Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΝα προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σύμμαχος διατήρησης καλής υγείας

Ως βιολογικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης που παράγονται σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και την εμπορία τους.

Εγκεκριμένοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων φροντίζουν για την τήρηση των προδιαγραφών αυτών.

Τα είδη των βιολογικών προϊόντων:

  • Γεωργικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, μέλι και βαμβάκι.
  • Ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρια και αυγά.
  • Μεταποιημένα προϊόντα, όπως έλαια, τυρί, γάλα, ψωμί.

Τα γεωργικά βιολογικά προϊόντα χωρίζονται στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο, που παράγονται σε χωράφια υπό μετατροπή, όπου οι αρχές της βιολογικής γεωργίας εφαρμόζονται για τουλάχιστον ένα έτος, οπότε διασφαλίζεται ότι φυτοφάρμακα δεν υπάρχουν στα τελικά τους προϊόντα και στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας.

Στις βιολογικές γεωργικές καλλιέργειες διατηρείται η ακεραιότητα του εδάφους και του νερού, ώστε να μην υπάρχει ρύπανση. Αντί να χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους για να διώξουν τα ζιζάνια, όπως κοπριά ή εντομοκτόνα από φυσικές πηγές, ωφέλιμα έντομα και πουλιά κ.ά

Όσον αφορά τα μεταποιημένα τρόφιμα για να χαρακτηριστούν βιολογικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βιολογικές πρώτες ύλες και μόνο επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία πρόσθετα.

Είναι καλύτερα τα βιολογικά προϊόντα;

  • Τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία, αν και τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος σε μεγαλύτερη ποσότητα.
  • Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν ψεκασθεί με επικίνδυνα παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν λεπτό φλοιό απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα συνθετικά και επικίνδυνα εντομοκτόνα. 
  • Στα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου, συντηρητικού, γλυκαντικού, χρωστικών, ενισχυτικών γεύσεων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Οι φάρμες που παράγουν βιολογικά προϊόντα δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
  • Τα βιολογικά προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα συνθετικά εντομοκτόνα:

Οι πατάτες, τα μαρούλια, οι πιπεριές, το σέλινο, το σπανάκι, τα μήλα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα κεράσια, οι φράουλες, τα αχλάδια.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τα συνθετικά εντομοκτόνα:

Τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, τα μπιζέλια, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, η παπάγια, οι μπανάνες, ο ανανάς και το μάνγκο. Αυτά τα λαχανικά και φρούτα είναι ασφαλή, ακόμη κι αν δεν είναι βιολογικά. Να προτιμάτε τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά, δεν υπόκεινται σε επεξεργασία μετά τη συγκομιδή, δεν διατηρούνται φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έχουν διαφορά στο μέγεθος, το χρώμα και το σχήμα.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι η καλύτερη τροφή για τον οργανισμό, απαλλαγμένη από βλαβερές και ύποπτες ουσίες.

Όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα μυρίστε τα. Έχουν υπέροχη μυρωδιά και επιπλέον εξαιρετική γεύση! Μπορείτε εύκολα να τα αναγνωρίσετε!

Πάρτε λίγα και καλά τρόφιμα, βιολογικά για να έχετε την υγεία σας!

Διαβάστε, επίσης,

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ποιοι θα τρώνε τα μεταλλαγμένα μήλα

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Ζωοτροφές

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Οργανικά τρόφιμα ως φάρμακα για πρόληψη ασθενειών

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Τεστ DNA στα τρόφιμα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ