Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΜήπως πονάνε τα πόδια σας το καλοκαίρι;

Μήπως πονάνε τα πόδια σας το καλοκαίρι;

Αντιμετωπίστε τον πόνο και την κούραση των ποδιών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από το ζεστό καιρό μπορεί να φέρει και δυσάρεστες συνέπειες για τα κάτω άκρα του ανθρώπινου σώματος.

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, το σώμα προσπαθεί να κρατήσει δροσερό το αίμα, κατευθύνοντας το στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αλλαγές στη ροή του αίματος μπορούν να προκαλέσουν οίδημα.

Αν δεν ενυδατώνετε τον  οργανισμό σας επαρκώς, η θερμότητα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των υγρών σας.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, το ανθρώπινο σώμα προσπαθεί να διατηρήσει αποθέματα υγρών για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα πόδια, οι αστράγαλοι και τα πέλματα τους πρήζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε λόγω αδράνειας είτε λόγω συνεχούς ορθοστασίας. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι απαραίτητη η δράση άντλησης του αίματος από τους μύες των ποδιών για τη σωστή διοχέτευση του αίματος στο υπόλοιπο σώμα.


Δροσίστε, ανανεώστε και ενεργοποιήστε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

Kάντε άσκηση: περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση ή γιόγκα.

Να φοράτε φαρδιά ρούχα και άνετα παπούτσια: ειδικά όταν αντιμετωπίζετε ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Να αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα: να αποφεύγετε το ζεστό μπάνιο, τη σάουνα και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα ηλιοθεραπείας, γιατί δυσκολεύουν τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος.

Να δροσίζετε τα πόδια σας με κρύο ποδόλουτρο: τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία και ψύχει το αίμα.

Να πίνετε άφθονο νερό και να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού: για να αποφευχθεί η πήξη του αίματος.

Να κάθεστε 20 λεπτά καθημερινά, με τα πόδια σας σηκωμένα: με τον τρόπο αυτό, μέσω της βαρύτητας να μετακινηθεί το αίμα από τα κάτω άκρα. Η ανύψωση βοηθά (λόγω βαρύτητας) τη διαφυγή του αίματος που έχει λιμνάσει.

Να κάνετε μασάζ στα πόδια σας με ανοδικές κινήσεις: το μασάζ ανακουφίζει από τον πόνο και προάγει την κυκλοφορία του αίματος.

Χρησιμοποιήστε τους σπόρους ιπποκαστανιάς για τους κιρσούς, τις φλεβίτιδες και για τα πρησμένα πόδια: Οι σπόροι ιπποκαστανιάς έχουν αντιφλεγμονώδεις (μειώνουν το πρήξιμο), στυπτικές (τονώνουν τα αιμοφόρα αγγεία) και αποιδηματικές ιδιότητες (μειώνουν την περίσσεια των υγρών στους ιστούς). Τα εκχυλίσματα σπόρων ιπποκαστανιάς φρέσκιας συγκομιδής, βοηθάνε στην διατήρηση δροσερών και απαλών ποδιών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πόδια κουρασμένα, βαριά και ζεστά. Οι στυπτικές ταννίνες, οι φυτικές χρωστικές και οι σαπωνίνες που περιέχουν τονώνουν και δυναμώνουν τα τοιχώματα των φλεβών και μειώνουν την διαπερατότητά τους. Το καλοκαίρι που επιδεινώνονται τα προβλήματα των αγγείων, προτείνεται η προληπτική χρήση λίγο πριν την έναρξη των ζεστών μπάνιων για τέσσερις μήνες. Είναι ιδανικοί να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία  ανακούφιση των συμπτωμάτων μετά το τέλος της εργασίας, έπειτα από μια δύσκολη μέρα ή μετά από ένα μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή το τρένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιπποκαστανιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να διατηρήσετε τα πόδια σας αναζωογονημένα. Η ιπποκαστανιά αποτελεί παραδοσιακό σκεύασμα φυτικής  προέλευσης  και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων κιρσών, κούρασης, πόνου, κραμπών ή και βαριάς αίσθησης στα πόδια.

Διαβάστε, επίσης,

Λεία όμορφα πόδια με μαγειρική σόδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τη θρομβοφιλία

Τα φυσικά διουρητικά αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα σας

Αυτομασάζ για διάφορες παθήσεις

Επιτρέπεται η άσκηση στην εγκυμοσύνη;

Ευρυαγγείες προσώπου και κάτω άκρων

Τεχνική για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Τρόποι βελτίωσης του κυκλοφορικού στα πόδια

Η όρθια επανάσταση

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη φλεβίτιδα

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Μυστικά για τη φλεβική ανεπάρκεια

Kεχριμπαροθεραπεία

Γιατί πρέπει να κινητοποιούνται γρήγορα οι χειρουργημένοι;

Κιρσοί κάτω άκρων

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ