Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΥπερτροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο

Υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο

Μην το παρακάνετε με κάποιες υγιεινές τροφές και συμπληρώματα

Υπάρχουν υπερτροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα,βλάβη του θυρεοειδή και καρκίνο όταν τις καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες

Υπάρχουν πολλά σούπερ υγιεινά τρόφιμα!

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το περισσότερο δεν είναι πάντα to καλύτερο.

Μερικές τροφές μπορεί να κάνουν καλό σε μέτριες ποσότητες, αλλά μπορεί να βλάπτουν σοβαρά σε μεγάλες ποσότητες.

Υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία σας, αν τρώτε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτά!

1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ιχθυέλαια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονής στο σώμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μολονότι πολλές τροφές περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται περισσότερο. Τα πιο συχνά συμπληρώματα περιλαμβάνουν κάψουλες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, το συκώτι ψαριών και τα φύκια. Ωστόσο, οι πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι επιβλαβείς. Η συνήθης δόση κυμαίνεται από 1-6 γραμμάρια ανά ημέρα, αλλά η λήψη  13-14 γραμμαρίων ανά ημέρα μπορεί να έχουν αντιπηκτικό αποτέλεσμα σε υγιή άτομα. Αυτό μπορεί να είναι κίνδυνος, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αιμορραγία ή παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Επιπλέον, λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες λαδιού από το συκώτι ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης A, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα βιταμίνης Α. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα παιδιά και τις εγκύους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Ωστόσο, η περίσσεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχουν αντιπηκτικά αποτελέσματα. Το ιχθυέλαιο έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες.

2. Τόνος (νωπός και σε κονσέρβα)

Ο τόνος είναι ένα λιπαρό ψάρι που, συνήθως, θεωρείται ότι είναι πολύ υγιές. Είναι μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Εντούτοις, ο τόνος μπορεί, επίσης, να περιέχει υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικών ρύπων, όπως μεθυλυδράργυρο. Σε υψηλότερα επίπεδα, ο μεθυλυδράργυρος είναι μια νευρολογική τοξίνη που μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε παιδιά, προβλήματα όρασης, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη ακοή και ομιλία. Οι μεγάλοι τόνοι περιέχει πιο πολύ υδράργυρο, δεδομένου ότι συσσωρεύεται στους ιστούς τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι μεγάλοι τόνοι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούνται ως φιλέτα ψαριού ή  σε σούσι. Μικρότεροι τόνοι περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου, και χρησιμοποιούνται σε κονσέρβες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι τόνου σε κονσέρβες, και διαφέρει η περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Λευκός τόνος και περιέχει 4-5 φορές μεγαλύτερη  ποσότητα του υδραργύρου και χρωματιστός τόνος που περιέχει πολύ λιγότερο υδράργυρο από το λευκό τόνο, έχει πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλος. Το ανώτερο όριο ασφαλείας μεθυλυδραργύρου για τον άνθρωπο είναι 0,1 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί 25 κιλών θα μπορούσε να φάει μόνο 75 g λευκού τόνου σε κονσέρβα κάθε 19 ημέρες. Η μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτό υπερβαίνει το συνιστώμενο ανώτατο όριο. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη των θαλασσινών που περιέχουν υδράργυρο σε όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη ψαριών που είναι, επίσης, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μολυνθεί με τον υδράργυρο. Αυτά περιλαμβάνουν σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και πέστροφα.

O τόνος περιέχει πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, μπορεί να μολυνθεί  με μεθυλυδράργυρο λόγω της ρύπανσης των ωκεανών.

3. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο, ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό που μπορεί να έχουν κάποιες φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τη φλεγμονή και χαμηλώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση κανέλας έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ωστόσο, η κανέλα περιέχει υψηλές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλας, με διαφορετικές ποσότητες κουμαρίνης. Η τυπική κανέλα (Cassia) που περιέχει μια σχετικά υψηλή ποσότητα κουμαρίνης και η κανέλα Κεϋλάνη, γνωστή ως αληθινή κανέλα, που έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη. Η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης είναι 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Με βάση την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη, δεν συνιστάται να καταναλώνονται περισσότερο από 0,5-2 γραμμάρια Cassia κανέλα κάθε μέρα. Ωστόσο, μπορείτε να φάτε μέχρι 5 γραμμάρια (1 κουταλάκι του γλυκού) κανέλα της Κεϋλάνης την ημέρα.

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Ακόμα περιέχει, επίσης, κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής σε μεγάλες δόσεις. Από τους δύο τύπους κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνηα  περιέχει λιγότερο κουμαρίνη.

4. Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό με μια πολύ μοναδική γεύση. Συχνά χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά. Το μοσχοκάρυδο περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται μυριστικίνη, η οποία είναι μια ψυχοτρόπος ουσία. Σε χαμηλότερες δόσεις, το μοσχοκάρυδο παρέχει γεύση στο φαγητό χωρίς να επηρεάζει την υγεία. Αλλά σε μεγάλες δόσεις, μοσχοκάρυδο μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από την μυριστικίνη. Τα αποτελέσματα της δηλητηρίασης από μυριστικίνη περιλαμβάνουν σπασμούς, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, ζάλη, πόνο και ψευδαισθήσεις. Να μην τρώτε περισσότερο από 10 γραμμάρια μοσχοκάρυδο κάθε φορά. Υψηλότερες δόσεις έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συμπτώματα τοξικότητας .

Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται για την γεύση πολλών τροφίμων. Σε χαμηλές δόσεις, δεν επηρεάζει την υγεία. Ωστόσο, το μοσχοκάρυδο περιέχει μυριστικίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σε μεγάλες δόσεις.

5. Καφές

Ο καφές είναι ένα υπέροχο ρόφημα που είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ενώσεις. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών του ήπατος, διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το δραστικό συστατικό σε κανονικό καφέ είναι η καφεΐνη, με κάθε φλιτζάνι που περιέχει κατά μέσο όρο 80 έως 120 mg καφεϊνης. Μια ημερήσια πρόσληψη 400 mg θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, αν καταναλώνετε περισσότερο από 500-600 mg ανά ημέρα αυτό μπορεί να συντρίψει το νευρικό σας σύστημα, προκαλώντας αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κράμπες στο στομάχι, αίσθημα παλμών της καρδιάς και μυϊκό τρόμο. Η ποσότητα της καφεΐνης που απαιτείται για αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Μερικοί μπορούν να πιουν τον καφέ όσο θέλουν, ενώ άλλοι εμφανίζουν συμπτώματα με μικρές ποσότητες καφεΐνης.

Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάποιους ανθρώπους.

6. Συκώτι

Το ήπαρ είναι το πιο θρεπτικό όργανο. Είναι πολύ πλούσιΟ σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, Β12, βιταμίνη Α και χαλκός. Ωστόσο, μια μερίδα 100 γραμμαρίων βοδινό συκώτι περιέχει περισσότερες από έξι φορές τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη  βιταμίνης Α, και 7 φορές του χαλκού. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι είναι αποθηκευμένΗ στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, μία περίσσεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τοξικότητας από  βιταμίνη Α. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στην όραση, πόνο στα οστά και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ναυτία και έμετο. Η υπερβολική κατανάλωση χαλκού μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα του χαλκού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και νευροεκφυλιστικές μεταβολές, και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Ακόμα κι αν το συκώτι είναι απίστευτα υγιεινό και θρεπτικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Τρώγοντάς το μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό.

Το συκώτι περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαλκό, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε υπερβολικές ποσότητες.

7. Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι μια οικογένεια λαχανικών που περιλαμβάνει το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και διάφορα είδη λάχανου. Αυτά τα λαχανικά έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως με  μειωμένο κίνδυνο για  καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Χρησιμοποιούνται σε διάφορα πράσινα smoothies και φρέσκους χυμούς λαχανικών. Εντούτοις, ενώσεις σε αυτά τα λαχανικά που ονομάζεται θειοκυανικά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ιώδιο. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διόγκωση του  θυρεοειδή αδένα, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο είναι πολύ υγιεινά, προσθέτοντας υψηλά ποσά σε smoothies ή πράσινους χυμούς μπορούν να συμβάλουν σε μια μαζική πρόσληψη αυτών των ενώσεων. Οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι σε προβλήματα του θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των λαχανικών σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι υγιεινά και θρεπτικά. Ωστόσο, αυτά περιέχουν θειοκυανικά, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση ιώδιο. Άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς δεν πρέπει να τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτά τα λαχανικά.

8. Καρύδια Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές σεληνίου. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, αλλά μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 50-70 μικρογραμμάρια / ημέρα για τους ενήλικες. Επιπλέον, το ανώτατο όριο ανοχής για την ασφαλή κατανάλωση είναι περίπου 300 μικρογραμμάρια / ημέρα για τους ενήλικες. Τρώτε μόνο 4-5 καρύδια Βραζιλίας. Τα συμπτώματα της τοξικότητας του σεληνίου περιλαμβάνουν απώλεια των μαλλιών και των νυχιών, πεπτικά προβλήματα και δυσκολίες μνήμης.

Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν σελήνιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Εντούτοις, το σελήνιο είναι τοξικό σε υψηλές ποσότητες. Ως εκ τούτου, μόνο μερικά καρύδια Βραζιλίας θα πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα.

Οι παραπάνω τροφές είναι όλοι απίστευτα υγιεινές.

Ωστόσο, είναι υγιείς σε μικρές ποσότητες, και όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Όταν πρόκειται για τη διατροφή, το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τις υπερτροφές

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΟι μπότες είναι σέξι
Επόμενο άρθροΤρόφιμα για υγιή νεφρά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ