Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ύφαιμα

Ύφαιμα είναι η αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του οφθαλμού

Το ύφαιμα, ICD-10 H21.0 ή ύφαιμα της ίριδας και του βλεφαριδικού σώματος έχει πορεία οξεία και υποτροπιάζουσα.

Το μάτι διαιρείται σε ένα μικρό τμήμα πρόσθιο, μπροστά από το φακό, και ένα μεγάλο οπίσθιο τμήμα, πίσω από τον φακό.

Ύφαιμα είναι το αίμα στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού. Μπορεί να εμφανιστεί ως μια κοκκινωπή απόχρωση, ή μπορεί να εμφανιστεί ως μια μικρή λίμνη αίματος στο κάτω μέρος της ίριδας ή στον κερατοειδή χιτώνα.

Παρατηρούνται 20 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως. 


Αιτίες υφαίματος

Τα υφαίματα, συχνά, προκαλούνται από τραυματισμό, και μπορεί μερικώς ή πλήρως να παρεμποδίζουν το οπτικό πεδίο.

Οι πιο συχνές αιτίες των υφαιμάτων είναι η ενδοφθάλμια εγχείρηση, το αμβλύ τραύμα, ο τραυματισμός της οροφής της ίριδας και ο τραυματισμός των στρωματικών αγγείων. Τα υφαίματα μπορεί, επίσης, να προκύψουν αυτόματα, χωρίς τραύμα. Τα αυτόματα υφαίματα, συνήθως προκαλούνται από την ανώμαλη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων (νεοαγγείωση), τους όγκους του οφθαλμού (ρετινοβλάστωμα ή μελάνωμα ίριδος), τη ραγοειδίτιδα, ή αγγειακές ανωμαλίες (νεανική ξανθοκοκκίωμα). Πρόσθετες αιτίες αυτόματου υφαίματος είναι η ερυθρότητα της ίριδος, η μυοτονική δυστροφία, η λευχαιμία, η αιμορροφιλία, και η νόσος von Willebrand. Τα φάρμακα που προκαλούν αραίωση του αίματος, όπως η ασπιρίνη, η βαρφαρίνη, ή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ύφαιμα.


Πρόγνωση υφαίματος
Τα υφαίματα απαιτούν επείγουσα αξιολόγηση από έναν οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οπτική βλάβη.

Ένα μακροχρόνιο ύφαιμα μπορεί να οδηγήσει σε αιμοσιδήρωση και ετεροχρωμία. Η συσσώρευση αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει μία αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Κατά μέσο όρο, η αυξημένη πίεση στο μάτι παραμένει για έξι ημέρες πριν από την πτώση. Τα περισσότερα υφαίματα υποχωρούν εντός 5-6 ημερών. 


Θεραπεία υφαιμάτων
Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι να μειωθεί ο κίνδυνος επαναιμορραγίας μέσα στο μάτι, η χρώση του κερατοειδούς από το αίμα, και η ατροφία του οπτικού νεύρου.

  • Αυστηρός κλινοστατισμός
  • Θέση όρθια και ανύψωση της κεφαλής τη νύχτα. Η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού κατά περίπου 45 μοίρες, έτσι ώστε το ύφαιμα να εγκατασταθεί έξω από κάτω και να αποφευχθεί η παρεμπόδιση της όρασης. 
  • Αμφοτερόπλευρη κάλυψη των ματιών. Φορώντας ασπίδα στο μάτι κατά τις νυκτερινές ώρες, αποφεύγεται το κατά λάθος το τρίψιμο των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου που μπορεί να επιταχύνει την αιμορραγία. Ένα μπάλωμα ματιών πρέπει να φοριέται όλη την ημέρα για να προστατεύει το τραυματισμένο μάτι.
  • Μυδριατικά. Ένα στεροειδές φάρμακο ή μια σταγόνα μυδριατικού που προκαλεί διαστολή μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει την αιμορραγία της τραυματισμένης ίριδας για την αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων.
  • Μειωτικά
  • Αντιϊνωδολυτικοί παράγοντες
  • Υποτασικά του βολβού σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης
  • Καταστολή, αν και δεν είναι, συνήθως, απαραίτητη.
  • Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίλυση υφαίματος που σχετίζεται με την υψηλή πίεση που δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον καθαρισμό του προσθίου θαλάμου και την πρόληψη χρώσης του κερατοειδούς από το αίμα.
  • Εάν το μάτι πονάει μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ακεταμινοφαίνη. Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη πρέπει να αποφεύγονται, διότι αραιώνουν το αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. 

Επιπλοκές υφαίματος

Τα περισσότερα υφαίματα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Το τραυματικό ύφαιμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, περιφερικές πρόσθιες συμφύσεις, ατροφία του οπτικού νεύρου, χρώση του κερατοειδούς με αίμα, υποτροπή της αιμορραγίας και διαταραχές όρασης. Η επαναιμορραγία του υφαίματος, επιδεινώνει την οπτική λειτουργία.

Διαβάστε, επίσης,

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ