Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜην φοβάστε όταν λερώνονται τα παιδιά σας

Μην φοβάστε όταν λερώνονται τα παιδιά σας

Όσο πιο πολύ λερώνονται τα παιδιά σας τόσο λιγότερο υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι, όταν η έκθεση των βρεφών σε μικρόβια είναι πολύ περιορισμένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει πώς να αποκρούσει τα διάφορα παθογόνα σωστά και γίνεται τόσο ευαίσθητο ώστε τα μωρά αναπτύσσουν αλλεργίες.

Τα προστατευτικά αποτελέσματα των φιλικών μικροβίων φαίνεται να εξαρτώνται, εξίσου, από γενετικούς παράγοντες.

Τα μικρά παιδιά που έχουν στο σπίτι τους σκυλιά και γάτες κατά το πρώτο έτος της ζωής έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν αλλεργικά σε αυτά τα ζώα από ό, τι τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς κατοικίδια ζώα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια της εποχής που η γύρη δέντρων είναι έντονη, έχουν μειωμένο κίνδυνο για την απόκτηση αλλεργίας από γύρη αργότερα στη ζωή τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο είδος του μηχανισμού «απευαισθητοποίησης» συμβαίνει με τα βρέφη που εκτίθενται σε κατοικίδια ζώα στο σπίτι.

Τα μικρά παιδιά που μοιράζονται το σπίτι τους με δυό σκυλιά ή γάτες κατά το πρώτο έτος της ζωής έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν αλλεργικοί σε αυτά τα ζώα από ό, τι τα παιδιά που μεγάλωσαν με μόνο ένα σκύλο ή γάτα, ή δεν είχαν κατοικίδια ζώα. Όσο για τον υποκείμενο μηχανισμό, υπάρχουν στοιχεία ότι μια βακτηριακή πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδοτοξίνη είναι σημαντική για την προς τα κάτω ρύθμιση της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρησιμότητα της χλωρίδας που βρίσκεται στο χώμα. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτό είναι χρήσιμο, αν όχι ζωτικής σημασίας, για τη δημιουργία  υγιών βακτηρίων μέσα στο πεπτικό σύστημα, και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται από την ασθένεια και το σύνδρομο διαρροής εντέρου και τη νόσο του Crohn. Ιδιαίτερα το χώμα που περιέχει προσροφητικό άργιλο έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την επένδυση του εντέρου των σπονδυλωτών τόσο σε κυτταρικό και ακυτταρικό επίπεδο, δυνητικά προστατεύοντας το έντερο από χημικές προσβολές και ανακουφίζει από παθήσεις, όπως η οισοφαγίτιδα, η γαστρίτιδα, και η κολίτιδα.

Η ενδοτοξίνη βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών ειδών βακτηριδίων, όπως η Escherichia coli. Αυτά τα κοινά βακτήρια είναι συχνά στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα. Ένα από τα δικά μας ένζυμα, το Α20, είναι επίσης απαραίτητο για την προστασία από τις αλλεργίες, και εκείνοι που στερούνται το ένζυμο αυτό δεν επωφελούνται από την έκθεση σε ενδοτοξίνη.

H μελέτη για τα ακάρεα

Το ένζυμο A20 παίζει έναν ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής και ενεργοποιείται σε νεογνά, όταν έρχονται σε επαφή με καλοήθη βακτήρια όταν γεννιούνται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένζυμο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού να μην αντιδρά υπερβολικά σε αβλαβή μικρόβια.

Τα παιδιά με γονιδιακές μεταλλάξεις που διαταράσσουν τη λειτουργία του A20 είναι πιο πιθανό να έχουν άσθμα και αλλεργίες, και το Α20 μπορεί να συμμετέχει βοηθώντας τις ενδοτοξίνες να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μελετώντας τα αποτελέσματα της ενδοτοξίνης σε φυσιολογικούς ανθρώπους και σε εκείνους που έχουν γενετική έλλειψη του ενζύμου βρέθηκε ότι τα φυσιολογικά άτομα δεν είχαν αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα, ενώ όσα δεν είχαν το ένζυμο Α20 ήταν αλλεργικοί στα ακάρεα, και το συμπέρασμα ήταν ότι τόσο η βακτηριακή πρωτεΐνη όσο και το ένζυμο είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιδρά υπερβολικά. Το Α20 είναι, επίσης, λιγότερο ενεργό σε ενήλικες με άσθμα. Η ενδοτοξίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της.

Τέλος, η έλλειψη έκθεσης σε παράσιτα, όπως ψείρες και σκουλήκια  του εντέρου που δεν παράγουν ενδοτοξίνες είναι γνωστό ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υπερβολική φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε, επίσης,

Αφήστε τα παιδιά σας να λερωθούν

Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αλλεργίες

Οι βιταμίνες για την αλλεργία από γύρη

Όταν οι πολύποδες της μύτης είναι χρόνιοι

Πολύποδες της μύτης

Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;

Εσείς έχετε αλλεργία στις γάτες;

Οι ενδοκρινολογικές αιτίες πυρετού

Οι τροφικές αλλεργίες

Οι ευωδιές της ευεξίας

Νέο τεστ για την αλλεργία

Αλλεργίες

Πίνακας αλλεργιογόνων

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Τι είναι τα RAST test;

Αλλεργία στο σπέρμα

Αλλεργία στα μάτια

Αλλεργία στην πενικιλλίνη

Αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία στην ασπιρίνη

Η ιστορία της Αλλεργιολογίας

Η ευαισθησία στις τροφές

Είσαστε αλλεργικοί στο σκιαγραφικό;

Αναφυλαξία

Τι είναι η κνίδωση;

Θεραπευτικός αλγόριθμος της αναφυλαξίας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ