Τα οφέλη στην υγεία από τις τσουκνίδες
Η τσουκνίδα έχει διουρητικές, στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες, αυξάνει την αιμοσφαιρίνη και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αυξάνει το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν, κατεβάζει την πίεση και το σάκχαρο, καταπολεμά τα δερματικά νοσήματα και έχει και αποχρεμπτική δράση. Ακόμη είναι ηρεmιστική και ο χυμός της σταματά την ρινορραγία.
Τα φύλλα και ο μίσχος της τσουκνίδας (Urtica dioica) καλύπτονται με χνούδι που περιέχει ισταμίνη και προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα.
Μπορείτε, όμως να την καταναλώσετε ως λαχανικό ή να την βράσετε όπως το τσάι.
Ποιοι πρέπει να καταναλώνουν πολύ τσουκνίδα
Όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ, αφού είναι διουρητική, διαλύει το ουρικό οξύ και εμποδίζει τους κρυστάλλους να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά.
Όσοι έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, γιατί επιβραδύνει την αύξηση των κυττάρων του προστάτη, όπως και η συνθετική φιναστερίδη. Η τσουκνίδα δεν μειώνει το μέγεθος του προστάτη, αλλά βελτιώνει την ροή των ούρων, την ακράτεια μετά την ούρηση και την επιτακτική ανάγκη της ούρησης. Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη σε συνδυασμό με εκχύλισμα νάνου φοίνικα.
Όσοι έχουν σιδηροπενική αναιμία, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ενώ η βιταμίνη C που έχει βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
Όσοι έχουν τάση για αιμορραγίες, γιατί περιέχει βιταμίνη Κ.
Όσοι έχουν διαβήτη πρέπει να τρώνε τσουκνίδα και να πίνουν το αφέψημά της, γιατί ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Όσοι έχουν οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα και αρθρικούς πόνους, γιατί τα φύλλα και οι μίσχοι τσουκνίδας είναι καλά για την θεραπεία της αρθρίτιδας και τους πονεμένους μυς. Το εκχύλισμα τσουκνίδας έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Όσοι έχουν αλλεργίες πρέπει την άνοιξη να τρώνε τσουκνίδες για να προστατεύουν τον οργανισμό τους από τα αλλεργιογόνα. Χρησιμοποείται για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.
Είναι πολύ καλή για τα τσιμπήματα από έντομα.
Πώς να καταναλώνετε τις τσουκνίδες;
Φρέσκιες: Βάλτε τις στις σαλάτες, στις πίτες και στα τσιγαριαστά.
Ως αφέψημα φύλλων: Προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας φρέσκα ή μία ξερά φύλλα σε 1 ποτήρι νερό βραστό, το αφήνετε για 15 λεπτά και το πίνετε σαν διουρητικό, τονωτικό και αποτοξινωτικό.
Ως αφέψημα ρίζας: Προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας φρέσκια ή μία ξερή ρίζα σε 1 ποτήρι νερό βραστό, το αφήνετε για 15 λεπτά και το πίνετε για την υγεία του προστάτη.
Φτιάξτε σούπα με τσουκνίδα: Σοτάρετε 1 καρότο, 2 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο και λίγο σέλερι σε βούτυρο. Προσθέστε πολλά φύλλα τσουκνίδας και βράστε όλα τα λαχανικά. Πολτοποιήστε στο μπλέντερ με λίγο από το ζωμό που έβρασαν και με γιαούρτι. Προσθέτετε ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Φτιάξτε πέστο με τσουκνίδα για τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως: Αντικαταστήστε τον βασιλικό με άγουρα φύλλα τσουκνίδας.
Να χρησιμοποιείτε τσουκνίδες από βιολογικά χωράφια.
Διαβάστε, επίσης,
Διατροφή για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως
Οι καλύτερες βιταμίνες για το έκζεμα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τσουκνίδα
Τσάι για φυσική αποτοξίνωση
Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες
Τσουκνίδα
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα
Αφέψημα για αδυνάτισμα
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
Σούπα για να πάρετε σίδηρο
Τα βότανα για το έκζεμα
www.emedi.gr