Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Αντικαρκινικές τροφές

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Ποιες αντικαρκινικές τροφές να πρωτοδιαλέξει κάποιος; Λάχανο, πράσινο τσάι, μπρόκολο, σκόρδο, βιολογική σόγια, πράσινο τσάι, χρυσόρριζα, φραμπουάζ, μύρτιλλα ή μαύρη σοκολάτα, ελαιόλαδο, έλαιο κανόλα ή λιναρέλαιο με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν την φλεγμονή;

Όλες!!! Για να είναι αντικαρκινικές οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε συνδυασμό. 

Η προαγωγή του καρκίνου είναι αντιστρέψιμη, ανάλογα με το αν ο αρχικός καρκίνος έχει τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Οι παράγοντες που τρέφουν την ανάπτυξη καρκίνου ονομάζονται προαγωγοί και αυτοί που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου ονομάζονται αντιπροαγωγοί. Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν οι προαγωγοί είναι περισσότεροι από τους αντιπροαγωγούς. Ο καρκίνος επιβραδύνεται ή σταματά όταν επικρατούν οι αντιπροαγωγοί και η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία ώθησης και έλξης και είναι αντιστρέψιμη.

Όταν οι διατροφικές συνήθειες προάγουν τον καρκίνο, τα καρκινικά κύτταρα που κατορθώνουν να σχηματίσουν έναν όγκο που είναι ικανός να εισβάλει στους ιστούς είναι λιγότερα από ένα στα 10.000. Έτσι, με την διατροφή μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξής τους περιορίζοντας τους προαγωγούς και παρέχοντας σε άφθονες ποσότητες τα θρεπτικά συστατικά που σταματούν την ανάπτυξή τους τους αντιπροαγωγούς. Αν το περιβάλλον του όγκου δεν έχει τους φλεγμονώδεις παράγοντες που χρειάζεται για την ανάπτυξή του, αυτός δεν θα κατορθώσει να εξαπλωθεί. Οι φλεγμονώδεις αυτοί παράγοντες που τρέφουν τον καρκίνο προέρχονται από την διατροφή.

Οι προαγωγοί του καρκίνου είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη που αυξάνει την ινσουλίνη και τον IGF, η περίσσεια των ωμέγα 6 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή και οι ορμόνες ανάπτυξης στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που διεγείρουν τον IGF, επίσης. Αντίστροφα, η διατροφή με τους αντιπροαγωγούς, όπως για παράδειγμα τα φυτοχημικά συστατικά μερικών λαχανικών ή φρούτων εξουδετερώνουν άμεσα τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς.

Υπάρχουν πολλές φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές και ζιζανιοκτόνες ιδιότητες.

-Πράσινο τσάι

Είναι καλύτερος αντιαγγειογενετικός παράγοντας από ότι τα περισσότερα συμβατικά φάρμακα που κυκλοφορούν και δεν έχει παρενέργειες. 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είναι αρκετά. Οι Ασιάτες όταν σπάνια εμφανίζουν καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, οι όγκοι, συνήθως, δεν είναι επιθετικοί, γιατί καταναλώνουν πολύ πράσινο τσάι. Όταν κάποιος καταναλώνει άφθονο πράσινο τσάι έχει πολύ μικρό κίνδυνο για καρκίνο. Το πράσινο τσάι περιέχει πολλές πολυφαινόλες, που ονομάζονται κατεχίνες. Η επιγαλλοκατεχίνη του γαλλικού οξέος ή EGCG (epigallocatechin gallate) είναι το ισχυρότερο μόριο κατά του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων από καρκινικά κύτταρα. Καταστρέφεται κατά τη ζύμωση που απαιτείται για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού, αλλά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο τσάι που δεν έχει υποστεί ζύμωση, το πράσινο. Όταν κάποιος πιεί τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι, η EGCG ρέει άφθονη στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα μέσα από τα τριχοειδή αγγεία που περιβάλλουν και τρέφουν όλα τα κύτταρα του σώματος. Η EGCG εναποτίθεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου και καλύπτει όλους τους υποδοχείς που στέλνουν το σήμα που επιτρέπει την εισβολή των καρκινικών κυττάρων, στους γύρω ιστούς. Η EGCG αποκλείει τους υποδοχείς που δίνουν την εντολή για την δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Αφού, καλυφθούν οι υποδοχείς από τα μόρια της EGCG, δεν ανταποκρίνονται πια στις εντολές που στέλνουν τα καρκινικά κύτταρα μέσα από τους φλεγμονώδεις παράγοντες, για να τα κάνουν να εισβάλουν στους γύρω ιστούς και να δημιουργήσουν τα νέα αγγεία που χρειάζονται για την ανάπτυξη του όγκου. Η EGCG επιβραδύνει, σημαντικά, την εξέλιξη της λευχαιμίας, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του νεφρού, του καρκίνου του δέρματος και του καρκίνου του στόματος. Το πράσινο τσάι δρα αποτοξινωτικά για το σώμα κι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς στο συκώτι για να αποβάλλουν πιο γρήγορα τις τοξίνες που προκαλούν καρκίνο από τον οργανισμό. Το πράσινο τσάι καταστέλλει τις επιδράσεις των χημικών καρκινογόνων που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Όταν το πράσινο τσάι συνδυάζεται με άλλες αντικαρκινικές τροφές έχει τα μέγιστα οφέλη. 

Να καταναλώνετε 3-5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα για να μειώνετε τον κίνδυνο για καρκίνο  και για υποτροπές του καρκίνου κατά 50-57%.

-Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προστατεύει από εκφυλιστικές παθήσεις, καρδιοπάθειες και καρκίνο. Η ελιά περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, όπως ακτοεσίδες, υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη και φαινυλοπροπιονικά οξέα που περιορίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφούνται από τον λιπώδη ιστό και προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του ενδομητρίου. Οι πολυφαινόλες και το ολεϊκό οξύ καταστέλλουν την έκφραση του γονιδίου HER2 που εμπλέκεται στο ένα πέμπτo των περιστατικών καρκίνου του μαστού. Αντί, για Herceptin να μάθετε να καταναλώνετε μόνο ελαιόλαδο, καθημερινά. Το ελαιόλαδο επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

-Βιολογική σόγια

Η βιολογική σόγια περιέχει, επίσης, ισχυρά φυτοχημικά μόρια που εξουδετερώνουν μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση και την εξάπλωση του καρκίνου. Υπεύθυνες είναι οι ισοφλαβόνες, η γενιστεϊνη, η δαϊδζεζίνη και η γλυκετεϊνη. Τα φυτοοιστρογόνα είναι παρόμοια με τα γυναικεία οιστρογόνα, αλλά έχουν το ένα χιλιοστό της βιολογικής δραστικότητας των φυσικών γυναικείων οιστρογόνων. Αντί για ταμοξιφαίνη, χρησιμοποιείται η σόγια για την αποφυγή υποτροπής στον καρκίνο του μαστού και επιβραδύνει την ανάπτυξη των ορμονοεξαρτώμενων όγκων και δεν έχει παρενέργειες. Η βιολογική σόγια περιέχει γενιστεϊνη και προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας, επίσης, αναστέλλουν την αγγειογένεση. Άρα οι διάφορες μορφές σόγιας (τόφου, τέμπε, μίσο, χλωρή σόγια) έχουν αντικαρκινική δράση.

-Κουρκούμη ή χρυσόρριζα

2 γραμμάρια κουρκούμη την ημέρα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το κύριο μόριο που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου: παχέος εντέρου, μαστού, προστάτη, ωοθήκης, πνεύμονα, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, ουροδόχου κύστεως, τραχήλου μήτρας, ενδομητρίου, στο πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, στο πολλαπλούν μυέλωμα και στη λευχαιμία. Επιδρά και στην αγγειογένεση και ακόμη αυξάνει την απόπτωση, δηλαδή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου από χημικά καρκινογόνα. Οι φλεγμονώδεις παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, μέσα από την ενεργοποίηση του NF-kappa B. Επειδή απορροφάται ελάχιστα από το πεπτικό σύστημα πρέπει να αναμειχθεί με πιπέρι ή τζίντζερ, όπως στο κάρυ, για να περάσει τον βλεννογόνο του εντέρου. Το πιπέρι πολλαπλασιάζει την απορρόφηση της χρυσόρριζας δύο χιλιάδες φορές. Η κουρκούμη παρεμποδίζει απευθείας τη δράση του NF kappa B, αποτοξινώνει και αναχαιτίζει την αγγειογένεση.

 

-Μανιτάρια

Τα μανιτάρια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια σιτάκε, μαϊτάκε, καβαρατάκε και ενοκιτάκε, αλλά και τα πλευρώτους περιέχουν λεντινάνη και πολυσακχαρίτες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου.

-Μούρα

Όλα τα μούρα (βατόμουρα, φραμπουάζ, μύρτιλλα, φράουλες, κεράσια κ.ά) είναι αντιοαγγειογενετικά φάρμακα. Το ελλαγικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα φραμπουάζ, στις φράουλες, στα φουντάκια και στα καρύδια και επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων. Το ελλαγικό οξύ επιβραδύνει και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και ενεργεί ενάντια στους παράγοντες VEGF και PDGF. Το ελλαγικό οξύ αποτοξινώνει τα κύτταρα και εμποδίζει το μετασχηματισμό των περιβαλλοντικών καρκινογόνων σε τοξικές ουσίες και διεγείρει την αποβολή των τοξινών, που αλληλεπιδρούν με το DNA και προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις που απειλούν την ζωή. Τα κεράσια περιέχουν γλυκαρικό οξύ, που αποτοξινώνει τον οργανισμό διευκολύνοντας την αποβολή των ξενο-οιστρογόνων από τις περιβαλλοντικές χημικές ουσίες. Τα μύρτιλλα περιέχουν ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες που εξαναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονήσουν με απόπτωση. Τα μύρτιλλα είναι αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Πλούσιες πηγές προανθοκυανιδινών είναι τα βακκίνια, η κανέλα και η μαύρη σοκολάτα. Τα μαύρα φραμπουάζ είναι αντικαρκινικά φάρμακα για τον καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά θεραπεύουν και τους πολύποδες.

-Δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια

Τα πυρηνόκαρπα φρούτα είναι καρποί με κουκούτσι και περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Ακόμη και οι πυρήνες τους έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση κατά πολλών καρκίνων και είναι αποτελεσματικά και κατά της χοληστερίνης.

-Μπαχαρικά και βότανα

Πολλά βότανα και μπαχαρικά αναστέλλουν τους κυτταρικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στον καρκίνο να αναπτύσσεται και ενεργούν σε ένα από τα γονίδια που διεγείρουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων (τον υποδοχέα PDGF). Τα βότανα που ανήκουν στην οικογένεια των χειλανθών, όπως η μέντα, το θυμάρι, η μαντζουράνα, η ρίγανη, ο βασιλικός και το δεντρολίβανο είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα της κατηγορίας των τερπενίων και είναι ιδιαίτερα αρωματικά. Τα τερπένια αποδεδειγμένα επιδρούν στους όγκους μειώνοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και προκαλούν το θάνατό τους. Ένα από αυτά τα τερπένια είναι η καρνοσόλη του δεντρολίβανου που επηρεάζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εισβάλλουν σε γειτονικούς ιστούς. Όταν ένας όγκος δεν μπορεί να εξαπλωθεί παύει να είναι κακοήθης. Ακόμη η απιγενίνη που είναι άφθονη στο μαϊντανό και το σέλινο, καταστέλλει τη δημιουργία των αιμοφόρων αγγείων που χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν, ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις, μετά την απλή κατανάλωση μαϊντανού και σέλινου.

-Κόκκινο κρασί

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού με τα γεύματα προστατεύει από τον καρκίνο κι έχει οφέλη για την καρδιά. Η προστατευτική επίδραση του κόκκινου κρασιού ενισχύεται όταν αυτό καταναλώνεται στη διάρκεια των γευμάτων, στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής, που περιλαμβάνει λαχανικά πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βήτα καροτένιο και φολικές ενώσεις και υπάρχει ισορροπία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Αυτή η προστατευτική δράση είναι μεγαλύτερη στους καπνιστές. Η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρή αντικαρκινική ουσία.

Υπάρχουν πολλές αντικαρκινικές τροφές

Οι τροφές αυτές επιδρούν στον οργανισμό μας τρεις φορές την ημέρα κάθε μέρα και επηρεάζουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε αντίθεση με τα στοχευμένα πανάκριβα φάρμακα που παρεμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο μοριακό στάδιο, οι αντικαρκινικές τροφές επενεργούν σε αρκετούς μηχανισμούς ταυτόχρονα, με ήπιο τρόπο, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.

Οι συνδυασμοί τροφών που καταναλώνονται στα γεύματα επενεργούν σε πολλούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στον καρκίνο. Όταν γίνεται επίθεση σε όλα τα καρκινικά μονοπάτια ο καρκίνος θεραπεύεται. Το σελήνιο που υπάρχει στα βιολογικά δημητριακά και λαχανικά, αλλά και στα ψάρια και τα θαλασσινά, το μαγνήσιο που υπάρχει στο σπανάκι, στα καρύδια, στα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο μεταλλικό νερό, η βιταμίνη C που υπάρχει στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το λάχανο και τις φράουλες, η βιταμίνη Α που υπάρχει σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι χρωματιστά και στα βιολογικά αυγά είναι διατροφικές ουσίες με αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση.

Η συνεργία αυτών των διαφορετικών διατροφικών ενώσεων επιβραδύνει και καταστέλλει τους μηχανισμούς που προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Για παράδειγμα όταν κάποιος τρώει μπρόκολο και ντομάτες μαζί παρατηρείται ένα συσσωρευτικό αποτέλεσμα. Οι ντομάτες περιέχουν βιοενεργά συστατικά, όπως βιταμίνη C, K και Ε, αδρανείς ίνες, φολικές ενώσεις, πολυφαινόλες, όπως η κουερσετίνη και καροτενοειδή, όπως το φυτοένιο και το φυτοφλουένιο, ουσίες που έχουν αντικαρκινική δράση. Το μπρόκολο, έχει, επίσης, πολλές ουσίες που έχουν αντικαρκινική δράση. Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης, η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει άλλες ουσίες (ισοθειοκυανάτες) που αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Η ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο), η οποία είναι συστατικό του μπρόκολου, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο και μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία (ινδόλη-3-καρβινόλη), η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο. Το μπρόκολο, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, είναι πλούσια σε ινδόλες, γλυκοζίτες, και διθιολθιόνες και πολλά καροτενοειδή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε χλωροφύλλη,  και σουλφοραφάνη, βιταμίνη C και κάλιο. 

Η συνεργία της διατροφής που συνδυάζει όλες τις μεταβλητές, όπως πράσινο τσάι, τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, λιγότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα από ότι ωμέγα 3, κουρκουμίνη, βότανα, μπρόκολο, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, μούρα, πυρηνόκαρπα φρούτα έχει ισχυρότατη αντικαρκινική δράση, γιατί τα βιονεργά συστατικά της ενεργοποιούν ένα ευρύ φάσμα από αντικαρκινικούς μηχανισμούς, ενάντια σε πολλούς παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Το μαγείρεμα καταστρέφει τα πολύτιμα βιοενεργά συτστατικά των αντικαρκινικών τροφών και βοτάνων. Οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, διατηρούν όμως τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών και την αντιοξειδωτική τους δράση. Ειδικά, οι ντομάτες πρέπει να μαγειρεύονται σε λάδι για να απελευθερώνονται τα πολύτιμα αντικαρκινικά φυτοχημικά συστατικά τους, όπως το λυκοπένιο.

Τα αφεψήματα και εκχυλίσματα, οι σούπες και οι συμπυκνωμένοι ζωμοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να λαμβάνονται οι καλύτερες ουσίες από τα βότανα.

Το ψήσιμο και το σοτάρισμα μειώνουν λίγο τις θρεπτικές ουσίες των τροφών, αλλά διατηρούν τις περισσότερες από αυτές.

Το βράσιμο του μπρόκολου και των άλλων σταυρανθών λαχανικών καταστρέφει τα πολύτιμα συστατικά τους.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των αντικαρκινικών συστατικών διατηρούνται όταν οι τροφές καταψύχονται στους -20 οC. 

Το ψήσιμο, το σοτάρισμα και η κατάψυξη των ψαριών και των θαλασσινών καταστρέφει το 30% των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος για το ψάρι είναι το βράσιμο στον ατμό και το αργό ψήσιμο στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά τα τα τρώτε φρέσκα καλύτερα και όχι κατεψυγμένα.

Ο συνδυασμός αντικαρκινικών τροφών

-Αποτοξινώνει από τις καρκινογόνες ουσίες

-Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

-Εμποδίζει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη όγκων

-Δεν επιτρέπει στους όγκους να δημιουργήσουν φλεγμονή για να τραφούν

-Καταστέλλει τους μηχανισμούς που επιτρέπουν την εισβολή σε γειτονικούς ιστούς

-Προάγει την αυτοκτονία των καρκινικών κυττάρων

Οι αντικαρκινικές τροφές αποτοξινώνουν τον οργανισμό και αποβάλλονται τα καρκινογόνα. 

Σούπα που καταπολεμά τον καρκίνο

  • Λαχανάκια Βρυξελλών 100 γραμμάρια
  • Μπρόκολο 100 γραμμάρια
  • Σκόρδο 3 σκελίδες
  • Πρασουλίδα 100 γραμμάρια
  • Κουρκούμη 10 γραμμάρια
  • Μαύρο πιπέρι 10 γραμμάρια
  • Βακκίνια 50 γραμμάρια
  • Γκρέιπφρουτ 50 γραμμάρια
  • Πράσινο τσάι 10 γραμμάρια
  • Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Βράστε το ζωμό για 10 λεπτά και πιείτε το κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας και το φάρμακό μας είναι η τροφή μας

Ιπποκράτης 5ος αιώνας

Τα φυτοχημικά από τις τροφές είναι μια φθηνή, αποδεκτή και προσιτή προσέγγιση στον έλεγχο και στη διαχείριση του καρκίνου. Η αντικαρκινική διατροφή επιδρά ευεργετικά και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, καρδιοαγγειακά νοσήματα και τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και σε άλλες παθήσεις.

 

Γιατί οι ογκολόγοι μας προτρέπουν να τρώμε ότι θέλουμε;

Γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάξουν;

Είναι πραγματικά έτοιμοι να βοηθήσουν τον εαυτό τους;

Υπάρχει δυσκολία στο να αλλάξει η νοοτροπία.

Αλλά είναι επείγον να αλλάξουν οι διατροφικές μας συνήθειες. 


Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

Κετογενική δίαιτα

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Όλο το βάρος στην πρόληψη καρκίνου

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Μία συνταγή για τη θεραπεία του καρκίνου

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι καυτερές πιπεριές σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Τροφές φάρμακα

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Η δίαιτα Budwig

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Σμέουρα

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

Φασόλια

Καρκίνος μαστού

Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή

Μύθοι για τον καρκίνο

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Να τρώτε τρία αμύγδαλα την ημέρα

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Το πικρό πεπόνι κάνει καλό στην υγεία

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες που έχει το μέλι

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Φυσική αντικαρκινική ουσία

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Λαχανικά ανάλογα με τις ανάγκες σας

Τι είναι τα φυτοχημικά

Θεραπεύστε τον καρκίνο σας με φυσικά μέσα

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Μοριακή διατροφή

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ