Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΑν η ομάδα αίματός σας είναι Β Rh αρνητικό ή θετικό

Αν η ομάδα αίματός σας είναι Β Rh αρνητικό ή θετικό

Ομάδα αίματος  B Rh + ή Β Rh –

Το γονίδιο ΑΒΟ βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9 και καθορίζει το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ. Τα γονίδια Α και Β είναι κυρίαρχα, καθιστώντας την έκφραση και των δύο αντιγόνων Α και Β όταν τα αλληλόμορφα Α ή Β είναι παρόντα. Η ομάδα αίματος Β έχει ένα αντιγόνο Β επί των ερυθροκυττάρων με το αντίσωμα Α στο πλάσμα.

Ομάδα αίματος Β Rh + (Β +)

Η ομάδα αίματος Β θετικό είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Είναι η τρίτη πιο συχνή ομάδα αίματος και υπάρχει σε περίπου σε 1 στα 12 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 8,5% του πληθυσμού έχει ομάδα Β θετικό.  Υπάρχει περίπου 9% σε Καυκάσιους, 18% σε Αφροαμερικανούς, 9% σε ισπανόφωνους, και σε 25% σε χώρες της Ασίας.

Ομάδα αίματος Β Rh – (Β -)

Η ομάδα αίματος Β Rh (Β -) είναι πιο σπάνια από τη θετική.  Η ομάδα αίματος Β Rh (Β -) είναι μία από τις σπανιότερες και η ομαδα ΑΒ αρνητική, είναι η δεύτερη σπανιότερη ομάδα αίματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείται επαρκής προσφορά για αυτόν τον τύπο αίματος, γιατί είναι μία από τις δυσκολότερες ομάδες αίματος. Παρατηρείται σε 1 στα 67 άτομα. Αυτό σημαίνει περίπου 1,5% του πληθυσμού έχει Β αρνητική ομάδα αίματος. Υπάρχει περίπου 2% σε Καυκάσιους, 1% σε Αφροαμερικανούς, 1% σε ισπανόφωνους, και 0,4% στην Ασία.

Πώς κληρονομείται η Β Θετική και η Β Αρνητική ομάδα αίματος;

Αν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Ο και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο ή Β

Αν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Ο και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Α ή Β

Εάν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Α και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Α, είτε Β, είτε ΑΒ

Εάν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Α και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Α είτε Β είτε ΑΒ

Αν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Β και Β, ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Β

Αν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι Β και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Β, είτε Α είτε ΑΒ

Αν οι ομάδες αίματος των γονιών είναι  ΑΒ και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού, είτε θα είναι ένα από τα Α, Β ή ΑΒ

Ομάδα αίματος Β +: Τα άτομα με Β + μπορούν να λάβουν αίμα από Β +, Β -, Ο + και Ο-. Ένα άτομο με ένα Β θετικό έχει αμφότερα τα αντιγόνα Β και Rh στο αίμα. Έχοντας την παρουσία αντιγόνου Β και αντιγόνου Rh, το  Β θετικό αίμα μπορεί να είναι συμβατό με Β +, Β-, O + και Ο-. Μια μετάγγιση με τη χρήση οποιουδήποτε άλλου τύπου αίματος μπορεί να οδηγήσει σε μία ανοσολογική απόκριση.

Ομάδα αίματος Β –: Τα άτομα με Β – μπορούν να λάβουν αίμα από, Β- και Ο-, γιατί δεν έχει το αντιγόνο Rh στο αίμα. Έχοντας την παρουσία αντιγόνου Β και την απουσία αντιγόνου Rh, τα άτομα με ομάδα αίματος Β – μπορεί να λάβουν αίμα μόνο από Β- και Ο-. Μια μετάγγιση με τη χρήση οποιουδήποτε άλλου τύπου αίματος μπορεί να ξεκινήσει μια ανοσολογική απόκριση.

Το Β + αίμα μπορεί μόνο να δοθεί σε Β + και ΑΒ + άτομα: Ένα άτομο Β + είναι συμβατό να δωρίσει αίμα στις ομάδες αίματος B + και ΑΒ +. Αυτό είναι λόγω της παρουσίας του αντιγόνου Β και του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα  έως και 4 φορές κάθε χρόνο, ενώ οι γυναίκες μπορεί να δίνουν αίμα έως και τρεις φορές το χρόνο.

Το Β – αίμα μπορεί μόνο να δοθεί σε Β +, Β -, ΑΒ- και ΑΒ + άτομα: Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας του αντιγόνου Β και την απουσία του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα  έως και 4 φορές κάθε χρόνο, ενώ οι γυναίκες μπορεί να δίνουν αίμα έως και τρεις φορές το χρόνο.

Πλάσμα αίματος τα άτομα με ομάδα Β μπορούν να λάβουν από Β και ΑΒ: Η ομάδα αίματος Β δεν φέρει το αντίσωμα Β, καθιστώντας την ομάδα  Β να είναι συμβατή για παραλαβή πλάσματος από τις ομάδες Β και ΑΒ. Ωστόσο, το πλάσμα τύπου αίματος Β μπορεί να δοθεί μόνο σε παραλήπτες O και Β.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από Β + δότη είναι άτομα ομάδας αίματος Β +.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από Β – δότη είναι άτομα ομάδας αίματος Β -.

O τύπος Β Rh + είναι ρέζους θετικό και ο τύπος Β Rh – είναι ρέζους αρνητικό

Το σύστημα Rh  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύστημα της ομάδας του αίματος στη μετάγγιση.

Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικά» ή «Ρέζους αρνητικά». Ένα άτομο Ρέζους Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους Αρνητικό. Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό. Ας σημειωθεί, ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα», δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού. Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους – Αρνητικές σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους – θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο έμβρυο. O ελαφρύς αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση», δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα. Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.

Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.

Ασθένειες στα άτομα με ομάδα αίματος Β: Ο τύπος αυτός του αίματος συνδέεται με την ευαισθησία σε συγκεκριμένες λεκτίνες, σε ορισμένα τρόφιμα, σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης που έχει σχέση με το στρες, με ευπάθεια σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ωστόσο, ένα υγιές άτομο με ομάδα αίματος Β άτομο έχει λιγότερο κίνδυνο για ασθένειες και πιστεύεται ότι είναι περισσότερο σωματικά ικανός σε σχέση με άλλους τύπους του αίματος. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β είναι πιο κοντά στα άτομα με ομάδα αίματος Α, και παράγονται, κάπως, υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Όταν ένας τύπος Β είναι εκτός ισορροπίας, αυτό εκδηλώνεται με υπερβολική αντίδραση στο στρες, δυσκολία στην ανάκτηση από το άγχος, έχει διαταραχές ύπνου, πρωινή οόλωση εγκεφάλου, διαταράσσονται τα φιλικά βακτήρια και καταστέλλεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους για κατάθλιψη, αντίσταση στην ινσουλίνη, υποθυρεοειδισμό και υψηλή πίεση. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) βοηθάει στο στρες και το άγχος σε άτομα με ομάδα αίματος Β. Το ΝΟ είναι μία σημαντική ουσία ικανή να τροποποιεί πολλές βιολογικές διεργασίες  του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Nitric Oxide λειτουργεί ως ένα είδος διαμεσολαβητής ορισμένων τύπων νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αντίθετα με τις άλλες νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, το ΝΟ δεν δεσμεύεται σε ειδικές θέσεις επί του κυττάρου, αλλά μάλλον είναι εμποτισμένη μέσα στο κύτταρο και λειτουργεί απευθείας σε βιοχημικό επίπεδο, και λειτουργεί σαν ένας “ταχείας αντίδρασης” νευροδιαβιβαστής. Φαίνεται, ότι το ΝΟ εμπλέκεται και στη ρύθμιση των ενδορφινών που παράγονται στον εγκέφαλο. Η ικανότητα αυτή του ΝΟ  είναι ιδιαίτερα επωφελής για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επιτρέπει και την ταχύτερη ανάρρωση από το στρες. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν το αντιγόνο τύπου Β, γιατί ακριβώς δίπλα στο γονίδιο ΑΒΟ, βρίσκεται το γονίδιο που επηρεάζει την μετατροπή της αργινίνης σε NO είναι ακριβώς δίπλα από το γονίδιο που κωδικοποιεί την ομάδα αίματος. 

Προσωπικότητα σε άτομα με ομάδα αίματος Β: Τα άτομα με ομάδα αίματος Β μαθαίνουν καλύτερα μέσω της ακρόασης. Είναι πρωτότυποι, ευέλικτοι, δημιουργικοί, μυστικιστές, ιδεαλιστικοί, υποκειμενικοί, αυθόρμητοι, με παγκόσμιο προσανατολισμό και έχουν σαν επίκεντρο τον άνθρωπο. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν υψηλότερη «διαίσθηση» ή την έκτη αίσθηση. Πρέπει να μάθουν να βρίσκουν υγιείς τρόπους για να εκφράσουν την αιρετική πλευρά τους. Πρέπει να περνούν τουλάχιστον είκοσι λεπτά την ημέρα με κάποια δημιουργική εργασία που απαιτεί την πλήρη προσοχή τους. Πρέπει να πηγαίνουν στο κρεβάτι το αργότερο στις 23:00 και να κοιμούνται για οκτώ ώρες ή περισσότερο. Είναι σημαντικό για τα άτομα με ομάδα Β να διατηρούν το βιολογικό τους ρολόι. Πρέπει να χαλαρώνουν και να κάνουν διαλογισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες ομάδων που βοηθούν την κοινωνία. Πρέπει να ασχολούνται με το διδύκτιο γιατί μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα.  Καθώς γερνούν, τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν την τάση να υποφέρουν από απώλεια μνήμης και έχουν μειωμένη πνευματική οξύτητα. Πρέπει να ασχολούνται με εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως σταυρόλεξα ή να μάθουν μια νέα δεξιότητα ή γλώσσα.

Διατροφή για τα άτομα με ομάδα Β: Ευεργετικά τρόφιμα είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά και τα βιολογικά κρέατα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα φιστίκια, το σουσάμι και οι ντομάτες. Η κατανάλωση κοτόπουλου θα πρέπει επίσης να αντικατασταθεί με τρόφιμα όπως το αρνί ή το κατσίκι ή το κυνήγι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κοτόπουλο περιέχει ένα τύπο του αίματος Β συγκολλητική λεκτίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα διαταραχές του ανοσοποιητικού ή εγκεφαλικά επεισόδια. Σε άτομα με ομάδα αίματος Β οι μεγαλύτεροι παράγοντες στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι, το φαγόπυρο, φακές, τις ντομάτες, τα φιστίκια και σουσάμι. Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας του μεταβολισμού σας, με αποτέλεσμα την κόπωση, κατακράτηση υγρών, και υπογλυκαιμία που είναι η σοβαρή πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Όταν εξαλειφθούν αυτά τα τρόφιμα τα επίπεδα σακχάρου θα παραμένουν φυσιολογικά μετά τα γεύματα. 

Άσκηση για τα άτομα με ομάδα αίματος Β: Απαιτούνται ασκήσεις διαλογισμού για να διατηρήσουν την ισορροπία για το μυαλό και το σώμα. Δεν πρέπει να είναι έντονα αερόβιες και οι καλύτερες είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία, το γκολφ, το τένις και οι πολεμικές τέχνες. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν την ικανότητα να ανακουφίζονται από το στρες και να διατηρείται  η συναισθηματική ισορροπία μέσα από την αξιοποίηση των ψυχικών διεργασιών, όπως ο οραματισμός και ο διαλογισμός.

Ο τύπος αίματος Β έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των Ιμαλαΐων στις ορεινές περιοχές, που σήμερα ειναι το Πακιστάν και η Ινδία. 

Διαβάστε, επίσης, 

Αν έχετε ομάδα αίματος Ο Rh θετικό ή αρνητικό

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Ομάδα αίματος και άνοια

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΧρήσιμες πληροφορίες για τα σαρκώματα
Επόμενο άρθροΧαλκός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ