Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΘεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικά μέσα

Οροτικό οξύ για την ουρική αρθρίτιδα

Το οροτικό οξύ είναι μια ετεροκυκλική ένωση και ένα οξύ. Είναι, επίσης, γνωστό ως πυριμιδινοκαρβοξυλικό οξύ.

Ιστορικά, πιστεύεται ότι είναι μέρος του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και ονομάστηκε βιταμίνη Β13, αλλά τώρα είναι γνωστό ότι δεν είναι βιταμίνη.

Η ένωση παρασκευάζεται στο σώμα μέσω του μιτοχονδριακού ενζύμου, διυδροοροτική αφυδρογονάση ή του μονοπατιού του κυτταροπλασμικού ενζύμου της πυριμιδίνης.

Xρησιμοποιείται ως μεταλλικός φορέας σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, για να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητά τους, συνηθέστερα για το οροτικό λίθιο.

Χρήσεις οροτικού οξέος

Η συσσώρευση του οροτικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε οροτική οξέωση. Η οροτική οξέωση μπορεί να είναι σύμπτωμα αυξημένου φορτίου αμμωνίας λόγω μεταβολικής διαταραχής, όπως η διαταραχή του κύκλου ουρίας. Στην ανεπάρκεια της τρανσκαρβαμοϋλάσης της ορνιθίνης, μια κληρονομική διαταραχή συνδεδεμένη με το χρωμόσωμα Χ, που είναι η πιο κοινή διαταραχή του κύκλου ουρίας, η περίσσεια του φωσφορικού καρβαμοϋλίου μετατρέπεται σε οροτικό οξύ. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα αμμωνίας στον ορό, αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο ουροποιητικό σύστημα και μειωμένα επίπεδα  ουρίας στο αίμα. Αυτό, επίσης, οδηγεί σε αυξημένη απέκκριση από το ουροποιητικό ούρων, επειδή το οροτικό οξύ δεν χρησιμοποιείται σωστά και πρέπει να απομακρυνθεί. Η υπεραμμωναιμία εξαλείφει τα α-κετογλουταρικά οξέα και οδηγεί στην αναστολή του κύκλου του τρικαρβοξυλικού οξέος (TCA) μειώνοντας την παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ).

Η οροτική οξέωση είναι αιτία μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Θεραπευτικές ενδείξεις οροτικού οξέος

Το οροτικό οξύ βοηθά στη χρήση της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος στον μεταβολισμό. 

Επίσης, βοηθά στην αναπαραγωγή ορισμένων κυττάρων. 

Εμφανίζει ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.  Η ανεπάρκεια οδηγεί σε ηπατικές δυσλειτουργίες, εκφύλιση των κυττάρων και επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.

Υπερβιταμίνωση δεν έχει αναφερθεί. 

Πηγές του οροτικού οξέος είναι το τυρόγαλα, τα καρότα, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια και οι αγκινάρες.

Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με οροτικό οξύ

Η ουρική αρθρίτιδα οφείλεται σε μεταβολικές διαταραχές. Εάν τα νεφρά δεν ανταποκρίνονται καλά τότε στο σώμα εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος. Το ουρικό οξύ κρυσταλλώνεται σε μικρές, αιχμηρές αποθέσεις, σε σχήμα βελονών. Οι εναποθέσεις κατατίθενται, συχνότερα, στις αρθρώσεις των ποδιών. Αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από φλεγμονή και έντονο πόνο. Εάν ένα άτομο δεν ξεκινήσει τη θεραπεία εγκαίρως, ο χόνδρος και ακόμη και τα οστά αρχίζουν να εκφυλίζονται.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 3 άτομα στα 1000 άτομα πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άνδρες. Οι επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν λόγω υπερκατανάλωσης οινοπνεύματος και εκδηλώνονται με έντονο και αιχμηρό πόνο, αίσθημα θερμότητας και ερυθρότητα στην περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης. Επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται, συχνά, τη νύχτα. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί, τότε οι επιθέσεις επιδεινώνονται και γίνονται πιο παρατεταμένες, πράγμα που οδηγεί σε αφυδάτωση, προσβολή νέων αρθρώσεων και βλάβες στα μάτια, στο ουροποιητικό σύστημα και στα νεφρά.

Αιτίες της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί λόγω συσσωρευμένου ουρικού οξέος στο σώμα.

Είναι επαναλαμβανόμενη οξεία αρθρίτιδα στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιών και των χεριών που προκύπτει από εναπόθεση στις αρθρώσεις και τους τένοντες κρυστάλλων ουρικού νατρίου, δηλαδή ουρικού οξέος.

Αυτή η συσσώρευση πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους: οι νεφροί δεν αφαιρούν τις ποσότητες ουρικού οξέος που παράγονται σε φυσιολογικές ποσότητες από το σώμα ή το σώμα παράγει υπερβολικό ουρικό οξύ και οι νεφροί δεν μπορούν να το αποβάλλουν. Στη δεύτερη περίπτωση, ανιχνεύονται μεταβολικές ανωμαλίες στους ασθενείς, για παράδειγμα, ο οργανισμός δεν διαθέτει το ένζυμο που μειώνει τον όγκο του ουρικού οξέος και προκαλείται δευτεροπαθής ουρική αρθρίτιδα.

Είδη ουρικής αρθρίτιδας

-Χρόνια ουρική νεφροπάθεια.

Κάνει ουρολιθίαση. Στο 23-42% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν: υπέρταση, πρωτεϊνουρία και νεφροσκλήρυνση. Η ουρική νευροπάθεια αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού αρτηριοσκληρωτικής αγγειακής νόσου και αρτηριακής υπέρτασης σε ένα άτομο.

-Επαναλαμβανόμενη ουρική αρθρίτιδα.

Οι επιθέσεις οξείας ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Στο 60% των ασθενών που δεν λαμβάνουν θεραπεία, μια δεύτερη επίθεση συμβαίνει εντός ενός έτους. Κάθε επίθεση καθίσταται βαρύτερη και πιο οδυνηρή και επηρεάζει τους υγιείς αρθρώσεις. Σε 7% των ασθενών, η υποτροπή της αρθρίτιδας δεν παρατηρείται εντός 10 ετών.

-Χρόνια ουρική αρθρίτιδα.

Αυτός ο τύπος είναι χαρακτηριστικός για το σχηματισμό τόφων (συσσώρευση αλάτων ουρικού οξέος στους ιστούς), την ουρολιθίαση, τη χρόνια αρθρίτιδα και τη νεφρική νόσο. Αν κάποιος δεν κάνει πρόληψη τόφοι σχηματίζονται στο 51% των ασθενών. Επηρεάζουν ενδοδερμικά ή υποδόρια τα δάκτυλα των χεριών, των ποδιών και τις αρθρώσεις των γόνατων, σχηματίζονται στα εσωτερικά όργανα, στα πτερύγια των αυτιών και στους αγκώνες.

Συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας

Πιο συχνά η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται στις μικρές αρθρώσεις κοντά στη βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να ανιχνευθεί στα γόνατα, τα δάχτυλα, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος. Μια οξεία επίθεση χαρακτηρίζεται από την έναρξη στιγμιαίου πόνου,  θερμότητας και  εμφάνιση οιδήματος και ερυθρότητας. Οι οδυνηρές αισθήσεις μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε είναι αδύνατο να αγγίξει κανείς την προσβεβλημένη άρθρωση. Μια επίθεση ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες Οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος μπορούν να συσσωρευτούν γύρω από την άρθρωση. Αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν φλεγμονή η οποία προκαλεί πρήξιμο και πόνο. Μερικές φορές η ουρική αρθρίτιδα οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι παρόμοια με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μέθοδοι θεραπείας της ουρικής αρθρίτιδας

Χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Κατά την περίοδο παροξυσμού  χρησιμοποιείται κολχικίνη. Αυτό το φάρμακο μειώνει τη διάρκεια της ενεργού περιόδου αρκετές ημέρες. Αφού ο ασθενής απομακρύνει επιτυχώς την οξεία εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας, του χορηγείται η κύρια θεραπεία. Τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του ουρικού οξέος στο αίμα. Η αλλοπουρινόλη χρησιμοποιείται συχνότερα για θεραπεία. το φάρμακο αυτό σταματά το σχηματισμό ουρικού οξέος. Η αλλοπουρινόλη χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα σε δοσολογία 300 mg μετά τα γεύματα. 

Τα ουρικοαπεκκριτικά φάρμακα αυξάνουν την κάθαρση του ουρικού οξέος από το σώμα (ειδικά στα νεφρά) .Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί όχι μόνο τα πόδια, αλλά και τα νεφρά πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Λόγω του τι μπορεί να σχηματιστεί ουρική νεφροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εάν ένας ασθενής έχει συμπτώματα νεφροπάθειας, τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιεί φάρμακα που αυξάνουν την επίδραση του ουρικού οξέος στον ιστό των νεφρών.

H κολχικίνη αποτελεί φάρμακο εκλογής για τη θεραπεία της οξείας ουρικής αρθρίτιδας (διατίθεται κατόπιν παραγγελιών). Kατά την έναρξη της κρίσης χορηγείται κολχικίνη σε θεραπευτική δόση (μέχρι 6 mg/24ωρο) ή ένα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, σε θεραπευτικές δόσεις. H κολχικίνη μπορεί να δοθεί και για την ταχύτερη έναρξη της προφύλαξης από τις κρίσεις όταν δοθεί αλλοπουρινόλη ή άλλο ουρικοαπεκκριτικό φάρμακο. H κολχικίνη χορηγείται και για τη θεραπεία άλλων νόσων, όπως σαρκοείδωσης, μεσογειακού πυρετού και πρωτοπαθούς αμυλοείδωσης. Το φάρμακο συνταγογραφείται σε μικρές δόσεις – 1 mg την ημέρα. Σε μερικούς ασθενείς, αυτή η θεραπεία ουρικής αρθρίτιδας προκαλεί αναιμία και λευκοπενία.

Aπό τα ουρικοαπεκκριτικά σημειώνουμε την προβενεσίδη, τη σουλφινοπυραζόνη, την αζαπροπαζόνη και τα παράγωγα της βενζοφουράνης, τη βενζοδιαρόνη και τη βρωμοδιαρόνη (διατίθενται κατόπιν παραγγελιών).Tα ουρικοαπεκκριτικά φάρμακα δρουν αναστέλλοντας την επαναπορρόφηση του ουρικού οξέος από τα νεφρικά σωληνάρια αυξάνοντας έτσι την ουρικοσουρία. Eφόσον τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνεχώς η συχνότητα των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας ελαττώνεται και έχει παρατηρηθεί μείωση του μεγέθους των τόφων. Tα ουρικοαπεκκριτικά φάρμακα είναι συνήθως καλώς ανεκτά.

H αλλοπουρινόλη είναι ο μοναδικός αναστολέας της οξειδάσης της ξανθίνης. ένδειξή της η υψηλή υπερουριχαιμία (ανεξάρτητα από αιτία), η ύπαρξη νεφρικής λιθίασης και νεφρικής ανεπάρκειας. H χορήγηση των φαρμάκων αυτών ενδείκνυται μετά την πάροδο της κρίσης και για τη χρόνια αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Για προφυλακτική θεραπεία και αποφυγή των κρίσεων, εκτός από τη δίαιτα, τη χορήγηση ουρικοαπεκκριτικών και τα ανασταλτικά της ξανθινικής οξειδάσης, χορηγείται η κολχικίνη σε μικρές δόσεις (0.5-1.5 mg ανά 24ωρο).

Η ρασμπουρικάση είναι οξειδάση του ουρικού οξέος η οποία το μετατρέπει ταχέως σε αλλαντοΐνη, υδατοδιαλυτό προϊόν το οποίο αποβάλλεται από τους νεφρούς. Κατά την αντίδραση σχηματίζεται ως παραπροϊόν υπεροξείδιο του υδρογόνου. Χρησιμοποιείται για την προφύλαξη και τη θεραπεία της υπερουριχαιμίας μετά τη χορήγηση κυτταροστατικών φαρμάκων “σύνδρομο λύσης του όγκου”.

Φυσιοθεραπευτική αγωγή

Γίνεται φυσικοθεραπεία και χρησιμοποιείται μεταλλικό νερό τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερού πόση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα κάνουν ιαματικά λουτρά με αλκαλικό νερό.

Διατροφή για την ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα αναπτύσσεται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, αλκοόλ και την υπερκατανάλωση τροφής. Κατά τη διάρκεια μιας επιδείνωσης από μια δίαιτα είναι απαραίτητο να αποκλεισθούν τα ψάρια και το κρέας. Είναι χρήσιμο να γίνει μια δίαιτα με γαλακτοκομικά και λαχανικά για να καθαρίσουν τα ούρα και να βελτιωθεί η διαλυτότητα του ουρικού οξέος. Εάν δεν υπάρχει έξαρση, τότε το κρέας και τα ψάρια μπορούν να καταναλώνονται, αλλά μόνο βραστά, γιατί οι ουσίες πουρίνης εξαφανίζονται.

Λόγω της νηστείας, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επιδεινωθεί, καθώς ο όγκος του ουρικού οξέος αυξάνεται απότομα στο σώμα. Απαγορεύεται το αλκοόλ και πρέπει να καταναλώνεται πολύ μεταλλικό νερό. Το πολύ νερό πηγής είναι πολύ χρήσιμο, καθώς εμποδίζει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Κατά τη διάρκεια ενός παροξυσμού, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη επιτραπέζιου αλατιού.

Πρόληψη και θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας με φυσικό τρόπο

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευθεί με οροτικό οξύ, 4 γραμμάρια την ημέρα επί 6 ημέρες, που διαλύει τους κρυστάλλους ουρικού οξέος και διώχνει τον πόνο και το πρήξιμο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη και την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη και τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τα πεπτίδια για την ουρική αρθρίτιδα

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ