Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεστ για να καταλάβετε ότι έχετε μείωση ορμονών
Array

Τεστ για να καταλάβετε ότι έχετε μείωση ορμονών

Ελέγξτε μόνες σας αν έχετε μπει στην εμμηνόπαυση

 

Ένα απλό τεστ για να καταλάβετε αν έχετε μείωση ορμονών

Αν ξυρίζετε τα πόδια σας αρκετά λιγότερο από τότε που ήσασταν 25 ετών σημαίνει ότι έχετε μείωση ορμονών και αυτό είναι ένδειξη εμμηνόπαυσης και προβλημάτων κλιμακτηρίου.

Η μείωση των οιστρογόνων σχετίζεται με εξάψεις και αϋπνία, αλλά και μειωμένη σεξουαλικότητα στις γυναίκες, απώλεια της λίμπιντο και ανεπαρκής λίπανση του κόλπου. Ελάττωση της λίμπιντο προκαλεί και το στρες, τα οικονομικά προβλήματα, η αύξηση του μεγέθους της μέσης και οι ακατάλληλοι σύντροφοι.

Κάθε γυναίκα γνωρίζει ότι ο κύκλος της αναπαραγωγικής ζωής ξεκινά και τελειώνει με την έμμηνο ρύση και ελέγχεται από τις ορμόνες.

Οι γυναίκες είναι προγραμματισμένες να έχουν ένα προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας τα ωάρια περνούν μέσα από το σώμα και κάποια στιγμή τελειώνουν. Τα ενήλικα στελεχιαία κύτταρα δηλαδή τα προγονικά κύτταρα μπορούν να επιδράσουν στο συνολικό αριθμό των βιώσιμων ωαρίων μιας γυναίκας. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τα ωάρια αυτά. Από την έναρξη του έμμηνου κύκλου, κάθε 28, περίπου, ημέρες, ένα από τα χιλιάδες ωάρια, που υπάρχουν στις ωοθήκες σας προτού καν γεννηθείτε, λέει στον εγκέφαλό σας πως είναι έτοιμο να διεγερθεί. Ο εγκέφαλος τότε δίνει εντολή στην ωοθήκη να αρχίσει την διαδικασία ωρίμανσης αυτού του επικρατούς ωαρίου, μέσω της χημικής ουσίας που ονομάζεται ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη FSH. Το θυλάκιο μέσα στο οποίο ωριμάζει το κυρίαρχο ωάριο εκκρίνει, επίσης, οιστρογόνα, μερικά από τα οποία μεταβολίζονται σε ανδρογόνα που είναι συγγενικά με την τεστοστερόνη. Η σεξουαλικότητα της γυναίκας και η επιθυμία της εξαρτάται από αυτά τα ανδρογόνα.  Κάθε μήνα το επιλεγμένο ωάριο παράγει μια ουσία που παρεμποδίζει την ανάπτυξη άλλων ωαρίων. Ένας συνδυασμός άλλων ορμονών (οιστρογόνα και ωχρονοτρόπος ορμόνη-LH) ωριμάζουν αυτό το ένα ωάριο και ανοίγει μια τρύπα στο ωχρό σωμάτιο, ώστε να δραπετεύσει προς τη σάλπιγγα και τη μήτρα. Το ωχρό σωμάτιο παράγει προγεστερόνη για να κάνει πιο παχιά τη μήτρα και να την προετοιμάσει για την εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί το ωχρό σωμάτιο παύει να παράγει προγεστερόνη και οι γυναίκες έχουν περίοδο. Το σώμα παράγει την τέλεια ποσότητα ορμονών την κατάλληλη στιγμή για να υπάρχει μόνο ένα ωάριο διαθέσιμο για γονιμοποίηση και εμφύτευση κάθε μήνα. Αν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ορμονών υπάρχουν περισσότερα ωάρια με αποτέλεσμα δίδυμα, τρίδυμα κ.ά.

Όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, δεν έχουν ωορρηξία και το 50% των ανδρογόνων εξαφανίζονται και παράγονται ανδρογόνα μόνο από τα επινεφρίδια και αυτά κεντρίζουν την σεξουαλικότητα της γυναίκας. Όμως, η παραγωγή των επινεφριδίων σε ανδρογόνα μειώνεται με την ηλικία και από τα φάρμακα και μετά την εμμηνόπαυση παράγεται ακόμη λιγότερη τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα συμβάλλουν στην δημιουργία άπαχων μυών και η άπαχη μυϊκή μάζα αυξάνει τον μεταβολισμό, άρα η μειωμένη παραγωγή από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια των ανδρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια μυϊκής μάζας και πρόσληψη βάρους στο στομάχι.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της ορμονικής συμφωνίας και της ωορρηξίας. Οι ωοθήκες δεν έχουν πια βιάσιμα ωάρια και δεν υπάρχει ορμονικός κύκλος και περίοδος.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι: εξάψεις, αϋπνία, απώλεια της λίμπιντο, ανεπαρκής ύγρανση κόλπου, φαγούρες στο δέρμα, ξηρά μαλλιά, ξηρά νύχια, πόνος στις αρθρώσεις, αλλαγές διάθεσης, κενά μνήμης και ταχυκαρδία.

Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να πάρουν ορμονοθεραπεία. Όμως, κάποιες γυναίκες έχουν έναν ανώμαλο παράγοντα πήξης που ονομάζεται V Leiden. Είναι η πιο συχνή διαταραχή πήξης και επηρεάζει το 5% του πληθυσμού και υπάρχει προδιάθεση θρόμβων. Υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης των εν τω βάθει φλεβών και πηγμάτων αίματος που πηγαίνουν στους πνεύμονες και προκαλούν πνευμονική εμβολή. Οι γυναίκες που έχουν τον παράγοντα V Leiden και οικογενειακό ιστορικό δεν πρέπει να παίρνουν ορμονοθεραπεία και επιπλέον πρέπει να λαμβάνουν και τουλάχιστον 160 mg ασπιρίνης την ημέρα. Τα δερματικά επιθέματα οιστρογόνων και τα κολπικά υπόθετα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης επειδή τα οιστρογόνα δεν πηγαίνουν απευθείας στο συκώτι και δεν διεγείρεται η παραγωγή παραγόντων που δημιουργούν θρόμβους.

Μην παίρνετε συνθετικές ορμόνες μετά την εμμηνόπαυση. Αυξήστε τη σεξουαλική σας επιθυμία με τον κατάλληλο σύντροφο. Η ορμόνη οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη εκλύεται με φυσικό τρόπο μετά από μια αγκαλιά είκοσι δευτερολέπτων από τον σύντροφο, η οποία αγκαλιά θέτει σε λειτουργία τα κυκλώματα εμπιστοσύνης του εγκεφάλου σας. Οι γυναίκες πρέπει να αγκαλιάζουν τους συντρόφους τους 1 λεπτό τουλάχιστον για να εκκριθούν τα ίδια επίπεδα οξυτοκίνης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμμηνόπαυση

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Δίκτυο αγάπης

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Αποφύγετε την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Μην παίρνετε ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση

Τι να κάνετε αν έχετε εμμηνορραγία

Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Που κάνει καλό η Αχιλλαία

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Βιταμίνες για γυναίκες

Βότανα για να καταπολεμήσετε τις εξάψεις

Η γυναίκα δίνει ζωή

Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες

Τα μαγειρικά σας σκεύη υπεύθυνα για την πρόωρη εμμηνόπαυση

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Bιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Η ορμόνη που ανεβάζει την ερωτική διάθεση στην εμμηνόπαυση

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος μετά την εμμηνόπαυση

Βότανα για τόνωση και ενέργεια στις γυναίκες

Η καλύτερη θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Μείνετε για πάντα νέες με γλυκοπατάτες

Οι γυναικείες ορμόνες

Δίαιτα για πενηντάρες

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Σεξ στην εμμηνόπαυση

Πώς θα ήταν ο κόσμος αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες;

Ατροφία του αιδοίου

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤσιζκέικ χωρίς ζάχαρη
Επόμενο άρθροΑγκινάρες με σάλτσα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ