Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Τα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Να τρώτε συχνά κουνουπίδι

Το κουνουπίδι ή Brassica oleracea botrylis ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. 

1. Έχει θρεπτική αξία

Το κουνουπίδι περιέχει βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη) και Β9 (φυλλικό οξύ). Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Κ. Χρησιμεύει ως μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φωσφόρου και καλίου. Το κουνουπίδι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, τα οποία είναι και τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

2. Έχει αντιοξειδωτική αξία 

Εκτός από τα παραπάνω αντιοξειδωτικά το κουνουπίδι περιέχει, επίσης, καροτενοειδή, όπως βήτα-καροτένιο, και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως καμπφερόλη, φερουλικό οξύ, κινναμικό οξύ και καφεϊκό οξύ. Με αυτά τα αντιοξειδωτικά, προστατεύετε τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνετε τον κίνδυνο για ασθένειες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

3. Έχει αποτοξινωτική αξία 

Περιέχει γλυκοζινολικά και θειοκυανικά (όπως, σουλφοραφάνη και ισοθειοκυανικά), τα οποία βοηθούν να αυξηθεί η ικανότητα του ήπατος να εξουδετερώνει τις τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Η παρουσία των ενζύμων, όπως της τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, της γλυκουρονοσυλ-τρανσφεράσης και της αναγωγάσης της κινόνης, επίσης, να βοηθήσει στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά στο κουνουπίδι χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της Φάσης 1  αποτοξίνωσης και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν θείο ενισχύουν την Φάση 2. Η περιεκτικότητα γλυκοζινόλης στο κουνουπίδι είναι σίγουρα σημαντική. Το κουνουπίδι περιέχει περίπου το ένα τέταρτο των γλυκοσινολικών που περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ήμισυ περίπου από το λάχανο Savoy, περίπου το 60% από το μπρόκολο, και περίπου το 70% από το κατσαρό λάχανο.

4) Είναι πολύ καλή τροφή για πρόληψη καρκίνου

Υπάρχουν δεκάδες μελέτες που αποδεικνύουν ότι το κουνουπίδι είναι πολύ καλή τροφή για την πρόληψη του καρκίνου: καρκίνος της ουροδόχου κύστης, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη, και καρκίνος των ωοθηκών.

5) Έχει αντιφλεγμονώδη αξία

Δυνητικά, η τακτική κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα. Ένα φλιτζάνι βραστό κουνουπίδι περιέχει περίπου 11 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ και 0,21 g ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Κ το κουνουπίδι, συμβάλλει στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που οδηγεί σε χρόνιο πόνο, και προβλήματα του εντέρου. Επιπλέον, ένα από τα γλυκοζινολικά στο  κουνουπίδι – η glucobrassicin – μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ένα ισοθειοκυανικό μόριο που ονομάζεται  ινδολο-3-καρβινόλη I3C που είναι ένα αντιφλεγμονώδης παράγοντας που λειτουργεί σε γενετικό επίπεδο, και με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει την έναρξη των φλεγμονωδών αντιδράσεων σε πολύ πρώιμο στάδιο.

6) Βοηθάει στην υποστήριξη του πεπτικού συστήμστος

Ένα φλιτζάνι βρασμένο κουνουπίδι δίνει περίπου 3,35 γρ φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να καθαρίσει το πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, μια ουσία που ονομάζεται glucoraphin στο κουνουπίδι φαίνεται να έχει μια προστατευτική επίδραση στο βλεννογόνο του στομάχου. Με την glucoraphin, το στομάχι δεν είναι επηρεάζεται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για έλκος του στομάχου και για καρκίνο.

7) Βοηθάει στην πρόληψη καρδιακών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Αφού έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το κουνουπίδι είναι προστατευτική δράση έναντι στα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα. Για παράδειγμα, στην αθηροσκλήρωση, υπάρχει χρόνια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, και η εναπόθεση λιπιδίων και των λευκών αιμοσφαιρίων τελικά οδηγεί σε μείωση της διαμέτρου τους. Αυτή η μείωση της διαμέτρου οδηγεί σε μειωμένη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο (που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο), στην καρδιά (που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή) και στα νεφρά (που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια). Με τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, κουνουπίδι είναι σε θέση να διατηρεί την διαβατότητα των αιμοφόρων αγγείων και μια άριστη ροή του αίματος σε βασικά όργανα του σώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συστατικό glucoraphanin που περιέχεται στο κουνουπίδι, που είναι μια γλυκοζινόλη που μπορεί να μετατραπεί σε ισοθειοκυανικη σουλφοραφάνη. Δεν έχει μόνο το αντιφλεγμονώδη δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και  στην αντιστροφή της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Περιέχει, επίσης, allicin, η οποία μειώνει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου.


Νόστιμο κουνουπίδι στον ατμό

Μην τρώτε μόνο τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι. Και το στέλεχος και τα φύλλα είναι νόστιμα και θρεπτικά. Για να κόψει το κουνουπίδι, πρώτα να αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και στη συνέχεια κόβετε τα μπουκετάκια από τη βάση.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φάτε το κουνουπίδι για να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε είναι να το τρώτε ωμό. Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή. Είναι πολύ νόστιμη και υγιεινή. Μπορείτε την ίδια συνταγή να την κάνετε και πουρέ (αν θέλετε παραλείπετε το λεμόνι).

Νόστιμο κουνουπίδι στον ατμό

Συστατικά:

  • 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 φλιτζάνι φρέσκα βότανα (βασιλικό και σχοινόπρασο)
  • Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι 
  • Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • Λεμόνι

Εκτέλεση

1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρότερα κομμάτια.

2. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες από το σκόρδο και το κόβετε στη μέση, κατά μήκος.

3. Τα βάζετε στον ατμό για 10 λεπτά. 

4. Ρίχνετε τα φρέσκα βότανα και το αλάτι. 

5. Περιχύνετε με λεμόνι και ελαιόλαδο.

by Savvi Diet

Διαβάστε, επίσης,

Δίαιτα με σαλάτες

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Συντήρηση τροφίμων

Τροφές φάρμακα

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Χρήσιμες συμβουλές για τα λαχανικά

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση Καρκίνος και ριγανέλαιο Η ρίγανη ή Ορίγανον το κοινόν ή Origanum...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ