). Έχει επιπολασμό έως και 60% στην Ινδία και την ηπειρωτική Κίνα. Οι λοιμώξεις συμβαίνουν πιο συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας ή σε φτωχές περιοχές που έχουν έλλειψη κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης. Η F. buski ήταν ενδημική στην κεντρική Ταϊλάνδη, επηρεάζοντας περίπου 2.936 ανθρώπους εξαιτίας μολυσμένων υδρόβιων φυτών από τα σαλιγκάρια. Υψηλή συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης παρατηρείται σε γυναίκες και παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. 


Τα σημεία και συμπτώματα της φασiολοψίασης

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ελαφριές και ασυμπτωματικές.

Σε βαριές λοιμώξεις, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, χρόνια διάρροια, αναιμία, ασκίτη, τοξιναιμία, αλλεργικές αντιδράσεις, ευαισθητοποίηση που προκαλείται από την απορρόφηση των αλλεργιογόνων των μεταβολιτών σκουληκιών και μπορούν τελικά να προκαλέσουν το θάνατο του ασθενούς, και εντερική απόφραξη. 


Διάγνωση της φασιολοψίασης

Μικροσκοπική ταυτοποίηση των αυγών, ή σπανιότερα των ενήλικων τρηματωδών σκωλήκων, στα κόπρανα ή στον εμετό.


Αιτία της φασιολοψίασης
Το παράσιτο μολύνει ένα  σαλιγκάρι (Segmentina nitidella, Segmentina hemisphaerula, Hippeutis schmackerie, Gyraulus, Lymnaea, Pila, Planorbis (Indoplanorbis)) και μετά απελευθερώνεται από τα μολυσμένα κόπρανα από αυτό τον ενδιάμεσο ξενιστή και τα μετακερκάρια-metacercaria μολύνουν τα υδρόβια φυτά, όπως, το σπανάκι και το νερό, τα οποία τρώγονται ωμά από τους χοίρους και τους ανθρώπους. Επίσης, το νερό, μολύνεται και τα παράσιτα μεταδίδονται όταν δεν βράζεται το νερό.


Πρόληψη της φασιολοψίασης
Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με εμβάπτιση των λαχανικών σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα για να σκοτωθούν οι μολυσματικές μετακερκάριες, αποφυγή της χρήση των κοπράνων ως λίπασμα, και τη διατήρηση  σωστής υγιεινής και καλής υγιεινής. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται έλεγχος των σαλιγκαριών.


Θεραπεία της φασιολοψίασης
Η Praziquantel είναι το φάρμακο επιλογής για τη θεραπεία. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε πρώιμη λοίμωξη, Οι βαριές λοιμώξεις είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν. Για τη θεραπεία παιδιών με F. buski και το τετραχλωροαιθυλένιο είναι αποτελεσματικό έως και 99%. Άλλα ανθελμινθικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η θειαβενδαζόλη, μεβενδαζόλη, λεβαμισόλη και παμοϊκή πυραντέλη. Η οξυκλοζανίδη, το εξαχλωροφαίνιο και το nitroxynil είναι, επίσης, πολύ αποτελεσματικά.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η σχιστοσωμίαση

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ