Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΧρήσιμες πληροφορίες για την αγιουρβέδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγιουρβέδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγιουρβέδα

Η αγιουρβέδα σημαίνει επιστήμη ζωής και έχει τις ρίζες της στην Ινδία.

Υπάρχει εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια και είναι μία από τις παλιότερες θεραπευτικές μεθόδους στον κόσμο.

Βασίζεται στη θεωρία ότι όλα τα πράγματα στο σύμπαν αλληλοσυνδέονται και ότι όλες οι μορφές ζωής αποτελούνται από συνδυασμούς τριών ενεργειακών στοιχείων: του αέρα, της φωτιάς και του νερού. Όταν τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε ισορροπία το άτομο είναι υγιές. Όταν υπάρχει ανισορροπία, το σώμα εξασθενεί και γίνεται επιρρεπές στις ασθένειες. 

Το μυαλό  και το σώμα συνδέονται άμεσα και το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Η πρόληψη και η αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας  επιτρέπουν την αυτοθεραπεία. Η αγιουρβέδα επικεντρώνεται στη διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο, τις καθημερινές συνήθειες, την προληπτική φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, των ρινικών οδών, των ιγμορείων, των ματιών και του δέρματος.

Η αγιουρβέδα είναι εξατομικευμένη θεραπεία. Κανένας δεν ακολουθεί την ίδια θεραπεία με κάποιον άλλον που μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα

Η γιόγκα είναι για παράδειγμα ένα στοιχείο της αγιουρβέδας και χρησιμοποιείται για την κόπωση από τον καρκίνο και τον πόνο της μέσης.

Για την αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας και την αντιμετώπιση των ασθενειών, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές της αγιουρβέδας είναι:

  • Κλύσματα, νηστεία και χρήση τροφών και μετάλλων για τον καθαρισμό του σώματος.
  • Ασκήσεις αναπνοής, βότανα και ορισμένες τροφές για τη μείωση των συμπτωμάτων των διαφόρων ασθενειών.
  • Μασάζ στα ζωτικά σημεία του σώματος, όπου αποθηκεύεται η ζωτική ενέργεια, για τη μείωση του πόνου και της κόπωσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Θεραπείες, όπως, γιόγκα,  και διαλογισμός, για τη μείωση του άγχους και την αποκατάσταση της ισορροπίας και της αρμονίας.

Σε ποιες νόσους είναι αποτελεσματική η αγιουρβέδα;

  • Σε καρδιοαγγειακές νόσους

Τα σκεύασμα βοτάνων και μετάλλων αβάνα μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση του πόνου της στηθάγχης, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία και μειώνουν την υπέρταση. Ένα είδος σκόνης η τερμινάλια βοηθά στην αντιμετώπιση της στηθάγχης. Άλλα σκευάσματα όπως τα MAK-4 & MAK-5 προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση.

  • Είναι πολύ καλή για τις γνωστικές λειτουργίες

Το βότανο μπράμι βελτιώνει την μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και το σκεύασμα βοτάνων ΜΑΚ-4 την ικανότητα συγκέντρωσης.

  • Διαβήτης

Είναι πολύ καλή για τη θεραπεία του διαβήτη

  • Ηπατίτιδα

Το σκεύασμα βοτάνων καμαλαχάρ βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος. Η σκόνη της ρίζας του φυτού Picrorhiza kurroa είναι, επίσης, αποτελεσματική.

  • Οστεοαρθρίτιδα

Ένα σκεύασμα που περιέχει ρίζες του φυτού Withania somnifera, κοτσάνι του φυτού Boswellia serrata, ριζώματα του φυτού Curcuma longa και σύμπλεγμα ψευδαργύρου βελτιώνει πολύ τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.


Στοιχεία του σώματος

Η αγιουρβέδα βασίζεται σε συγκεκριμένες θεωρίες για το πώς λειτουργεί το σώμα.

  • Πράνα

Σύμφωνα με την αγιορβέδα, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ζωτική ενέργεια που ονομάζεται πράνα. Το πράνα είναι παρόμοιο με το τσι της κινέζικης ιατρικής και το κι της παραδοσιακής ιαπωνικής ιατρικής και είναι η βάση της ζωής και της ανάρρωσης.

  • Ντόσα

Καθώς αυτή η ζωτική ενέργεια κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, επηρεάζεται από τα στοιχεία που ονομάζονται ντόσα. Τα ντόσα ελέγχουν τις βασικές δραστηριότητες του σώματος και σχηματίζουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Κάθε ντόσα αποτελείται από ένα συνδυασμό βασικών στοιχείων: χώρο (ουρανό), αέρα, φωτιά και γη. Αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν την ποιότητα της ζωτικής ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια εκφράζεται μέσα στο σώμα. 

Τα ντόσα επηρεάζονται από την διατροφή, τη δραστηριότητα και τις επεξεργασίες που συντελούνται στον οργανισμό, ενώ συνεχώς σχηματίζονται και ανασχηματίζονται. Η ανισορροπία σε κάποιο ντόσα δημιουργεί συμπτώματα τα οποία διαφέρουν από εκείνα που προκαλεί η ανισορροπία σε κάποιο άλλο ντόσα.

  • Πρακρίτι

Ορισμένα ντόσα κυριαρχούν σε κάθε άτομα και χαρακτηρίζουν τη φύση αυτού του ατόμου. Ο όρος της αγιουρβέδας για τη φύση είναι πρακρίτι.

Η φύση του καθενός αναφέρεται στη γενική του υγεία, στο πόσο πιθανό είναι να τεθεί εκτός ισορροπίας και στο αν το σώμα του έχει την ικανότητα να αντιστέκεται και να αναρρώνει από τις ασθένειες.

Η θεωρία της αγιουρβέδας λέει ότι η φύση μας δεν αλλάζει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής μας.


Λεπτομέρειες για τα ντόσα

Υπάρχουν τρία βασικά ντόσα. Καθένας μας ισορροπία ανάμεσα στα τρία, παρόλο που, συνήθως, κυριαρχεί ένα από αυτά.

  • Βάτα ντόσα

Το βάτα ντόσα είναι ένας συνδυασμός των στοιχείων του χώρου και του αέρα. Θεωρείται το πιο ισχυρό ντόσα, επειδή ελέγχει την κίνηση και τις βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η διαίρεση των κυττάρων, η καρδιά, η αναπνοή και ο νους. Το βάτα ντόσα μπορεί να χάσει την ισορροπία του  από διάφορους παράγοντες, όπως το ξενύχτι ή το φαγητό πρωτού χωνευθεί το προηγούμενο γεύμα. Τα άτομα με βάτα ως κύριο ντόσα είναι ευαίσθητα σε δερματικές, νευρολογικές και διανοητικές ασθένειες.

  • Πίτα ντόσα

Το πίτα ντόσα είναι ένας συνδυασμός των στοιχείων της φωτιάς και του νερού. Θεωρείται ότι ελέγχει τις ορμόνες σώματος και το πεπτικό σύστημα. Όταν το πίτα ντόσα χάνει την ισορροπία του το άτομο μπορεί να παρατηρήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό ή ζήλια ή πεπτικές ενοχλήσεις, όπως καούρες. Το πίτα ντόσα μπορεί να χάσει την ισορροπία του λόγω κατανάλωσης πικάντικών ή πικρών τροφών, λόγω του θυμού, της κούρασης, του φόβου ή εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Τα άτομα με πίτα ως κύριο ντόσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καρδιακές νόσους και στην αρθρίτιδα.

  • Κάφα ντόσα

Το κάφα ντόσα συνδυάζει τα στοιχεία νερού και γης. Θεωρείται ότι διατηρεί τη δύναμη και το ανοσοποιητικό σύστημα και ελέγχει την ανάπτυξη. Όταν το κάφα ντόσα χάνει την ισορροπία του το άτομο μπορεί να νιώθει ναυτία, αμέσως μετά το φαγητό. Ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας, η κατανάλωση πολλών γλυκών, το υπερβολικό φαγητό και η κατανάλωση των τροφών με πολύ αλάτι και νερό μπορεί να επιδεινώσουν το κάφα ντόσα. Τα άτομα με κάφα ως κύριο ντόσα θεωρούνται ευαίσθητα στο διαβήτη, στα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως, στο στομαχικό έλκος και στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Διαβάστε, επίσης,

Κάντε αποτοξίνωση του λεμφικού σας συστήματος

Τι είναι η Αγιουρβέδα

Σεξουαλικό τονωτικό

Ποια είναι τα καλύτερα σημεία για μασάζ;

Αγιουρβέδα και υγεία

Έλεγχος σωματικού βάρους με αγιουρβέδα

Μασάζ για μωρά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ