Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι αρχές της κινέζικης ιατρικής

Οι αρχές της κινέζικης ιατρικής

Η κινέζικη ιατρική δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική της Δύσης

Το ”Ταό” είναι κάτι απόμακρο που απλώνεται παντού και αγκαλιάζει τα πάντα και για την υγεία σημαίνει προσαρμογή στη φύση και εναρμονισμένο τρόπο ζωής.

Το σύμπαν είναι μια αδιαίρετη ενότητα και μέσα σε αυτή το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό αποτελούν τις κατευθυντήριες αρχές.

Ένα ρεύμα κυλάει στο ανθρώπινο σώμα, το αίμα το οποίο σχετίζεται με το Γιν και το Γιανγκ.

Το Γιν και το Γιανγκ είναι οι δίδυμες δυνάμεις που ρυθμίζουν το σύμπαν και παρέχουν ενέργεια.

Το Γιανγκ είναι η θετική ενέργεια, η αρσενική, που παράγει φως, ζέστη και πληρότητα.

Το Γιν είναι η αρνητική, θηλυκή ενέργεια, η δύναμη του σκοταδιού, του κρύου και της κενότητας. Και τα δύο αυτά ασκούν έλεγχο πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από 2 διαφορετικά συστήματα που λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο: Τον διεγέρτη που είναι το συμπαθητικό σύστημα και τον συντηρητή που είναι το παρασυμπαθητικό σύστημα. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα παίζει μεγάλο ρόλο στην πρόκληση ασθενειών. Όπως, όταν ταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στο Γιν και στο Γιανγκ. Αν το Γιανγκ είναι επικρατέστερο το σώμα είναι θερμότερο, οι πόροι κλείνουν, ο ασθενής αναπνέει βαριά και λαχανιάζει, ο πυρετός αυξάνεται, ο ουρανίσκος ξεραίνεται και το άτομο είναι σε υπερένταση και οξύθυμο. Τότε, η διάγνωση μπορεί να είναι η υπερλειτουργία του συμπαθητικού διεγέρτη και του θυρεοειδούς αδένα.

Η επιφάνεια του σώματος είναι το Γιανγκ και το εσωτερικό το Γιν. Το Γιανγκ είναι στο πίσω μέρος, ενώ το Γιν στο μπροστινό μέρος του σώματος.

Το Γιν είναι τα πέντε σπλάχνα: συκώτι, καρδιά, σπλήνας, πνεύμονες και νεφρά.

Το Γιανγκ είναι τα έξι σπλάχνα: χοληδόχος κύστη, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο και ουροδόχος κύστη.

Επίσης, οι ασθένειες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου είναι στο Γιανγκ και οι ασθένειες του χειμώνα και της άνοιξης στο Γιν.

Η καρδιά είναι το Γιανγκ μέσα σε Γιανγκ.

Οι πνεύμονες είναι Γιν μέσα σε Γιανγκ.

Το συκώτι είναι Γιανγκ μέσα σε Γιν.

Ο σπλήνας είναι Γιν μέσα σε Γιν.

Και ο σφυγμός ελέγχεται από το Γιν και το Γιανγκ.

Το Γιν προσπαθεί να στραφεί προς τα μέσα και το Γιανγκ προς τα έξω, σαν ιδρώτας. Η αύρα του Γιαγκ τρέφει το νου κι επηρεάζει τους μυς. Αν το άνοιγμα και το κλείσιμο των πόρων δεν γίνεται σωστά, θα αρχίσει να μπαίνει η αύρα του κρύου. Θα εμφανιστούν οιδήματα και πληγές. Μετά εξασθενίζει και η αύρα των αγγείων και εμφανίζονται φοβίες και άγχος και προκαλούνται πληγές και όγκοι. Αν ο ιδρώτας δεν βγει, το σώμα εξαντλείται, η αύρα διαλύεται και τα σημεία πίεσης κλείνουν.

Αν επιπρόσθετα το Γιαγκ υπερισχύει η αύρα του Γιαγκ και οι πόροι είναι κλειστοί καταστρέφεται και κινδυνεύουν οι μυς και τα οστά.

Αν το Γιν γίνει ισχυρό, συμβαίνουν κρυάδες και ο ασθενής ιδρώνει ακατάπαυστα.

Ο σκοπός είναι ένας ασθενής να καταφέρει να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στο Γιν και το Γιανγκ.

Το Γιν αποθηκεύει τη ζωτική ενέργεια της ζωής και το παρασυμπαθητικό σύστημα βοηθάει στην ανοικοδόμηση του σώματος, ελέγχει την πέψη και αποθηκεύει ενέργεια και συστατικά.

Το Γιανγκ προστατεύει το σώμα από εξωτερικές επιδράσεις και πρέπει να διατηρείται σε δυναμική κατάσταση.

Μόνο αν η αύρα του Γιν και η αύρα του Γιανγκ ειναι υγιείς και ισορροπημένες και υπάρχουν σε ειρηνική αλληλεπίδραση, τότε ο νους και το σώμα του ανθρώπου είναι σε σωστή τάξη.


Γιν και Γιανγκ

Η θεωρία του γιν και του γιανγκ υποστηρίζει ότι όλα τα πράγματα έχουν δύο αντίθετες πλευρές, γιν και γιανγκ, που είναι τόσο απέναντι και ταυτόχρονα τόσο αλληλοεξαρτώμενες. 

Οτιδήποτε κινείται, είναι ζεστό, φωτεινό και υπερκινητικό είναι γιανγκ, και οτιδήποτε είναι ήρεμο, κρύο, σκοτεινό και μειωμένο είναι γιν.

Αυτά τα δύο αντίθετα δεν είναι σταθερά, αλλά είναι σε συνεχή κίνηση, σαν τον κιρκαδικό ρυθμό.

Κάθε όργανο έχει ένα στοιχείο του yin και του yang μέσα σε αυτό. Οι ιστολογικές δομές και τις θρεπτικές ουσίες είναι γιν, και οι λειτουργικές δραστηριότητες είναι γιανγκ. 


Τα κανάλια της ροής της ενέργειας

Τα κανάλια είναι η εκπροσώπηση των οργάνων του σώματος και είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή της ροής του τσι και του αίματος σε όλο το σώμα. Η ροή του τσι μπορεί να διαταραχθεί από άμεση βλάβη στα κανάλια, όπως από το τραύμα, ή από μια εσωτερική ανισορροπία του γιν και του γιανγκ μέσα στο σώμα.

Η κεντρική αρχή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής είναι να διαγνώσει την αιτία της εσωτερικής ασθένειας, ή την γιν γιανγκ ανισορροπία εντός του σώματος, και, με τη χρήση των σχετικών σημείων βελονισμού, να διορθώσει την ροή του τσι στα κανάλια και, επομένως να θεραπεύσει τη νόσο. Τα σημεία βελονισμού που βρίσκονται στα κανάλια έχουν άμεση επίδραση στη ροή του τσι μέσω των καναλιών, καθώς επίσης και στα εσωτερικά όργανα.


Οι λειτουργίες των Zang Οργάνων
-Xin-καρδιά
Κυριαρχεί στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν λειτουργεί σωστά οι ιστοί και τα όργανα είναι καλά διαποτισμένα και τρέφονται, αλλά όταν δυσλειτουργεί υπάρχει προκάρδιο άλγος, κυάνωση και ισχαιμία. Αυτή η ασθένεια οφείλεται σε «στασιμότητα του αίματος της καρδιάς».

Η καρδιά ‘κρατά’ το μυαλό. Κανονικά υπάρχει καθαρό μυαλό, φυσιολογική νοοτροπία, φυσιολογικός ύπνος και μια καλή μνήμη, αλλιώς υπάρχει αϋπνία ή υπνηλία, αμνησία και  ψυχική διαταραχή, διότι η Xin-καρδιά αδυνατεί να «κρατήσει» το μυαλό.

Η Xin-καρδιά ελέγχει τη γλώσσα. Κανονικά η γλώσσα είναι κοκκινωπή, υγρή, και κινείται ελεύθερα. Όταν η γλώσσα έχει έλκη, είναι πρησμένη ή γίνεται μοβ-κόκκινη, υπάρχει δυσλειτουργία της καρδιάς.

-Gan-ήπαρ

Το Gan-ήπαρ είναι το κύριο γιανγκ όργανο του σώματος. Όταν αυτό δυσλειτουργεί υπάρχει ισχαιμία, ζάλη, αίσθημα κακουχίας, ανώμαλη εμμηνόρροια και αιμορραγία. Το συκώτι βοηθάει στην ελεύθερη ροή του αίματος και του τσι μέσα από το σώμα, ιδιαίτερα την πέψη και την απαλλαγή της χολής. Όταν αυτό έχει πρόβλημα υπάρχει ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, ανορεξία, διάταση της κοιλιάς και ίκτερος.

Το συκώτι ελέγχει το jin που διέπει το μυϊκό τόνο. Όταν αυτή η λειτουργία είναι διαταραγμένη υπάρχει μυϊκός σπασμός, συσπάσεις και οπισθότονος. 

Το ήπαρ συνεισφέρει στη φυσιολογική όραση και τη φυσιολογική κίνηση των ματιών. Όταν αυτή η λειτουργία είναι διαταραγμένη υπάρχει κακή όραση, τύφλωση νύχτας, νυσταγμός και μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών.

-Pi-σπλήνας
Ρυθμίζει τη μεταφορά και μετατροπή της τροφής, δηλαδή την πέψη. Όταν η πέψη είναι ανώμαλη υπάρχει ανορεξία, διάταση της κοιλίας, διάρροια, απίσχναση, κόπωση και οίδημα. Αυτό οφείλεται στην «ανεπάρκεια του τσι του pi-σπλήνα».

Η σπλήνα βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, αλλά όταν αυτή η λειτουργία αποτυγχάνει υπάρχει εξαγγείωση του αίματος,  χρόνια υποτροπιάζουσα αιμορραγία και μώλωπες.

Η pi-σπλήνα κυριαρχεί στους μυς. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά ελέγχει  την μυϊκή μάζα. Κανονικά δεν υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας, αλλά όταν υπάρχει  υποσιτισμός οι μύες γίνονται αδύναμοι.

Η pi-σπλήνα διατηρεί την όρεξη, την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης και τα χείλη είναι κόκκινα και υγρά.

Επιπλέον, το τσι της pi-σπλήνας διατηρεί τα εσωτερικά όργανα στην φυσιολοιγική τους θέση.

-Fei-πνεύμονες

Αναλαμβάνουν την αναπνοή. Κανονικά η αναπνοή κρατάει τους ιστούς  καλά οξυγονωμένους. Όταν αυτή η λειτουργία αποτυγχάνει η αναπνοή είναι διαταραγμένη, υπάρχει βήχας, δύσπνοια, ρηχή αναπνοή και ανοξία. 

Οι πνεύμονες ελευθερώνουν και ρυθμίζουν την διέλευση του νερού. Η λειτουργία αυτή καλύπτει τη μεταφορά και τη διανομή των θρεπτικών στοιχείων και νερού, την έκκριση του ιδρώτα και την απέκκριση των ούρων. Ασυνήθιστα θα υπάρξει υπερβολική εφίδρωση ή ανιδρωσία, οίδημα και δυσκολία στην ούρηση λόγω «απόφραξης της διόδου του νερού».

Οι πνεύμονες κυριαρχούν στα μαλλιά και το δέρμα. Κανονικά το δέρμα είναι στιλπνό, τα μαλλιά στιλπνά, και η εφίδρωση είναι φυσιολογική. Σε δυσλειτουργία των πνευμόνων το δέρμα είναι τραχύ, τα μαλλιά ξηρά και μαραμένα και το δέρμα είναι «χαλαρό». Αυτή η χαλαρότητα ανοίγει τους πόρους και αυξάνει την ευαισθησία στην εισβολή σε παθογόνους παράγοντες.

Οι πνεύμονες διατηρούν την μύτη είναι ανοιχτή και υπάρχει μια οξεία αίσθηση της όσφρησης. Σε ανωμαλίες υπάρχει ανοσμία, επίσταξη και  πυρετός.

-Shen-νεφροί

Οι Shen-νεφροί είναι το κύριο γιν του σώματος. Κυριαρχούν στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Σε δυσλειτουργία τους υπάρχει υπάρχει απώλεια της αναπαραγωγικής λειτουργίας, καθυστέρηση της ανάπτυξης, αδυναμία ανάπτυξης και πρόωρη άνοια.

Οι νεφροί ρυθμίζουν την παραγωγή μυελού,  κυριαρχούν στα οστά και στην παραγωγή του αίματος. Όταν λειτουργούν σωστά οι νεφροί ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος έχουν αναπτυχθεί πλήρως, τα οστά είναι ισχυρά και το αίμα επαρκές. Σε δυσλειτουργία τους θα υπάρξουν ζάλη, εμβοές, αϋπνία, κακή μνήμη και κόπωση. Τα οστά θα είναι αδύναμα και εύθραυστα και το αίμα θα είναι ανεπαρκές. 

Το Shen-νεφρών ελέγχει το νερό του σώματος. Αυτό συνεπάγεται φυσιολογική παραγωγή των ούρων και ούρηση. Σε δυσλειτουργία θα υπάρξει ολιγουρία ή ανουρία, οίδημα, δυσκολία στην ούρηση, πολυουρία, ενούρηση και ακράτεια. 

Οι νεφροί ρυθμίζουν την πρόσληψη του καθαρού τσι (αέρα) και σε βλάβη υπάρχει συριγμός, αλλά και την ακοή και σε βλάβη υπάρχουν εμβοές, απώλεια ακοής, ακόμη και κώφωση.

-Περικάρδιο
Περικλείει και προστατεύει την καρδιά.

Οι λειτουργίες των Fu οργάνων

-Το λεπτό έντερο
Το λεπτό έντερο συνδέεται με την Xin-καρδιά. Το λεπτό έντερο δέχεται και αφομοιώνει τα τρόφιμα από το στομάχι. Απορροφά το καθαρό μέρος και το διανέμει σε όλο το σώμα, και τα απόβλητα πηγαίνουν στο παχύ έντερο. Αυτή η λειτουργία του λεπτού εντέρου ανήκει στην λειτουργία μετασχηματισμού και μεταφοράς του pi-σπλήνα.

-Η χοληδόχος κύστη
Η χοληδόχος κύστη συνδέεται με το Gan-ήπαρ. Αποθηκεύει και αποβάλλει τη χολή. Η αποβολή της χολής από το χοληδόχο κύστη είναι στενά συνδεδεμένη με τη λειτουργία απελευθέρωσης του Gan-ήπατος και η δυσλειτουργία προκαλεί ίκτερο.

-Το στομάχι
Το στομάχι συνδέεται με το pi-σπλήνα. Το στομάχι αφομοιώνει τα τρόφιμα, τη διαβίβασή τους στο λεπτό έντερο και μια ανεπάρκεια του τσι του στομάχου προκαλεί δυσπεψία, επιγάστριο άλγος και παλινδρόμηση του στομάχου. Όταν το τσι του στομάχου ανεβαίνει στη συνέχεια εμφανίζονται ναυτία, καούρα, έμετος, λόξυγγας και μετεωρισμός.

-Το παχύ έντερο
Το παχύ έντερο συνδέεtai με τον Fei-πνεύμονα. Το παχύ έντερο απορροφά το υπόλειμμα του λεπτού εντέρου  και τελικά το υπόλοιπο της τροφής γίνεται περιττώματα. Διαταραχή της λειτουργίας αυτής οδηγεί σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

-Η ουροδόχος κύστη

Η ουροδόχος κύστη συνδέεται με το Shen-νεφρό. Η κύστη στη συνέχεια αποβάλλει τα ούρα από το σώμα.

-Sanjiao
Στην κινεζική η λέξη  sanjiao σημαίνει τρεις κοιλότητες. Η Xin-καρδιά και ο Fei-πνεύμονας είναι στο ανώτερο Jiao (το στήθος), και το τσι μεταφέρει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος, προκειμένου να θρέψει το σώμα. Η pi-σπλήνα και το στομάχι είναι στη μέση του Jiao (το επιγάστριο) και αφομοιώνει και απορροφά τα τρόφιμα. Το Shen-νεφρών και της ουροδόχου κύστης είναι στο κάτω Jiao (το υπογάστριο) και ελέγχει το μεταβολισμό του νερού και την αποθήκευση και την απέκκριση του νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρεις κοιλότητες του σώματος προορίζονται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος.

-Ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος είναι το μεγενθυμένο μέρος του νωτιαίου μυελού. Το Shen-νεφρού παράγει το μυελό που γεμίζει τον εγκέφαλο. Εάν η ουσία του Shen-νεφρού υπολειτουργεί, τότε υπάρχει ανεπαρκής μυελός για τον εγκέφαλο. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική η λειτουργία του νου περιλαμβάνεται σ ‘αυτήν της Xin-καρδιάς.

Η μήτρα

Η λειτουργία της μήτρας είναι να ελέγχει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την ανάπτυξη του εμβρύου και να θρέφει το έμβρυο. Το τσι και το αίμα των καναλιών περνάει στη μήτρα μέσω των Chong και των ren καναλιών, έτσι ώστε το τσι του σώματος είναι σε θέση να επηρεάσει τη ροή και την κανονικότητα του έμμηνου κύκλου.

Το Τσι, το αίμα και τα υγρά του σώματος
Το Qi, το αίμα και τα υγρά του σώματος είναι σημαντικές ουσίες και τις δομές του σώματος. Μπορούν να διατηρήσουν τις ζωτικές δραστηριότητες και να θρέψουν το σώμα, διατηρώντας έτσι τις λειτουργίες των ιστών, των οργάνων και των καναλιών σε καλή κατάσταση. Η παραγωγή και η κυκλοφορία του τσι και το αίμα εξαρτάται, επίσης, από την υγεία των ιστών και οργάνων που τρέφονται από αυτές τις ουσίες. Το Qi είναι μια σύνθετη έννοια και αναφέρεται σε ουσίες, όσο και στη λειτουργία. Το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και οι θρεπτικές ουσίες, είναι γενικά γνωστό, ως υλικό τσι, και η ύπαρξη του υλικού τσι φαίνεται από τη λειτουργική δραστηριότητα των διαφόρων οργάνων. Η λειτουργία ενός οργάνου εξαρτάται από το τσι αυτού του οργάνου.

-Το Zhong τσι
Το Zhong τσι βρίσκεται, κυρίως, στο στήθος. Τρέφει τις δομές και τις λειτουργίες του Xin-καρδιάς και του Fei-πνευμόνων.

-Το θρεπτικό τσι

Το θρεπτικό τσι κυκλοφορεί στα κανάλια και κυρίως τα σπλάχνα.

-Το αμυντικό τσι

Αμυντικό τσι είναι στους μυς και το δέρμα. Κυκλοφορεί έξω από τα κανάλια, στον υποδόριο ιστό, και προστατεύει το σώμα από εισβολή παθογόνων.

-Αίμα

Τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα αφομοιώνονται από το pi-σπλήνα και το στομάχι και στη συνέχεια μεταφέρονται στην Xin-καρδιά και στους Fei-πνεύμονες και μετατρέπονται σε κόκκινο (οξυγονωμένο) αίμα με τσι. Η ουσία του Shen-νεφρού παράγει μυελό των οστών και κάνει  πέψη των τροφίμων για την παραγωγή του αίματος.

Το Qi του Shen-νεφρού προωθεί την πέψη με το pi-σπλήνα, το οποίο με τη σειρά του ενισχύει την Xin-καρδιά και τους Fei-πνεύμονες. Ως εκ τούτου, αυτή η αλληλεπίδραση προωθεί την αιμοποίηση.

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ τσι και του αίματος. Ο σχηματισμός και η κυκλοφορία του αίματος εξαρτάται από το τσι, ενώ ο σχηματισμός και την διανομή του qi, καθώς και η υγεία των διαφόρων οργάνων του σώματος, εξαρτάται από την επαρκή τροφή από το αίμα. Αν η ροή του αίματος ”λιμνάζει” η κυκλοφορία του τσι είναι «καθυστερημένη» και, αντιστρόφως, αν η κυκλοφορία του τσι είναι «καθυστερημένη», τότε η ροή του αίματος «λιμνάζει».

-Τα υγρά του σώματος

Τα υγρά του σώματος σχηματίζονται από τα τρόφιμα και τα πόσιμα υγρά. Υπάρχουν στο αίμα, τους ιστούς, και όλα τα ανοίγματα του σώματος και τις κοιλότητες.

Παθογένεση της νόσου

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική διάφορα στοιχεία και άλλοι παράγοντες προκαλούν ασθένειες. Αυτοί είναι γνωστοί ως παθογόνοι παράγοντες ή παθογόνα. Φυσιολογικά, το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να αντισταθεί στα παθογόνα και να διατηρήσει μια υγιή ισορροπία μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντος. Η ικανότητα αυτή είναι συνάρτηση του φυσιολογικού Qi, ειδικά του αμυντικού qi.
Η ασθένεια αναπτύσσεται λόγω του ότι το  τσι δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην επίθεση του παθογόνου τσι. Αν το παθογόνο τσι κατακλύζει το φυσιολογικό τσι, στη συνέχεια, συμβαίνει μια ασθένεια.


Παθογόνοι παράγοντες
Αυτοί χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες: εξωγενή παθογόνα, ψυχικά παθογόνα και διάφορα παθογόνα.
-Τα εξωγενή παθογόνα

Αυτά αναφέρονται στον άνεμο, το κρύο, ζέστη του καλοκαιριού, την υγρασία, την ξηρότητα και την θερμότητα (φωτιά, ζεστασιά). Οι ασθένειες που προκαλούνται από αυτά τα παθογόνα περιλαμβάνουν τις περισσότερες ιογενείς, βακτηριακές και πρωτοζωικές ασθένειες και μερικές “αλλεργικές”,  όπως κνίδωση.

Το κρύο και η υγρασία προσβάλλουν το φυσιολογικό τσι και εισβάλουν στο pi του σπλήνα, προκαλώντας συμπτώματα της νόσου, όπως ανορεξία, κοιλιακή διάταση, πόνο, διάρροια κρύα άκρα,  λευκή γλώσσα και βαθύ νηματώδη παλμό.

Ο άνεμος προκαλεί ανώμαλη κίνηση των άκρων, όπως σπασμούς ή συσπάσεις, κνίδωση ή αρθραλγία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και συνήθως, είναι πυρετός, εφίδρωση, κεφαλαλγία και μια φαγούρα στο λαιμό.

Η εισβολή του κρύου θα καταναλώσει το γιανγκ προκαλώντας συστολή των καναλιών και των αιμοφόρων αγγείων, και ως εκ τούτου μια κακή κυκλοφορία του τσι και του αίματος. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, μια απέχθεια του κρύου, υποϊδρωσία, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και σπασμός, και περιστασιακά κυάνωση στους μυς και το δέρμα και παγωμένο ώμο.

Η ζέστη του καλοκαιριού βλάπτει το γιν και μπορεί να εξελιχθεί και να επηρεάσει το επίπεδο της συνείδησης. Τα συμπτώματα είναι η υπερβολική θερμότητα του σώματος, η έντονη εφίδρωση, η δίψα, η ξηροστομία, το κόκκινο ξηρό δέρμα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, το παραλήρημα και η θερμοπληξία. Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ζάλη, ναυτία, ένα αποπνικτικό αίσθημα στο στήθος και γενική αδιαθεσία.

Η υγρασία προκαλει ένα γενικευμένο βαρύ συναίσθημα που συνδέεται με διάταση, ζάλη και ένα βαρύ κεφάλι, γενική αδιαθεσία και ένα αποπνικτικό αίσθημα στο στήθος. Ο ασθενής μπορεί, επίσης, να παραπονείται για κοιλιακή διόγκωση και μια εξιδρωματική και παρατεταμένη ασθένεια του δέρματος.

Η ξηρότητα προκαλεί δυσφορία στη μύτη, το στόμα και το λαιμό, μια τραχύτητα του δέρματος, ή ένα βήχα με λιγοστά πτύελα και ενδεχομένως αιμόπτυση. Η φυματίωση αποτελεί ένα παράδειγμα της ξηρότητας ως παθογόνου.

Με τη θερμότητα το γιν μπορεί να καταστραφεί και αυτό θα επηρεάσει το επίπεδο της συνείδησης. Είναι σχεδόν πάντα οξείες λοιμώξεις. Ο ασθενής μπορεί να έχει υψηλό πυρετό, ρίγος, δίψα, ανησυχία, ευερεθιστότητα και έντονη εφίδρωση.

-Τα ψυχικά παθογόνα

Αυτά είναι  ο θυμός, το άγχος, η θλίψη, ο φόβος και ο τρόμος.

Ο υπερβολικός φόβος και τρόμος τραυματίζει την Xin-καρδιά. Αυτό προκαλεί αίσθημα παλμών, αϋπνία, ευερεθιστότητα, άγχος και ψυχική ανωμαλία.

Η υπερβολική οργή προκαλεί δυσλειτουργία του Gan-ήπατος. Αυτό προκαλεί πόνο και διόγκωση στο υπογάστριο, μη φυσιολογική έμμηνο ρύση, η κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

Η υπερβολική θλίψη, το άγχος και η πολύ σκέψη προκαλούν δυσλειτουργία του pi-σπλήνα και του στομάχου. Αυτό προκαλεί ανορεξία και ένα αίσθημα πληρότητας ή διάτασης μετά τα γεύματα.

Η υπερβολική θλίψη, το άγχος και ο θυμός προκαλεί κακή κυκλοφορία του τσι και του αίματος. Εάν υπάρχει επιβράδυνση του τσι και στασιμότητα του αίματος, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν όγκο.

-Διάφορα παθογόνα

Η υπερφαγία, ή τα πάρα πολύ άψητα ή κρύα φαγητά, μειώνουν τη λειτουργία του pi-σπλήνα  και προκαλείται ναυτία, εμετός,  καούρα, παλινδρόμηση και διάρροια, δυσπεψία, γαστρίτιδα και εντερίτιδα.

Το πολύ αλκοόλ και η περίσσεια λιπαρών ή τα ζεστά, πικάντικα φαγητά παράγουν υγρασία και θερμότητα, ή φλέγμα και  θερμότητα, στο pi-σπλήνα και το στομάχι. Έτσι υπάρχει δυσπεψία, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπέρταση, εντερίτιδα, γαστρίτιδα, κίρρωση, καρκίνος ή ισχαιμική καρδιακή νόσος. Όλα αυτά σχετίζονται με διατροφικές συνήθειες.

Η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής, ή η έλλειψη κάποιου απαραίτητου υλικού σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό. Αυτό οδηγεί σε μια ανεπάρκεια του τσι και του αίματος που προκαλεί απίσχνανση, κόπωση, αίσθημα παλμών και μερικές φορές κώμα.

Η πρόσληψη μολυσμένων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του pi-σπλήνα και του στομάχου, και να προκαλέσει εντερικές λοιμώξεις και διάφορες παρασιτικές ασθένειες.

Η υπερβολική σωματική εργασία οδηγεί σε ατονία, απίσχνανση, αίσθημα παλμών και ζάλη.

Η ανεπαρκής σωματική άσκηση προκαλεί κακή κυκλοφορία, ατροφία μυών, μαλακά οστά και παχυσαρκία. Αυτό μειώνει την αντίσταση του σώματος στην ασθένεια.

Η στάση του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιμορραγία, θρόμβους, εκχυμώσεις ή πετέχειες, όγκο, σπληνομεγαλία ή ηπατομεγαλία.

Τα φλέγματα σχηματίζονται όταν ο μεταβολισμός του νερού είναι διαταραγμένος και συμβαίνει συσσώρευση πλεονάζοντος νερού, στη συνέχεια, μετατρέπεται σε φλέγμα και προκαλεί βήχα, δύσπνοια και πολλά πτύελα και διάταση της κοιλιάς, ήχο από πτύελα στο λαιμό και εγκεφαλικό επεισόδιο, με ημιπληγία, μούδιασμα των άκρων και δυσκολία στην ομιλία, όπως σε εγκεφαλικό επεισόδιο και διόγκωση λεμφαδένων.


Διαφοροδιάγνωση νόσων στην κινεζικη ιατρική

Oι ασθένειες είναι είτε εξωτερικές ή εσωτερικές. Εάν ένα παθογόνο, όπως το κρύο, εισβάλλει στο σώμα, τότε μπορεί να είναι επιφανειακή ή εξωτερική, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή μπορεί να είναι βαθιά ή εσωτερική, όπως η σηψαιμία. Συνήθως, οι ασθένειες οι εξωτερικές εκδηλώνονται με ήπιο πυρετό, πονοκέφαλο και γενικευμένους πόνους. Οι εσωτερικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από υψηλό πυρετό, δίψα, ανησυχία, παραλήρημα, έμετο, διάρροια και μοβ-κόκκινη γλώσσα, με ένα λευκό ή κίτρινο επίχρισμα.

Η νόσος μπορεί να οφείλεται στο κρύο ή τη θερμότητα. Οι ασθένειες της θερμότητας δείχνουν σημεία μιας οξείας λοίμωξης ή εντερική απόφραξη, ενώ οι ασθένειες του κρύου έχουν πιο χρόνιο χαρακτήρα. Οι ασθένειες του κρύου χαρακτηρίζονται από μια απέχθεια του κρύου, ωχρότητα, χαλαρά κόπρανα, πολυουρία, λευκή γλώσσα με λευκό επίχρισμα, και έναν αργό ή βαθύ και νηματώδη παλμό. Οι ασθένειες της θερμότητας εμφανίζονται με πυρετό, απέχθεια της θερμότητας, δίψα, κόκκινο πρόσωπο, δυσκοιλιότητα, ολιγουρία, και μια κόκκινη γλώσσα με κίτρινο επίχρισμα και ταχυκαρδία.

Οι ασθένειες μπορεί να είναι Xu ή shi: Οι παθήσεις του Xu έχουν, συνήθως, πιο χρόνιο χαρακτήρα και οφείλονται στην ανεπάρκεια είτε του γιν ή γιανγκ μέσα στο σώμα. Οι ασθενής είναι  χλωμοί, αδυνατισμένοι, έχουν ένα αίσθημα παλμών και η γλώσσα είναι κόκκινη με λευκό ή κίτρινο επίχρισμα, και υπάρχει ένας παλμός Xu. Οι παθήσεις του shi είναι συχνά πιο οξείες και οφείλονται σε περίσσεια του γιν ή γιανγκ μέσα στο σώμα. Αυτό εκδηλώνεται με ευερεθιστότητα, διάταση και πληρότητα της το στήθος και την κοιλιά, λιγοστά ούρα και δυσουρία, κόκκινη ή άσπρη γλώσσα με ένα κίτρινο ή λευκό επίχρισμα, και μ’έναν shi ή ισχυρό παλμό.


Μέθοδοι διάγνωσης στην κινέζικη ιατρική

Ένα κόκκινο πρόσωπο εμφανίζεται με εμπύρετες ασθένειες, ένα χλωμό πρόσωπο οφείλεται σε αναιμία ή ασθένειες Xu, ένα κίτρινο πρόσωπο εμφανίζεται σε ίκτερο και ένα μωβ πρόσωπο εμφανίζεται σε ανοξία, έντονο πόνο ή στασιμότητα του αίματος.

Σε ένα παχύσαρκο άτομο υπάρχει μια χρόνια ανεπάρκεια του τσι με ύπαρξη φλεγμάτων, ενώ σε ένα αδυνατισμένο πρόσωπο υπάρχει υπερδραστηριότητα της φωτιάς λόγω της ανεπάρκειας του γιν.

Παράλυση των άκρων δείχνει ανεπάρκεια του τσι και το αίμα με μπλοκάρει τα κανάλια.

Οι σπασμοί συχνά οφείλονται σε μια εισβολή των καναλιών από τον άνεμο, λόγω της ανεπάρκειας του γιν.

Μια φυσιολογική γλώσσα έχει ένα ροζ χρώμα.

Μια ανoιχτόχρωμη γλώσσα σημαίνει ανεπάρκεια του τσι και του αίματος,  εισβολή του κρύου, και του Xu του γιανγκ.

Μια κόκκινη γλώσσα δείχνει ασθένειες που οφείλονται σε θερμότητα ή εσωτερικές ασθένειες θερμότητας λόγω Xu του γιν.

Μια μωβ-κόκκινη γλώσσα δείχνει οξείες ασθένειες της θερμότητας όταν η θερμότητα έχει μεταδοθεί από το εξωτερικό του σώματος προς το εσωτερικό, για παράδειγμα στην σηψαιμία. Μπορεί, επίσης, να δείχνει ασθένειες που εξαντλούνται τα σωματικά υγρά, προκαλώντας υπερδραστηριότητα του Yang που οφείλεται σε ανεπάρκεια του γιν, για παράδειγμα σε προxωρημένο καρκίνο.

Μια μωβ γλώσσα  σημαίνει επιβράδυνση του τσι και στασιμότητα του αίματος, με κρύο λόγω Xu του γιανγκ, για παράδειγμα ισχαιμική καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Μια μεγάλη πλαδαρή γλώσσα δείχνει ασθένειες Xu του τσι και Xu του γιανγκ, για παράδειγμα, χρόνια εντερίτιδα. Αν υπάρχουν ιώδεις-κόκκινες κηλίδες στη γλώσσα, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εισβολή της θερμότητας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν  γεωγραφική γλώσσα. Οι ραβδώσεις επί της γλώσσας δείχνουν υπερδραστηριότητα της φωτιάς που προκαλεί η κατανάλωση των υγρών του σώματος και αυτό παρατηρείται συχνά μετά από μολυσματικές ασθένειες.

Η άκαμπτη και τρεμουλιαστή γλώσσα συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές και δείχνει διαταραχή του νου με φλέγμα και  θερμότητα, ή ανεπάρκεια του yin του GAN-ήπατος.

Ένα λευκό επίχρισμα στη γλώσσα δείχνει στασιμότητα των τροφίμων, για παράδειγμα, δυσπεψία.

Ένα λευκό λιπαρό επίχρισμα δείχνει εισβολή από το κρύο και την υγρασία, ή φλέγμα, για παράδειγμα χρόνια βρογχίτιδα.

Μια λευκή σκόνη που μοιάζει με επικάλυψη δείχνει εισβολή από τυφοειδή πυρετό.

Ένα κίτρινο επίχρισμα υποδεικνύει χρόνια δυσπεψία.

Μια λεπτή κίτρινη επίστρωση δείχνει εισβολή του Φέι-πνεύμονα από τον άνεμο και τη θερμότητα, για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα/

Μια λιπαρό κίτρινο επίχρισμα δείχνει την εσωτερική υγρασία και τη θερμότητα, ή φλέγμα και  θερμότητα, για παράδειγμα, βακτηριακή δυσεντερία ή ένα απόστημα του πνεύμονα.

Ένα καφέ κίτρινο επίχρισμα δείχνει τη συσσώρευση της θερμότητας στο έντερο που καταστρέφει το γιν, για παράδειγμα, λοιμώδη νοσήματα του εντέρου.

Ένα κίτρινο επίχρισμα της γλώσσας μπορεί επίσης να προκαλείται από το κάπνισμα.

Ένα γκρι-μαύρο επίχρισμα δείχνει υπερβολικό κρύο λόγω Xu του γιανγκ, και αυτό συμβαίνει σε ορισμένους τύπους δυσπεψίας.

Ένα γκριζωπό-μαύρο ξηρό επίχρισμα δείχνει εξάντληση των υγρών του σώματος που οφείλεται σε υπερβολική θερμότητα, για παράδειγμα, την αφυδάτωση.

Ένα ξεφλούδισμα της επικάλυψης, όταν το επίχρισμα της γλώσσας μερικώς ή πλήρως αποκολλάται από τη γλώσσα δείχνει μια ακραία ανεπάρκεια του γιν, για παράδειγμα, στα τελευταία στάδια του καρκίνου.

Στηθοσκόπηση

Μιλώντας με μια αδύναμη φωνή υποδεικνύει παθήσεις του Xu  και η ηχηρή ομιλία δείχνει shi ασθένειες. Μια μερική απώλεια της συνείδησης σημαίνει ότι η θερμότητα και το καλύπτουν την καρδιά. Μιλώντας ένας ασθενής με τον εαυτό του σημαίνει ότι υπάρχει μια διαταραχή του νου, και η ακατάπαυστη ομιλία συχνά σημαίνει ότι τα κανάλια έχουν μπλοκαριστεί από τον άνεμο και το φλέγμα.

Η  δύσπνοια και υπερβολική εφίδρωση δείχνει Xu του τσι, και προβλήματα Xin-καρδιάς και Fei-πνευμόνων.

Η βαριά αναπνοή, με παραγωγικό βήχα, υποδεικνύει μια shi ασθένεια του Fei-πνεύμονα λόγω της συσσώρευσης του φλέγματος και θερμότητας.

Ένα βαρύς βήχας προκαλείται από την εισβολή της Φέι-πνευμόνων με αέρα και κρύο, ή η συσσώρευση του κρύου στον Φέι-πνεύμονα. Ένα δυνατός βήχας δείχνει προσβολή από τον άνεμο και τη θερμότητα, ή φλέγμα και θερμότητα του Φέι-πνεύμονα.

Ένας βήχας με ελάχιστα πτύελα συχνά προκαλείται από μια χρόνια Xu του γιν του Φέι-πνευμόνων, για παράδειγμα σε φυματίωση.

Μια αποκρουστική μυρωδιά δείχνει μια ασθένεια shi φύσης (μόλυνση).

Μια ελαφριά μυρωδιά δείχνει μια ασθένεια Xu φύσης, για παράδειγμα λιγοστά κόκκινα ούρα με μια αποκρουστική μυρωδιά δείχνουν μια ζεστή shi-ασθένεια, όπως κυστίτιδα, ενώ ακατάσχετα ούρα υποδεικνύουν μια νόσο κρύου Xu, όπως ο άποιος διαβήτης.

Το ιατρικό ιστορικό ιστορικό έχει, επίσης, μεγάλη σημασία στην κινέζικη ιατρική.

Ο παλμός παρέχει  πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας

Ένας επιφανειακός παλμός παρατηρείται στα πρώτα στάδια των ασθενειών που προκαλούνται από εξωγενή παθογόνα, όπως λοιμώξεις.

Ένας βαθύς παλμός εμφανίζεται σε εσωτερικές νόσους όπως σε σπειραματονεφρίτιδα.

Ένας αργός παλμός  (λιγότεροι από εξήντα παλμούς ανά λεπτό) μπορεί να είναι φυσιολογικός ή μπορεί να οφείλεται σε κολποκοιλιακό μπλοκ ή σε ασθένειες του κρύου.

Μια ταχυπαλμία συχνά εμφανίζεται σε ασθένειες της θερμότητας.

Ένας παλμός Xu αδύναμος οφείλεται σε ασθένειες του Xu, όπως ο υποσιτισμός ή ασθένειες του pi-σπλήνα.

Ένας παλμός shi, ισχυρός οφείλεται σε ασθένειες shi.

Ένα μεγάλος παλμός με  ραγδαίο κύμα παρατηρείται σε ασθένειες του shi και τη θερμότητα.

Ένας νηματώδης παλμός εμφανίζεται σε ασθένειες Xu.

Ένας παλμός  σκληρός και ισχυρός  υπάρχει σε υπερδραστηριότητα του Yang του GAN στο ήπαρ.

Ένας στρογγυλός και ισχυρός παλμός εμφανίζεται σε περιπτώσεις δυσπεψίας ή απόφραξη του φλέγματος ή κατά την κύηση.

Ένας διαλείποντας παλμός  ακανόνιστος οφείλεται σε καθυστέρηση του τσι και στασιμότητα του αίματος, προκαλώντας ανεπάρκεια του τσι στο Xin-καρδιά, όπως η κολπική μαρμαρυγή.


Διαφοροδιάγνωση συνδρόμων στην κινέζικη ιατρική

-Σύνδρομα του Xin-καρδιάς

1. Αδυναμία του τσι του Xin-καρδιάς

Κλινικές εκδηλώσεις: Αίσθημα παλμών, δύσπνοια που επιδεινώνεται από άσκηση, ωχρή γλώσσα και νηματώδης Xu ή ακανόνιστος παλμός. Εάν υπάρχουν ενδείξεις μιας ανεπάρκειας του γιανγκ του Xin-καρδιάς υπάρχουν κρύα άκρα και ωχρότητα. Η εξάντληση του γιανγκ του Xin-καρδιάς μπορεί να εκδηλωθεί ως έντονη εφίδρωση, διανοητική σύγχυση και την εξασθένιση και αίσθημα παλμών.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό προκαλείται, συνήθως, από τη γενική δυσφορία μετά από άγχος ή από μακρά ασθένεια, η οποία βλάπτει το τσι του Xin-καρδιάς. Όταν το τσι του Xin-καρδιά είναι αδύναμο αποτυγχάνει να αντλεί το αίμα κανονικά με αποτέλεσμα αίσθημα παλμών, δύσπνοια και νηματώδη ακανόνιστο ή Xu παλμό. Εναλλακτικά, μια παρατεταμένη αδυναμία του τσι του Xin-καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του γιανγκ του Xin-καρδιάς. Όταν ο οργανισμός στερείται yang στερείται ενέργειας και θερμότητας, ως εκ τούτου, συμπτώματα, όπως ρίγη, κρύα άκρα και ωχρότητα συμβαίνουν. Αν το yang του Xin-καρδιά έχει εξαντληθεί, το αμυντικό τσι της επιφάνειας του σώματος δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει το απαραίτητο τσι και το αφήνει να διαλυθεί και αυτό οδηγεί σε έντονη εφίδρωση και νηματώδη παλμό.

2. Ανεπάρκεια του γιν του Xin-καρδιάς

Κλινικές εκδηλώσεις: Αίσθημα παλμών, αϋπνία,  διαταραχές ύπνου, άγχος και  χαμηλός πυρετός. Μια κόκκινη γλώσσα και νηματώδης και ταχύς παλμός υπάρχουν, επίσης.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό, συνήθως, οφείλεται σε βλάβη του γιν από εμπύρετη ασθένεια ή άγχος, που καταναλώνει το yin του Xin-καρδιάς. Η ανεπάρκεια του γιν του Xin-καρδιάς συχνά οδηγεί σε υπερδραστηριότητα της καρδιάς, με αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα. Ανεπάρκεια του γιν του Xin-καρδιά μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ανεπάρκεια του αίματος του Xin-καρδιάς. Αν συμβεί αυτό τότε δεν υπάρχει αρκετό γιν και  αίμα για να θρέψει το Xin-καρδιάς και το Xin-καρδιάς αποτυγχάνει και επηρεάζει το μυαλό. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αϋπνία, κακή μνήμη και άσχημα όνειρα.

3. Η στασιμότητα του αίματος της καρδιάς

Κλινικές εκδηλώσεις: Αίσθημα παλμών, καρδιακή καθυστέρηση και πόνος (στους ώμους και την πλάτη), περιφερική και κεντρική κυάνωση και ένα πολύκλωνος ή ακανόνιστος παλμός.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στο άγχος που οδηγεί σε στασιμότητα του τσι και στασιμότητα του αίματος. Μπορεί, επίσης,  να οφείλεται στην ανεπάρκεια του τσι του Xin-καρδιάς μετά από μια χρόνια ασθένεια, αν το τσι του Xin-καρδιάς είναι πολύ αδύναμο για να διατηρηθεί η καρδιακή κυκλοφορία και στη συνέχεια συμβαίνει στασιμότητα του αίματος του Xin-καρδιάς και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Η στασιμότητα του αίματος εμποδίζει συχνά την κατανομή του γιανγκ τσι στο στήθος προκαλώντας δυσφορία στο στήθος (στηθάγχη) και περιφερική κυάνωση. Μια σκούρα μοβ γλώσσα  ή μοβ κηλίδες στη γλώσσα, και ένας ακανόνιστος σφυγμός είναι εκδηλώσεις της στασιμότητας του αίματος και του περιορισμού του qi yang.

4. Υπερκινητικότητα της φωτιάς του Xin-καρδιάς

Κλινικές εκδηλώσεις: Έλκος, οίδημα και πόνος στο στόμα και τη γλώσσα, αϋπνία που συνοδεύεται από πυρετό, ένα ερύθημα προσώπου, μια πικρή γεύση στο στόμα, ζεστά, σκοτεινά και κίτρινα ούρα, κόκκινη γλώσσα και ταχυκαρδία.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο συχνά οφείλεται σε ψυχικό ερεθισμό που προκαλεί κατάθλιψη του τσι. Η κατάθλιψη τσι μπορεί να μετατραπεί σε ενδογενή φωτιά και να διαταράξει το μυαλό, προκαλώντας αϋπνία και πυρετό.

5. Διαταραχή του νου

Κλινικές εκδηλώσεις: Κατάθλιψη, νωθρότητα, άγχος, ασυνάρτητη ομιλία, μανία και σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο συχνά οφείλεται σε ψυχικό ερεθισμό που προκαλεί κατάθλιψη του τσι. Το σώμα σχηματίζει φλέγμα που προκαλεί θόλωμα του Xin-καρδιάς και του μυαλού, με αποτέλεσμα νωθρότητα και κατάθλιψη. Εάν η κατάθλιψη τσι μετατρέπεται σε φωτιά και το φλέγμα και η φωτιά διαταράξουν το Xin-καρδιάς, άγχος, ασυνάρτητη ομιλία και μανία εμφανίζονται. Το θόλωμα του μυαλού με φλέγμα προκαλεί κώμα, με υψηλό πυρετό, κώμα και παραλήρημα που προκύπτει από την εισβολή του περικαρδίου από τη θερμότητα, από παθογόνα θερμότητας που  εισβάλλουν βαθιά στο εσωτερικό του σώματος και διαταράσσουν το μυαλό.

-Σύνδρομα του Gan-ήπατος

1. Η κατάθλιψη του τσι του gan ήπατος

Κλινικές εκδηλώσεις: Κοιλιακό άλγος και διάταση, δυσφορία στο στήθος, και ρέψιμο, αναστεναγμός ή μια αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ανωμαλίες στην περίοδο.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό, συνήθως, οφείλεται σε ψυχικό ερεθισμό που προκαλεί καταστολή του τσι του Gan στο συκώτι και  στασιμότητα του τσι στο κανάλι του ήπατος. Αυτό οδηγεί σε κοιλιακό άλγος και διάταση, και δυσφορία στο στήθος. Η στασιμότητα του τσι του GAN-ήπατος μπορεί να επηρεάσει το στομάχι, προκαλώντας αποτυχία του Qi του στομάχου και προκαλούνται ρεψίματα. Η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό οφείλεται στη στασιμότητα του τσι του καναλιού του ήπατος, και το φλέγμα σχηματίζει ένα κόμπο στο λαιμό. Η κατάθλιψη του τσι της GAN-ήπατος μπορεί περαιτέρω να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της GAN-ήπατος στην αποθήκευση αίματος. Η στασιμότητα του τσι οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος και ανωμαλία στις περιόδους.

2. Έκρηξη της φωτιάς του gan-ήπατος

Κλινικές εκδηλώσεις: Ζάλη, πονοκέφαλος, κόκκινα μάτια, μια πικρή γεύση στο στόμα, ένα ερύθημα προσώπου, ευερεθιστότητα και μερικές φορές αιματέμεση και επίσταξη μπορεί να συμβούν. Η γλώσσα είναι κόκκινη με κίτρινο επίχρισμα και ο παλμός είναι νευρικός και γρήγορος.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο συχνά οφείλεται σε μακροχρόνια ύφεση του τσι του GAN-ήπατος που μπορεί να μετατραπεί σε φωτιά. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνού που προκαλεί συσσώρευση θερμότητας, η οποία μετατρέπεται σε φωτιά. Η ανοδική διαταραχή της ζέστης του Gan-ήπατος προκαλεί ζάλη,  πονοκέφαλο, κόκκινα μάτια, μια πικρή γεύση στο στόμα και ένα ερύθημα προσώπου. Η φωτιά τραυματίζει το Gan στο συκώτι, προκαλώντας διαταραχή της λειτουργίας  στην προώθηση της ελεύθερης ροής του τσι και αυτό προκαλεί ευερεθιστότητα. Όταν η φωτιά του Gan-ήπατος τραυματίζει τα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί εξαγγείωση του αίματος, αιματέμεση και επίσταξη.

3. Η στασιμότητα του κρύου στο κανάλι του ήπατος

Κλινικές εκδηλώσεις: Κοιλιακός πόνος, οίδημα και διάταση στους όρχεις με τεινεσμό. Η γλώσσα είναι ωχρη με λευκό επίχρισμα και ο παλμός βαθύς, νευρικός ή αργός.

Αιτιολογία και παθολογία: Καμπύλες Το κανάλι ήπαρ γύρω εξωτερικών γεννητικών οργάνων και περνά μέσα από το κάτω μέρος της κοιλιάς. Όταν το κρύο, η οποία χαρακτηρίζεται από συστολή και στασιμότητα, παραμένει στο κανάλι ήπαρ, στασιμότητα του τσι και το αίμα μπορεί να συμβεί και να προκαλέσει κατώτερο κοιλιακό πόνο, πρήξιμο και διάταση του όρχι. Κρύο και τη συστολή του οσχέου είναι επίσης οφείλεται στο κρύο παθογόνο.

4. Ανεπάρκεια του αίματος του gan ήπατος

Κλινικές εκδηλώσεις: Zάλη, θολή όραση, ξηροφθαλμία, ωχρότητα, σπασμό των τενόντων και των μυών, μούδιασμα των άκρων και λιγοστή ανοιχτόχρωμη έμμηνος ροή με ένα παρατεταμένο κύκλο.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό συχνά εμφανίζεται μετά από μια αιμορραγία ή άλλη χρόνια πάθηση κατά την οποία καταστρέφεται το αίμα, και τα αποθεματικά της GAN-ήπατος έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα αποτυχία του gan ήπατος για να θρέψει τα κανάλια. Μια Xu (ανεπάρκεια) του αίματος μπορεί να προκαλέσει ενδογενή άνεμο, έτσι, ώστε, συμπτώματα μυϊκής σπαστικότητας και μούδιασμα στα άκρα εμφανίζονται. Μια ανοδική διαταραχή του ενδογενούς άνεμου (τύπου Xu) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και θολή όραση. Ανεπάρκεια του αίματος του GAN-ήπατος και διατάραξη των αποτελεσμάτων της λειτουργίας αποθήκευσης αίματος στην κενότητα του καναλιού Chong  θα προκαλέσει ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως.

5. Η ανάδευση του ανέμου του GAN-ήπατος από τη θερμότητα

Κλινικές εκδηλώσεις: Υψηλός πυρετός, σπασμοί, δυσκαμψία του αυχένα (οπισθότονος) και κώμα. Μια βαθιά κόκκινη γλώσσα σωστή και νευρώδης, ταχυπαλμία βρίσκονται επίσης.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο οφείλεται στην μετάδοση παθογόνων της θερμότητας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό, το οποίο καίει το γιν του GAN-ήπατος και στερεί από τους τένοντες και τα αιμοφόρα αγγεία την τροφής. Επιπλέον, τα παθογόνα της θερμότητας στο εσωτερικό διεγείρουν τον ενδογενή άνεμο που προκαλεί πυρετό, σπασμούς και ακαμψία του λαιμού. Το κώμα οφείλεται σε παθογόνα της θερμότητας που επηρεάζουν το περικάρδιο και διαταράσσουν το μυαλό.

Σύνδρομα του Pi-σπλήνα

1. Αδυναμία του τσι του pi-σπλήνα

Κλινικές εκδηλώσεις: Ωχρότητα, ανορεξία, χαλαρά κόπρανα, οίδημα, και κόπωση. Μπορεί να υπάρχει διάταση, πρόπτωση του ορθού και / ή της μήτρας, ή μια χρόνια διαταραχή του αίματος, όπως η πορφύρα, αιματηρά κόπρανα ή αιμορραγία της μήτρας κι επίσης, ωχρή γλώσσα και νηματώδης παλμός Xu. Εάν υπάρχουν ενδείξεις Xu (ανεπάρκειας) του γιανγκ του pi-σπλήνα, θα υπάρχουν και κρύα άκρα.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό προκαλείται συχνά από ακανόνιστη πρόσληψη τροφής, υπερβολική πνευματική ένταση ή χρόνια νόσο. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε αδυναμία του τσι του pi-σπλήνα και διαταράσσεται η λειτουργία της μεταφοράς και του μετασχηματισμού, η οποία, κατά συνέπεια, οδηγεί σε κακή όρεξη και χαλαρά κόπρανα. Η συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό είναι αιτία του οιδήματος. Η γενική κακουχία οφείλεται σε έλλειψη τροφής και δεν υπάρχει μια θρεπτική βάση για το σχηματισμό του αίματος. Όταν το τσι του ΡΙ-σπλήνα είναι αδύναμο, χάνει την ικανότητά του και υπάρχει διάταση, και βάρος στην κοιλιά και μια πρόπτωση του ορθού ή / και της μήτρας. Η αδυναμία του τσι του pi-σπλήνα, επίσης, προκαλεί διαταραχές του αίματος. Η Xu (ανεπάρκεια) του γιεν του pi-σπλήνα προκαλεί κρύα άκρα.

2. Εισβολή του pi-σπλήνα από το κρύο και την υγρασία

Κλινικές εκδηλώσεις: Πληρότητα και διάταση στο στήθος και στο επιγάστριο, φτωχή όρεξη, βαριά αίσθηση στο κεφάλι, αίσθημα κακουχίας, βορβορυγμοί, κοιλιακό άλγος και χαλαρά κόπρανα και υπάρχει, επίσης, λευκό κολλώδες επίχρισμα της γλώσσας και ένας νηματώδης παλμός.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό, συνήθως συμβαίνει μετά από βροχή, ή μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική αδυναμία ή σε κρύα τρόφιμα. Και στις δύο περιπτώσεις, το κρύο και η παθογόνος υγρασία τραυματίζει το pi-σπλήνα αλλοιώνοντας τη λειτουργία της μεταφοράς και του μετασχηματισμού και καταλήγοντας σε κακή όρεξη, βορβορυγμούς, κοιλιακό άλγος και χαλαρά κόπρανα. Η παθογόνος υγρασία είναι κολλώδης και στάσιμη και είναι ικανή να εμποδίσει τη ροή του τσι προκαλώντας μια αίσθηση επιγαστρικής πληρότητας και διάτασης

Σύνδρομα της Fei-πνεύμονα

1. Εισβολή του Fei-πνεύμονα από τον παθογόνο  άνεμο

Κλινικές εκδηλώσεις: Μια φαγούρα στο λαιμό και βήχας που σχετίζεται με πυρετό και ρίγη. Αν ο άνεμος συνοδεύεται από κρύο τότε ο ασθενής, συνήθως, αισθάνεται κρύο και παρουσιάζει ρινική απόφραξη, υδαρή ρινική καταρροή και βλεννώδη πτύελα. Το επίχρισμα γλώσσας είναι λεπτό και λευκό. Αν ο άνεμος συνδέεται με τη θερμότητα, ο πυρετός θα είναι το πιο σημαντικό σύμπτωμα και θα συνδέεται με ένα κόκκινο, πρησμένο λαιμό, μια πυώδη ρινική καταρροή και με πυώδη πτύελα. Το επίχρισμα της γλώσσας θα είναι κίτρινο.

Αιτιολογία και παθολογία: Εισβολή του Fei-πνεύμονα από τον παθογόνο άνεμο διαταράσσει τη λειτουργία της διασποράς και της καθόδου. Επηρεάζεται η αναπνοή και υπάρχει βήχας και ρινική απόφραξη. Το κρύο είναι ένα παθογόνο γιν και ως εκ τούτου μπορεί να βλάψει το τσι του γιανγκ. Κατά συνέπεια, όταν ο άνεμος σχετίζεται με το κρύο, η αίσθηση του κρύου είναι πιο σοβαρή από εκείνη του πυρετού και θα συνοδεύεται από υδαρή ρινική καταρροή και λευκά βλεννώδη πτύελα. Η θερμότητα είναι ένα παθογόνο Yang, και εάν ο άνεμος συνοδεύεται από θερμότητα, ο πυρετός θα γίνει το πιο σημαντικό σύμπτωμα και θα συνοδεύεται από πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και πυώδη πτύελα.

2. Διατήρηση της υγρασίας ή / και φλέγμα στον Fei-πνεύμονα

Kλινικές εκδηλώσεις: Bήχας, δύσπνοια και λευκά αφρώδη πτύελα. Η έναρξη των συμπτωμάτων γίνεται με το κρύο, και η επικάλυψη της γλώσσας είναι λευκή και μερικές φορές κολλάει.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής κυκλοφορίας των υγρών του σώματος, τα σωματικά υγρά συσσωρεύονται και καθιζάνει η υγρασία ή / και το φλέγμα. Όταν η υγρασία και το φλέγμα παραμένουν στο Fei-πνεύμονα το πέρασμα του τσι είναι αποκλεισμένo και οι λειτουργίες τoy Φει-πνεύμονα μειώνονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα.

3. Διατήρηση του φλέγματος ή / και θερμότητας στο Fei-πνεύμονα

Κλινικές εκδηλώσεις: Βήχας, δύσπνοια, συριγμός και παχιά κίτρινα ή / και πράσινα πτύελα (πύον). Υπάρχουν ρίγη και πυρετός, η γλώσσα είναι κόκκινη με κίτρινο επίχρισμα και υπάρχει ταχυκαρδία.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από την εισβολή του εξωγενούς ανέμου ή / και της θερμότητα, ή το άνεμου και / ή του κρύου, που μετατρέπονται αργότερα σε θερμότητα. Η θερμότητα αναμιγνύεται με  φλέγμα, το οποίο παραμένει στον Fei-πνεύμονα και μπλοκάρει την κυκλοφορία του τσι. Αυτό μειώνει τις λειτουργίες του Φέι-πνευμόνων και προκαλεί βήχα, δύσπνοια και συριγμό. Η θερμότητα εξαντλεί τα υγρά του σώματος και δημιουργούνται πυώδη πτύελα. Όταν το φλέγμα και η θερμότητα βρίσκονται στον Fei-πνεύμονα, η στασιμότητα του αίματος με τη σειρά της οδηγεί σε πυώδη, αιμόφυρτα πτύελα.

4. Ανεπάρκεια του γιν του Fei-πνεύμονα

Kλινικές εκδηλώσεις: Ένας ξηρός, μη παραγωγικός ςπου σχετίζεται με κολλώδη, λίγα, αιματοβαμμένα πτύελα, πυρετό, πυρετώδη αίσθηση στις παλάμες και τα πέλματα, ξηρό στόμα και νυχτερινές εφιδρώσεις και κόκκινη γλώσσα, νηματώδης σφυγμός και ταχυκαρδία.

Αιτιολογία και παθολογία: Τέτοια συμπτώματα προκαλούνται, συνήθως, από χρόνια ασθένεια του Fei-πνεύμονα, το οποίο καταναλώνει το γιν και οδηγεί σε ανεπάρκεια των υγρών του σώματος. To Φει-πνεύμονα στερείται διατροφής, διαταράσσονται οι λειτουργίες της όρασης και προκαλείται ξηροστομία. Η Xu (ανεπάρκεια) του γιν προκαλεί ενδογενή θερμότητα που οδηγεί εξωκυττάρια τα υγρά του σώματος και τραυματίζει τα αιμοφόρα αγγεία και αυτό οδηγεί σε πυρετό, πυρετώδη αίσθηση στις παλάμες και τα πέλματα, νυχτερινές εφιδρώσεις και αιματηρά πτύελα.

Σύνδρομα του Shen-νεφρού

1. Αδυναμία του τσι του Shen-νεφρού

Κλινικές εκδηλώσεις: Υπάρχει πόνος και αδύναμη αίσθηση στην οσφυϊκή περιοχή και τις αρθρώσεις του γόνατος, συχνουρία, πολυουρία, ενούρηση, ακράτεια ούρων, δύσπνοια, συριγμός, και στειρότητα. Ο παλμός θα είναι νηματώδης.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο συχνά προκαλείται από δυσφορία μετά από μια παρατεταμένη χρόνια ασθένεια, ή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άνοιας ή συγγενούς ανεπάρκειας. Η αδυναμία του τσι των Shen-νεφρών ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ουροδόχου κύστης προκαλεί ενούρηση,  ακράτεια και συχνουρία. Όταν το τσι του Shen-νεφρών είναι ελλιπές, υπογονιμότητα προκύπτει. Όταν το τσι του Shen-νεφρών είναι αδύναμο, αποτυγχάνει να βοηθήσει το Fei-πνευμόνων και το τσι, επομένως, προσβάλλει το Fei-πνευμόνων με αποτέλεσμα δύσπνοια και συριγμό.

2. Ανεπάρκεια του γιανγκ του Shen-νεφρού

Κλινικές εκδηλώσεις: Αυτά είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με το σύνδρομο  «αδυναμία του τσι του Σεν-νεφρού». Τα κύρια συμπτώματα είναι αμβλύς πόνος στην οσφυϊκή περιοχή και τα γόνατα, κρύο, ωχρότητα, ανικανότητα, ολιγουρία και οίδημα των κάτω άκρων. Παρατηρούνται, επίσης τριχωτή γλώσσα και ένα βαθύς νηματώδης παλμός.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται, συνήθως, μετά από μια παρατεταμένη χρόνια ασθένεια στην οποία το yang του Shen-νεφρού είναι τραυματισμένο και μπορεί να οφείλεται σε περίσσεια της σεξουαλικής δραστηριότητας που βλάπτει, επίσης, το γιανγκ του Shen-νεφρού. Σε κάθε περίπτωση, το Yang του Shen-νεφρών αποτυγχάνει να θερμάνει το σώμα το οποίο καταλήγει σε κρύο, πόνο χαμηλά στην πλάτη και τις αρθρώσεις του γόνατος, και ανικανότητα. Στη συνέχεια, το σεν-νεφρού ελέγχει το μεταβολισμό του νερού, και μια ανεπάρκεια του γιανγκ των Shen-νεφρού έχει σαν αποτελέσματα την ολιγουρία, με επακόλουθη περίσσεια υγρών και οιδήματα.

3. Ανεπάρκεια του γιν του Shen-νεφρού

Κλινικές εκδηλώσεις: Θολή όραση, εμβοές, αμνησία, πυρετώδης αίσθηση στις παλάμες και τα πέλματα, νυχτερινές εφιδρώσεις, ζεστά κίτρινα ούρα και δυσκοιλιότητα. Η γλώσσα είναι κόκκινη και ο παλμός νηματώδης και γρήγορος.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από μια παρατεταμένη χρόνια ασθένεια στην οποία βλάπτεται το γιν του Shen-νεφρού καιμπορεί επίσης να οφείλεται σε μια υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία καταναλώνει το Shen-νεφρού. Έτσι το Shen-νεφρού δεν παράγει μυελό και δεν μπορεί να διατηρηθεί φυσιολογική η εγκεφαλική λειτουργία. Τα συμπτώματα που προκύπτουν είναι ζάλη και επιπλέον, τα παθογόνα θερμότητας στο εσωτερικό διεγείρουν τον ενδογενή άνεμο που προκαλεί πυρετό, σπασμούς και ακαμψία του λαιμού. Το κώμα οφείλεται στα παθογόνα θερμότηταα που επηρεάζουν το περικάρδιο και διαταράσσουν το μυαλό.

Σύνδρομα του περικαρδίου

Τα σύνδρομα του περικαρδίου φαίνονται κλινικά ως  εισβολή του περικαρδίου από τη θερμότητα. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, κώμα και παραλήρημα,  από τη θερμότητα που εισβάλλει στο εσωτερικό της κοιλιάς, η οποία με τη σειρά της διαταράσσει το μυαλό.

Σύνδρομα του λεπτού εντέρου

Η διαταραχή της λειτουργίας του λεπτού εντέρου περιλαμβάνεται στα σύνδρομα του pi-σπλήνα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κύρια λειτουργία του (μετασχηματισμός και μεταφορά).

Σύνδρομα της χοληδόχου κύστης

Η υγρασία και η θερμότητα στο χοληδόχο κύστη

Κλινικές εκδηλώσεις: Κίτρινος σκληρός χιτώνας και του δέρμα, πόνος στο δεξιό υποχόνδριο και στο δεξιό άνω κοιλιακό τεταρτημόριο και μια πικρή γεύση στο στόμα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να κάνει εμετό ξινό ή / και πικρό ρευστό και το επίχρισμα της γλώσσας είναι κίτρινο και κολλώδες.

Αιτιολογία και παθολογία: Η λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι για την αποθήκευση και την έκκριση χολής, και αυτό εξαρτάται από την κανονική λειτουργία του GAN-ήπατος. Η εξωγενής υγρασία ή / και θερμότητα (θερμότητα που προκαλείται από την κατάθλιψη του GAN-ήπατος, την υγρασία και τη θερμότητα που προκαλείται από την κατάχρηση στο αλκοόλ και την πολύ τροφή) μπορεί να συσσωρεύεται στο gan-ήπατος και της χοληδόχου κύστης, αλλοιώνοντας έτσι την ελεύθερη ροή του τσι. Τα χολικά οξέα δεν μπορούν να εκκριθούν και ελεύθερα αποβάλλονται, και η επακόλουθη χολική υπερχείλιση προκαλεί ίκτερο, μια πικρή γεύση στο στόμα και έμετο. Η στασιμότητα του τσι της GAN-ήπατος και της χοληδόχου κύστης οδηγεί επίσης σε στασιμότητα του αίματος, προκαλώντας πόνο του δεξιού υποχονδρίου. Αυτό το σύνδρομο είναι στενά συνδεδεμένη με το GAN-ήπατος, και είναι επίσης γνωστή ως «υγρασία και θερμότητα του gan-ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Σύνδρομα του στομάχου

1. Διατήρηση της τροφής στο στομάχι

Κλινικές εκδηλώσεις: Διάταση και πόνος στην επιγαστρική περιοχή, ανορεξία, ρέψιμο, καούρα και έμετος. Η γλώσσα έχει ένα παχύ κολλώδες επίστρωμα.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό προκαλείται, συνήθως, από το υπερβολικό φαγητό, το οποίο οδηγεί στην διατήρηση των άπεπτων τροφής στο στομάχι και το τσι του στομάχου ανεβαίνει αντί να κατεβαίνει.

2. Διατήρηση του ρευστού στο στομάχι λόγω του κρύου

Κλινικές εκδηλώσεις: Η αίσθηση της πληρότητας που συνδέεται με την επιγαστραλγία, επιδεινώνονεται από το κρύο και ανακουφίζεται από τη ζεστασιά. Το επίχρισμα της γλώσσας είναι λευκό και κολλώδες και ο παλμός νηματώδης ή αργός.

Αιτιολογία και παθολογία: Το σύνδρομο αυτό, συνήθως, ακολουθεί ένα κρύο μετά από βροχή, ή μπορεί να προέρχεται από την υπερβολική πρόσληψη ωμών ή κρύων τροφίμων. Είτε αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε κρύο στο στομάχι που προκαλεί στασιμότητα του τσι και πόνο. Η παρατεταμένη βλάβη τραυματίζει το τσι Yang της ΡΙ-σπλήνα και το στομάχι έτσι ώστε το σώμα υγρό συγκρατείται στο στομάχι αντί να μεταφέρονται και μετασχηματίζεται, αυτό οδηγεί σε εμετό.

3. Υπερκινητικότητα της φωτιάς του στομάχου
Κλινικές εκδηλώσεις: Ένα κάψιμο στο επιγάστριο, δίψα, μια προτίμηση για κρύα ροφήματα, εμετός από αχώνευτα τρόφιμα ή ξινό υγρό, των ούλων πρήξιμο πόνος και η εξέλκωση, δυσοσμία του στόματος. Η γλώσσα  θα είναι κόκκινη με ένα στεγνό κίτρινο επίχρισμα.

Αιτιολογία και παθολογία: Αυτό το σύνδρομο, συνήθως, οφείλεται στην υπερκατανάλωση τροφής, η οποία προκαλεί θερμότητα που συσσωρεύεται στο στομάχι. Η θερμότητα καταναλώνει τα σωματικά υγρά και προκαλεί το τσι του στομάχου να ανέβει. Αυτό οδηγεί σε καυστικό επιγαστρικό πόνο, δίψα, και προτίμηση για κρύα ποτά και έμετο. Η δυσοσμία στόματος και η εξέλκωση ούλων εξέλκωση οφείλονται στο στοιχείο της φωτιάς στο στομάχι.

 

Διαβάστε, επίσης,

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Τα οφέλη στην υγεία από το κινέζικο τσάι

Το σώμα σας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται

Αυτομασάζ για διάφορες παθήσεις

Το κινέζικο φυτό για τη θεραπεία του καρκίνου

Το κινέζικο φυτό για τη θεραπεία του καρκίνου

Κινέζικη ιατρική

Πώς να κάνετε κινέζικο σεξ

Το κινέζικο φυτό για τη θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ