Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Πρωτόγαλα

Το πρωτόγαλα ή πύαρ ή colosrum

Το πωτόγαλα είναι μια μορφή γάλακτος που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό.

Το πρωτόγαλα είναι μια μορφή του γάλακτος που παράγεται από τους μαστικούς αδένες των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων), στο τέλος της κύησης.

Το πρωτόγαλα διαφέρει στη σύνθεσή του από το κανονικό γάλα.

Εκλπληρώνει σημαντικές λειτουργίες για το νεογέννητο. 

Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα για την προστασία του νεογνού κατά της νόσου. Σε γενικές γραμμές, η συγκέντρωση της πρωτεΐνης στο πρωτόγαλα είναι ουσιαστικά υψηλότερη από ό, τι στο γάλα. Η συγκέντρωση, επίσης, λίπους είναι σημαντικά υψηλότερη  στο πρωτόγαλα από ότι στο γάλα σε ορισμένα είδη, όπως π.χ. στα πρόβατα  και στα άλογα, αλλά μικρότερη στο πρωτόγαλα από ότι στο γάλα σε ορισμένα άλλα είδη, π.χ. στις καμήλες  και στον άνθρωπο. Στους χοίρους, η συγκέντρωση λίπους του γάλακτος  48 έως 72 ώρες μετά τον τοκετό μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι στο πρωτόγαλα ή στα τέλη του θηλασμού. Η συγκέντρωση λίπους στο πρωτόγαλα είναι εξαιρετικά μεταβλητή. 


Ανθρώπινο πρωτόγαλα 

Τα νεογέννητα έχουν πολύ ανώριμο πεπτικό σύστημα και το πρωτόγαλα παρέχει θρεπτικά συστατικά  σε μια πολύ συμπυκνωμένη μορφή σε μικρό όγκο. Έχει μια ήπια καθαρτική επίδραση, ενθαρρύνοντας την αποβολή μηκωνίου. Αυτό καθαρίζει την περίσσεια χολερυθρίνης, την αποβολή των προϊόντων των νεκρών κυττάρων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη γέννηση και οφείλεται στη μείωση του όγκου του αίματος στο σώμα του βρέφους και βοηθά στην πρόληψη του ικτέρου. Το πρωτόγαλα είναι γνωστό ότι περιέχει κύτταρα του ανοσοποιητικού (όπως λεμφοκύτταρα) και πολλά αντισώματα όπως IgA, IgG, και IgM που είναι συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε πρόωρα βρέφη κάποιες ποσότητες IgA μπορεί να απορροφηθούν μέσω του εντερικού επιθηλίου και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό οφείλεται στο πρόωρο “κλείσιμο” του εντερικού επιθηλίου στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τα βοοειδή που εξακολουθούν να προσλαμβάνουν ανοσοσφαιρίνη από το γάλα αμέσως μετά τη γέννηση. Άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που περιέχει το πρωτόγαλα είναι η λακτοφερίνη, η λυσοζύμη, η λακτοϋπεροξειδάση, το συμπλήρωμα,  πολυπεπτίδια προλίνης, κυτοκίνες (πεπτίδια αγγελιοφόροι που ελέγχουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος), ιντερλευκίνες,  παράγοντα νέκρωσης όγκου, χημειοκίνες, και άλλα. Το πρωτόγαλα περιέχει επίσης έναν αριθμό αυξητικών παραγόντων, όπως είναι ο αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης Ι (IGF-1)  και ΙΙ, αυξητικοί παράγοντες μεταμόρφωσης α,  βήτα 1 και βήτα 2, παράγοντες ανάπτυξης ινοβλαστών, επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, παράγοντα διέγερσης ανάπτυξης κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων, αυξητικό παράγοντα αιμοπεταλίων, αυξητικό παράγοντα αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων και παράγοντα διέγερσης αποικίας  1. 

Το πρωτόγαλα είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, και χλωριούχο νάτριο, αλλά περιέχει μικρότερες ποσότητες υδατανθράκων, λιπιδίων και καλίου από ότι το ώριμο γάλα. Τα βιοενεργά συστατικά στο πρωτόγαλα είναι αυξητικοί παράγοντες και αντιμικροβιακοί παράγοντες. Τα αντισώματα στο πρωτόγαλα παρέχουν παθητική ανοσία, ενώ οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την ανάπτυξη του εντέρου. Έχουν περάσει στο νεογνό και παρέχουν την πρώτη προστασία έναντι των παθογόνων.


Πρωτόγαλα στην κτηνοτροφία

Το πρωτόγαλα είναι ζωτικής σημασίας για τα νεογέννητα ζώα του αγροκτήματος. Τα συστατικά του Colostrum δεν λαμβάνονται με παθητική μεταφορά μέσω του πλακούντα πριν από τη γέννηση, και  οποιαδήποτε αντισώματα πρέπει να έχουν ληφθούν από το στόμα. Τα αντισώματα απορροφούνται από το έντερο του νεογνού. Το νεογέννητο ζώο πρέπει να λαμβάνει πρωτόγαλα εντός 6 ωρών από τη γέννησή του για μέγιστη απορρόφηση των αντισωμάτων και στα βοοειδή εντός των πρώτων τριάντα λεπτών για να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά απορρόφησης IgG. 

Το πρωτόγαλα διαφέρει σε ποιότητα και ποσότητα. Στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, η ποιότητα του πρωτογάλακτος μετράται ως η ποσότητα της IgG (ανοσοσφαιρίνη G) ανά λίτρο. Συνιστάται τα νεογέννητα μοσχάρια na λαμβάνουν τουλάχιστον 4 λίτρα (λίτρα) πρωτογάλακτος με τουλάχιστον 50 γραμμάρια IgG / λίτρο. 

Οι πολύτοκες φοράδες παράγουν κατά μέσο όρο ένα λίτρο πρωτόγαλα που περιέχει 70 γραμμάρια IgG. 

Στα περισσότερα κοπάδια αγελάδων, τα μοσχάρια απομακρύνονται από τις μητέρες τους αμέσως μετά τη γέννησή τους και τρέφονται με το πρωτόγαλα με ένα μπουκάλι.

Το πρωτόγαλα εξασφαλίζει την επιβίωση των μοσχαριών, αφού κατά τη γέννησή τους δεν διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μοσχαράκια χρειάζονται το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας για να επιβιώσουν.

Τo Colostrum μεταφέρει αυτή την προστασία μέσω της υψηλής συγκέντρωσης αντισωμάτων, καθώς, επίσης, χαμηλότερα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.


Το πρωτόγαλα σαν συμπλήρωμα διατροφής

Οι αθλητές στην Αρχαία Ελλάδα είχαν σαν βασική τροφή το πρωτόγαλα.

Το Colostrum είναι ζωϊκης προέλευσης και περιέχει συστατικά και υψηλής δράσης πρωτεϊνες, όπως αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες. Ακόμη, περιλαμβάνει ιχνοστοιχεία σε υψηλή συγκέντρωση. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει τον οργανισμό από ξένους εισβολείς, όπως ιούς, βακτήρια, μύκητες, τοξικές ουσίες και καρκινογόνες ουσίες και διορθώνει τα ελαττώματα και τις μεταλλάξεις. Προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα και το έντερο και υποστηρίζει την υγεία μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι αγελάδες παράγουν τις 2 πρώτες ημέρες 36 λίτρα πρωτόγαλα εκ των οποίων το νεογέννητο χρησιμοποιεί μόνο 16 λίτρα. Το πλεόνασμα συλλέγεται και με ειδική επεξεργασία είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους. Είναι το πρώτο γεύμα που το νεογέννητο θα αφομοιώσει και είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες.

Τα συστατικά που περιέχει το πρωτόγαλα

-Ανοσοσφαιρίνες

Οι ανοσοσφαιρίνες είναι αντισώματα (IgG, IgA, IgM) σε υψηλή συγκέντρωση, που είναι αμυντικοί μηχανισμοί ευρέως φάσματος, που δρουν ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν τα βακτήρια και τους ιούς και τα εξουδετερώνουν.

-Ανοσοποιητικούς ρυθμιστικούς παράγοντες

Οι παράγοντες αυτοί διεγείρουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

 • Κυταροκίνες: Βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, στη ρύθμιση της λεμφικής δραστηριότητας, στην αύξηση της δράσης των Τ-λεμφοκυττάρων και παίζουν ρόλο στην ρύθμιση των αντιδράσεων ανοσοποίησης, καθώς και στη διάρκεια.
 • Λακτοφερίνες: Έχουν αντιβιοτικές και αντιβακτηριακές δράσεις.
 • Ιντερλευκίνες: Έχουν σαν κύρια δράση την καταστολή των φλεγμονών.
 • Ιντερφερόνες: Έχουν αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
 • Πεπτίδια προλίνης PRP: Είναι ορμόνη που εκκρίνεται από τον θύμο αδένα που δίνει την κεντρική εντολή για το ανοσοποιητικο σύστημα και μετέχει στην ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Όλα αυτά τα μόρια είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών και του καρκίνου.

-Αυξητικοί παράγοντες

Μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων

 • Αυξητική ορμόνη (GH), αυξητικός παράγοντας ινσουλινόμορφος της ινσουλίνης Ι (είναι ίδιος με του ανθρώπου) και ΙΙ (IGF-1 και IGF-2), αυξητικός παράγοντας (EGF), αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών (FGF), αυξητικός παράγοντας αιμοπεταλίων (PDGF) που μετασχηματίζει τους παράγοντες Α & Β αύξησης (TGA και Β).
 • Ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Τα γλυκοσυζεύγματα είναι σάκχαρα τα οποία προσκωλλώνται στα παθογόνα βακτήρια και τα αποτρέπει από το να διαπεράσουν το εντερικό τοίχωμα. Βοηθούν, ακόμη, στην ανάπτυξη των οστών, των μυών, των νεύρων, των ιστών και στην εξισορρόπηση των σακχάρων του αίματος.

-Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα

Οι σημαντικότερες βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, Β12 και Ε και το θείο που έχει πολλαπλές χρήσεις στο μεταβολισμό και αποτελεί δομικό τμήμα πολλών πρωτεϊνών, ενώ σε μικρότερη ποσότητα βρίσκονται οι υπόλοιπες βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτά τα συστατικά ενεργούν στο μοσχαράκι και σε όσους τα λαμβάνουν σαν ένας εμβολιασμός που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Στους ενήλικες η χρήση του Colostrum βοηθάει στην αποκατάσταση και διατήρηση της υγείας τους, γιατί οι ανοσοποιητικοί παράγοντες που περιέχονται μπορούν να συντελέσουν στην ρύθμιση και στην διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.


Τα οφέλη από το πρωτόγαλα στην υγεία

Τα περισσότερα συστατικά υποβάλλονται σε πέψη στο στομάχι, όπως και τα αντισώματα και όλες οι άλλες πρωτεΐνες.

Το πρωτόγαλα βοοειδών και τα συστατικά του μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία ή αλλεργία στη λακτόζη ή στα άλλα συστατικά. 

Το πρωτόγαλα από βοοειδή που τρέφονται σε βοσκότοπους περιέχει ανοσοσφαιρίνες ειδικές για πολλά ανθρώπινα παθογόνα, όπως η Escherichia coli, το Cryptosporidium parvum, η Shigella flexneri, πολλά είδη Salmonella, πολλά είδη Staphylococcus, αλλά και για το ροταϊό (που προκαλεί διάρροια σε βρέφη).

Πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών, το πρωτόγαλα ήταν η κύρια πηγή των ανοσοσφαιρινών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το πρώτο από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, περιείχε ανοσοσφαιρίνη από το πρωτόγαλα βοοειδών.

Όταν τα αντιβιοτικά άρχισαν να εμφανίζονται, το ενδιαφέρον για το πρωτόγαλα εξασθένισε, αλλά, τώρα που τα στελέχη βακτηρίων έγιναν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, το ενδιαφέρον και πάλι στράφηκε στις φυσικές εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή, στο πρωτόγαλα. 

Μερικοί αθλητές χρησιμοποιούν το πρωτόγαλα για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους,  να μειώσουν το χρόνο αποκατάστασης, και γιοα την πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Τα συμπληρώματα διατροφής με πρωτόγαλα, 20 γραμμάρια την ημέρα (g/d), σε συνδυασμό με την προπόνηση για 8 εβδομάδες μπορεί να αυξήσει την οστική μάζα ελεύθερη λίπους σε άνδρες και γυναίκες. 

Τα χαμηλά επίπεδα IGF-1 σχετίζονται με την άνοια σε πολύ ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν επίσης χαμηλά επίπεδα IGF-1 που οφείλονται στον υποσιτισμό,  όπως και τα παχύσαρκα άτομα.

Τα συμπληρώματα διατροφής με πρωτόγαλα, τα οποία είναι πλούσια σε IGF-1, μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση του βάρους. Αν και ο IGF-1 δεν απορροφάται χωρίς επεξεργασία από τον οργανισμό,  διεγείρει την παραγωγή του IGF-1 όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Το πρωτόγαλα έχει επίσης αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως λακτοφερίνη και αιμοπηξίνη, που δεσμεύει τις ελεύθερες αίμες στο σώμα.

Υπεράνοσο πρωτόγαλα 

Το υπεράνοσο πρωτόγαλα είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Colostrum από τις αγελάδες με ανοσοποίηση με ένα συγκεκριμένο παθογόνο και, στη συνέχεια, συλλέγεται το πρωτόγαλα, όταν η αγελάδα γεννήσει. Έτσι δημιουργούνται αντισώματα  προς τα συγκεκριμένα παθογόνα ή αντιγόνα από την πρόκληση. Όμως, τα επίπεδα IgG στο φυσικό πρωτόγαλα για 19 ειδικά ανθρώπινα παθογόνα είναι εξίσου υψηλό στο απλό πρωτόγαλα, όπως στο υπεράνοσο πρωτόγαλα.

Πλούσια σε προλίνη πολυπεπτίδια 

Αυτά τα μικρά πεπτίδια σηματοδότησης του ανοσοποιητικού (PRPs) βρίσκονται στο πρωτόγαλα και στο πλάσμα του αίματος. Λειτουργούν ως μόρια μεταγωγής σήματος και έχουν την ικανότητα της διαμόρφωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, μετά από επίθεση από παθογόνους και καρκινικούς παράγοντες. Επίσης, τα πεπτίδια αυτά διεγείρουν την κυτταρική ανοσία. Η Colostrinin είναι ένα συμπλεγμα πλούσιο σε πολυπεπτίδια (PRP) που απομονώνεται από το βοειδές πρωτόγαλα, για τη θεραπεία της ασθένειας Alzheimer.

Τα οφέλη από το πρωτόγαλα στην υγεία

Χρησιμοποιείται, συνήθως, το πρωτόγαλα των 12 πρώτων ωρών από αγελάδες που τρέφονται βιολογικά σε βοσκότοπους, γίνεται ψυχρή επεξεργασία για να προστατευθούν τα ευαίσθητα συστατικα, το υγρο φιλτράρεται και αποστειρώνεται και η καζεϊνη και το λίπος αφαιρούνται.

Με το που πρωτοεμφανισθεί μια ασθένεια πάρτε Colostrum

-Προσφέρει άμεση προστασία σε μολύνσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

-Προσφέρει άμεση προστασία σε διάρροια λόγω ιών και βακτηριδίων.

-Προσφέρει άμεση προστασία σε μολύνσεις του στομάχου και του εντέρου.

-Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε πυρετό και σε όλες τις ασθένειες

-Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιόδους κινδύνου για ανάπτυξη λοιμώξεων, όπως το χειμώνα και σε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

-Είναι ανοσοενισχυτικό σε καρκίνο.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες.

Οι ασθένειες που προλαμβάνονται και θεραπεύονται με το Colostrum

 • Αναιμία
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Άσθμα
 • Κολίτιδα
 • Χρόνια κόπωση
 • Γρίπη
 • Βήχας
 • Χρόνιος πόνος
 • Αρθραλγίες
 • Κατάθλιψη
 • Διαβήτης, γιατί εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Καρδιακά φυσήματα
 • Νευρικές διαταραχές
 • Ψυχικές διαταραχές
 • Έλκος πεπτικό
 • Έρπητας
 • Αιμορροϊδες
 • Στρες
 • Θυρεοειδικές παθήσεις
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Καρκίνος
 • Πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από ιώσεις
 • Μείωση συμπτωμάτων κρυολογήματος και μείωση διάρκειας ίωσης
 • Μειώνει τις παρενέργειες από τα διάφορα φάρμακα
 • Προωθεί τη σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA
 • Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και καταστρέφει ιούς, βακτήρια και μύκητες.
 • Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων
 • Δρα κατασταλτικά σε όλες τις φλεγμονές
 • Έχει αντιγηραντική δράση και μειώνει τις ρυτίδες.
 • Ελαττώνει την υπερπλασία του προστάτη και προωθεί την υγεία του
 • Μειώνει τα συμπτώματα αλλεργιών
 • Ενισχύει την μνήμη και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού
 • Ενισχύει τις καύσεις
 • Βελτιώνει την μυική σύσταση του σώματος και βελτιώνει τις αθλητικες επιδόσεις
 • Αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση
 • Βοηθά στον σχηματισμό οστών
 • Προστατεύει από το Αλτσχάιμερ και θεραπεύει
 • Προστατεύει από το AIDS
 • Βελτιώνει την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος
 • Βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών
 • Έχει αντιοξειδωτική δράση
 • Προλαμβάνει τις επιπλοκές στα καρδιοαγγειακά νοσήματα
 • Προστατεύει από τα επεισόδια ινφλουέντζας καλύτερα από τον εμβολιασμό (τρεις φορές περισσότερο)
 • Προστατεύει από τα επεισόδια γρίπης καλύτερα από τον εμβολιασμό (τρεις φορές περισσότερο)
 • Το colostrum που περιέχει αντισώματα για τον ανθρώπινο rotavirus που προκαλεί διάρροια στα μικρά παιδιά δρα προστατευτικα για τη νόσο

Δοσολογία υγρού πόσιμου Colostrum

0-12 μηνών: 1/2 ml

1-2 ετών: 1 ml

2-4 ετών: 2 ml

4-6 ετών: 3 ml

6-8 ετών:ml

8-10 ετών:ml

10-12 ετών: 6 ml

Μεγαλύτεροι των 12 ετών: 8 ml

Υπάρχουν και δισκία και η δοσολογία είναι 2 δισκία καθημερινά

 


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με πρωτόγαλα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το καλύτερο πρωτόγαλα 

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο μητρικό γάλα

Η διαμάχη για τον θηλασμό

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Διάγνωση ασθενειών από το μητρικό γάλα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ