Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠοιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Ποιοι πρέπει να βάλουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής σώζει ζωές

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής ή εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας απινιδωτής είναι μια εμφυτεύσιμη συσκευή που ανιχνεύει με αυτόματο τρόπο πότε ο καρδιακός ρυθμός δεν είναι φυσιολογικός και παρέχει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός.

Ένας εμφυτεύσιμος καρδιακός απινιδωτής (ICD-Implantable Cardioverter Defibrillator) είναι μια μικρή συσκευή με μπαταρία που μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιβιώσουν από μια καρδιακή ανακοπή όταν έχουν κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, λόγω κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας. 

Εμφυτεύσιμο απινιδωτή τοποθετούν όσοι έχουν διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή αρρυθμίες. Ο απινιδωτής έχει την ικανότητα να κάνει την κατάλληλη θεραπεία και να αποκαθιστά αυτόματα το φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς σας.

Άλλες θεραπείες για τις αρρυθμίες είναι η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής παρέχει την καλύτερη ασφάλεια, όμως, όταν υπάρχει σοβαρή αρρυθμία που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή.

Όταν ανιχνεύει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αρρυθμία, ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής:

Κάνει ανάταξη: Δίνοντας ένα σοκ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του καρδιακού κύκλου για να προσπαθήσει να μετατρέψει την αρρυθμία σε ένα κανονικό φλεβοκομβικό ρυθμό.
Κάνει απινίδωση: Σε μια μεγάλη μάζα του καρδιακού μυός κάνει αποπόλωση, και επαναφέρει τα κύτταρα στον φλεβοκομβικός ρυθμός. 
Κάνει βηματοδότηση: Μια σειρά από σύντομες εκρήξεις της ηλεκτρικής ενέργειας δίνονται ταυτόχρονα με το κτύπο της καρδιάς για να επιβραδύνουν τον ρυθμό.

Η καρδιά έχει σα σκοπό να διατηρεί τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, προσφέροντας στα κύτταρα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και αποκομίζοντας τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις καύσεις.

Το καρδιοαγγειακό σύστημα αποτελείται από τη συστηματική και την πνευμονική κυκλοφορία. Το αίμα εξωθείται από την αριστερή κοιλία και μεταφέρεται στη συστηματική κυκλοφορία, δηλαδή στην αορτή, στις αρτηρίες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στα αρτηρίδια και στα τριχοειδή για την άρδευση των ιστών και επιστρέφει μέσω των μικρών και μεγάλων φλεβών στον δεξιό κόλπο και στην δεξιά κοιλία. Το αίμα που εξωθείται από τη δεξιά κοιλία προωθείται μέσω της πνευμονικής κυκλοφορίας, δηλαδή μέσω της πνευμονικής αρτηρίας, των πνευμονικών τριχοειδών και των πνευμονικών φλεβών στον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία.

Η καρδιά είναι μια αντλία, η οποία αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες και τέσσερις ενδοκαρδιακές βαλβίδες.

-Δεξιός κόλπος: Ο δεξιός κόλπος δέχεται μη οξυγονωμένο αίμα από την άνω και κάτω κοίλη φλέβα και από τον στεφανιαίο κόλπο. Στη συστολή προωθεί αίμα, μέσω της τριγλώχινος βαλβίδας, στη δεξιά κοιλία.

-Αριστερός κόλπος: Ο αριστερός κόλπος δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τις πνευμονικές φλέβες και το προωθεί, μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας, στην αριστερή κοιλία.

-Δεξιά κοιλία: Η δεξιά κοιλία εξωθεί αίμα στην πνευμονική κυκλοφορία, μέσω της πνευμονικής βαλβίδας και στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί.

-Αριστερή κοιλία: Η αριστερή κοιλία εξωθεί αίμα, μέσω της αορτικής βαλβίδας, στη συστηματική κυκλοφορία και σε όλο το σώμα για να προσφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Το μέγεθος της καρδιάς είναι στο μέγεθος μιας γροθιάς και ζυγίζει 300 γραμμάρια. Χτυπάει 100.000 φορές την ημέρα, και είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία 8.000 λίτρων στα 19.000 χιλιόμετρα του κυκλοφορικού συστήματος.

Οι συσπάσεις της καρδιάς είναι υπεύθυνες για τον σφυγμό μας που ψηλαφούμε στην εσωτερική πλευρά του καρπού μας.

Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς είναι φλεβοκομβικός και κάθε δευτερόλεπτο, μια ηλεκτρική διέγερση εξαπλώνεται στους κόλπους, οι οποίοι αδειάζουν το αίμα μέσα στις κοιλίες. Η ηλεκτρική διέγερση περνά από την δίοδο του κολποκοιλιακού κόμβου προς τις κοιλίες, οι οποίες συστέλλονται διαδοχικά μετά τους κόλπους.

Οι αρρυθμίες της καρδιάς:

-Βραδυκαρδίες

Ο βραδύς καρδιακός ρυθμός είναι φυσιολογικός κατά την ανάπαυση και τον ύπνο και σε όσους είναι γυμνασμένοι.

Όμως, ένας πολύ βραδύς καρδιακός ρυθμός ή ένα σταμάτημα μεταξύ δύο καρδιακών χτύπων μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και απώλεια των αισθήσεων.

Τα αίτια της βραδυκαρδίας είναι ότι ο φλεβόκομβος χτυπά πολύ αργά ή ότι η ηλεκτρική ώση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί καλά από τους κόλπους στις κοιλίες, μέσω του κολποκοιλιακού κόμβου.

Οι βραδυκαρδίες θεραπεύονται με την τοποθέτηση βηματοδότη.

-Ταχυκαρδίες

Στις ταχυκαρδίες η καρδιά χτυπά ταχύτερα από το φυσιολογικό σαν φυσιολογική αντίδραση στη σωματική άσκηση, το στρες, την ασθένεια και τον πυρετό. Όμως, μπορεί να συμβεί ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κόλπων, όπως στην κολπική μαρμαρυγή. Στην κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να αντληθεί αίμα από τους κόλπους και οι κοιλίες εργάζονται με πολύ ταχύ ρυθμό και ο ασθενής έχει αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια και απώλεια αισθήσεων. Η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι ο ταχύς, τακτικός ρυθμός των κοιλιών της καρδιάς και μπορεί να προκαλέσει ζάλη και απώλεια των αισθήσεων. Προσοχή!!! Μπορεί η κοιλιακή ταχυκαρδία να γίνει κοιλιακή μαρμαρυγή που είναι επικίνδυνη για τη ζωή.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η ταχεία και χαοτική ηλεκτρική δραστηριότητα των κοιλιών, που προκαλείται από ουλές στην καρδιά από προηγούμενη καρδιακή προσβολή και το αίμα δεν μπορεί να αντληθεί και ο ασθενής καταρρέει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Για την θεραπεία της κοιλιακής ταχυκαρδίας και κοιλιακής μαρμαρυγής είναι κατάλληλος ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής.


Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι μία συσκευή που μπορεί να αναγνωρίζει την κοιλιακή ταχυκαρδία και μαρμαρυγή και να τις θεραπεύει, αποκαθιστώντας το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Το σύστημα του εμφυτεύσιμου απινιδωτή αποτελείται από την γεννήτρια και τα ηλεκτρόδια.

-Γεννήτρια

Η γεννήτρια παλμών είναι ένα κλειστό μεταλλικό κουτί από τιτάνιο που επειδή είναι αδρανές μέταλλο δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό, που περιέχει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του απινιδωτή και περιέχει την μπαταρία και τους πυκνωτές που δίνουν την αναγκαία ισχύ για την παροχή θεραπειών στην καρδιά. Με τα εξαρτήματα της γεννήτριας γίνεται η αναγνώριση του καρδιακού ρυθμού, αποθηκεύονται οι πληροφορίες και γίνεται επικοινωνία με τον καρδιολόγο, μέσω του προγραμματιστή. Η γεννήτρια εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, στο θώρακα αριστερά, κάτω από την κλείδα.

-Ηλεκτρόδια

Η γεννήτρια συνδέεται με την καρδιά μέσω ενός καλωδίου που τοποθετείται στην δεξιά κοιλία ί στο δεξιό κόλπο και στην δεξιά κοιλία (απινιδωτής 2 κοιλοτήτων). Έτσι, ο απινιδωτής διεγείρει και τον κόλπο όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά και διακρίνει τις αρρυθμίες των κόλπων από τις αρρυθμίες των κοιλιών. Άλλοι πάλι απινιδωτές έχουν και τρίτο καλώδιο που τοποθετείται μέσα από μια φλέβα της καρδιάς στην επιφάνεια της αριστερής κοιλίας για να βοηθήσουν τον καλύτερο συντονισμό της μηχανικής λειτουργίας της καρδιάς με την αμφικοιλιακή βηματοδότηση.

Τα καλώδια τοποθετούνται μέσω των φλεβών και οι ασθενείς δεν τα αισθάνονται αφού δεν υπάρχουν νεύρα.

-Προγραμματιστής.

Είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που επικοινωνεί με τον απινιδωτή με μια ράβδο ή οποία υπάρχει πάνω στο δέρμα, μπροστά από τον απινιδωτή. Με τη ράβδο αυτή συλλέγονται οι πληροφορίες και προγραμματίζονται οι θεραπείες από τον καρδιολόγο.


Οι θεραπείες του εμφυτεύσιμου απινιδωτή

-Κοιλιακή μαρμαρυγή

Στην κοιλιακή μαρμαρυγή γίνεται απινίδωση με παροχή μιας ηλεκτρικής εκκένωσης ή ηλεκτροσόκ, για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς. Όταν ανιχνευθεί πολύ ταχύς κοιλιακός ρυθμός, φορτίζονται οι πυκνωτές του απινιδωτή και παρέχεται ηλεκτρική εκκένωση απευθείας στην καρδιά με χαμηλή ισχύ (1/10 της εξωτερικής ισχύος). Ο χρόνος που απαιτείατι από την αρχή της κοιλιακής μαρμαρυγής μέχρι τη χορήγηση της ηλεκτρικής εκκένωσης είναι, μόλις 10 δευτερόλεπτα.

-Κοιλιακή ταχυκαρδία

Σε κανονικό και ταχύ ρυθμό η κοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να σταματήσει με εκκένωση του απινιδωτή χαμηλότερης ενέργειας με καρδιομετατροπή ή με βραχεία ριπή ώσεων όταν υπάρχει βηματοδότης ή πλήρους ισχύος εκκενώσεις του απινιδωτή.

-Βραδυκαρδία

Οι απινιδωτές μπορεί να λειτουργήσουν και ως βηματοδότες και εκπέμπουν ηλεκτρικές ώσεις όταν μειωθούν οι σφυγμοί της καρδιάς κάτω από ένα όριο που έχει ρυθμιστεί. Οι ώσεις αυτές είναι κολπικές ή κοιλιακές, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει η καρδιά.


Η εμφύτευση του απινιδωτή

Η εμφύτευση του απινιδωτή γίνεται με τοπική αναισθησία. Γίνεται καλή αντισηψία, χορηγείται το τοπικό αναισθητικό, γίνεται τομή στο δέμα του θώρακα, αριστερά, αμέσως κάτω από την κλείδα και κατασκευάζεται ένας θύλακας για την γεννήτρια. Τα ηλεκτρόδια, στη συνέχεια περνούν μέσα από την φλέβα κάτω από την κλείδα και τοποθετούνται μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς και γίνεται έλεγχος με ακτινοσκόπηση.

Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με την γεννήτρια που τοποθετείται στον θύλακα και γίνεται δοκιμή απινίδωσης, με πρόκληση κοιλιακής μαρμαρυγής από την συσκευή. Σε αυτή την φάση ο ασθενής παίρνει νάρκωση, γιατί η διαδικασία είναι επώδυνη. Μετά τη δοκιμή ο θύλακας και η τομή του δέρματος κλείνονται με ράμματα.

Την πρώτη ημέρα μετά την εμφύτευση ο ασθενής παραμένει κατακεκλιμένος και προσέχει να μην κλείνει το χέρι στην πλευρά που έχει τοποθετεί ο απινιδωτής, για να κολλήσουν στη θέση τους τα καλώδια. Μετά από μια ημέρα γίνεται κινητοποίηση και το χέρι μπορεί να μετακινηθεί μέχρι την ορθή γωνία με πλήρη έκταση και πρόταση. Προσοχή δεν γίνεται ανάταση. Η νοσηλεία διαρκεί μια ημέρα και πριν φύγει ο ασθενής γίνεται αλλαγή του  τραύματος και η τελική ρύθμιση της συσκευής. Οι κινήσεις του χεριού γίνονται ελεύθερα μετά από τρεις εβδομάδες. Τα ράμματα που τοποθετούνται είναι απορροφήσιμα. Θα χρειαστεί για μερικές ημέρες ο ασθενής να πάρει αναλγητικά και αντιβιοτικά, να κάνει αλλαγές τραύματος και σε μια εβδομάδα μπορεί να κάνει μπάνιο και να αφαιρέσει το επίδεσμο.

Οι επιπλοκές είναι η επιμόλυνση με κοκκίνισμα της περιοχής και οίδημα κάτω από το τραύμα, πυρετό, έκκριση υγρών, οίδημα του χεριού τους πρώτους μήνες μετά την εμφύτευση και το μελάνιασμα γύρω από την περιοχή της συσκευής που απορροφάται σε 3 εβδομάδες. Επίσης, μπορεί να συμβεί αντίδραση σε κάποιο φάρμακο κατά την επέμβαση, απώλεια αίματος, βλάβη σε αιμοφόρο αγγείο, βλάβη στο καρδιακό τοίχωμα, δυσφορία, πόνος στην περιοχή του απινιδωτή, κούραση, ζαλάδα, αίσθημα λιποθυμίας και σπάνια ανακοπή. Μερικές φορές ο απινιδωτής μπορεί μια αρρυθμία να μην την τερματίσει ή να την επιδεινώσει. Σε τακτικές ηλεκτρικές εκκενώσεις να ενημερώνετε τον γιατρό σας.

Θα πρέπει ο ασθενής να έχει την κάρτα-ταυτότητα με τα στοιχεία του και τα στοιχεία του απινιδωτή κάθε φορά που επισκέπτεται έναν γιατρό. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος του απινιδωτή γίνεται ξανά μετά 3 μήνες και μετά ανά 6 μήνες. Γίνεται χρήση του προγραμματιστή που επικοινωνεί με τον απινιδωτή, για να γίνει έλεγχος των ηλεκτροδίων, της μπαταρίας και της ετοιμότητας του απινιδωτή. Ο ασθενής κατά τον έλεγχο μπορεί να νιώσει ζάλη, ταχυκαρδία, αίσθημα λιποθυμίας ή σοκ από τον απινιδωτή.

Οι μπαταρίες του απινιδωτή αλλάζουν μετά από αρκετά χρόνια, με μια διαδικασία παρόμοια, αλλά απλούστερη της αρχικής. Αφαιρείται η παλιά γεννήτρια, γίνεται έλεγχος των ηλεκτροδίων και αν απαιτείται γίνεται και αντικατάσταση αυτών και τοποθετείται η νέα γεννήτρια και γίνεται σύνδεση.

Όταν χτυπάει ο απινιδωτής χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής δεν χρειάζεται να ανησυχήσει, αλλά καλό είναι να γνωρίζει τη χαμηλότερη συχνότητα στην οποία έχει ρυθμιστεί ο απινιδωτής.

Ακόμη οι ηλεκτρικές συσκευές υψηλής τάσης, οι ισχυροί μαγνήτες, τα ηλεκτρομαγνητικά πηνία και οι ραδιοπομποί πρέπει να αποφεύγονται.

Κινητό τηλέφωνο οι άλλοι μπορούν χρησιμοποιούν σε απόσταση 15 εκατοστά και ο ίδιος ο ασθενής από την άλλη πλευρά (τη δεξιά) και το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να τοποθετείται στην τσέπη πάνω από τον απινιδωτή.

Η άσκηση επιτρέπεται. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή (καράτε, πάλη, ποδόσφαιρο, πυγμαχία κ.ά), γιατί μπορεί να τραυματιστούν οι ιστοί πάνω από τον απινιδωτή, οι καταδύσεις σε μεγάλο βάθος και το κυνήγι, αν βάζει ο ασθενής την κάννη στην πλευρά της συσκευής.

Μπορεί ένας ασθενής να οδηγεί, αλλά πρέπει να θυμάται πως μπορεί να νιώσει ζάλη και να προκληθεί απώλεια των αισθήσεων κι έτσι κάποιο ατύχημα.

Τα ταξίδια επιτρέπονται αλλά ο ασθενής πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα του απινιδωτή. Οι αψίδες και οι φορητές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στα αεροδρόμια θα πρέπει να αποφεύγονται, γι΄αυτό ο ασθενής πρέπει να έχει μαζί του την κάρτα του απινιδωτή και να ζητά σωματική εξέταση.

Τα αντικείμενα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν όσοι έχουν εμφυτεύσιμο απινιδωτή:

-Ηλεκτροσυγκολλητές αψίδας και αντίστασης

-Ισχυροί ραδιοπομποί

-Μεγάφωνα υψηλής ισχύος

-Κινητήρες και ενισχυτές υψηλής ισχύος

-Ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια (αψίδες και φορητοί)

-Ηλεκτρικός καυτηριασμός με ηλεκτρική διαθερμία

-Συσκευές μαγνητικού συντονισμού MRI

-Ακτινοθεραπεία κοντά στον απινιδωτή

-Λιθοτριψία κοντά στον απινιδωτή

-Κρουστικά κύματα κοντά στον απινιδωτή (διάλυση λίθων, μεγένθυνση πέους) κοντά στον απινιδωτή

-Ηλεκτρική νευρική διέγερση

-Διαθερμίες που διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στη φυσιοθεραπεία

Τα κοινά είδη οικιακής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι συσκευές κουζίνας, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι στεγνωτήρες μαλλιών και οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ασφαλή για χρήση 15 cm, μακριά από τη συσκευή.

Η οικογένεια και οι φίλοι πρέπει να ενημερωθούν τι  κάνετε αν αντιμετωπίζετε ένα σοκ. Οι βαθιές αναπνοές και οι ασκήσεις χαλάρωσης βοηθούν τον ασθενή να παραμείνει ήρεμος όταν συμβαίνει σοκ. Ο διαλογισμός καθημερινά θα βοηθήσει ο ασθενής να παραμένει ήρεμος σε αγχωτικές καταστάσεις και στο σοκ του απινιδωτή.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής δεν αντικαθιστά τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής για την αρρυθμία του.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για την υγεία της καρδιάς

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Αιφνίδιος θάνατος σε νέους άνδρες

Οδηγίες για τον εμφυτεύσιμο απινιδωτή

Οδοντιατρικές επεμβάσεις και ενδοκαρδίτιδα

Κολπική μαρμαρυγή

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

Πότε η βραδυκαρδία είναι επικίνδυνη;

Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς

Κολπική μαρμαρυγή

Φλεβοκομβική ανακοπή

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Βιοϊατρική μηχανική

Σύνδρομο του βηματοδότη

Χρήσιμες πληροφορίες για το βηματοδότη σας

Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν βηματοδότη

Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μαγνητική τομογραφία

Κίνδυνος από βηματοδότες και απινιδωτές

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή σε ηλικιωμένους

Πτερυγισμός των κόλπων

Πρώτες βοήθειες σε Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ