Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΚατάλυση με καθετήρα για την κολπική μαρμαρυγή

Κατάλυση με καθετήρα για την κολπική μαρμαρυγή

Ablation

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ συχνή ασθένεια.

Η θεραπεία της πια είναι εύκολη με κατάλυση, μέσω εισαγωγής καθετήρων εντός του θαλάμου της καρδιάς ή στην εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς, χωρίς να απαιτείται εξωσωματική κυκλοφορία.

Η καρδιά είναι μια μυϊκή αντλία στον θώρακα που εργάζεται διαρκώς, ωθώντας αίμα σε όλο το σώμα. Η καρδιά συσπάται και χαλαρώνει περίπου 100.000 φορές την ημέρα. Η καρδιά ωθεί, μέσω των μεγάλων αρτηριών, το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, που είναι ζωηρά κόκκινο και θρεπτικά συστατικά αίμα σε όλο το σώμα. Όταν το οξυγόνο απορροφηθεί από τους ιστούς, οι φλέβες παραλαμβάνουν το αίμα, το οποίο είναι πλέον σκούρο, κόκκινο και με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και το μεταφέρουν πίσω στην καρδιά.

Η καρδιά έχει δύο τμήματα, καθένα από τα οποία λειτουργεί, ως ξεχωριστή αντλία. Τα δύο αυτά τμήματα με τη σειρά τους χωρίζονται σε δύο θαλάμους κι έτσι δημιουργούνται τέσσερις συνολικά θάλαμοι. Οι θάλαμοι που βρίσκονται προς τα πάνω λέγονται κόλποι και δρουν ως συλλέκτες αίματος, ενώ οι κάτω λέγονται κοιλίες και δρουν ως προωθητές αίματος. Το δεξιό τμήμα της καρδιάς δέχεται αίμα από τις φλέβες του σώματος και το ωθεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί και πάλι, ενώ η αριστερή πλευρά συγκεντρώνει το αίμα που επιστρέφει από τους πνεύμονες και το ωθεί στους ιστούς όλου του σώματος, για να τους εφοδιάσει με αίμα.

Για να φθάσει το αίμα στα όργανα και στους μύες πρέπει να ωθείται με μεγάλη πίεση. Ο καρδιακός μυς εργάζεται σκληρά και χρειάζεται καλή παροχή αίματος από τις στεφανιαίες αρτηρίες και τους κλάδους της.

Ο συντονισμός της καρδιάς γίνεται με ηλεκτρικά ερεθίσματα από τον φλεβόκομβο, που είναι ο φυσικός βηματοδότης, που αποτελείται από ένα σύνολο νευρικών κυττάρων που εντοπίζονται στο άνω τοίχωμα του δεξιού κόλπου.


Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Σε φυσιολογική κατάσταση, ο καρδιακός παλμός ξεκινά από τον φλεβόκομβο που εντοπίζεται στο δεξιό κόλπο. Όταν ο φλεβόκομβος πυροδοτεί, η ηλεκτρική δραστηριότητα διασπείρεται κατά μήκος του δεξιού και αριστερού κόλπου και προκαλεί τη συστολή τους. Τα ερεθίσματα ταξιδεύουν προς τον κολποκοιλιακό κόμβο, που είναι η γέφυρα που επιτρέπει να πηγαίνουν τα ερεθίσματα από τους κόλπους στις κοιλίες. Το ερέθισμα τότε οδεύει διαμέσου των τοιχωμάτων των κοιλιών και προκαλούν συστολή. Τα φυσιολογικά ερεθίσματα της καρδιάς έχουν σαν αποτέλεσμα τη φυσιολογική πλήρωση με αίμα και τη συστολή της καρδιάς.

Στην κολπική μαρμαρυγή, πολλά ερεθίσματα ξεκινούν και εξαπλώνονται στους κόλπους. Ο ρυθμός που προκύπτει είναι αποδιοργανωμένος, ταχύς και ανώμαλος. Επειδή τα ερεθίσματα ταξιδεύουν στους κόλπους με ακανόνιστο τρόπο, οι κόλποι δεν μπορούν να συσταλθούν με κανονικό ρυθμό.

Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιακή συχνότητα στους κόλπους μπορεί να ποικίλλει από 300-600 σφυγμούς ανά λεπτό. Ευτυχώς, ο κολποκοιλιακός κόμβος περιορίζει τον αριθμό των ερεθισμάτων που οδεύουν προς τις κοιλίες. Η καρδιακή συχνότητα που προκύπτει είναι ανώμαλη και κυμαίνεται από 50-150 σφύξεις.

Επειδή, ο ρυθμός στους κόλπους είναι αποδιοργανωμένος, το αίμα δεν προωθείται επαρκώς κι έτσι λιμνάζει μέσα στους κόλπους. Έτσι, δημιουργούνται θρόμβοι που μπορούν να αποσπασθούν και με την κυκλοφορία του αίματος να φράξουν κάποια εγκεφαλική αρτηρία και να προκληθεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς που έχουν κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κολπική μαρμαρυγή κουράζει τον καρδιακό μυ και προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει ικανοποιητική ποσότητα αίματος στα υπόλοιπα όργανα.


Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής έχει σκοπό να προλάβει το σχηματισμό θρόμβων και την πρόκληση εγκεφαλικού και να αντιμετωπισθεί η αιτία των συμπτωμάτων που προέρχονται από την αρρυθμία και να γίνει ο ρυθμός φυσιολογικός ή όταν η αρρυθμία παραμένει να ρυθμιστεί η καρδιακή συχνότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η φαρμακευτική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με αντιπηκτικά φάρμακα που εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια και με αντιαρρυθμικά φάρμακα για τη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού, όπως προπαφενόνη, σοταλόλη, αμιοδαρόνη για την αποφυγή υποτροπής της αρρυθμίας, όπως και φάρμακα για τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, όπως β-αποκλειστές, ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου και δακτυλίτιδα που επιβραδύνουν τη καρδιακή συχνότητα, εφόσον η αρρυθμία παραμένει.

Άλλες θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή είναι ο βηματοδότης, η κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου και η τοποθέτηση στη συνέχεια βηματοδότη και η καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται και με καρδιομετατροπή ή ηλεκτρική ανάταξη. Κατά τη θεραπεία αυτή χορηγείται ηλεκτρική εκκένωση στο θώρακα με εξωτερικό απινιδωτή, που είναι πιθανό να σταματήσει την αρρυθμία και να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό ρυθμό. Είναι μια ανώδυνη διαδικασία, κατά την οποία χορηγείται ενδοφλέβια ελαφριά νάρκωση και με τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή το ηλεκτροσόκ αποκαθιστά το φυσιολογικό ρυθμό, σε μερικά λεπτά.

Πότε γίνεται κατάλυση ή abliation

Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω μέτρα γίνεται κατάλυση με καθετήρα για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Η κατάλυση με καθετήρα είναι μια ελάχιστη επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν τα παραπάνω μέτρα αποτύχουν στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού. Στόχος της κατάλυσης με καθετήρα είναι η αποκατάσταση και η παραμονή του φυσιολογικού ρυθμού, η εξαφάνιση των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής και η αντιμετώπιση της αιτίας της κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή ξεκινάει από τον αριστερό κόλπο, στον οποίο εκβάλλουν οι πνευμονικές φλέβες και εκεί υπάρχουν οι αρρυθμιογόνες εστίες που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή. Οι αρρυθμιογόνες αυτές εστίες δίνουν ταχείες ηλεκτρικές εκφορτίσεις που πυροδοτούν την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Όσοι έχουν ιδιοπαθή κολπική μαρμαρυγή για το 90% των αρρυθμιογόνων εστιών ευθύνονται οι πνευμονικές φλέβες. Στο 10% οι εστίες μπορεί να εντοπίζονται στον αριστερό ή στο δεξιό κόλπο, αλλά στο 90% των περιπτώσεων εντοπίζονται στο σημείο που οι πνευμονικές φλέβες εκβάλλουν στο δεξιό κόλπο. Οι πνευμονικές φλέβες είναι 2 αριστερά και 2 δεξιά και μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο και αυτό νε την αριστερή κοιλία εξωθείται στο σώμα.

Η κατάλυση περιμετρικά των πνευμονικών φλεβών διακόπτει την ηλεκτρική επικοινωνία με τον αριστερό κόλπο και η κολπική μαρμαρυγή ανατάσσεται και οι ασθενείς υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σταματήσουν και τα φάρμακα που παίρνουν για την αρρυθμία.

Πριν την επέμβαση, οι ασθενείς σταματούν την βαρφαρίνη και λαμβάνουν υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης, γίνεται μαγνητική ή αξονική τομογραφία καρδιάς και διοισοφάγειος υπέρηχος για να αποκλεισθεί η ύπαρξη θρόμβων στους κόλπους της καρδιάς.

Η κατάλυση των πνευμονικών φλεβών είναι η προτιμώμενη προσέγγιση για ασθενείς με ανθεκτική παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και μπορεί να γίνει και κατάλυση και εντός του αριστερού κόλπου. Η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες.

Γίνεται εισαγωγή των διαγνωστικών καθετήρων, που είναι εύκαμπτα καλώδια μικρού διαμετρήματος, μέσω της μηριαίας ή υποκλείδιας φλέβας. Οι καθετήρες προωθούνται στην καρδιά και καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα από το εσωτερικό της καρδιάς. Ο ένας καθετήρας τοποθετείται στον στεφανιαίο κόλπο και ο άλλος στο δεμάτιο του His, στο σημείο εισόδου των ηλεκτρικών ερεθισμάτων από τους κόλπους στις κοιλίες της καρδιάς. Στη συνέχεια, εισάγεται καθετήρας με βελόνα από τη δεξιά μηριαία φλέβα, που καταλήγει στον δεξιό κόλπο της καρδιάς/. Ο καθετήρας παρακεντάει το ωοειδές τρήμα που είναι μια λεπτή μεμβράνη μεταξύ αριστερού και δεξιού κόλπου και εισάγεται στον αριστερό κόλπο. Μετά ένας κυκλικός καθετήρας προωθείται στον αριστερό κόλπο και εφαρμόζει στο στόμιο σε κάθε μια από τις τέσσερις πνευμονικές φλέβες και καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και ο καθετήρας κατάλυσης παράγει ενέργεια υψίσυχνου ρεύματος και με την παρΑγόμενη θερμότητα καταστρέφει μικρή περιοχή του ιστού. Με τους καθετήρες κατασκευάζεται τρισδιάστατο μοντέλου του αριστερού κόλπου που δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζεται στην οθόνη η ακριβής θέση των καθετήρων κι έτσι γίνονται κυκλοτερείς βλάβες στα στόμια των τεσσάρων πνευμονικών φλεβών και γίνεται πλήρης ηλεκτρική απομόνωσή τους. Θεραπεία μπορεί να γίνει και σε περιοχές του αριστερού και του δεξιού κόλπου.

Ελέγχονται τα ζωτικά σημεία και τα σημεία εισαγωγής των καθετήρων για τυχόν αιμορραγία. Μετά την επέμβαση γίνεται υπερηχογράφημα. 

Τις πρώτες εβδομάδες εμφανίζεται πόνος στο στήθος και στον ώμο από τη φλεγμονή κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Τις πρώτες εβδομάδες αποφεύγεται η άρση βαρέων αντικειμένων και ο ασθενής μπορεί να έχει ένα αίσθημα παλμών. 

Σε περίπτωση που είναι επιτυχής η κατάλυση τα αντιαρρυθμικά φάρμακα διακόπτονται. Επίσης, τα αντιπηκτικά σταδιακά μπορεί να κοπούν. 

Η επιτυχία της κατάλυσης εξαρτάται από τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής (παροξυσμική ή μόνιμη, από την διάρκεια πριν την κατάλυση, από την ύπαρξη συνοδών καρδιακών και άλλων παθήσεων και από την εμπειρία του γιατρού. Η επιτυχία είναι, περίπου, 70% και μπορεί να απαιτηθούν μία, δύο ή τρεις παρεμβάσεις.

Η κατάλυση ενδείκνυται σε κολπική μαρμαρυγή στην οποία δεν βοηθούν τα αντιαρρυθμικά φάρμακα και σε νέους ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, καθώς και σε μεγαλύτερους που δεν έχουν διάταση του αριστερού κόλπου και δεν πάσχουν από άλλη καρδιοπάθεια.

Επιπλοκές κατάλυσης

Υπερκοιλιακή αρρυθμία

Επιπωματισμός καρδιάς

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Στένωση πνευμονικής φλέβας

Λοίμωξη

Αιμάτωμα στο σημείο παρακέντησης των φλεβών και αρτηριών

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κολπική μαρμαρυγή

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κολπική μαρμαρυγή

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Κολπική μαρμαρυγή σε ηλικιωμένους

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή

Εκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή

Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη καρδιάς

Παιδιά με καρδιοπάθειες

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ